Translate

вторник, 28 септември 2010 г.

Федерация „Български пациентски форум" оспорва във Върховния административен съд Националната здравна карта

Федерация „Български пациентски форум" оспорва във Върховния административен съд решението на здравния министър Анна-Мария Борисова да определи лично кои представители на пациентите да са членове на областните комисии, съобщиха от организацията. Целта на тези комисии е да изработят областните здравни карти, които ще определят къде колко лекари и болници да работят с публични средства.

От „Български пациентски форум" не са съгласни с 11 заповеди на министъра на здравеопазването, с които са определени т.нар. областни комисии. Основание за оспорването на заповедите е, че в нарушение на Закона за лечебните заведения, министърът на здравеопазването еднолично е определил представителите на организациите за защита на правата на пациентите за участие в тези комисии, обясни Теодора Захариева от организацията. „Тъй като са четири неправителствените организации, признати със заповед на министъра, те помежду си трябва да се разберат кой къде да участва. Т.е. нещо като синдикат. Това като процедура не е спазено от Министерството на здравеопазването и ние затова обжалваме", уточни тя.

Преобладава ли една пациентска организация?

На възлови места е най-скоро признатата пациентска организация - национална пациентска организация. Тук не говорим кой в колко участва. Има ясно разписано в закона. И този закон е затова, за да се спазва.

Адвокатите на организацията ще поискат от Върховния съд служебно да изиска всичките 28 заповеди на министър Анна-Мария Борисова и да ги отмени изцяло. Ако това се случи ще се забави изготвянето на картата, на която е базирана и здравната реформa.

Няма коментари:

Публикуване на коментар