Translate

четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Борисов: След изборите ще ни пратят в Белене



Бившият премиер предрече нов вот след 6 месеца 

Бойко Борисов предрече, че на служебното правителство може да се наложи да управлява по-дълго, отколкото се очаква, тъй като съставянето на правителство в новото Народно събрание се очертава да бъде изключително трудно.
Лидерът на ГЕРБ коментира, че след тези избори вероятно ще се наложи да има нов вот.
„Изборният цикъл беше на 4-5 години, сега е на две, ще дойде време да е на 6 месеца", смята Борисов.
„При това себеотричане, като гледам и на ДПС листите, и на всички останали, като слушам и какви раздори има в другите партии, това, което виждам пък – нови лица в БСП. Всъщност аз ги знам от 25 години. Те ни четяха в школата в Симеоново. Като бях в пожарната, Тома Томов ни водеше политинформацията и ни обясняваше колко е хубав комунизмът", добави бившият премиер.
Той добави, че в момента се подготвя почвата за твърда ръка, а след това „всички инакомислещи отиват в Белене“, визирайки кандидата на БСП за депутат Тома Томов, чийто баща е бил началник на концентрационния лагер на острова.
Борисов коментира още, че не вижда как в следващия парламент ще се постигне даже това крехко съгласие, което е имало между ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ в 43-ото Народно събрание.



eurocom.bg


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: БСП използват каруцарски речник, а ние от ГЕРБ сме възпитани хора



Не може да се връщаме назад и затова предлагам на БСП да седнем и да помислим какво може да направим заедно. Възложих на колегите да намерят някое слабо място от нещата, които БСП са правили. Е, установихме, че няма такова. Но само защото нищо не са правили. Много ми е мила държавата, че да пусна партията в такава вакхалия. Имам говорители, особено в женската част, които такива могат да ги наговорят, че накрая да си скубят косите помежду си. Затова отново предлагам на БСП да проведем дебат, но възпитан и коректен, поясни Борсов.

onovini.com

Съдът реши: Скъпият билет в София се отменя!



Скъпият билет в София се отменя, защото е незаконен. Това реши тричленен състав на Административния съд в София.
Новата цена на билета за столичния градски транспорт падна в Административния съд в София. Това обяви един от адвокатите по делото и общински съветник от БСП Милка Христова, пише “Дарик“.
Новината бе съобщена и от Административния съд.
С решението си от днес съдът определя като незаконосъобразни измененията в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община и приложенията към нея, приети с решение на местния парламент на 14 април 2016 година.
Тогава цената на билета за градския транспорт в столицата беше повишена от 1 лев на 1,60 лв.
Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
Делото беше образувано по жалби на граждани и сдружението „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“.
Поскъпването на билета в София влезе в сила на 1 юни миналата година. Със същата наредба цената на годишната персонализирана абонаментна карта за всички линии беше намалена от 500 лева на 365 лв.
Наскоро от Столична община обявиха, че са постигнали целите си, защото все повече хора купуват абонаментни карти за градския транспорт. Според общински съветници обаче поскъпването на билета е увеличило гратисчиите.

toziden.bg
Снимка:Getty images

сряда, 22 февруари 2017 г.

Всеки четвърти българин обмисля емиграция в чужбина



показва проучване на изследователски център "Тренд". То е проведено  между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани.
62% от анкетираните смятат, че България не е място, където могат да подобрят жизнения си стандарт. Една трета от тях, основно хора с висше образование виждат перспектива за по-добър жизнен стандарт в страната. 61% твърдят, че в България не можеш да си намериш добра работа, малко под една трета са на обратното мнение. 61% се страхуват да не станат жертва на някакъв вид престъпление, а 900 000 души са били потенциални жертви на телефонни измамници. Най-потърпевши са хората над 60 години, предаде Дарик.
Голяма част от младежи между 18 и 29 години обмислят възможността да живеят извън България. Най-предпочитаната дестинация е Германия, следвана от Великобритания, Испания, САЩ и Италия.
Поставени пред опциите – да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България,близо 70% искат да останат да живеят там, където живеят сега.Само 7% са тези, които са склонни на вътрешна миграция.
Образованието се отчита като ценност, като 80% от всички анкетирани смятат, че то е важно, за да успее човек в живота. Но сред по-младите възрастови групи около една четвърт са на противоположното мнение.


Снимки: Нова телевизия, Vesti.bg

Смартчасовник предупреждава за простуда 12 часа преди да се разболеем



Американски учени разработват ново мобилно приложение, което ще ни предупреждава за предстоящаа простуда, 12 часа преди да се разболеем от нея, и тя ще може да бъде лекувана още в зародиш и да се справяме с нея по-бързо, пише в. "Дейли мейл".
Екипът на проф. Майкъл Снайдър от Станфордския университет провел тестове с 43-ма студенти доброволци в продължение на 11 месеца. Те носили смартчасовници, регистриращи техните медицински показатели - телесната температура, пулс и нивата на кислород в организма им. По време на експериментите били предварително фиксирани 8 от появилите се впоследствие 8 простудни заболявания, предаде БТА.
Екипът установил, че половин ден преди те да се разболеят, сърдечният ритъм и телесната температура им се покачвали, а нивата на кислород спадали. В такива случаи пулсът се увеличава с 5-10 процента в сравнение с нормалните нива.
"Нашата апликация бие алармата, че нещо не е както трябва в организма ни, преди да осъзнаем, че се разболяваме.Ако тази аномалия продължи повече от два часа, сигурно е, че ни предстои болестно състояние.", изтъква проф. Снайдър.


Проф. Снайдър очаква новата апликация да се появи на пазара до две години и да бъде използвана като пълноценен медицински уред.

Между 30 - 40% от българските лекари ще се пенсионират в следващите пет години


Това обяви ректорът на Медицински университет – Варна проф. Красимир Иванов след среща на ректорите на медицински висши училища с образователния министър Николай Денков.
Ръководствата на ВУЗ-те се обединиха около идеята, че за да бъдат привлечени повече студенти, трябва да се запази балансът между прием и финансиране.
„Определено медицината е търсена, и то обективно, защото има дефицит от над 1 млн. лекари в Европа. За нашата страна той е още по-голям. Наблюдава се застаряване на съсловието.След пет-шест години около 30-40 процента от работещите лекари ще се пенсионират. Това е огромен проблем и затова трябва да бъдем подпомагани и насърчавани", коментира проф. Иванов.
Той обясни, че има огромен интерес към медицинските ВУЗ-ове от страна на младите хора, като кандидатите за едно място са 8-10 души.







Публикуваха новите критерии за лечение на Хепатит С



На интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - www.nhif.bg, линк „Лекарства”, подлинк „За договорните партньори”, е публикуван за обществено обсъждане проект на „Проект за изисквания на НЗОК при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18 - годишна възраст в извънболничната помощ“, както и мотивите към него. Изискванията за приложение на безинтерферонова терапия при лечение на хепатит С са съгласувани с националните консултанти по медицинска специалност „Гастроентерология“, с председателя на Българското дружество по гастроентерология и с външни експерти по същата специалност. Детската смъртност у нас е почти 2 пъти по-висока в сравнение с тази в ЕС Поради надделяващия обществен интерес и в полза на пациентите, Изискванията ще влязат в сила от 1 март 2017 г. Разходите на НЗОК за лекарствена терапия за домашно лечение на пациенти с Хепатит С за 2016 г. са около 21 млн. лв., като сумата включва както безинтерефоронова терапия, така и стандартна интереферонова терапия. С приемането на Изискванията, до края на тази година за лекарствена терапия за домашно лечение на 650 пациенти с Хепатит С институцията ще похарчи толкова, колкото и през миналата година - 21 млн. лв. От НЗОК твърдят, че ефектът от прилагането на Изискванията ще бъде значително по-голям от миналогодишния: 95-97% успеваемост от лечението с безинтереферонова терапия (директно действащи антивирусни средства), което е двукратно по-висока успеваемост спрямо стандартната интерферонова терапия; От лечението ще бъдат обхванати и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане; В по-дългосрочен план – намаляване на броя на заболелите от Хепатит С, както и намаляване на броя на хоспитализациите поради липса на усложнения от лечението; Семерджиев обеща по-бърз достъп на хората до "Спешна помощ" Социален ефект – обхващат се млади пациенти в начален стадий на заболяването, при които е възможно пълно излекуване, възможност за социална реализация и запазване на репродуктивните им способности.

 actualno.com




Продължителността на живот у нас е с 6 г. по-малка от тази в ЕС


Смъртността в България е два пъти по-висока от средната за ЕС 
 
Данните на МЗ показват, че ако в ЕС продължителността на живота се увеличава до 80.87 години, у нас е 74.5 години и ако смъртността е по 9.8 души на 100 хил., то у нас е 15.3 на 100 хил. души. Причините за високата смъртност са сърдечно-съдовите, раковите заболявания, а също така и тютюнопушенето. Освен това всеки четвърти у нас пие всеки ден, а алкохол започваме да употребяваме на 13-годишна възраст.
Нивото на раждаемост в страната е ниско. Според данните, въпреки че детската смъртност намалява, тя остава почти 2 пъти по-висока в сравнение с тази ЕС.
Данните от проучване на Националния център по обществено здраве за 2016 г. показват:
-голяма част от пушачи пропушват между 16 и 20 години;
-повече от децата между 10 -19 години вече са опитвали алкохол;
-над 70 % от населението е с недостатъчна физическа активност;
-средно дневната консумация на мазнини и наситени мастни киселини от населението в страната е доста над препоръчителните нива;
-от 5 до 19 години със свръхтегло са 19,7 до 26 %, а със затлъстяване 7,5 – 19 %. При лицата от 20 до 59 години свръхтегло има в 12-34 %, а със затлъстяване 7,5 до 29, 1%

Влезе в сила изискването всяко куче да бъде задължително идентифицирано с микрочип


Всеки собственик на куче навършило 4-месечна възраст е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), съгласно изискванията на Закона за ветеринарно-медицинската дейност.
По този начин ще бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така  ще се  предотвратят и кражбите на животни. Чипирането ще спести и много средства на общините, които плащат обезщетения на ухапани от кучета, чийто собственици не могат да бъдат издирени, съобщиха от международната организация за защита на животните „Четири лапи“. 
Микрочипът - инжектируем транспондер представлява голяма колкото оризово зърно стъклена капсула, която се инжектира подкожно от лявата страна на врата на кучето. Тя съдържа 15-цифров уникален код, срещу който в системата на БАБХ могат да бъдат въведени освен данни за собственика и четириногото, също и информация относно здравословно състояние на животното, негово описание и снимки. Кодът на чипа се разчита от устройство, каквото би трябвало да има във всеки ветеринарен кабинет. Манипулацията по поставянето на микрочипа е безболезнена и не носи никакъв риск за здравето на домашния любимец.
От „Четири лапи“ напомнят, че всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене, за да внася ежегодна такса за притежание на домашен любимец, чийто размер варира в зависимост от населеното място. От такса по закон са освободени кастрирани кучета, кучета на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета, използвани от БЧК и кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект. Отпада облекчението за ловните кучета, тъй като е установено, че те са един от основните източници на изгубени или изоставени домашни животни.
През миналата година са чипирани 18 972 кучета, а от началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги, с което общият брой на вписаните животни в регистъра на БАБХ е 80 724.

Снимка: pixabay

Изследване: Британките предпочитат онлайн-шопинга пред секса, прави ги по-щастливи



Резултатите от проучване, направено във Великобритания за Свети Валентин, показва, че жените предпочитат подаръците и пазаруването в интернет пред секса и дори пред това да чуят думичките "Обичам те" от децата си, пише в. "Дейли експрес".
Получаването на подарък или онлайн поръчкае свързано с отделянето на хормоните допамин и окситоцин, което води до повишаването на серотонина - свидетелство, че шопингът е ключов за дамското щастие.
В анкетата, направена от фирмата Додъл, 50 процента от участвалите жени са отговорили, че подаръците и покупките ги правят особено щастливи. За сравнение - за едва 37 процента от дамите едно от най-удовлетворяващите неща е страхотният секс. При мъжете очаквано интимността с партньорката е сред най-големите удоволствия.
Топ 10 на нещата, които правят хората щастливи според настоящото проучване:
1. Намирането на забравена дребна банкнота (57 процента)
2. Полагането на морно тяло в подредено легло (51 процента)
3. Времето, прекарано с близките (51 процента)
4. Прегръдката от любим човек (50 процента)
5. Получаването на онлайн поръчка (44 процента)
6. Страхотният секс (42 процента)
7. Гледането на хубав филм (41 процента)
8. Разходката в парка (37 процента)
9. Четенето на хубава книга (33 процента)
10. Произнасянето от децата на думичките "Обичам те" (30 процента).



novinite.bg
Снимка: pexels.com

Европа поиска увеличение на заплатите в България



Европа иска по-високи заплати в целия континент и най-вече в държавите от Източния блок, включително и в България, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Това е главният фокус на стартиралата кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите "Европа иска увеличение на заплатите". Стартът на събитието бе даден в Брюксел. Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите. КНСБ, като най-голямата обществена организация в България и член на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), също е част от тази кампания, пише iNews.bg. "Не е възможно в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. Това е експлоатация и дъмпинг. Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС, свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар", заяви при откриването на форума генералният секретар на ЕКП Лука Висентини.
Според него повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите, но тя не е достатъчна, тъй като в държавите от Източния блок, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС. "Единственият начин заплатите да се повишат е колективното договаряне, което напоследък толкова хора се опитват да смачкат", заяви Висентини. "63 на сто от хората по света нямат социална защита. Вече има общо разбиране по света, че неравенствата убиват икономиката", заяви пред форума и генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.
Минималната заплата в България е 235 евро т. е.тя е най-ниската в Европа. За сравнение в Румъния тя е 321 евро, в Гърция - 586 евро, а в Люксембург - 1999 евро или около 9 пъти по- висока от нашата. При средната заплата съотношението е същото - 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия - разлика от близо 8 пъти.

НЗОК предлага въвеждането на документ за пациента - фактура за лечението



Идеята е, при изписване от болница, освен епикриза, пациентът да получава и специален документ (фактура), в който да е описано как е лекуван и стойността на извършените манипулации.
Документът ще покаже на практика за кои клинични пътеки касата плаща по-малко, отколкото е нужно, и за кои повече. Информацията ще се събира, анализира и ще послужи, както за промяна на цените на някои клинични пътеки, така и за сведение на НЗОК  каква част от лечението е по клинична пътека и какво е доплащането от пациента.Освен това тази информация ще помогне за реалното остойностяване на медицинските дейности, за които НЗОК плаща.
Документът най-вероятно ще влезе в сила с Новият национален рамков договор, т.е. още през тази година.

Италиански проектозакон праща разпространителите на фалшиви новини директно в затвора



Италианският парламент подготвя закон, който предвижда глоби и затвор за разпространителите на неверни и преувеличени новини и груби изказвания, предаде Нова тв.
Законът предвижда 5000 евро глоба за авторите на фалшиви твърдения, както и за тези, които са ги публикували. Ще се наказват и публикациии, които са силно пристрастни и отправят внушения в нечий интерес. Глобата ще се налага, ако информацията не бъде изтрита до 24 часа, след като е била оспорена.
Мярката се отнася само за интернет изданията, тъй като националните печатните медии на Апенините вече носят легално установена отговорност за неверни твърдения.
В случаи на новини или информации, предизвикващи паника или тревога сред аудиторията, се предвижда и 1 година затвор. За обидни публикации срещу отделна личност или материали, подкопаващи демократичните устои, наказанията ще се удвояват с глоба от 10 000 евро и две години затвор.
Проектозаконът получи и критики, като основният аргумент на противниците му е, че в интернет винаги е имало невярна информацияи партенки.
Италианската инициатива срещу разпространяването на фалшиви новини идва, след като и други европейски страни предприеха подобни стъпки.Темата с неверни информации стана особено актуална след последната президентска кампания в САЩ. Председателката на италианския парламент Лаура Болдрини инициира петиция за спиране на фалшивите новини, която набра голям брой привърженици.



novinite.bg

LG G6 с UX 6.0 ще бъде представен на световната сцена по време на изложението MWC 2017 в Барселона на 26-и февруари



LG ще представи новия си мобилен интерфейс UX 6.0, използван в G6 и създаден специално, за да позволи специфични персонализации за максимална наслада от предимствата на FullVision дисплея. LG G6 ще включва 5.7-инчов QHD FullVision дисплей (2,880 x 1,440) с 18:9 екран, който почти изцяло запълва предната част на флагмана. Смартфонът с ергономичен дизайн осигурява максимален комфорт и съвместимост със съществуващото, но и с бъдещото дигитално съдържание.
Новият интерфейс максимизира предимствата на FullVision дисплея,  като осигурява на потребителите изключително удобство и несравними предимства, като:
Диференцирано преживяване за видео и уеб съдържание;
Подобрена UX камера, която максимизира потребителското усещане от дисплея във формат 18:9;
Смарт дизайн на GUI интерфейса (Graphical User Interface), позволяващ отварянето на два напълно идентични правоъгълни прозореца един до друг, като по този начин осигурява подобрена продуктивност много по-добро мултитаскинг преживяване.
Диференцирано преживяване
FullVision дисплеят на LG G6 предоставя на потребителите напълно ново зрителско преживяване. Екранът е разширен както в горната, така и в долната си част, за да може потребителите да виждат още повече информация, сърфирайки в интернет или четейки онлайн книги. Освен това, екранът осигурява още по-впечатляващо преживяване при гледане на видеа или игри.
От LG G6 се очаква да постави началото на една нова ера премиум смартфони със съотношение на екрана 18:9, поради което вече се появява все по-голямо разнообразие от филми, апликации и игри в този формат. Разбира се, новият флагман от LG притежава функция, която лесно конвертира съществуващото 16:9 съдържание във формат 18:9.
Подобрена UX камера
UX камерата също е значително подобрена, благодарение на по-широкия 18:9 дисплей. Той увеличава както удобството, така и забавлението, позволявайки на потребителите да преглеждат по няколко снимки едновременно. Освен това, LG UX 6.0 интегрира функцията Square Camera, която разделя широкия 18:9 дисплей на две перфектно идентични половини. По този начин, потребителите могат да заснемат изображения във формат 1:1, популярен в социалните мрежи, като Instagram, както и да ги преглеждат в съседен прозорец. Като допълнение, флагманът разполага и с нов режим на снимане, наречен Food Mode, осигуряващ високо качество на цветовете и яркостта, идеални за снимане на храна. Потребителите биха могли да създават и GIF файлове чрез комбинации от 2 до 100 отделни снимки. 
Мултитаскинг за напредлани
LG G6 успешно се възползва от предимствата на дисплея си във формат 18:9 по много начини. Отворете прозореца с последните си повиквания до календара или галерията със снимки заедно с месинджъра си. Свържете в колаж множество фотографии, които да се показват на дисплея в заключен режим. Запишете си напомняща бележка от едната страна на екрана, докато от другата сърфирате в интернет. Обърнете G6 хоризонтално и ще може да прегледате календара си ляво, докато в дясно имате достъп до детайлната информация за графика си. Да, комбинациите и възможностите са безкрайни.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов: Общественото здраве вече е приоритет на МЗ



„От години сме свидетели на липсата на правителствена подкрепа и политическа воля за
решаване на проблемите на общественото здраве“, заяви той при представянето на визията на настоящото ръководство за политиките, които спешно трябва да се наложат като начин на мислене и дейност на държавата в сферата на общественото здраве.
Особено тревожни са данните за високата обща смъртност на населението- средната й стойност у нас е 15,1 промила*, докато в Европейския съюз тя е 9,82 промила. Сред основните причини за черната статистика са сърдечно-съдовите заболявания, а сред рисковите фактори за тях е прекомерната консумация на сол.
За да пречупи негативните здравно-демографски тенденции, МЗ започва преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за снижение на солта в продукцията им.
„Подготвяме два проектозакона – за въвеждане на допълнителни такси за напитките, съдържащи захар, и за поетапното елиминиране на транс мазнините в преработени храни. Ще ги завещаем на следващото ръководство на министерството с надежда да разберат наложителността на тези мерки“, обяви зам.-министърът и даде заявка, че за двата месеца, с които разполага екипът на МЗ, ще се действа за подобряване мениджмънта на националните здравни програми, при част от които са налице проблеми като недостатъчно и късно финансиране.
Д-р Каменов постави акцент и върху необходимостта от засилване на действията по ограничаване на тютюнопушенето чрез организиране на антитютюневи кампании. Нужни са и законодателни предложения за засилване контрола на забраната за тютюнопушене.
„За осъществяване на набелязаните цели МЗ ще използва трите основни канала за здравна промоция и промяна на поведението - училищно образование, работа с общопрактикуващите лекари, пациенти и медиите. Ще използваме и социалните мрежи за тази цел“, каза той.


------
*промил – стойността на хиляда души

Съветът на жените в бизнеса в България е партньор на четвъртото издание на Global Female Leaders 2017



Тридневното събитие ще се проведе в периода 7-9 май 2017г. в Берлин и ще събере в германската столица жени на високи мениджърски позиции от водещи световни компании, медии и неправителствени организации, които ще обсъдят актуални въпроси за политика, икономика, сигурност, технологии и други. Изпълнителният директор на Siemens България и председател на УС на Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ)  д-р инж. Боряна Манолова, която е член на Консултативния съвет на Global Female Leaders, ще представи Съвета на форума.
„За нас е изключителна чест да бъдем поканени за партньор на събитие от такъв ранг и да застанем редом до жените лидери на световно ниво”, заяви д-р инж. Боряна Манолова. „Това партньорство е потвърждение, че усилията на Съвета за развитие и утвърждаване на ценностите в гражданското общество и в частност насърчаване на лидерството сред жените получават висока оценка и подкрепа както в България, така и зад граница”, допълни тя.
Програмата на тридневния форум включва теми като икономическото развитие и споделената икономика, революцията в здравеопазването, така наречените „умни” градове, както и кибер сигурността и дигиталната трансформация. В тазгодишното издание на Global Female Leaders 2017 участие ще вземат жени лидери от компании като SAP, Fujitsu, Philips, Google, Intel Corporation, The Coca-Cola Company, Nestlé, Bloomberg Media, Schroders и др.




Инициативата „Малките герои“ ще преобрази детското отделение на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“



Проучвания показват, че красивата и цветна среда в детските болници намалява смъртността, продължителността на болничния престой и необходимостта от прием на болкоуспокояващи



Малките герои“ е инициатива за модернизиране на детското отделение на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и превръщането му в една истински приятелска и приветлива среда за децата, младите хора и техните семейства. 
Инициативата е на Фондация „Америка за България“ в партньорство с ИКЕА, АстраЗенека, УниКредит БулБанк, Академия Градът, Tribal Worldwide Sofia и LHSA+DP, Ню Йорк.
Проектът ще преобрази общите пространства – рецепция, фоайета, места за изчакване, коридори и стаи за игра. Модернизацията на детското отделение ще надгради направените от „Пирогов“ подобрения в рамките на ремонта на болничното заведение, финансиран от МЗ.
“Чрез тази инициатива ще се създаде антистресова среда за всички деца. Това ще бъде полезно както за малките пациенти, така и за техните родители. В „Пирогов“ се намират уникални за страната медицински звена като секцията по детска хирургия, детска неврохирургия, детска урологична и детска травматологична клиники. Поради това проектът е изключително важен.”, каза проф. д-р Асен Балтов, новият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.
Очаква се инициативата „Малките герои“ да приключи окончателно през септември, когато ще бъде и официалното откриване на отделението.