Това е съвета на епидемиолога д-р Ангел Кунчев. Според него бактерията се намира в повърхностния слой на зеленчуците и затова препоръча те да се белят, което пък отстранява пестицидите, които се натрупват в кората. Той уточни, че все още не е известно дали бактерията се намира в зеленчуци или може да е във всичко, което се поглъща. Заразяването е типично като за всички чревни инфекции. Между 3 и 10 дни е инкубационният период, но за 3-4 дни се проявяват симптомите. Важното е да се възстанови електролитният баланс, да се приемат течности при заболяване, каза епидемиологът.
Д-р Кунчев добави, че засега шансът бактерията ешерихия коли да стигне до България е минимален, но все пак идва туристически сезон и не е изключено човек в инкубационен период да дойде в нашата страна.
По думите му заразата не може да бъде предавана чрез кихане и кашляне, а с поглъщане и по-близък контакт.
Няма коментари:
Публикуване на коментар