Translate

четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Болничните лечебни заведения с “отворено бюджетиране в рамка“ през 2011 г.


Методиката за финансиране на болниците е изработена прозрачно, при спазване на нормативите дори по членове. За първа година в нея са отделени КП №141 "Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение" и № 279 "Грижи за здраво новородено дете", съгласно приоритетите, заложени в Националната здравна стратегия 2008 - 2013.
Средствата за тях са отделени извън основните им бюджети и са за/до 70 хиляди раждания годишно. Общо 958 млн. лв. е бюджета за болничната помощ. 4 млн. от тях са за неосигурени родилки, съобщи д-р Нели Нешева, директор на НЗОК.
Тя определи новата методика за финансиране на болниците като “отворено бюджетиране в рамка“ и посочи, че е било много трудно “в рамка да вложиш елементи на гъвкавост“.
Според нея болничните мениджъри като цяло са доволни от нея именно заради гъвкавостта, която залага методиката, но допусна, че може да има и няколко недоволни директора, които обаче едва ли ще надхвърлят 5-6%.
По думите и болничните директори са първата инстанция, която трябва да знае с какви средства разполага лечебното заведение и прякото им участие е момент на демократичност и прозрачност в работата на методиката.
Директорът не е прост разпределител, а е мениджър, който не е наблюдаващ, а участник в процеса и не може после да е недоволен от него, заяви д-р Нешева.
Съгласно методиката директорите на лечебните заведения ще имат възможност да преразпределят средствата за болницата от месец за месец в рамките на тримесечие, но така че да не се надвишава стойността за тримесечието. При извънредни обстоятелства болниците ще могат да прехвърлят неизразходвани пари си от едно тримесечие в друго, но с изрично разрешение от касата, в рамките на годишния бюджет. Дори болниците да бъдат малко извън прогнозния си бюджет, ще може да се възползват и от малкия и от оперативния резерв, а дори да ги надвишат, при доказана необходимост разходите ще бъдат платени от касата, поясни тя.
Малкият резерв, заделен в методиката е до 10 % от сумата, определена за болнична помощ в бюджета и ще се използва за доплащане, за извънредни ситуации и за нови договорни партньори на НЗОК, подчерта д-р Нешева.
260 млн. лева е оперативния резерв на касата. По-голямата част от него (200 млн. лева) ще отиде именно за болниците, в края на годината, а останалите ще са за лекарства.
Тя отхвърли обаче опасенията, че заради по-високите цени на пътеките, по тях ще се лекуват по-малък брой болни. Отново обясни, че новите цени ще се вземат предвид при формирането на тримесечни прогнозни болнични бюджети и увери, че средствата в бюджета на касата ще стигнат през 2011 г..
В последните години заболеваемостта е една и съща, хората са едни и същи, дори намаляват и обемът дейност, няма как да е много по-различен от този м. г., защото разликата в една или две години не може да е осезаема. Фактът, че за база се вземат данните от 2010 г., не означава запазване на статуквото, защото освен тях ще се вземат предвид и нивата на компетентност, които болниците са успели да си извоюват за 2011 г., аргументира се тя.
Предстои директорите на болници да изчислят прогнозните бюджети, на база броят на клиничните пътеки, по които ще работят, както и обема извършена дейност за миналата година. Те ще се подават към РЗОК, където ще се правят общите прогнозни бюджети, за средствата необходими за болнична дейност в съответния регион, на базата на историческия принцип. Бюджетите ще се изпращат към НЗОК, която пък ще определя крайният бюджет, след одобрение, от комисия в централата на касата, и от Надзорния съвет на НЗОК.
За новите договорни партньори или отделения, които досега не са работили по определена пътека, а тази година се очаква да работят, прогнозите ще се правят като се търси аналог със звено от същата област. Ако няма такова, ще се търси аналог на територията на цялата страна.
Когато подписват договорите, директорите на лечебни заведения ще подписват и попълнено приложение 2, в което ще се съдържат стойностите за всеки месец до декември, които отговарят на обема дейност, извършван от лечебното заведение обясни д-р Нешева.
Миналата година няма подадени неверни данни, а има подадени исторически данни в зависимост от разрешителните за дейност на болницата. За да се избегнат упреците от предходни години за необективност при разпределението на средствата в методиката е заложен текст, че директора на РЗОК носи отговорност за предоставяне на неверни или деформирани данни. За нарушенията по този текст обаче няма заложени конкретни санкции и в тези случаи ще се прилага предвиденото в Трудовия кодекс. Твърденията за преференции за определени лечебни заведения са спекулации заяви още тя и обясни, че впечатлението се създавало зарази наличието на територията на определени районни каси на бутикови болници, които работят само по скъпоструващи клинични пътеки, както и от неравномерното разпределение на лечебните заведения в страната.
По повод критиките на здравния министър д-р Стефан Константинов към първоначалния вариант на методиката за плащане на болниците, д-р Нешева подчерта, че философията на методиката е една и съща от самото начало и към нея лично никой не е отправял критики за методиката.
-Надзорният съвет (НС)и лично аз нямаме никакъв конфликт с МЗ от наша страна. Във всеки един момент комуникирам с представители на МЗ в Надзорния съвет – има двама зам.-министри в съвета. Комуникираме с министъра д-р Стефан Константинов за общо касаещи ни процеси и проблеми. Аз нямам конфликт, работя и си съблюдавам процесите, заяви тя.
На въпрос относно другият конфликтен момент – софтуера за въвеждане на диагностично свързани групи, които да заменят клиничните пътеки, д-р Нешева обясни още, че „не сме отказвали да закупуваме този софтуер и не бихме си го позволили. В посока съвременни методи на здравеопазване, аз работя много отдавна и по никакъв начин не бих могла, като човек, избран от НС, да си позволя да правя каквото и да било против в тази посока. Не бихме предизвикали конфликт, в системата има спокойствие и нямаме причина да го предизвикваме”.
От НС решихме да разгледаме този въпроса на следващото заседание и когато то бъде проведено, ще дадем нашето мнение, допълни Григор Димитров, член на НС.
Договорите с болниците ще се сключат до 20 февруари, когато ще стане ясно с колко лечебни заведения ще работи НЗОК. За м. г. договорните партньори са били общо 347 - болници и медицински центрове.

1 коментар:

  1. Greetings from Finland. This blog is fun to explore, through other countries, people, culture and nature. Come see the pictures Teuvo blog and tell all your friends know why you should visit Teuvo images Bogi. Therefore, to obtain your country's flag to rise higher in my blog. Merry February Teuvo Vehkalahti Finland

    ОтговорИзтриване