Translate

четвъртък, 21 юни 2012 г.

Бактерии ни дебнат навсякъде около нас


Лидерът, сред най-мръсните неща, които ежедневно докосваме е дръжката в градския транспорт, след нея се нареждат парапетите на ескалаторите, банкоматите, бутоните на автоматите за кафе или закуски, пистолетът на бензиновата колонка. Но не само те са източник на вируси, бактерии и болестотворните микроорганизми, които проникват в тялото ни и предизвикват различни заболявания.
Общо взето бактерии има навсякъде, но не всички са патогенни или инфекциозни. И на почивка няма отърване от тях, защото ключовете за хотелската стая и лампи, дистанционното за телевизора и слушалката на телефона, също са едни сред най-мръсните неща, до които непрекъснато имаме допир, сочи проучване на експерти от университета в Хюстън, САЩ.
В събраните от тях проби от най-известните хотели в три големи американски щата са открити аеробни бактерии, стрептококи и стафилококи.
Бактерии, които причиняват различни заболявания има още и в дръжките на количките, мишките, клавиатурите на компютрите в интернет кафенета, бутоните на асансьор и др. Общо 10 милиона микроби живеят на едно работно място.
Постоянното движение на парите пък ги прави сериозен преносител на червен бацил, гнилостен микроб, кандида, стафилококи и др.
Ето защо ако имате алергии, често се разболявате, кихате, кашляте и сте със слаба имунна система, проблемът може да е в някой от тях - предметите, чиито повърхности са покрити с микроби..

Няма коментари:

Публикуване на коментар