Translate

вторник, 18 юни 2013 г.

България е сред първите страни в Европейския съюз прилагащи неинвазивно лечение на фиброаденоми на млечната жлеза

България е на едно от челните места в Европа по заболели от рак на млечната жлеза, с се диагностицират над 6000 случаи на фиброаденом на гърдата годишно. Това е най-широко разпространеният и най-често срещаният доброкачествен тумор, който се повява при 10% от жените, предимно в млада възраст.
Досега у нас нямаше неинвазивен метод, осигуряващ проста и високоинтензивна интервенция при фиброаденом на гърдата. С технологията EchoPulse, която съчетава ултразвукови изображения и терапия с високоинтензивен фокусиран ултразвуктова вече е факт.
Така страната ни се нарежда сред малкото страни в Европа (след Франция, Германия и Швейцария), които предлагат това щадящо иновативно лечение, след клинични проучвания. Самото планиране се извършва, чрез ултразвуковия апарат, отскоро сертифициран, което прави и самата процедура и по-евтина.
Новият неинвазивен метод-Echotherapy не налага хоспитализация и пълна анестезия. Той е напълно безопасен.
Процедурата е безболезнена, бърза,без стрес, без белези и се понася добре. Тя се прави в първа АГ болница „Св. София”, съобщи нейният изпълнителен директор на д-р Иван Костов.
„В целия западен свят диагностиката и лечението на гърдата е в приоритетите на АГ специалистите. За разлика от европейските държави у нас коремните хирурзи работят по операциите на рак на гърдата. Но в нашата болница акушер-гинеколозите работят така, както е и в западните държави. Така че може да се каже, че нашата болница има европейски полъх. Следваме модерната тенденция да предлагаме пълен набор от услуги за женското здраве”, каза той.
Има увеличение на броя преминалите пациенти през болницата, които са прегледани и оперирани от доброкачествени и злокачествени находки, през последните години”, посочи д-р Костов.
По думите на д-р Евгени Василев, акушер-гинеколог към Клиниката по лечение на млечната жлеза към ПСАГБАЛ „Св. София“ при този иновативен метод с високо интензивен фокусиран ултразвук се третира само фиброаденома, който обаче не може на 100 % да бъде премахнат, но в над 90 % се унищожава клетъчната му структура. Работата с лъча трае четири секунди, при висока температура до 85 градуса, а самата процедура отнема около 40 минути като при нея я няма риск,
както да се засегне здрава тъкан, така и след третирането остатъчната тъкан да прерасне в онкозаболяване.
В рамките на 3 до 6 месеца, след неоперативната интервенция с апарата EchoPulse, размерът на фиброаденома намалява до 80 % като остава малко образование, което е неактивно. Няма тенденция за нарастването му, което е показателен факт, че методът е ефективен.
Акушер-гинекологът и мамолог в същата клиника д-р Младен Младенов, каза, че добрите резултати се дължат преди всичко на добрата колаборация с хирурзите и онкодиспансерите от страната. Той заяви, че при тях няма отклонение от модерната онкологична доктрина и в последните години се дава предимство на онкопластичният подход, при който реконструктивните операции са неотменна част от цялостния лечебен процес. За новият щадящ неоперативен метод подчерта, че е без компромиси по отношение на крайна резултат. Изрази надежда тази иновативна технология да навлезе рутинно в тяхната практика. А след време да бъде и златен стандарт за лечение.
Д-р Младенов обясни, че фиброаденома не се изпарява. Тъканта му остава на място, но тя вече е некротизирала, т.е. загинала, в следствие на ултразвуковия импулс.
„Да не забравяме, че при хирургична операция, на която се подлагат една трета от пациентките, изваждаме туморното образование на 100%, но остава кухина, а при неинвазивното лечение с този апарат, организмът сам некротизира тази тъкан,” каза той.
Д-р Тихомир Гемеджиев, акушер-гинеколог, мамолог, Клиника по хирургия на млечната жлеза към ПСАГБАЛ „Света София", допълни с гордост, че единствено при тях е налице пълен затворен цикъл-от ранната диагностика, през приемния кабинет, назначеното лечение, изписването и преставането като случай в онкокомитета. Така само за 7-10 дни пациентът излиза с цялостна готова документация и не губи ценно време за лечение.
Специалистите бяха единодушни, че тази терапия е изключително перспективна и предстои разширяване на спектъра от индикации.Засега тя е одобрена за лечение на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза и гърдата. В недалечно бъдеще очакванията са, чет я ще намери място и в лечението на миома на матката и аденом на простатната жлеза. При последните две локализации обаче визуалният контрол ще бъде осъществяван с по-сложни образни техники, какъвто примерно е ядрено магнитният резонанс. До този момент методът Echotherapy е прилаган единствено в рамките на клинични проучвания, при които е доказал отлични резултати. В България той е използван за лечението на фиброаденоми на гърдата и възли на щитовидната жлеза – и при двете заболявания резултатите са доста добри. Според изследователски данни до момента с него са лекувани 53 фиброаденома на гърдата при 42 пациентки. Шестнайсет от пациентките са имали повече от едно образувание. Средната им възраст е 32 години (най-младата е на 16 години, а най-възрастната – на 52). Резултатите от лечението са отлични – средно обемът на образуванията е намалял с 34% за 2 месеца, с 50% за 4 месеца и с 66% за 9 месеца. За 24 месеца средното намаляване е 78%. При проследяване, в продължение на 24 месеца, не е отчетено обратно нарастване на образуванието. Лечението се приема много добре от пациентите и няма отчетени странични ефекти. Освен това, симптомите изчезват доста бързо, от което пациентите са много доволни.
26 годишната Елица Керефейска-Гудева от Варна, първата пациентка преминала през процедурата и чиито лекуващ лекар е д-р Младенов разказа, че заболяването и е открито преди 2-3 години, докато е кърмела. Процедурата е била 15-20 мин. при която е изпитала лека и бързо отшумяваща болка. Тя сподели, че е доволна от избегнатата оперативна интервенция още повече, че сега се чувства много добре, а и според лекарите медицинските й показатели са също много добри.

Апаратът EchoPulse е на стойност 200 хил. евро. Предоставен е на болницата, за временно ползване от фирмата производител, и засега в рамките на един месец процедурите ще бъдат безплатни. Само за една седмица вече 7 пациентки са се възползвали от иновацията. Ако апаратурата бъде закупен процедурата вече ще се заплаща, ако не цялата то поне индивидуалните охлаждащи китове за всеки пациент.
По думите на изпълнителен директор на ПСАГБАЛ „Св. София“ има различни варианти за закупуване на апарата, но предстои внимателно обсъждане с принципала-Столична община. Въпрос на преговори и решение е, кога ще бъде закупен. Средства от МЗ в случая могат да са само дотолкова, доколкото могат да се отпуснат средства по европейски проекти и програми, подчерта д-р Костов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар