Translate

вторник, 1 февруари 2011 г.

МЗ ще заплаща за всяка една гинекологични операции на жени с онкологични заболявания, които се правят с робота „Да Винчи"

по 8 хиляди лева.
От 1000 до 1700 лева ще плаща и НЗОК по клинична пътека за всяка операция. Така за пациентките ще остане само заплащането на таксата за избор на екип, обясни проф. Григор Горчев, управител на СБАЛАГ „Св. Марина” – Плевен. Той е и първият сертифициран хирург на конзола с роботизираната система "Да Винчи", която от 2008г. се намира в Клиниката по онкогинекология при УМБАЛ “Д-р Георги Странски”-Плевен.
До сега с нея са направени 304 гинекологични операции. От тях 172 са хистеректомии с тазова лимфна дисекция, 122 – тотални хистеректомии, 6 – тазови лимфни дисекции и 4 други оперативни интервенции. При максимална натовареност на техниката тази година могат да се направят не повече от 100 операции.
Технологията "Да Винчи"е изключително подходяща при пациентки с рак на шийката на матката, на тялото и на яйчниците. Основното предимство на робота е, че е много щадящ за организма и позволява бързото възстановяване на пациентките. Те могат да бъдат изписани от болницата два дни след операцията, обясни проф. Горчев.
Листата на чакащите за операция, вече е запълнена до месец септември. Сред жените, които се нуждаят от операция, има все повече млади момичета на възраст 17-18 години, някои от които са с напреднал стадии на рак на шийката на матката.Липсата на профилактика е основната причина смята проф. Горчев .
Преди години този вид рак се е срещал най-вече при жени над 45-годишна възраст. Сега като ендемичните райони в това отношение се очертават Перник, Добрич и Бургас.
В Румъния има 5 роботизирани системи като плевенската, а в Гърция и Италия урологичните и гинекологичните операции, извършвани с робота, се покриват от техните здравни каси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар