Translate

сряда, 20 юни 2012 г.

Ваксинират 12-годишните момичета, срещу човешки папилома вирус (HPV), вероятно - на есен

Ваксината обаче не отменя посещаването на гинекологичните кабинети за профилактични прегледи

Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина съобщи, че реален достъп до ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) причиняващ рак на маточната шийка (РМШ) може да се очаква през м. септември.
Той припомни, по време на семинар, част от дългосрочната инициатива на Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се" и Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка - HPV „Пациентите във фокуса на здравеопазването", организиран от Българското сдружение по превантивна медицина и Българското сдружение по иновативна медицина, че в началото на годината в МЗ е сформирана работна група за изготвяне на проект на национална програма за първична профилактика на РМШ в България 2012-2016 г., която в края на м. април е приключила своята дейност. Работният проект досега трябваше да е качен на сайта на здравното министерство, а самата програма, която той определи като много добре организирана и структурирана, да е факт от началото на м. юни, но въпреки всеобщите очаквания, по административни причини, тя все още се бави макар, че  предстои да бъде подложена и на широко обществено обсъждане.
В бюджета на НЗОК са предвидени за профилактика средствата в размер на 2 милиона лева, но все още няма разработен механизмът за пътя на тяхното  разходване и не е ясно дали реимбурсацията на ваксината ще бъде 100%, поради което е трудно и да се каже колко момичета ще могат да се възползват от програмата. Ако стартира наесен очакванията са за около 10 хил. момичета. Не е изключено обаче при прекомерно забавяне от страна на  институциите  парите да бъдат загубени, прогнозират специалисти в областта на гинекологията, както и членове на пациентски организации.
Наложителни са още и други административни промени. Първо необходима е промяна в наредба 38 за лекарства за домашно лечение с преместване на ваксините срещу HPV в Приложение 1 на позитивния лекарствен и реимбурсния списък на касата. Второ промяна трябва да претърпи също така и наредба 40, която ще даде възможност на общопрактикуващите лекари да получат съответното заплащане за поставянето на ваксините. И трето необходимо е НЗОК да разработи и свой вътрешен механизъм за реда за предоставяне на ваксината от аптеките и за отчитането им.
Програмата за първична профилактика на РМШ предвижда да бъдат обхванати момичета навършили 12-годишна възраст, преди още да са започнали да водят полов живот, което дава 100% сигурност за ефективността на ваксината.
„Ако не се покрие 100% от цената на ваксината и НЗОК плати първата и втората, а третата остане за сметка на пациента, голяма част от хората няма да завършат курса и всичко се обезсмисля", категорична  бе Пенка Георгиева, председател на Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се". Тя изрази надежда, че навършилите 12 години момичета т. е. преди да навършат 13 години ще се ваксинират наесен, преди да са излезли от обхвата на програмата.
Данните от изследване на "Алфа Рисърч" от 2011 г. сочат, че едва 10% от българките заявяват, че са много добре информирани за проблема с човешкия папилома вирус и знаят какви са опасностите от него, 37% се поставят в групата на по-скоро информираните, неголям процент  твърдят, че са запознати, а останалите просто признават, че нямат представа за какво става въпрос.
Това според доц. Андрей Галев, председател на Българското сдружение по превантивна медицина означава, че има огромна необходимост от разяснителна работа.
Доц. Галев сподели, че самият той е ваксинирал преди време дъщеря си срещу човешкия папилома вирус, защото е твърдо убеден,че ваксинациите са безопасни, ефективни, спасяващи животът и защото обича детето си. „Ваксинацията спестява пари и средства. Една ваксина струва по-малко, отколкото последващо лечение", категоричен бе и той.
Според правилата за добрата медицинска практика, относно цервикалния скрининг, утвърдени през м. март т. г. Американските здравни власти в консенсус с Американското раково общество, Американската асоциация по колпоскопия и цервикална патология и Американската асоциация по клинична патология, на жените във възрастта 21 -29 години на всеки три години трябва да се взема цитонамазка, а ДНК изследване за HPV не се препоръчва нито като самостоятелен скрининг, нито като допълващ тест. Във възрастовата група от 30 до 65 години е необходимо освен цитонамазката да се прави и ДНК изследване на HPV, но на пет години. Скринигът само с ДНК изследване за HPV не се препоръчва, подчерта доц. Никола Василев, началник на клиниката по обща онкологична гинекология във ВМА и председател на Българската асоциация по онкогинекология.
Задължително е и извършването на скрининг след ваксинацията срещу HPV, който следва да се провежда по общите правила – до 29 години включително на 3 години, а след 30-годишна възраст на 3 години или с вирусологично изследване на 5 години, защото и двете ваксини не са ефективни срещу всички типове HPV.
Алгоритъмът за ваксинация на полово активните момичта и млади жени включва профилактичен гинекологичен преглед плюс цитонамазка.
По думите на доц. Василев изследване на американски учени от 2004 година показва, че ваксинация на момичета, преди да започнат активен полов живот, плюс скрининг, намалява заболеваемостта от рак на маточната шийка с 94%. А новото е, че дори при упорита инфекция HPV вируса в 90% напуска епителната клетка и се самоочиства, но не до 6 месеца, а до 2 години, съобщи доц. Василев.
Той разби и още един мит, а именно, че вътрематочните спирали за предпазване от забременяване повишават рискът от раково заболяване.
Изследване от м. г. при 20 000 жени показва, че спиралите понижават с 45% риска от рак на маточната шийка.
В проведената дискусия по актуалната тема участие взеха също така и проф. Генка Петрова, президент на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи, д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Пенка Георгиева от асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се“, Лили Асенова от Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и Ани Владимирова, психолог. Бяха засегнати и теми, свързани с комуникацията между лекар и пациент, както и тази между родител-тийнейджър.
Основният извод от дискусията бе, че икономическия смисъл на ваксинирането срещу РМШ е огромен, ако се извърши навреме и обществото трябва да започне да вижда здравеопазването не като разход в бюджета, а като инвестиция.

----
И Румъния и Македония вече имат програма за борба с РМШ.
РМШ е второто по честота онкологично заболяване, сред жените между 15- и 45-годишна възраст, у нас. Годишно се откриват над 1200 нови случая. РМШ отнема живота на близо 365 жени у нас всяка година-по една на ден.
Рисковите фактори за заразяване с HPV са ,както ранното започване на полов живот,  така също и броя на сексуалните партньори.
-----
Знаете ли, че:
-Типовете  HPV 16 и 18 са най-често срещаните, които са отговорни за 70% от предраковите и ракови състояния. Възможна е смесена инфекция с различни HPV типове;
-Срещата с вируса не означава непременно инфекция, а тя пък рак;
-  Всички сексуално активни представителни на нежния пол са изложени на риск от заразяване с HPV-приблизително 80% от тях се срещат с него през живота си;
- HPV се среща и при представителите на силния пол, почти толкова често, колкото и прио жените, но не причинява заболяване.В някои страни, особено там където силно е проявен хомосексуализмът, се имунизират и момчетата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар