Translate

вторник, 1 февруари 2011 г.

Хлебопроизводител от Велико Търново мами клиентите си, че произвеждания от него хляб лекува хипертония, затлъстяване и диабет

Рекламата написана направо върху етикета въвела в абсолютно заблуждение хората, страдащи от въпросните заболявания, които увеличили значително купуването на въпросният продукт.
Направената в края на миналата седмица проверка на инспектори от Регионалната инспекция за опазване на общественото здраве, провокирана от асоциацията „Активни потребители”, цели да установи качеството на основните хранителни продукти, които ежедневно използваме.
Резултатът от нея е безспорен, че производителят е лъгал потребителите, и партидите му с хляб незабавно са били изтеглени от търговската мрежа.
Проверката е констатирала също така, че предлаганите като тъмни хлябове не отговарят на строгите изисквания за да бъдат определени като диетични и подходящи за безопасна консумация от страдащите от това заболяване. В проверените 8 фурни производителите действително разполагали с необходимата техническа документация за производство на типов, ръжено-пшеничен хляб и грахам. Нарушения по отношение на внедрените технологии и системата за безопасност на храните не били установени. Предлаганите хлябове обаче не отговаряли на изискванията, за да бъдат определени като диетични - минимално количество сол, ниска калоричност, намален глутен и увеличено съдържание на фибри. В описанието на етикетите производителите преувеличавали действителното съдържание на фибри в продуктите си и намалявали калоричността им.
Проверката във Велико Търново не открила използването на утайка от кафе, изкуствени оцветители и пепел в хляба. Открито е било обаче малцово брашно, чието съдържание не е било обявено върху етикетите, както и увеличено количество сол. На фирмите нарушителки са издадени предписания. Две от взетите хлебни проби са изпратени за анализ в Националния център по опазване на общественото здраве в София за определянето на количеството фибри и наличието на пепел в продуктите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар