Translate

понеделник, 10 януари 2011 г.

Качествен закон за правата на пациентите искат

от Българската асоциация за закрила на пациентите, тъй като от 2002 г. се разработват проекти за закон, но все още няма дори обсъждан такъв в парламента.
Пламен Таушанов, председател на асоциацията, заяви, че е наложително да се създаде фонд за жертвите на лекарски грешки по подобие на този във Франция, за да се спре „ тази крещяща необходимост от експертизи”, тъй като в много от случаите лекарите отказват да правят експертизи, които трябва да проверяват за наличието на грешки, извършени от техни колеги.
Т. напр. във Франция при случаи на лекарска грешка се подават жалби, в които участват и организациите за закрила на пациентите, а след това в рамките на шест месеца пациентът получава обезщетение, което често достига 100-200 хил. евро.
У нас исковете на пострадали от лекарска грешка варират около 200-300 хил. лева, но все още няма практика да бъдат изплащани обезщетения, обясни той.
По думите му за 8 години има стотици случаи на лекарски грешки, но има значително по-малко присъди, а през миналата година само на 5% от починалите са направени аутопсии, след като по закон тя е задължителна. Таушанов изрази опасенията си, че над 50 на сто от операциите се правят без предоперативна диагноза, а на принципа „Отваряме, пък ще видим". Според него у нас има нужда и от обществен съвет, който да разглежда професионалните и етичните проблеми сред лекарската гилдия.
Друго искане на асоциацията е и прецизиране за информираното съгласие. В Европейския съюз заради липса на информирано съгласие се търси наказателна и гражданска отговорност, подчертаха експертите.
Те призоваха да се наблегне на превенцият на пациентите, защото стрната ни заема 52-ро място в цяла Европа и ни изпреварва ни дори Албания. по превенция.

1 коментар:

  1. Анонименянуари 15, 2011

    Системата трябва да се промени

    Системата побърза да „накаже” доктор Михаил Маджунов с едногодишна ваканция.
    Системата не иска проблеми и протести.
    Системата не иска въпроси, дискусия и гласност.
    Системата иска да потули нещата.
    Системата иска да забравим, да се примирим, да не правим нищо.

    Аз няма да забравя. Ще продължавам да питам, чувствам и мисля. И ще се старая да помагам – не на системата, а на себе си, на близките си, на хората и на живота.

    Системата трябва да се промени – и не към по-лошо, както това ставаше в голямата си част през последните 15 години, а към по-добро.

    Няма по-добър момент от ДНЕС и СЕГА – отлагане разрешаването на проблема, не помага.

    „Човек може да си почива само когато е уморен.” /Думите са на бащата на Дончо Цончев/


    Не бива случилото се да бъде забравено. Нещата трябва да се променят. И точно лекарите трябва да подемат инициaтивата.

    Добрите лекари не бива да мълчат! Трябва да изискат от държавата да се промени системата към по-добро, за всички ни.

    Имено лекарите могат и трябва да са сред първите, които искат и помагат, да си подредим дома, в частност здравеопазването. Не бива да търпят нито за миг нито неадекватни политици нито некомпетентни, неетични и арогантни "доктори" сред тях. Само така би се възстановило доверието между лекарското съсловие и всички нас.

    ОтговорИзтриване