Translate

събота, 16 февруари 2019 г.

Първите две операции на проф. Монайе и доц. Сираков приключиха успешно


Българският неврохирург и френският професор са се договорили да оперират съвместно и други български пациенти със сложни АВМ

Операциите на двете деца с тежки артериовенозни малформации (АВМ) в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” преминаха успешно. АВМ са изолирани чрез т.нар. ендуваскуларна емболизация – иновативен метод не само за България, но и за света.
Предстои 24-часов период, в който пациентите ще бъдат под постоянно наблюдение за евентуални усложнения.
„Поне ангеографски, всичко изглежда перфектно, при тези две интервенции. При минимално травматичните техники, каквато е тази, която използвахме, ако постоперативният период премине гладко, пациентите се възстановяват много бързо. Повечето от тях, ако нямат оплаквания, се връщат към нормалния си начин на живот до седмица след интервенцията,” сподели след интервенциите доц. Станимир Сираков, ръководител на „Референтния център по мозъчно-съдови заболявания“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, който оперира малките пациенти, заедно с проф. Шарбел Монайе.
Професорът, който е топ три на водещите интервенционални нерворентгенолози в света, и е в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и лично на доц. Сираков, поясни:
-Ендоваскуларната емболизация беше въведена преди 10 г. и и като всяка нова техника,в началото предизвика опасения и страхове, защото тази концепция трудно се разбира. С времето колегите се убедиха, че техниката е много подходяща и тя набира все по-голяма популярност, защото решава един много сериозен проблем в ситуации, които преди това не можеха да бъдат лекувани, като дълбоки АВМ, които кървят. Подобни случаи по-рано не се третираха.
Лекарите оперираха първо 4,5-годишно момиченце, чиято интервенция отне близо 2 часа. Засега детето се възстановява нормално и медиците се надяват след операцията то да може да си служи отново дясната си ръчичка и дясното краче, които са парализирани в следствие на заболяването.
Вторият случай, на 18-годишно момче, което в резултат на своята АВМ страда от години от тежка епилепсия, ги затрудни повече.
Проф. Монайе, който е един от пионерите в използването на този метод, подчерта, че когато са толкова големи, АВМ представляват нещо като помпа, която ако се запуши от едната страна, а тя не е изцяло изолирана от другата, може да се получи „експлозия”, т.е. да доведе до много масирано кървене.
Въпреки сложната интервенция, лекарите са оптимисти за крайния изход и от втората операция.
Българският неврохирург и френският професор са се договорили да оперират съвместно и други български пациенти със сложни АВМ. В тази връзка доц. Сираков подчерта, че за подобни по-сложни случаи и проф. Монайе ще идва, за да ги оперират съвместно. Той изрази  надежда, че по този начин българските лекари ще  натрупат повече опит и за в бъдеще да могат да третират с един добър резултат този, много сложен вид патология. 
Досега в Клиниката ни по неврохирургия са направени 39 операции на АВМ. Всички те са успешни, без усложнения, което е много добър резултат. До този момент най-малката пациентка е била 7-годишна, а най-възрастният – 50-годишен мъж.
Повреда в специализираното оборудване осуети планираните за 16. 02 две сложни операции на АВМ при две млади жени.
При тестването на оборудването преди операцията се оказва, че едното рамо на сложния апарат, чрез който се визуализира достъпът на лекарите в кръвоносните съдове на пациента, е изгоряло и няма как да бъде поправено същия ден.
„Повреди се едно от рамената на ангеографския апарат, който е от ключово значение при подобни сложни интервенции. За да се правят невропроцедури (такива, които са свързани с интервенции в мозъка), задължително трябва да се използва бипланов ангеограф. Работата само с едното рамо би била свързана с риск за живота на пациента, което не можем да си позволим”, коментира доц. Сираков.

петък, 15 февруари 2019 г.

Бариатричната хирургия – нов живот за хората със свръхтегло


Данните на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) сочат, че между 30-70% от населението над 18 годишна възраст в държавите от ЕС страдат от наднормено тегло, а между 10-30% са със затлъстяване. Очакванията са до 2030г. наднорменото тегло да се увеличи с 33%, а високостепенното затлъстяване - със 130%.
Приблизително 1,5 милиона от българската популация е със затлъстяване, като страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС, съобщи диетологът доц. Теодора Дърленска по време на експертна среща, посветена на бариатричната хирургия като алтернативно решение за хората със свръхтегло, която УМБАЛ „Александровска“ организира в партньорство със Сдружение "Моят нов живот".
СЗО определя затлъстяването като един от най-значимите проблеми на световното здравеопазване. То е хронично заболяване, което е свързано с развитието на над 195 усложнения: захарен диабет тип2, хипертония, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на коремните органи, сърдечно-съдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак, по-висока обща смъртност, социална и емоционална депривация на засегнатите. Лечението е комплексно и дългосрочно, и няма универсален подход, валиден за всички. Включва съчетание от промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и бариатрична хирургия.
УБ „Александровска” разполага с богат ресурс от специалисти в различни области на медицината и апаратура. През 2016г. е сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който се ангажира изцяло с прегледи, лечение и проследяване на пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. За период от две години в мултидисциплинарната програма на болницата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са и 40 безкръвни (лапароскопски) операции, с 0% смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Което води до подобряване на здравето, самочувствието и качеството на живот при тези пациенти.
От болницата съобщават, че те от години работят в сътрудничество с Европейското училище по лапароскопска хирургия и Клиниката за лечение на затлъстяването към болница Saint-Pierre, Брюксел, Белгия, както и с Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). Въз основа на постигнатите резултати за двугодишния период от време на изпитване на програмата, ръководството на болницата е предприло процедура УМБАЛ „Александровска“ да бъде призната от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването.
У нас все още няма създаден такава структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай. Друг факт е, че извършването на медицинска дейност, свързана с бариатричната хирургия, няма определен стандарт в страна и бариатричните операции не се поемат от НЗОК.
Новоучредената пациентска организация „Моят нов живот“ на оперираните с бариатрична хирургия в България пое мисията да издейства финансиране на хирургичното лечение на затлъстяването, борейки се за пълноценен и качествен живот на хората със свръхтегло. В тази връзка е входирано официално писмо до МЗ с мотивите, че бариатричната хирургия е успешна алтернатива за хората с болестно затлъстяване и въвеждането на клинична пътека за оперативното му лечение би спестило разходи на НЗОК, НОИ и НАП за лечение на съпътстващите заболявания, за болнични, за група инвалидност, за отсъствие от работа и за намалена работоспособност.
И лекари и пациенти са единодушни, че е необходима реформа в политиката на здравните институции, която да е адекватна и на нуждите на болните със затлъстяване, така че те да не се чувстват обречени и да получат право на качествено и достъпно здравеопазване. Тази позиция е публикувана от първо лице в месечния бюлетин на Световната федерация по затлъстяване през м. декември 2018г., в интервю с един от членовете на пациентската организация „Моят нов живот“ – Константин Войников.

Те са! – първият брой с 110000 гледания


Само за седмица темата за нашите корени - културата на траките, с която стартира най-новият медиен проект на България, първият проект на “Те са! - специалното интервю” е с над 110000 гледания във Фейсбук и повече от 200 споделяния, съобщават от ПРофайл.
Специалисти в интернет сектора отбелязват този абсолютен рекорд с лаконичния коментар - време бе и стойностен български продукт да привлече огромно внимание във виртуалното пространство.
Водещите - Наталия Гуркова и Стилиян Иванов, за гост във втория брой на “Те са! - специалното интервю” са поканили доц. Мария Илиева - Маша, примабалерина, режисьор и педагог. Тя е завършила балетната академия на Санкт Петербург. Пресъздала е най-популярните балетни образи на сцените на Франция, Италия, Германия, Швейцария, Гърция, Тайван и България. Лауреат на десетки родни и задгранични отличия.
Премиерата е тази вечер от 19:00 ч. в YouTube канала на предаването и Facebook страницата му.
Ще видите и първите уроци по класически балет, които Наталия получи от Маша. А специално за снимките на предаването Маша облече Наталия в любимия си балетен костюм, изработен специално за нея преди години, допълват от ПРофайл.

Бутикова винарна в природен парк „Сините камъни“ – комфорт и уют


По случай месеца на виното и на любовта, влюбените и любителите на планината, спорта и на зимния туризъм могат да отседнат в прекрасните дървени къщички на атрактивни цени, като в цената е включена закуска и бутилка вино от изисканата бутикова винарна „Карандила“.
„Малина”, „Здравец”, „Иглика”, „Къпина”, „Еделвайс” и „Лавандула” – всяка двуетажна къщичка е със собствена визия и чар. Ако сте я посетили веднъж, не може да не повторите, защото съотношението комфорт, релакс и цена са неповторими. Всяка от 6-те дървени къщички с уханни имена, разполага с пълен набор от удобства - кухня, трапезария, една или две спални помещения на втория етаж, самостоятелна модерна баня и всичко необходимо, за да се почувства човек като у дома си. Изпипани до най-малкия детайл те предлагат удобство и пълен комфорт, уют и фамилно усамотение на достъпна цена сред природния парк.
Като от вълшебна приказка са тези самостоятелни зони за релакс, които са част от комплекса, който включва уникална Фурната, която с аромата на домашен хляб и сладки е любимо място за туристите и в делник, и в празник. Греяно вино, апетитни ястия от топла и студена кухня, кулинарни деликатеси – това е част от всекидневната листа, която превръща Фурната в кулинарна атракция и дестинация за любителите на домашно приготвената кухня.
След разходката сред природата или докато хлапетата лудуват в Детския кът, Фитнеса на открито, Игрището и на множеството площадки за релакс, отмората на чаша вино в уникалната бутикова винарна на комплекса предлага дегустация на елитни испански и български вина.

Отвори врати книжарницата на издателство „Милениум“


На 14 февруари, празникът на любовта и виното, в новооткритата столична книжарница (ул. Цар Шишман“ №18) поетът Недялко Йорданов зарадва посетителите и с автограф върху премиерната си стихосбирка „Сребърна любов“.
На следващия ден се състоя премиерата на най-новата стихосбирката на поета „Сребърна любов. 125 нови стихотворения“  с логото на издателство „Милениум“ в театралния салон на НАТФИЗ
На музикално-поетичния спектакъл поетът рецитира свои стихотворения и изпълни няколко песни заедно с верния си сподвижник на сцената композитора Хайгашод Агасян.
Поетичният том събира прекрасните рими, които събуждат твореца преди изгрев слънце всеки ден в продължение на една година. След огромния успех на първата му фейсбук стихосбирка „67 сутрини“ на бял свят излезна и продължението „Сребърна любов“. В нея са поместени 125 поетични шедьовъра, които ще докоснат сърцата на читателите. В прочувствените слова, написани неусетно почти на един дъх, творецът изразява своите чувства, размисли, терзания, надежди и мечти...