Translate

сряда, 20 юни 2012 г.

Afatinib* забавя прогресията при рака на белия дроб


На официална пресконференция на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) бяха подчертани резултатите от клиничното проучване LUX-Lung 3 относно Afatinib*, който забавя прогресията на рака значително повече в сравнение с най-добрата стандартна химиотерапия


 
Резултатите от клиничното проучване LUX-Lung 3 Фаза III показаха, че пациентите с рак на белия дроб, които приемат новата молекула afatinib* - необратим блокер на ErbB семейството, като първа линия на лечение, преживяват почти една година преди туморът да започне да расте отново (преживяемост без прогресия (PFS) от 11.1 месеца) спрямо малко повече от половин година (PFS от 6.9 месеца) при пациентите на стандартна химиотерапия (pemetrexed/cisplatin). Важно е да се отбележи, че пациентите с най-често срещаните мутации на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR) (del19 и L858R, които представляват 90% от всички EGFR мутации), лекувани с afatinib*, преживяват повече от година без прогресия (PFS от 13.6 месеца) в сравнение с малко повече от половин година (PFS от 6.9 месеца) при тези в контролното рамо на проучването.
Клиничното проучване за регистрация на Boehringer Ingelheim LUX-Lung 3 изследва afatinib* - една от водещите молекули, които компанията разработва. Това е и най-голямото и най-обширното клинично проучване досега при позитивни за EGFR (ErbB1) мутация пациенти с рак на белия дроб. Първичната крайна цел в него е била постигането на преживяемост без прогресия (PFS).
„Терапията с afatinib*, особено при пациенти с най-често срещаните мутации на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), почти удвоява периода на преживяемост без прогресия в сравнение с лечението с химиотерапия. Основавайки се на неговата доказана ефикасност в най-голямото и обширно регистрационно клинично проучване, както и на революционния му начин на действие, afatinib* може да се превърне в една от най-ценните възможности за лечение на тази конкретна група пациенти”, коментира проф. Джеймс Чин-Сан Янг, Директор на Института по ракови изследвания в Колежа по медицина към Националния тайвански университет, Тайпе, Тайван и главен изследовател на проучването LUX-Lung 3.
Забавянето в прогресията на болестта при пациентите, подложени на терапия с afatinib*, се свързва с по-добър контрол на живото-скъсяващите симптоми, свързани със заболяването. Повече пациенти, подложени на терапия с afatinib*, са изпитали намаление на симптомите като задух (затруднено дишане), кашлица и болки в гърдите.
-----
Afatinib* - е различен от наличните до този момент таргетирани терапии, тъй като  блокира необратимо рецепторите от ErbB семейството. С други думи afatinib* блокира рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR) (ErbB1), както и другите рецептори свързани със семейството на ErbB, всеки, от които би могъл да допринесе за растежа на туморните клетки, тяхната миграция и метаболизъм. Изследване на клиничната приложимост на уникалния начин на действие на afatinib*, който потенциално може да доведе до по-голям ефект върху тумора, дава основата за начало на програмата за клиничното проучване LUX-Lung.
------
Рак на белия дроб-всяка година в света се регистрират 1.6 милиона нови случаи на рак на белия дроб. Тази злокачествена локализация е причина за общо 18% от всички онко смъртни случаи  Тринайсет процента от всички нови случаи на рак са именно - рак на белия дроб като пушенето се определя като основната причина за заболяването.




Няма коментари:

Публикуване на коментар