Translate

понеделник, 10 януари 2011 г.

Какво знаем за хепатит А

Хепатит А (известен и като болестта на мръсните ръце) е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит А (HAV). За разлика от хепатит В и С, хепатит А не става хроничен. Въпреки че по време на болестта черният дроб се увеличава и възпалява, той заздравява напълно и без дълготрайни увреждания при повечето хора. След преболедуване на хепатит А се създава траен имунитет.
Поради начина си на разпространение, вирусът на хепатит А има епидемичен характер и след това изчезва. Част от хората имат изградени антитела срещу вируса на хепатит А, въпреки че не са имали клиничните признаци на болестта и не са се разболели. Вирусът на хепатит А много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура са на ниско ниво.

Вирусът на хепатит А се намира в най-голяма концентрация в екскрементите на заразени хора. Той обикновено се разпространява по орален път, от човек на човек, като храна или предмет, които са били заразени с частици от изпражнения на хора, болни от хепатит А, попаднат в устата. Поради тази причина вирусът много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура са на ниско ниво
Основните пътища на заразяване с вируса на хепатит А са два:
Прием на заразени храни и течности
Полов контакт със заразен човек
Най-опасни и силно заразни са болните от хепатит А една до три седмици преди появата на първите (ако има такива) и четири седмици след това.
Симптоми - Неспокойство;Уморяемост (адинамия);Загуба на апетит;Треска с внезапно начало;Гадене;Стомашна болка или болка в дясното подребрие;Мускулни и ставни болки;Жълтеница (пожълтяване на кожата и склерите на очите);Тъмна урина;Промяна цвета на изпражненията;Загуба на тегло. Няма специфично лечение за хепатит А. Възстановяването от симптомите, последващи заразяването, може да бъде бавно и да отнеме няколко седмици или месеца. Тъй като хепатит А е вирусно заболяване, антибиотиците не са от полза за лечението му. Антивирусни агенти, както и кортикостероиди, нямат ефект върху острото заболяване. Прилагането на имуноглобулин може да подпомогне превенцията или да подобри клиничните симптоми на заболяването, ако се приложи до 2 седмици след инфектиране, но това ще е безполезно за острата фаза на хепатит А. Терапията на заболяването е само поддържаща и цели запазване комфорта на пациентите и осигуряване на добър хранителен баланс, вкючително възстановяване на течностите, загубени при повръщане или диария.
Общоприетото правило при хепатит А е да се осигури възстановяване на пациентите без терапия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар