Translate

понеделник, 10 януари 2011 г.

Стартира първият по рода си интернет портал посветен на състоянието дислексия

На www.dyslexia.vivacom.bg заинтересованите могат да открият полезна информация за това какво представлява дислексията, какви са най-често срещаните симптоми, как да бъде разпознавана, както с кой специалист и къде може да бъдат проведени консултации.
В интернет страницата се намират препоръки и техники за работа с деца с дислексия, съвети към родителите, методи за запаметяване и много друга полезна информация.
Предвидена е и секция с актуална научна информация, насочена към специалистите, за различни аспекти, отнасящи се до дислексията.
Освен това в сайта има и онлайн тестове, както за деца, така и за възрастни, които дават възможност, бързо и лесно, всеки да получи предварителна представа за собственото си състояние.
Инициативата е част от проекта на VIVACOM в подкрепа на децата с дислексия и аутизъм у нас.
Интернет порталът се поддържа от екип на VIVAVOM Институт за детско психично здраве и развитие с ръководител проф. д-р Ваня Матанова, председател на Българската асоциация по дислексия и на Българската асоциация по клинична и консултативна психология.
Институтът, отвори врати на 30 юни м. г. и се намира на ул. Нишава № 47 в София. Тук за първи път в България на едно място заработи мултидисциплинарен екип от логопеди, детски психолози, невролози и други подходящи специалисти. В института се поемат по 10-15 деца дневно, в зависимост от конкретните случаи. В него е изградена и специална сензорна зала с иновативно оборудване, с цел развиване и работа със сетивата на децата в процес на терапия.
На консултациите и диагностиката на деца с дислексия и аутизъм или със затруднения в образованието и комуникацията, могат да присъстват и родителите. Подходът е нов за България и помага на родителите да се запознаят с реалните трудности на децата си и да се научат как по-добре да комуникират с тях.
От старта си до днес в института са били консултирани над 130 деца, като на 23 от тях е била поставена диагноза дислексия, аутизъм или други състояния и посещават института за терапия два пъти седмично.
На безплатната гореща линия – 080013759 също може да се получи всякаква информация за дислексията и аутизма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар