Translate

петък, 11 ноември 2016 г.

Новаторска дерматологична клиника отваря врати в столицата






Дерма-Акт ще обедини водещи български дерматолози, а всеки месец признати международни специалисти ще дават консултации в клиниката




Екип от млади специалисти ще въведе последните тенденции в дерматологията и естетичната
медицина в най-новата клиника - Дерма-Акт, която ще отвори врати в столицата в началото на следващата година.
Екипът от дерматолози на клиниката е с амбициозната цел да промени изцяло представите за тази сфера, да даде по-широк достъп до качествени дерматологични услуги и да изгради навици за правилна грижа за кожата.
„В България има погрешна представа за това как човек е редно да се грижи за най-големия орган в човешкото тяло – кожата. Обикновено с дерматолог се свързваме едва след сериозен кожен проблем, а терминът “естетична козметика” се свързва с тежки корекции или скъпи препарати. Създадохме Дерма-Акт, за да преборим тази заблуда, да дадем по-широк достъп до качествени медицински услуги и да променим навиците на българите да се грижат добре за кожата си. Екипът ни е съставен от амбициозни специалисти, които наистина вярват, че съвременният човек трябва да се отнася отговорно за здравето си и в XXI век да има свободен достъп до най-новите методи за превенция и лечение”, споделя д-р Константинос Пагидас, собственик на клиниката.
Дерма-Акт ще обедини водещи български дерматолози, но и ще кани всеки месец известен международен специалист, който ще дава консултации в клиниката. За да разшири и да даде възможност на повече хора да получат професионален съвет за грижа за кожата, екипът на клиниката планира всяка седмица да бъдат включени и часове за свободен достъп. Клиниката е оборудвана с последните иновации в областта на дерматологията и медицинската козметика и ще предлага редица процедури, сред които лазерен рисърфисинг, лазерна епилация, микродермабразио, микронидлинг, мезотерапия, поставяне на ботокс и висококачествени филъри и други.

Международната верига Best Western Hotels & Resorts откри официално нов хотел на летище София



Над 600 гости уважиха събитието

Специални гости на празника бяха г-жа Suzi Yoder, старши вице-президент на Best Western Hotels & Resorts и г-жа Carol Marriott, президент и CEO Best Western Hotels Greece.
Присъстващите, сред които министри, дипломати, бизнесмени, звезди от шоу бизнеса и спорта, имаха възможност да направят обиколка на новопостроената сграда и да се запознаят с всички предимства, които домакините предлагат. За доброто настроение се погрижиха водещите – Алекс Раева и DJ Doncho.
По време на партито жребий изпрати няки гостите на екзотични почивки по света, други получиха ваучери за нощувка в новия хотел или бонус точки.
Best Western Premier Sofia Airport е най-новият хотел, който веригата открива в България. Със стратегическата си локация, той предлага удобен достъп до две основни магистрали и няколко динамични бизнес центрове. Намира се в непосредствена близост до Международното летище София и на 15 минути с кола от центъра на града. Хотелът е на няколко крачки разстояние от Бизнес Клъстера „Център-Летище София“. Международният Изложбен Център „ЕКСПО“ и спортната зала „Арена Армеец“ са на 5 минути с кола. А от Метростанция „Летище“ до центъра на града се стига за 20 минути.
Best Western Hotels & Resorts има над 4 000 хотела в цял свят.
Best Western Premier Sofia Airport разполага с шест банкетни зали, изпълнени с дневна
светлина и с възможност да се преустройват, в зависимост от събитията, бална зала „Хийтроу“, заседателна Зала „ТЕГЕЛ“, 150 просторни и луксозно обзаведени “Премиер” стаи, 15 апартамента с модерен дизайн за гости с дълъг престой, 5 модерни конферентни зали, оборудвани с необходимата техника за провеждане на презентации и срещи, а в ресторант „Barillon 1909“ (кръстен на Пиер Берило, който изиграва ключова роля в развитието на самолетната индустрия) по всяко време на денонощието можете да се насладите на специална селекция напитки и уникални ястия от местната и международната кухня.

В навечерието на 14 ноември - Световният ден на диабета „Култура без граници“ ще обедини мисиите на сдружението в подкрепа на хората с диабет в София и Плевен



На 12.11.2016 г. в Борисовата градина от 11:00 до 13:00 часа пред лятната естрада Росица Пандова – председател на СНЦ „Култура без граници“, майка на дете с диабет, професионална народна певица и музикален журналист, ще поведе „Сладкото  хоро“ в подкрепа на хората си диабет. В него ще участват много танцови фолклорни клубове, хора с диабет и съмишленици.
По време на събитието е и изложбата „Диабетът не ни спира“. Авторите и са млади фотографи, които през последните месеци обединиха усилия върху каузата да покажат , че с диабет пълноценният животът е възможен!
По същото време „Сладко хоро“ и жива изложба „Диабетът не ни спира“ в подкрепа на хората с диабет ще бъдат представени и в Плевен на площад „Възраждане“.
„Сладкото хоро е естествен завършек на целогодишната работа на „Култура без граници“. През годината организацията проведе над 20 обучения на медицински специалисти от детските градини, ясли и училищата в цялата страна на тема „Деца с диабет на училище“, едно мащабно национално обучение на деца и родители и на възрастни пациенти с диабет под надслов „Горди българи, в което основен акцент бе приложението на иновативните високотехнологични методи и средства за добър контрол над диабета,“ споделят от Сдружение „Култура без граници“.

35 % от компаниите в Централна и Източна Европа са по пътя на дигиталната трансформация



 Дигиталната трансформация е една от най-важните тенденции в света на информационните технологии

Според IDC, до края на 2017 година дигиталната трансформация ще стане основен фокус за бизнес стратегиите на повече от две трети от водещите компании в света. Дигиталната
трансформация е една от най-важните тенденции в света на информационните технологии. Този феномен стана важна част в организационния мениджмънт и включва не само промяна в използваните технологии, но и в бизнес моделите на компаниите.
За да се проучат как се развива този процес  в Централна и Източна Европа, Oracle и IDC проведоха първото проучване в тази сфера. То включва мениджъри от над 251 организации от различни индустрии.
Данните показват, че дигиталната трансформация е процес, който носи значителни ползи за бизнеса. Показват още, че има пряка връзка между въвеждането на стратегия за дигитална трансформация и растеж на приходите. 72 % от запитаните поставят клиентското удовлетворение като техен първи бизнес приоритет за следващите 12 месеца.41 % от тях споделят, че IT отделите имат поддържаща функция, която увеличава бизнес ефективността, а 40 % от проучените смятат, че информационните технологии правят компанията по-конкурентна и подпомага генерирането на приходи.
Технологиите, използвани в дигиталната трансформация, са предимно облачни услуги, мобилни технологии, Big Data и социални медии. Страните от Централна и Източна Европа са все още зад тези от Западна Европа по използване на тези технологии, но все повече компании планират въвеждането им.
Според проучването на IDC:
-34 % от запитаните използват облачни услуги;
-39 % планират да въведат облачните услуги;
-41 % използват мобилни технологии;
-25 % използват Big Data решения.




Специалисти от ВМА с уникална монография за отворения корем в съвременната хирургична практика



Литературният пазар в България вече е обогатен с нова, уникална по рода си монография – ”Отворен корем в съвременната хирургична практика”.

Проф. Венцислав Мутафчийски

Подобно издание се появява за първи път в родната научна литература. Монографията е под редакцията на началника на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н., а негови автори са  полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, доц. д-р Кириен Кьосев,д.м. и ст. л-т д-р Георги Попиванов.
Съобщенията за използването на отворения корем в литературата датират още от края на XIX век. Въпреки натрупания опит и оптимистичните резултати в литературата, отвореният корем остава предизвикателство дори и за големите центрове, а често проблемът се представя едностранчиво.
Базирайки се на систематичен анализ на личния и световния опит, авторите на монографията правят изключително ценната първа крачка към системния подход към пациентите с отворен корем в България.
Трудът e уникален за българската научна литература, тъй като в него за първи път са обхванати всички аспекти на техниката на отворения корем. В отделни глави
последователно са изложени съвременните показания за приложението на отворения корем, скоровите системи за оценка на тежестта на състоянието на пациентите, техниките за временно затваряне на корема, усложненията и методите за тяхното лечение, както и подробен анализ на методите за лечение на планираните вентрални хернии. Представени са ценни и полезни практически съвети.
Монографията има и ясна практическа насоченост, тъй като различните техники са богато илюстрирани и позволяват на читателя да ги приложи самостоятелно, без да е необходимо присъствието на специалистите.
одробната и актуална библиографска справка е надежден източник за разширяване на познанията на онези от читателите, които се нуждаят от допълнителна информация.

Дерматолози от ВМА преглеждат безплатно пациенти с акне



Специалисти от Клиниката по дерматология и венерология към ВМА ще извършват безплатни профилактични прегледи на пациенти с акне.
Акцията идва след проведената наскоро националната образователна кампания „Заедно сме в борбата срещу акнето”. Поради засиления интерес от цялата страна, дерматолозите от ВМА решиха да повторят инициатива, а целта им е заедно с партньорите от BIODERMA да се насърчи и популяризира културата на посещение при дерматолог, като важна стъпка в борбата срещу проблема.
Прегледите ще се проведат на 16.11.2016г./сряда/, от 09:00 до 13:00 часа, в кабинети 227 и 230 в поликлиниката на ВМА.
За целта е необходимо предварително записване, което започва от 11.11.2016 г. /петък/, на тел. 02/ 92 25 809 и 02/ 922 61 81, от 09:00 до 13:00 часа.
Акнето засяга 90% от тийнейджърите, но само 15% от тях се консултират със специалист дерматолог.
Акнето е социално значим проблем, който освен кожни проявления, може да има и психологични последствия и да повлияе сериозно на начина, по който младите хора възприемат себе си и общуват с околните. Акнето не е просто естествен феномен, съпътстващ съзряването и е важно да спрем да говорим за него, като явление, което ще премине от само себе си.
Полезна информация за правилните грижите за акнеичната кожа, както и списък с дерматолозите, които участват в кампанията за безплатни прегледи, може да намерите на www.bioderma.bg.



По случай Международния ден за борба с тютюнопушенето - 17 ноември болница „Тракия“ с безплатни прегледи за рак на гърдата




Този ден се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.
Безплатните прегледи ще се проведат от д-р Гео Цировски. Те ще започнат от 14.00 ч. на
Д-р Гео Цировски
17 ноември. За да се възползвате от тях, е нужно предварително записване на телефон 042
/ 988 988.  
Тютюнопушенето е рисков фактор за редица онкологични заболявания. Световните проучвания показаха, че той увеличава и опасността от рак на гърдата наред с експозицията на други вредни химични вещества. Основните рискови фактори за рака на гърдата обаче са напредването на възрастта и генетичната обремененост.
Рискови фактори за рак на гърдата:
-Напредването на възрастта – повечето жени с това заболяване са над 50 години;
-Ранната менструация – за ранен се счита цикъл, който е започнал преди момичето да навърши 12 години;
-Късна бременност – раждане след 30 години или изобщо липсата на бременност;
-Късната менопауза – за такава с еприема менопаауза, настъпила след 55 години. Причината за това е повишеното ниво на естроген в организма ;
-Генетични мутации – особено важни са промените в гените BRCA1 и BRCA2. Жените, които са наследили мутации в тези гени са с повишен риск и за рак на яйчниците;
-Затлъстяването и тютюнопушенето;
-Наличието на плътни гърди.
-Приема на орални контрацептиви;
-Повишената употреба на алкохол.

14 ноември – Световен ден за борба с диабета: Изследвай се, ако мислиш, че си в риск!



460 000 човека в България живеят с диабет, а 200 000 българи са засегнати, но не знаят и не се лекуват.
На фона на стряскащата статистика, на 14.11.2016г., от 10.00 до 14.00 часа, във фоайето на Поликлиниката на ВМА, всеки желаещ ще може да си направи безплатно изследване на кръвна захар и ако е необходимо – консултация със специалист-ендокринолог.
Кампанията е под мотото: Изследвай се, ако мислиш, че си в риск! Може да избегнеш застрашаващи живота усложнения!
Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.
Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).
Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар. Международната Диабетна Федерация препоръчва следните стойности на добър контрол - кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: < 10 ммол/л). За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и (HbA1C), който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Препоръката на МДФ е гликираният хемоглобин да е под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.

ВМА и Народният театър „Иван Вазов” подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство



Военномедицинска академия и Народният театър „Иван Вазов” подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство.
Документът бе парафиран от началника на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н. и от директора на театъра Мариус Донкин.
На подписването присъстваха и тримата заместник-началници на болницата - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, полк. проф. д-р Румен Попов, д.м. и полк. проф. д-р Любомир Алексиев, д.м.
Това е едно знаково събитие. За първи път ще бъдете свидетели на подписване на меморандум за сътрудничество между институции от нивото на Народния театър „Иван Вазов” и Военномедицинска академия. С това действие ние искаме да покажем, че може да има много добронамереност и успех в сътрудничеството между една културна и една лечебна и научна институция, коментира началникът на ВМА професор Николай Петров.
Той изтъкна, че животът е показал, че съединението прави силата: Понякога на пръв поглед различни направления в обществения живот, когато прегърнат една обща идея - се получават едни прекрасни резултати.
Инициативата за сътрудничеството е била от директора на театъра Мариус Донкин.
Ние прегърнахме идеята и оттук нататък ние  ще се грижим за физическото здраве на най-добрите актьори в България, както и на обслужващия персонал в театъра, а те ще се грижат за нашето духовно здраве, защото и ние също сме пациенти, подчерта още генерал-майор професор Николай Петров.
За мен това е много вълнуващо събитие, заради примера, който даваме. От малък съм останал с впечатлението, че това е най-добрата болница. Грижейки се за своите колеги, бях длъжен да направя този жест. Щастлив съм, защото най-добрите отиват при най-добрите, коментира от своя страна и директорът на театъра Мариус Донкин.
По думите му, това е един особен знак към обществото за това, че един национален културен институт е в контакт с национална болница.
Началникът на ВМА изрази надежда и други институции да последват този пример: Всяко добро нещо би трябвало да бъде заразно. В този ред на мисли, идеята е прекрасна и беше приета от всички.
Той пожела на работещите в театъра да са здрави и по-рядко да опират до медицинските специалисти, но подчерта, че днешното споразумение е една гаранция и сигурност, че ВМА застава зад този колектив: Тя се изразява в това, че когато човек има оплаквания, знае къде да отиде и където ще бъде приет по коректния и културен начин, че ще му се даде необходимото качество и не на последно място –ВМА е структура, която има изграден завършен Спешен център – с дежурни лекари в кабинетите - 24 часа, с диспечер на телефон, с екипи с линейки и Бърза помощ, които могат да реагират във всяка точка на страната. Т.е. това е една тотална застраховка здравна за колегите от театъра. И това е повече сигурност и спокойствие, отколкото, дай Боже, да не бъде реална работа. Но ако се наложи, и това ще го бъде, подчерта още началникът на ВМА.
Ние ще лекуваме душите им, идвайки при нас, на театър – преференциално, а ние по законите на НЗОК, ще имаме възможността да се лекуваме и в поликлиниката, и в болницата. При черезвичайни случаи ще ни обслужи Бързата помощ на ВМА и това ни дава някакво спокойствие и гаранции, коментира Мариум Донкин.

четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, шизофрения, епилепсия и други болести



Това предвижда Наредба 4 на МЗ. Съгласно промени в нея, обнародвана в „Държавен вестник"
те ежегодно ще преминават през медицински преглед за психични заболявания и отклонения, шизофрения, епилепсия и други болести. На психотест ще подлежат и кандидатите за учители.
Педагозите трябва да предоставят медицински документ, удостоверяващ тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година. Кандидатите за учители трябва да представят документ от медицински преглед, издаден до три месеца преди постъпване на работа.
Наредбата подписана от здравния министър д-р Петър Москов е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование.Съгласно чл. 5 от документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице, страдащо от шизофрения, психични, поведенчески разстройства, включително такива които включват злоупотреба с алкохол и др.Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна, пише още в наредбата. В класните стаи не бива да попадат и лица, страдащи от разстройства на сексуалното влечение катопедофилия, психични разстройства като алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацило отделяне.
Заболяванията могат да бъдат установени от лекар специалист в съответната област - психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.
Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" настоява за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради наредбата, която според тях унижавала учителите. Те определят чл. 5 от Наредбата като скандален и припомнят, че всеки учител, заемайки длъжността на педагогически специалист, удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. '”Това е традиционна практика за всички професии от публичния сектор и е гаранция, че, ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност", твърдят от синдиката.

Снимка: investor.bg

Цялостният подход на финансиране на здравеопазването е грешен



Модерният начин за управление на този тип системи е чрез изготвянето на актюерски разчети за години напред, които да обуславят каква трябва да е застрахователната премия, какви са разходите и дали това, което се събира като приходи, отговаря на тях. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров, директор на Центъра за защита на правата в здравеопазването в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
"Самият факт, че обсъждаме бюджета на НЗОК по модел, по който се обсъжда държавният бюджет, не говори добре за здравната система и организацията на нашето здравеопазване", каза още той.

ВАС отмени окончателно Наредба № 3/2014



Петчленен състав на ВАС отмени окончателно Наредба № 3/2014 година за утвърждаване на Медицински стандарт по педиатрия.
Делото бе заведено по жалба на ЦЗПЗ, националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация. През м. юли тричленен състав на ВАС отмени стандарта, но МЗ обжалва решението пред петчленен състав. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

В Драгоман стартира програма „Топъл обяд“ на БЧК с финансовата подкрепа на Кока-Кола ХБК България




Безплатен топъл обяд ще получават в училище 78 социално слаби деца от община Драгоман,
Софийска област. Програмата се реализира в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК, с финансовата подкрепа на Кока-Кола ХБК България, вече трета поредна година.
В началото на учебната 2016-2017 година компанията дари и спортни артикули  на учениците от СУ „Христо Ботев“ в града, включени в „Топъл обяд“.
В партньорство с БЧК и с финансовата подкрепа на Кока-Кола ХБК от месец декември 2016г. още 100 деца от областите Видин и Търговище ще получават безплатна храна в училище.
------------
Програма „Топъл обяд” се реализира в рамките на Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК, която обединява  24 компании от корпоративния сектор. Основната цел на програмата е да се подпомогне физическото развитие на деца в неравностойно положение и чрез топлия обяд те да се върнат в училище. Благодарение на съвместните усилия на членовете на Партньорска мрежа за благотворителност, през учебната 2016/2017 1 400 деца от социално слаби семейства ще получават всеки учебен ден безплатна топла храна в училище на територията на 25 области в страната. Програма „Топъл обяд“, която стартира преди 12 години, до момента е осигурила топъл обяд на 13 000 деца. За повече информация посетете http://www.redcross.bg/
Кока-Кола ХБК България е най-големият производител на безалкохолни напитки в страната, който притежава изключителното право да бутилира продуктите на The Coca-Cola Company. Кока-Кола ХБК България стартира дейността си в България през 1992 г. и от създаването си досега е инвестирала над 500 млн. лева в българската икономика. Компанията е част от Coca-Cola HBC Group – една от най-големите бутилиращи компании на продуктите на The Coca-Cola Company в света и най-голямата в Европа.

С нова модерна апаратура за комплексна диагностика на хъркането разполага УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“



Техниката се използва за установяване на причините за хъркането, тъй като то често е симптом
Д-р Йорданов
на много по-сериозни заболявания като сънна апнеа, наличие на полипи в носа, изкривена носна преграда, хипертрофия на сливиците и проблеми в мекото небце и др.
Усложненията от нелекуваното му според специалистите може да доведе до нарушения на концентрацията и вниманието, сънливост през деня, която повишава риска от пътно-транспортни произшествия, високо кръвно налягане и повишаване на риска от развитие на заболявания на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система.
„Причините за поява на хъркане могат да бъдат разнообразни, но само след откриването им може да се назначи адекватно лечение. То започва с щателен разпит за начина на живот на пациента, разговор със свидетели на хъркането-обикновено близките, както и извършването на ендоскопско изследване на горните дихателни пътища по време на предизвикан сън и полисомнография. Полисомнографът мониторира съня минимум за 4 часа. Така отчитаме насищането на кръвта с кислород, пулса, дихателните движения, мозъчната дейност. Целта ни е да изключим централния произход на хъркането, който се причинява при засягане на главния мозък. След комплексна оценка назначаваме индивидуално лечение“, коментира д-р Иван Йорданов, началник на отделение по УНГ заболявания в УМБАЛ „Софиямед“.
Той уточнява, че ролята на пациента е важна в предложения режим на лечение, тъй като при неспазването му резултатите няма да бъдат добри.
При децата с уголемени сливици или симптоми на трета сливица, които не боледуват от чести гнойни ангини изследването следва да бъде стандарт при определянето на диагнозата- горно обструктивен синдром, който изисква хирургическо лечение.
Благодарение на новата апаратура в „Софиямед“ ще бъде изграден център за диагностика и комплексно лечение на хъркането с цел ограничаване на социално –значимите усложнения, които може да предизвика заболяването. 

Осмата най-бърза жена на 200 м. в света Ивет Лалова организира символичен спринт срещу диабета




с участието на деца от 119 СОУ и подкрепи кампанията „Открито за диабета“, на която бе лице
през 2015 г.
Кампанията се организира за пета поредна година от фармацевтична компания Sanofi България с подкрепата на Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет и асоциация „Диабет Тип 2“. А целта е превенция, ранна диагностика и контрол на заболяването.
Кампанията „Открито за диабета“ ще продължи с безплатно измерване на кръвна захар в аптеки Ремедиум в София, Бургас и Пловдив в периода 21-25 ноември. Паралелно с това, във всеки от трите града за пациентите с диабет ще бъде организирана безплатна образователна лекция от водещ ендокринолог, където те ще могат да се срещнат и с посланика на кампанията Ивет Лалова.
„Често описват диабета като новата световна пандемия. Подкрепям „Открито за диабета“, защото вярвам, че всеки човек е отговорен за своето здраве, а възпитанието на правилните навици се изгражда още в детска възраст. Една от основните причини за появата на диабет тип 2 е наднорменото тегло, затова днес дадох съвети на децата как да се хранят балансирано, както и да спортуват ежедневно,“ сподели Ивет Лалова.
Йерун Вайтес, управител на Sanofi България подчерта че в българското общество съществуват много митове и страхове за диабета и лечението му.
„Образовайки хората, ние им помагаме да предотвратят усложнения в следствие на заболяването. Затова и мотото на тазгодишната ни кампания е „Поеми контрол над диабета“, което се отнася както за превенцията, така и за правилното лечение на заболяването,“ каза той.

Министър Петър Москов и министър Влад Войкулеску подписаха споразумение за договаряне на отстъпки на скъпоструващи лекарствени продукти



В Букурещ министър Петър Москов и министърът на здравеопазването на Румъния Влад
Войкулеску подписаха двустранно споразумение за договаряне на отстъпки на скъпоструващи лекарствени продукти. Целта е чрез принципа на създаване на общ пазар, който е и един от основните принципи на ЕС, България и Румъния да могат да договарят конфиденциални финансови отстъпки за скъпоструващи медикаменти, което да осигури по-добър достъп на пациентите от двете държави до най-новото лечение и същевременно да създаде предвидимост и устойчивост за бюджета на публичния фонд.
За тази цел България и Румъния ще обединяват усилията си за сключване на общи споразумения с търговците на лекарствени продукти  за постигане на финансови отстъпки. Двете страни ще могат да провеждат съвместни обществени поръчки, което ще оптимизира разходите за лекарствени продукти и ще създаде устойчивост на доставките.
„Ние подписваме това споразумение, защото имаме общи проблеми и предизвикателства“, каза министър Москов след подписването. „Двамата с министър Войкулеску не сме най-любимите на големите фарма комании, но заедно с колегите от Централна и Източна Европа установихме, че по-бедните държави плащаме повече от по-богатите страни на ЕС и това е несправедливо. Това ограничава все повече достъпа на българските и румънските граждани до ново и модерно лечение. През 2016г. имаме 16 процента ръст при плащанията в онкологията и 8-10 процента за терапии за домашно лечение. За тези нарастващи разходи обаче, осигуряваме все по-малко опаковки на нашите пациенти. При 20% увеличени разходи, ние можем да заплатим лечението на 10% по-малко пациенти. Подобни са проблемите и в Румъния.
Това споразумение ще ни даде възможност заедно да постигаме по-изгодни условия за
фондовете на двете държави, а прекият резултат ще бъде, че ще осигурим по-добър достъп на нашите пациенти. Ние двамата прилагаме реално принципите, върху които е създаден ЕС. С този механизъм ще търсим и решение за проблема с излизането от нашите пазари на евтини, но критични за пациентите медикаменти. Когато сме повече, сме по-силни. Сега сме двама, което значи, че силата ни е удвоена. Вярваме, че скоро ще сме повече“, изрази оптимизъм министър Москов.
България последва примера на редица страни членки на ЕС и потърси механизми, с които да позволи на своите граждани да имат достъп до най-новите и ефективни лекарствени средства при постигане на най-добрите финансови условия. Такъв пример са Дания и Холандия.
Постигнатото споразумение е в резултат на усилията на българското правителство да води устойчивата лекарствена политика и да даде възможност на всички български граждани до качествена и достъпна медицинска грижа.

сряда, 9 ноември 2016 г.

Градът под тепетата ще бъде домакин на единствения концерт на Лепа Брена за 2017 година в България

Лепа Брена за първи път в Пловдив

Сръбската икона идва в Пловдив за да зарадва феновете си с грандиозен концерт в зала „Колодрум” - единствения покрит колодрум у нас и един от най-модерните на
Балканите на 8 април, 2017 г.
Заради големия интерес към Лепа Брена, тя се връща отново в България с уникален спектакъл на живо под съпровода на личния си бенд.
Балканската звезда избра за нейния спектакъл точно културната столица на Европа 2019 г., заради артистичната атмосфера и дух, който обединява гражданите на Пловдив и всички българи.
Символът на сръбската музика винаги е жънела голям успех с изявите си на българска сцена, а хилядите и фенове нямат търпение да я видят отново.
Голямата сръбска звезда Лепа Брена ще изпълни на живо най-хитовите си песни от цялата и кариера, като „Ti si moj greh“, „Pazi kome zavidis“, „Luda za tobom“, „Ja nemam drugi dom“, „Udji slobodno“, “Ljubav nova”, “Carica” и още много.

Председателят на БЧК с високо академично звание



Академичният съвет на Българската академия на науката и изкуството единодушно присъди научното звание „Академик“ на председателя на Българския Червен кръст Христо Григоров за неговите изключителни заслуги за опазването и развитието на гражданското общество у нас и за приноса към българската наука на авторските му издания в областта на националната история и на историята и развитието на Българския Червен кръст.

Облекчен режим за “умни сгради” поискаха участниците в Годишната конференция “Споделена икономика и умни градове”



Събитието се провежда за втора поредна година, а мотото на това издание е „Виж бъдещето”

Следвайки тенденциите в световен мащаб организаторите от b2b Media насочиха вниманието към споделената икономика и изграждането на „умни градове“. За втора поредна година
конференцията събра официални лица, представители на най-успешните компании в сферата на технологиите, архитектурата, строителството и други сектори, медии, стартъп предприемачи и гости. Иновациите са движещата сила за развитието на „споделената икономика“, а реализирането на проекти в сферата на „умните сгради и градове“ зависи не само от желанието на инвеститорите, но и от регулаторната среда, в която те са поставени.
Председателят на камарата на архитектетите в България арх. Борислав Игнатов заяви, че докато в Германия се изискват 19 документа преди да се започне изграждането на подобна сграда,  включително проектите се подават и одобряват онлайн, у нас необходимият набор е 178 документа и изискванията за строителство на една сграда са същите като за цяло летище, например.
Относно сроковете – в България се чака минимум 60 дни, докато в Германия са едва 17, а в Англия може да се получи разрешение само в рамките на 2 дни.
Участниците в събитието се обединиха около искането да се облекчи режима и да се регламентират стимули за инвеститорите в „умни сгради“.
„Представете си, че сутрин не отивате в офиса. Представете си, че офисът идва при вас. Концепцията за "мобилен офис" се променя много бързо с идването на "умните градове"“, разказа арх. Ангел Захариев в своята презентация на събитието.
“Сега говорим за глобализация. Градовете обаче все повече ще играят основна роля. В момента 20 мегаполиса в световен план имат над 10 млн. души население, а в следващите години те ще станат поне 40. Тези градове са самостоятелни икономически играчи и след време ще започнем да говорим за регионализация и за градовете, носещи иновации”, коментира Стамен Янем, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.  
Лекторите и презентаторите на конференцията обсъдиха и теми като: Интелигентни машини и умни хора - бъдещето на бизнеса, съвместно потребление и споделена икономика, преминаване към дигиталната реалност, цифровизация в ежедневието.

Хирурзи от ВМА и Чехия учат колеги на колянно ендопротезиране



В началото на този месец във Военномедицинска академия се проведе еднодневен курс по колянно ендопротезиране.
В присъствието на специалния гост - водещият коленен хирург от Чехия проф. Павел Кубат, екипи от Клиниката по артроскопска травматология извършиха две оперативни интервенции по тотална смяна на колянната става.
Във форума се включиха коленни хирурзи от София и страната, които имаха възможност да почерпят от опита на специалистите от ВМА.
Успех и кураж на участниците пожела лично началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н.
Той засвидетелства цялостната подкрепа на ръководството на болницата по отношение на инициативи подход в структурата на ВМА. Професор Петров изтъкна, че това не е еднократен акт и добави, че подобни инициативи е имало още в урологията, ендоскопската хирургия,
ортопедията.
Всеки опит води до усъвършенстване на уменията и се повишава нивото на медицината като цяло, заяви още началникът на ВМА.
По думите му, ортопедията в болницата разполага с цели 10 операционни зали, в които ежедневно се извършват най-различни интервенции от целия спектър на ортопедията.
Целта ни е да запознаем колегите от страната с нашия опит и да им помогнем да усвоят още по-добре техниката за колянно протезиране, което в последните години бележи голям бум, както в световен мащаб, така и у нас. Ние можем да претендираме, че сме един от водещите центрове за протезиране – колянно и тазобедрено, коментира доц. д-р Неделчо Цачев, началник на Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия към ВМА.
Той поясни, че целта им е да запознаят колегите си с тънкостите в колянното ендопротезиране, за да бъдат по-перфектни в своята работа.
Общо 30 хирурзи от цяла България се включиха в курса, а организаторите се заканиха да го превърнат в ежегоден.