Translate

сряда, 1 юни 2011 г.

Заразата с в Европа с опасната бактерия ентерохеморагична ешерихия коли (ЕХЕК) е една от най-тежките в света


Бактерията О 104 е намерена в биокраставици, обработвани с естествена тор.
Повечето от пациентите в Швеция, Холандия и Дания посочват, че са яли именно биокраставици от района на Хамбург, Германия.
Заразата с опасната бактерия обезводнява организма и удря бъбреците до такава степен, че те да не могат да преработват и отделят урина. Така отровите проникват в кръвта, а от там отравят всички системи и органи в човешкото тяло. Ако това се случи, краят е летален.
Новата бактерия е от рода на познатата ешерихия коли, но е от особено рядко срещан тип, наречен от микробиолозите О 104. По данни на СЗО за последните три години само осем случая на заразени с нея са регистрирани в цяла Европа.
------
Заразата с в Европа с опасната бактерия ентерохеморагична ешерихия коли (ЕХЕК) е една от най-тежките в света и в следващите 7 дни положението вероятно ще се влоши.
Това заявиха от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и от Университетския медицински център Шлезвиг-Холщайн в Германия.
------
Кръв в изпражненията е най-сигурният белег, че става дума за заразяване с опасната бактерия О 104. Понякога е възможно човек да вдигне и температура. В тези случаи  заразеният в никакъв случай не бива да взема самоволно антибиотици, защото отпадните продукти при някои от тях в комбинация с обезводняването могат да блокират бъбреците му завинаги.Необходимо е той да бъде хоспитализиран за болнично лечение. 
Опасната бактерия може да попадне не само в краставиците, но и във всички останали биозеленчуци и плодове от естествената тор, с която те се отглеждат.
Ако обаче те са измити добре и обелени, опасността от заразяване намалява значително.
------
Над 1200 заболели са регистрирани досега в Германия.Тежко болните са 329 души. Досега бактерията ешерихия коли е причинила смъртта на 14 души в Германия, повечето от които са жени, предаде Би Би Си. При тях болестта протича и по-тежко. Всички от починалите , без един случай, са регистрирани в Северна Германия. Нарастват обаче опасенията, че бактерията се разпространява и в други райони.
Със сигурност се знае, че болните са консумирали преди това заразена с бактерията салата и краставици от Испания, твърди „Дойче веле”.
Докладвани са случаи в Швеция, Холандия, Франция и Великобритания.
------
Експертите в Германия препоръчват: пиенето на много течности, защото ешерихия започва похода си в човешкия организъм с тежко разстройство и кръв в изпражненията и ако човек приема прекалено малко течности, бактерията може да предизвика бъбречна недостатъчност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар