Translate

вторник, 1 февруари 2011 г.

Над 70 % от учениците у нас не посещават училищните тоалетни заради мръсотията и постоянната липса на консумативи

Резултатите от анкетно проучване, сред 789 деца и младежи в ученическа възраст от цялата страна, направено през декември 2010 г. от Националната мрежа за децата, показват, че 38 % са децата посочват като основна причина за това мръсотията, 28.9 % не ползват тоалетните заради липса на тоалетна хартия, топла вода и сапун,17.9 % твърдят, че причината да отбягват тоалетните е лошото състояние на сградния фонд - вратите не се затварят или изобщо няма такива и се налага спешна нужда от ремонт, а 15 % от тях заявяват пък, че никога не използват училищните тоалетни, а просто се стискат.
Две от три деца заявяват, че именно в тоалетната са ставали свидетели на някаква форма на нарушаване на училищния правилник - най-често срещани са случаите на тютюнопушене,употреба на наркотици, надраскване по стените, а над 20% са присъствали на насилие и бой.
Според близо една трета от анкетираните е необходим спешен ремонт на помещенията или оборудването в тях. В замяна на оправянето на тоалетните над 70% от учениците биха положили усилия, за да ги опазят.
Д-р Ева Борисова от асоциация „Родители" сподели, че изключително притеснителни са резултатите от проучването, защото те показват, че огромна част от учениците прекарват между пет и седем часа е училище, без да използват тоалетна.
Тя сподели, че това може да има изключително тежки последици за тяхното здраве, тъй като освен че възпитава „стискането", което е в основата на почти всички сериозни възпаления на отделителната система, лошото състояние на санитарните възли може да нанесе и сериозни поражения върху психиката на децата.
Организацията е направила конкурс „Най-гадна училищна тоалетна”. На интернет страницата http://mnenie.nmd.bg/ освен снимки на брутални тоалетни учениците се оплакват и от проблемите си. „Нашата тоалетна е ужасна, не се чисти, винаги има извън дупката”, пише ученик. Друг пък се оплаква, че винаги „цялата е в цигарен дим, мирише ужасно и вратата не се затваря”.
Един от посетителите на сайта дори се оплаква, че е прекарал три сериозни бъбречни инфекции, защото се е стискал и не е ходил до тоалетна в училище. "Като минеш по коридора, дори да не си от това училище, ще разбереш коя врата е тоалетната – само по миризмата", допълва ученичка.
по думите на Георги Богданов от Националната мрежа за децатане е възможно да се говори за европейско образование, а здравната култура на деца и тоалетните в училище да са в подобно критично състояние,

Няма коментари:

Публикуване на коментар