Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда. Това е заложено в проектозакон за виното и спиртните напитки, който беше одобрен на заседанието на Министерския съвет. Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Продукт с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса. Освен това се предвижда да се налагат по-високи санкции за незаконно производство и нарушения при процеса на производство на виното.
Новият закон предвижда глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, да са от 10 000 до 100 000 лв. От 3000 до 30 000 лв. е глобата за всеки, който предлага спиртни напитки без ясен произход.
Цената на виното и спиртните напитки няма да се промени, защото акцизът остава същият.
Няма коментари:
Публикуване на коментар