Translate

понеделник, 10 януари 2011 г.

Аптеки отказват животоподдържащи лекарства на пациенти с болест на Бехтерев

За това алармираха от Българското сдружение на болните от болест на Бехтерев - Анкилозиращ спондилит (БСБББ-АС).
Пациенти с болест на Бехтерев от Русе, Варна, Хасково, Кърджали, Чирпан, Стара Загора и Балчик сигнализират, че аптеките им отказват биологични медикаменти, заради проблеми с плащанията от НЗОК.

От сдружението изразяват тревогата си, относно отказът на НЗОК да утвърди протокол за биологични средства на пациент от организацията,независимо, че той е преминал през лекарска комисия.
Според тях от здравната кака приемат, че е излекуван и няма повече нужда от лечение.
От БСБББ-АС напомниха, че болест на Бехтерев е хронично и прогресиращо заболяване, т.е., ако пациентът не е в ремисия, заболяването се обостря. От там заявиха, че тези лекарства са животоподържащи.

Добрата новина е, че пациентите с болест на Бехтерев пишат много добър 4,76 на лекуващите си ревматолози. Оценката е на база на пациентско проучване "Оцени своят ревматолог", направено сред 480 пациенти, обяви председателят на БСБББ-АС Живко Янков. Сред най - високо оценените ревматолози са тези от клиниката по ревматология на Урвич - София. Началникът на клиниката по физиотерапия от ВМА - доц. Тройчо Троев е отличен за провеждането на първата групова физиотерапия. За подобряване на диалога между пациент - ревматолог сдружението отличи началникът на отделието по ревматология във ВМА д-р Бойчо Опаранов.

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) вече е факт. Това подвърди председателят на ОПРЗБ Цвета Апостолова. Идеята на създаването й е да се обединят всички пациенти с ревматологични заболявания, за да се борят с многобройните проблеми, които са поставени пред тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар