Translate

петък, 20 май 2016 г.

Лозенец се превръща в морската културна столица на България



Изложби, концерт на Лили Иванова в Бургас и нов театрален фестивал в Царево са акцентите това лято
Безплатни чадъри на плажа пред Hacienda Beach в Лозенец





Клубът - Hacienda Beach, който наложи нов стил в нощния живот край морето, отново ще
стартира сезона с богата културна програма. Най-популярното морско заведение по Южното Черноморие ще посрещне всички свои приятели и любители на добрия саунд на 11 юни, за когато е насрочено официалното му откриване.
„Тази година решихме да направим един социален експеримент и цяло лято чадърите на малкия плаж пред Hacienda Beach ще са безплатни. Искаме всички гости на Лозенец да се почувстват специални и да усетят магията на Hacienda, който отдавна се е превърнал не само в клуб, но и в арт средище, където си дават среща творци от всички жанрове“, сподели собственика Димитър Тодоранов.
Художникът Стефан Божков, който е арт директор на Hacienda, представи част от културните събития, които ще се случват в Лозенец, Царево и Бургас. Предвидена е изложба на студентите от НХА със специалност „Графика“ заедно с техните преподаватели, в Музея на гр.Царево ще бъде открита и експозиция на млади автори, които са творили на тема „Слон“- запазения знак на Hacienda. Предвиден е още камерен концерт на група „Остава“ и литературно четене с Елин Рахнев.
Това лято в Лозенец ще се открие и Hacienda School. Инициативата е насочена към всички деца, които по това време са на морето заедно със своите родители. Те ще могат да се обучават и забавляват на плажа, а техни „учители“ ще са художника Стефан Божков, младия оператор и фотограф Георги Кръстев, певицата Иванка Шекерова, дизайнерката и носител на приза „Златна Игла“2015 Христина Ангелова, както и други гостуващи творци. Завършилите успешно арт училището ще получават и специална Hacienda диплома.
Това лято Hacienda Beach ще се сдобие и с първия си магазин, в който млади творци ще продават своите авторски бижута, картини и аксесоари. На плажа пред заведението ще се организират и арт базари, като първите са планирани за 23 и 24 юни.
Истинска музикална фиеста ще очаква гостите на Лозенец през тази година, съобщи на срещата с журналистите Борис Секулски-управител и партньор в Hacienda. В заведението ще пускат най-актуалните диджеи, които ще забавляват посетителите със своите сетове. Зад пулта ще застанат DJ Dimo, DJ Mr.K, Dj Vasquez, Dj Ross&Max, Dj Andrew, Dj Fed, Dj Cass, Ясен Петров и още гост дидежи. На морския бряг със свои концерти ще акостират Мария Илиева, Криско, Графа, Любо Киров и Ъпсурт. Традиционно в понеделник ще се събират почитателите на караокето, вторниците ще са запазени за черните партита, в сряда феновете ще се забавляват с диджей сетовете на DJ Dimo и DJ Mr.K, в четвъртък българските музикални звезди ще споделят сцената на Hacienda, в петък и събота ще е времето за комерсиалните диджей партита. В неделя идеята на собствениците е в Hacienda Beach да бъдат прожектирани късометражни филми. На 1 август в Hacienda Beach ще изнесе авторски рецитал джаз дивата Хилда Казасян, а на 7 август група „Тангра“ се събират в оригинален състав за клубно участие в Лозенец, след дълго отсъствие от голямата сцена.
Двата големи концерта на група „Тангра“ и Лили Иванова в Бургас, които се организират от продуцента и собственик на Haacienda Beach Димитър Тодоранов със съдействието на Община Бургас. Те са насрочени за 5 и 6 август и ще се проведат на централния бургаски плаж. Повече подробности за спектаклите ще бъдат обявени на специална пресконференция в близките месеци.
От 19 до 24 август гр.Царево ще е домакин и на първото издание на театралния фестивал “2“. Всеки един ден от седмицата ще се играе по едно представление в местното читалище. След постановките зрителите ще имат възможност за лична среща с актьорите. В програмата на театралния фест блестят имената на Татяна Лолова, Малин Кръстев, Гeрасим Георгиев-Геро, Мария Сапунджиева и много други. На сцената ще се играят постановките „Свалячи“, „Дуенде“, „Кастинг за мъже“, „Любовна афера“ и „Фенове“. Фестивалът отново се организира с подкрепата на Община Царево.




Четете внимателно етикетите, за да знаете какво отличава изворната от трапезната вода




Малцина са тези, които обръщат внимание на опаковката на бутилираната вода. Повечето се
крият зад оправданието: „Всички води са еднакви“.
Важно е да се знае, че не всяка вода с розов етикет е изворна. Напротив, много от тях всъщност са трапезни.
Всички бутилирани води задължително трябва да бъдат с етикети, на които присъства информация относно името, произхода и източника на водата. В допълнение, те трябва да указват нейния минерален състав, ниво на pH, както и съдържанието на натрий и флуор, което е важно най-вече при избора на вода за децата.
Изворните води се добиват от естествен източник и не се обработват при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният георграфски произход. Чистотата на мястото, където се намира водоизточникът, също е от значение, и оказва влияние върху качествата на водата.
Трапезните води, въпреки благозвучното си и добило популярност име, нямат географска принадлежност и не притежават качествата на натуралните води. За разлика от изворните, те преминават през допълнителна обработка, добиват се от открити водоизточници или от вода от градската водопроводна мрежа, като след това се преработват и дезинфекцират, за да станат годни за пиене. Обикновено трапезните води се обработват чрез обратна осмоза или озониране.
„Обратната осмоза“ е филтриращ процес, при който от водата се отстраняват до 99% от вредните примеси, в това число бактерии, вируси, тежки метали, флуор, радиоактивни частици, пестициди и хлор. След пречистването, водата е подходяща за директна консумация и за ежедневна употреба, но не притежава уникалния минерален състав, с който се отличават натуралните изворни и минерални води.
При процеса на озониране, водата се обогатява с кислород, за да се пречисти, да се обогати вкуса й и да се възприема по-бързо и лесно от организма. И в двата случая обаче водата преминава през съществен процес на обработка, докато изворната вода се бутилира директно от извора и достига до нас, недокосната от човешка ръка. 
Ето защо когато избирате вода, отделете поне минута, за да прочетете етикета на бутилката, и да се уверите, че купувате най-подходящия продукт за вас и вашите близки.  Заслужава си – 75% от човешкото тяло е вода. Ние сме това, което консумираме...

МБАЛ „Бургасмед“ обявява безплатни прегледи до края на месец май



От 25-ти до края на месец май МБАЛ „Бургасмед“ обявява безплатни консултативни прегледи. Акцията е продължение на социално-отговорната кампания на болницата, която цели да информира обществеността относно ползите от провеждане на профилактични изследвания и прегледи.  
Специалистите от „Бургасмед“ ще преглеждат безплатно по 8 медицински направления в обявените за това дни с предварително записване на тел.056 999 980; 0892 222 800; 0700 89088.
------
АГ – от 25-ти до 31-ви май от 13:00-14:00ч.
Ортопедия и травматология – 25-ти, 27, 30-ти май от 8:30 до 9:30ч.
УНГ болести – от 25-ти от 31-ти май от 16:00 до 18:00ч.
Хирургия- от 25-ти до 31-ви май от 14:00ч.-16:00ч.
Неврохирургия –на 25-ти и 26-ти май от 9:00 до 10:30ч.
Неврология-25-ти и 27-ми май от 14:00 до 16:00ч.
Кардиология – от 25-ти до 31-ви май от 13:00 до 15:00ч.
Анестезиология – от 25-ти до 31-ви май от 8:00 до 9:00ч.

сряда, 18 май 2016 г.

Медикаментът Afatinib вече е одобрен в ЕС за лечение на пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб



Това предоставя нова терапевтична възможност за перорално лечение на пациентите с втория
най-често срещан подвид на недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC), който представлява приблизително 20-30% от случаите на NSCLC. Заболяването се асоциира с лоша прогноза, нисък процент на оцеляване и симптоми като кашлица и затруднено дишане. Средната обща преживяемост (OS) след поставяне на диагнозата - авансирал плоскоклетъчен рак на белия дроб (SqCC), е около една година.
Одобрението на медикамента се базира на на резултатите от широкомащабното клинично изпитване LUX-Lung 8, което показа, че, в сравнение с Tarceva® (erlotinib), Giotrif® значително подобрява общата преживяемост и преживяемостта без прогресия при пациенти с плоскоклетъчен карцином на белия дроб. Резултатите от глобалното сравнително (head-to-head) Фаза IIb изпитване разкриват превъзходството на afatinib пред gefitinib що се отнася до намаляване на риска от прогресия на рака на белия дроб и риска от настъпване на терапевтичен неуспех, като и при двата показателя отчетеното намаление е с 27%6.
Към момента аfatinib е одобрен в над 60 държави за терапия на пациенти с NSCLC с позитивна EGFR мутация.
Др. Мехди Шахиди, Медицински директор, отдел „ Онкология-солидни тумори“ в Boehringer Ingelheim, коментира: „Въпреки значителният напредък в лечението на плоскоклетъчния карцином на белия дроб, който се наблюдава напоследък, интравенозното лечение и честите посещения в болница могат да представляват трудност за пациентите, които често пъти са изтощени от болестта. В този контекст и подкрепени от солидните доказателства от глобалното „head-to-head“ (директно сравнително) клинично изпитване Фаза III, за нас е чест да предоставим ефективна терапевтична възможност за перорална употреба на пациентите в рамките на Европейския съюз, страдащи от този вид рак на белия дроб, каквато е Giotrif® за перорална употреба.“
Медикаментът значително забавя прогресията на рака на белия дроб (PFS - преживяемост без прогресия като първична крайна цел), намалявайки риска от прогресия с 19%, подобрява общата преживяемост (OS, което е ключова вторична крайна цел), намалявайки риска от смъртност с 19%, подобрява нивото на контрол върху болестта (51% за afatinib спрямо 40% erlotinib; P=0.002) и качеството на живот.
Процентът на нежеланите лекарствени реакции е сходен в двете терапевтични рамена, като различия се наблюдават в честотата на проявата на някои нежелани реакции: по-честа поява на диария и стоматит (възпаления на устната кухина) при afatinib в сравнение с еrlotinib (степен 3 на диария: 10% за afatinib спрямо 2% за еrlotinib; степен 3 на стоматит: 4% за afatinib спрямо 0% за еrlotinib), докато по-чести са появите на обрив/акне при прием на еrlotinib спрямо afatinib (степен 3 обрив/акне: 10% за еrlotinib спрямо 6% за afatinib).

неделя, 15 май 2016 г.

Красимир Балъков: 20 години изпитвам удовлетворение и щастие от работата си със SOS Детски селища България



Футболистът връчи на Сдружението чек за 17 240 лв. - събрани по повод на 50-годишния му юбилей

На специално медийно събитие, в присъствието на Елена Петрова, актриса и посланик на добра воля на SOS  Детски селища, д-р Росен Коларов, председател на Управителния съвет на Сдружението, на малки и на пораснали вече деца - израснали в SOS детските селища, футболист №1 сподели:
-Каузата на SOS Детски селища приех като лична. И сега равносметката показва, че съм взел изключително правилно решение - да помагам на деца в нужда. Чувството за удовлетворение и щастие, когато работиш със SOS Детски селища България, е невероятно. Щастливите моменти, които съм изпитал през 20-те години, в които съм част от отбора на SOS Детски селища, са незабравими за мен, те ме крепят и ми дават сила и за в бъдеще, докато съм жив,  да продължа да помагам с каквото мога. Защото това е каузата, смисълът на моя живот. Да видя порасналите и реализирани деца, които са намерили своя път в живота. Това ме прави изключително щастлив. Доказателството за успеха на проекта на Херман Гмайнер са всички тези български деца, които сега са реализирани, успели млади хора. Това е и основанието ми да призова всеки, който може, да стане SOS приятел.
Балъков благодари на децата за вдъхновението и приятните емоции през тези 20 години и връчи на Сдружение SOS Детски селища България чек за 17 240 лв., събрани по повод 50-годишния му юбилей, които ще бъдат използвани за летен лагер на децата.
Елена Петрова поздрави футболиста с този своеобразен празник и сподели какво я мотивира да се включи в благородната инициатива и да подкрепи Сдружението.
"Със SOS Детски селища България виждаме резултатите, виждаме как се реализират децата, отгледани в SOS приемните семейства. Те са пълноценни личности, защото са се грижили всеки ден за тях“, каза тя.
Едни от първите, но бивши вече възпитаници на SOS Детски селища, брат и сестра - Щерияна и Пламен благодариха на футболиста за подкрепата и активната му позиция по отношение на SOS Детски селища.
По думите им именно той е отворил вратите на много хора към SOS Детски селища и ги е накарал да почувстват неговата кауза като своя.Те изразиха своята признателност и към Елена Петрова и останалите посланици, защото според тях винаги успехът е по-голям, когато отборът действа с единни усилия.
Изненадата за Футболист №1 бе поднесена от децата от футболния отбор на SOS детско селище Трявна, които му подариха „SOS футболно табло“ – с лично поздравление от всеки един.
------
Сдружение SOS Детски селища България е първата гражданска правозащитна организация в страната, която предоставя директна грижа за деца в риск, като се стреми да осигури пълен с обич дом за всяко дете. Сдружение SOS Детски селища България е част от голямото международно семейство SOS Children’s Villages International, което се грижи за близо 1 000 000 деца в 134 страни по света.
От 1990 г. SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на лишени от родителска грижа деца и такива, които са в риск да загубят закрилата на своите родители. Целият спектър от дейности и услуги на SOS Детски селища България показва активния ангажимент на Организацията към децата като най-ценния капитал на едно общество. За 26 години Сдружението е помогнало на 477 деца да получат семейна грижа и подкрепа, както е съдействало и на над 211 младежи за получаване на образование и намиране на работа и 4 684 деца са подкрепени в родните им семейства.

Шуменската „бомбичка“ - отново на пазара



Шуменската малка - оборотната стъклена бутилка се появи отново на нашия пазар в края на март

Нова кампания на Шуменско Специално ни връща в 60-те години на миналия век. Юбилейната малка бутилка на Шуменско Специално от 0,33 мл. разказва историята си в нова комуникационна кампания, която стартира на 10. 05. т. г.
Архивите на БНТ помагат за възстановяване на черно-бялата стилистика от времето на 60-те и
70-те години у нас, когато Шуменската „бомбичка“ е хит. Във видеото се срещат кадри от борда на българския авио-превозвач от онова време - „Балкан“, както и от атмосферата на „Балкантурист“, където Шуменско е официалната бира. Актьорът Славчо Пеев е лицето на това артистично пресъздаване на атмосферата от изминалите десетилетия, а неговото участие е в епизод, заснет пред Народен театър "Иван Вазов".
Специално събитие. подкрепи комуникационната стратегия на „бомбичката“ в стила на българските филми и популярни мелодии от 70-те и 80-те години на 20-ти век. Катето Евро, Павел Попандов и Антон Радичев пресъздадоха култови сцени от известни български филми от това време.
Шуменската малка, оборотна стъклена бутилка се появи отново на нашия пазар в края на месец март, 2016 година. По данни на Карлсберг България за изминалия месец април тя успява да навлезе в огромен брой обекти в цялата страна и продажбите й надвишават 2 пъти предвижданията на компанията.
Бранимир Братанов, Маркетинг Директор на Карлсберг България, сподели:
-Не случайно подбрахме местата и героите в този наш разказ за историята на Шуменската „бомбичка“. Напомнихме за българските културни и социални икони, свързани с миналото на марката. Бомбичката е най-успешната иновация за Карлсберг България по отношение на опаковките ни през последните 3 години. Препоръчителната цена на бутилката от 70ст. на рафт я прави една от най-достъпните за потребителя у нас. Ние се доближихме максимално до легендарния вкус на юбилейното пиво, като  предлагаме продукта с вкусовите характеристики, които са били типични за първата варка на „Бомбичката“.
Интересни факти за „Бомбичката“:
-„Бомбичката“ на Шуменско Специално  се появява за първи път на пазара през 1966 година и постепенно се превръща в първата национална бира на България.
-Тя става официалната бира на „Балкантурист“ и на „БГА Балкан“.
-През 80-те години „Шуменско специално“ печели пет златни медала и палма от Световната организация по качеството „Монд Селексион“.
-Шуменско Специално е с 5,2% алкохолно съдържание и 12 ˚P (градус плато). Това се обуславя от по-високо екстрактно съдържание на сухото вещество в пивото. От това следва по-наситен, богат вкус и аромат на пивото, което му придава изразен характер.

Хит в прическите за бала - „Сребърни коси” и „Морски вълни”




Топ коафьорът Вили Боршукова и Пламен Джулио представиха тенденциите в официалните прически и специални предложения за абитуриентите. Върху косите на шест модела – два мъжки и четири женски, сред които един абитуриент и „Мисис България Глоуб” Мариана Маринова – професионалистите от „Магама” демонстрираха актуалните трендове и цветове за специалното събитие.
Прическата при абитуриентите е добре да бъде съобразена, както с официалните дрехи, така и с формата на лицето и дължината на косата. Коафьорите представиха няколко визии за различните дължини коса, съобразно моделите и дължините на роклите и костюмите.
Първото предложение за бала бе ниско позициониран испански кок, който събира цялата коса в центъра на тила или e разположен асиметрично в ляво или в дясно. Той е подходящ за рокля с гол гръб.
Второто предложение е спортно-елегантен винтидж кок за момичета с по-дълга коса. Тя може да се постигне и с професионални удължения от Great Lengths, които са с високо качество и не се вижда как и къде са закрепени допълнителните кичури. За по-нежна визия на кока, той е с леки кичури, оставени в предната част на главата Кокът може да се носи и в ежедневието, а за бала отново да го допълните с фуркети с камъчета или по-големи шноли, богато инкрустирани с камъни. Третият актуален модел за бала е романтична визия с букли тип „барби”. За коси, които не са достатъчно дълги и плътни, Вили представи тип полуперука, с която се постига желаната дължина на косата. Тя е удобна, лесна за употреба и се поддава на всякакъв тип третиране. Важно е да се избере подходящият цвят, за да се прелива с естествения тон на косата. За смелите момичета, които не се страхуват да експериментират е прическата „морски вълни” в синьо-сиви нюанси, която е нежна и в същото време изключително открояваща се. Тя
е полуприбрана от едната страна и се носи в комбинация с черно червило и морски тонове, които допълват излъчване тип „ледена кралица”. За дамите, които залагат на късата коса актуалният цвят сьомга ще бъде най-подходящ за тях, а прическа в стил „морски бриз” ще им придаде свежо излъчване.
При абитурентите тази година за предпочитане е по-спорната, кежуъл визия за сметка на строгото, класическо излъчване. Водещата тенденция са дискънектните подстрижки с дълга коса в горната част на главата и силно филирана в долната част. За тази визия е характерно, че няма преливане на дължините.
Пламен показа два модела в актуалния тренд, като единият е силно изтънен, почти бръснат в
долната част на главата, а другият преминава от късо към дълго и е в актуалното сребро. Този цвят се постига трудно и на два етапа – първо се изтегля естественият пигмент  и след това се слага боя, която да покрие изцяло косата. Горната част е в стил „морски бриз”, лека и свободна, който позволява тя да се носи по различен начин – къдрава, права и на различни страни. Новост в прическите са цветни кичури като акцент във визията. Руси, зеленикави, сини – те раздвижват прическата и привличат погледа към смелите представители на силния пол. Брадите продължават да бъдат модерни и така желани от мъжете. Най-важното при тях обаче е да бъдат добре поддържани и хидратирани с качествени продукти.
Абсолютният хит при цветовете са „сребърните коси”. Важно е, да се знае, че това е професионален цвят, който се постига трудно, защото косата се изсветлява до максимум. За да не се повреди кутикула на косъма, най-добре е това да бъде направено от професионалисти. В цветовете се запазва се и топлата гама на русо с леки розовеещи нюанси. При брюнетките се залага на по-светлите кафяви нюанси като капучино или лате – ефектът е нежна текстура и видима плътност на косата. За по-смелите мъже и дами се препоръчват и нестандартни кичури в лилаво, тюркоаз, праскова, розово, корал, оранжево, синьо.
Във връзка с предстоящите балове Вили Боршукова и коафьорите от салон „Магама” съветват абитуриентите да се доверят на професионалисти, което гарантира, че специалната, празнична прическа няма да се разпадне още в първите минути на тържеството.

Психологът Маги Ангелова отключва силата в нас по време на Европейски тур



От 28-ми май до 3-ти юли психологът Маги Ангелова прави Европейски тур от практични семинари, озаглавен „Силата е в нас“. Той включва два двудневни тренинга – „Когато любовта
следва сърцето“ и „Силата да си жена“, които ще се проведат в София, Лондон, Рим, Виена и Мадрид. Европейският тур е отговор на множество запитвания и консулатиции по интернет, дадени от Маги Ангелова на българи зад граница. Практичните семинари протичат под формата на учене чрез преживяване и включват една уникална комбинация от психоанализа, НЛП техники, констелации, дервишки и шамански практики, ролеви игри, творческа и смехо-терапия, енергийна и духовна психология.
„Когато любовта следва сърцето“ е вълнуващ и изчистващ процес, в който Маги дава механизми и начини как да бъдем мъдри родители и партньори, да следваме любовта на сърцето и да  изграждаме щастливи отношения с нашите партньори и деца. В първия ден от семинара се работи за хармоничното партньорство. Той е подходящ за тези, които желаят да създадат връзка и търсят своя подходящ партньор; за тези които вече са във връзка и искат да я развиват и навлязат още повече в дълбочината на любовта си и за тези които имат проблеми с партньора и търсят решение за двойката си. На него могат да присъстват както двамата партньори, така и само единия, ако другия не е готов. Във вторият ден от семинара темата е: Връзката с нашите деца и внуци. Той е подходящ за всички, които имат деца и желаят да научат повече за връзката тях; за тези, които все още нямат деца, но искат да знаят как да бъдат един ден мъдри родители; за баби и дядовци, които участват активно в отглеждането на децата. Практичният семинар се провежда на 28-29.05.2016г в София, 4-5.06.2016г в Лондон, 18-19.06.2016г в Рим, 25-26.06.2016г във Виена и на 2-3.07.2016г в Мадрид.
"Силата да си жена" е обучение, насочено към  четирите типа енергии на женската съвременна власт: емоционална, сексуална, финансова и социална. Това са женските пластове, които развити в една жена я превръщат в харизматична Богиня на успеха. Този тренинг е опит през преживяното с много медитации, психологични техники и мистични практики.  В него Маги Ангелова активира шестте ключа на духовната жена чрез работа с енергийните полета на чакрите, лечебните пеещи купи и медитации, работи с лечебната и пресътворяваща сила на кристалите, създавайки индивидуална защита от негативно влияние. Така създава един мистичен женски кръг, в който развива женската хармонична същност, свързвайки се със древната силата на женската власт. Практичният семинар се провежда в Лондон на 11-12.06.2016г.


Записвания за първия, втория или двата дни на семинара се приемат на: http://www.magiangelova.bg/subitiya/ .


------
Магдалена Ангелова завършва бакалавърска степен по психология в СУ „Св. Климент Охридски“ и по-късно обогатява знанията си с магистратура по ”Клинична психология и психоаналитична перспектива” в Нов български университет. През 2010 се сертифицира като НЛП Мастър-Практик и Терапевт по Семейни Констелации. Преди 5 години основава "ЕМПАТИЯ", Център за психологично подпомагане и обучение, където създава  своето второ семейство - нейният екип от тясно специализирани експерти в различни области на психологичното анализиране и терапия. Маги има реализирани съвместни проекти с АПОЗ – Асоциация на пациентите с онкологични заболявания, Национално сдружние за профилактика на рака на шийката на матката „ЕЙЧ ПИ ВИ ГАРД“, както и с Националната Кампания за борба с рака на гърдата, с цел психична подкрепа и възстановяване на пациентите.

На 17 май в единадесет града от страната ще проведе кампанията под мотото “Нормалното кръвно налягане - Здраве за бъбреците“



Проф. Свeтла Торбова, Председател на Българска лига по хипертония: 

-На 17 май в единадесет града от страната ще проведе кампанията под мотото Нормалното кръвно налягане - Здраве за бъбреците“. За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК надхвърля 1,2 мил. души, но съществуват и такива, които не използват предписването им по Здравна каса. Това на практика означава, че всеки 4-5 българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст. 
Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на АХ настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.
Всяка година 17 май протича под различно мото с цел да повишим информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година Българска лига по хипертония (БЛХ) избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на Световния ден на хипертонията, тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.
По данни на Българското нефрологично дружество, хроничното бъбречно заболяване /ХБЗ/ има честота сред европейското население между 5 и 10%. За България тази честота е малко по-висока - около 12%. Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите, на второ място като причина за ХБЗ се нарежда артериалната хипертония - около 30%. Хипертензивната нефропатия няма изявена клинична субективна симптоматика, т.е. пациентите нямат специфични оплаквания, освен тези характерни за високото кръвно налягане. В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.
В Световния ден на хипертонията - 17 май, за десета поредна година у нас ще се проведе Национална кампания, организирана от БЛХ в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България.
От 10 до 16ч., в единадесет града от страната кампанията на открито т. Г ще бъде под мотото Нормалното кръвно налягане - Здраве за бъбреците“. На публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника A200 Afib Microlife, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене - най - опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение - мозъчен инсулт. 
------
София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика), Южен парк III (голямата поляна, вход от бул. „Гоце Делчев”);
Пловдив - площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща);
Благоевград - ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата);
Стара Загора – Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните);
Бургас - ул. „Александровска”, пред сградата на Общината;
Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет);
Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата;
Плевен - площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен;
Кърджали - площадчето на Москва срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров;
Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет;
Добрич - бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“.

Предсърдното мъждене – болест на възрастните хора



 Д-р Иван Вецев от Националната пациентска организация (НПО) съобщи, че стартира кампания за консултиране и проследяване на пациенти с предсърдно мъждене - една от
най-често срещаните аритмии и рисков фактор за емболични инциденти.
От думите му стана ясно, че на uni.npo.bg вече е активна секцията на Факултет „Предсърдно мъждене“, където е включена подробна и актуална информация за заболяването, рисковите фактори, диагностиката, профилактиката, лечението и усложненията, които могат да настъпят, ако заболяването не се контролира.
В рамките на програмата около 400 ОПЛ от страната, чрез специализирана анкета – карта на риска (въпросник разработен от Дружеството на кардиолозите специално за целта) ще насочват пациентите в риск към кардиолог за уточняване на диагноза, лечение и наблюдение, при необходимост. Така близо 1500 души ще имат възможност да получат безплатна консултация от лекар-специалист.
Статистиката показва, че 19,7% от смъртността у нас се дължи на инсулт. От тях 15% са хеморагични, а 85% – емболични. Близо 40% от емболиите пък са със сърдечен произход. А при около 30% от пациентите диагностицирани с предсърдно мъждене липсва съпътстващо сърдечно-съдово заболяване.
Всеки може да бъде засегнат от предсърдно мъждене, независимо от възрастта си. Вероятността обаче расте с напредването на годините. След 40-ата година рискът е 1 към 4. Предсърдното мъждене като дегенеративно заболяване на практика става масово след 65 год. възраст.
Доказано е, че около 5% от населението над 80-годишна възраст е с перманентно предсърдно мъждене и това е проблем в цял свят.
Според председателя на Дружество на кардиолозите в България доц. д-р Васил Велчев близо 30% от популацията над 70 годишна възраст е с предсърдно мъждене, което още може да се определи като стадий на износеното сърце. Ето защо то се счита за заболяване на възрастните хора. Освен възрастта, има и други фактори, които значително повишават риска от предсърдно мъждене. А това са - високо кръвно налягане, дефекти на клапния апарат на сърцето, диабет и/или проблеми с щитовидната жлеза, емоционален и физически стрес, диета и начин на живот, сърдечно-съдово или белодробно заболяване, пол. Жените са по-предразположени към това заболяване, което често няма никаква клинична изява и поради това остава неразпознато и нелекувано.
При част от пациентите симптомите не са ясно изразени или пък се наблюдават краткосрочни епизоди на предсърдно мъждене без ясни оплаквания. По тази причина при много от пациентите (20-45%) състоянието се диагностицира за първи път едва по време на инсулт. И докато при инфарктите има тенденция за намаляване на смъртността, то тя при инсултите е плато и това като цяло е предизвикателство за цялата медицинска общност.
Проф. Асен Гудев, председател на Съюза на българските медицински специалисти, акцентира върху необходимостта от контрол на заболяването и колаборацията на различните медицински специалисти за осигуряването на комплексен подход в лечението на пациентите. Той акцентира, че новите антикоагулантни терапии снижават риска от исхемични инсулти с 2/3. Но все още малко пациенти у нас получават адекватно антикоагулантно лечение. Причините са асимптомното протичане в някои случаи и неразпознаването на тази аритмия в общата практика.
В кампания залагаме на превенцията и общото ни желание е ако може не да лекуваме инсулти, а те да не се случват. Ето защо предсърдното мъждене е необходимо да бъде навреме разпознавано, профилактирано при комплексен подход и ефективно лекувано, каза в заключение доц. Велчев.
От НПО заявиха готовност да разгърнат инициативата и да проведат консултации в градовете и регионите, където няма ОПЛ, изявили желание да се включат в прегледите. В обучителните материали за пациентите освен информация за  заболяването, рисковите фактории начините на превенция е включено и обяснение как те в 4-ри стъпки могат лесно да си измерят пулса в домашни условия.
Резултатите от кампанията - съвместна инициатива на Дружеството на кардиолозите в България и НПО ще бъдат обявени в началото на октомври.
------
Предсърдното мъждене е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдовите инсулти. То е свързано също с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и повишена смъртност. Дължи се на нарушения в елекричната стимулация на предсърдията. При смущенията на механизма на възникване и предаване на възбудните импулси настъпват промени в сърдечната честота и съответно в пулса. Те изменят нормалния сърдечен ритъм и се означават като аритмии. Промените предизвикват голям брой некоординирани съкращения на отделните части от предсърдията и водят до невъзможност за съкращаване на цялото предсърдие, което се означава като предсърдно "трептене" или "мъждене".

Болница „Тракия” с безплатни кардиологични прегледи на 17 май – Световният ден за борба с хипертонията



 Те ще се извършат от екипа на д-р Борислав Борисов, началник на отделението по Инвазивна кардиология в лечебното заведение, при предварително записване на телефона на
регистратурата на болницата 042/987777.
Прегледите ще започнат в 13.00 ч. и ще приключат в 17.00 ч.
На 17 май специалисти от болницата съвместно със студенти по медицина към Тракийския университет и представители на Асоциацията на студентите медици в България ще проведaт и безплатно измерване на кръвното на гражданите в центъра на града. Акцията ще започне в 11 ч. и ще приключи в 14 ч.
Инициативите са по случай Световния ден за борба с високото кръвно, който се организира ежегодно от Световната лига по хипертония. Тази година неговото мото е „научи твоите стойности”, като целта е да се заостри вниманието на хората върху рисковете от високото кръвно налягане.
Според данни на Световната лига артериалната хипертония е водещата причина за смъртните случаи и инвалидизацията сред хората. Тя често става причина за сърдечносъдови усложнения, мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна и бъбречна недостатъчност. 9.4 милиона от смъртните случаи през 2010 г. или 18% от всички са следствие на високото кръвно. У нас по данни на Националния център обществено здраве и анализи от високо кръвно страдат над 2 милиона души, като всеки шести хипертоник не знае за заболяването си, а всеки трети го пренебрегва. Сред основните рискови фактори за високото кръвно са наднорменото тегло и затлъстяване, злоупотребата с готварска сол, намалената физическа активност, тютюнопушенето, повишената консумация на алкохол.

Конкурс „Нарисувай ми стена – 2016“



 Партньорската инициатива на Сдружение Трансформатори и Оргахим АД - Русе стартира през
2016 г. с конкурс за художествена стенопис върху избрани 4 знакови сгради в 4 града у нас - София, Пазарджик, Габрово и Пловдив.
Платформата “Нарисувай ми стена” подкрепя реализирането на художествени решения за обществени градски пространства и интериори на обществено значими сгради в страната.
Предизвикателството отправено тази година към участниците е да предложат контекстуално тематично изрисуване на видима стена като създадат разпознаваема художествена  идентичност. Целта е реализираната стенопис да олицетворява духа на мястото и съвременния градски живот в България.
В конкурса могат да участват отделни физически лица, както и екипи с оригинални идеи, които с общи усилия да създадат цялостен художествен облик на съответната сграда.
Конкурсът ще набира предложения от 25.04 до 25.05.2016 г., като те ще могат да бъдат разглеждани на изградения за целта сайт на проекта - www.narisuvai.bg
Журито, от графични дизайнери и художници, представител на Оргахим АД и представител на града/обекта/общността ползватели на конкретната сграда, ще оценява в седмицата 25-30.05.2016 г от авторитетно жури.
Победителите за всеки град ще бъдат обявени на 13.06. Ще им бъде връчена парична награда от 2000 лв. и ще им бъдат покрити разходите за път и престой по време на реализацията на терен. За всеки обект при достатъчно предложения с висока художествена стойност журито и публиката ще излъчат по един победител, чиято творба ще бъде реализирана след допълнително детайлизиране на техническите детайли в периода юли-октомври месец 2016.

Снимка:  stroiteli.bg

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в клиника по кожни и венерически заболявания в УМБАЛ „Александровска”: Пеленачето не е за море



80% от времето, прекарано на слънце в нашия живот, е преди да навършим 18 години.
Хроничното излагане на слънце и особено тежкото изгаряне в ранна детска възраст в по-късна могат да доведат до злокачествени кожни заболявания. Ето защо бебета нямат място на плажа. Децата може да се водят на море, но след като навършат поне 3 години. А най-добре е да са даже над 5 години.
Статистиката обаче оказва, че у нас 50% от родителите стоят с децата на плажа повече от 4 часа. А на море днес се водят даже бебета над 1 месец.
Тя показва още, че едва 20% от майките нанасят фотозащитни средства 2 пъти дневно, а правилно е това да се прави на всеки два часа - след всяко къпане или изпотяване. Нанасянето на фотозащитните средства става 15-30 мин. преди излагане на слънце, а не непосредствено на плажа.
Освен това повечето хора нанасят само между 20 и 60 % от необходимото количество фотопротектор и ако той е с фактор 20 ефектът е просто никакъв.. Добре е да се спазва правилото на чаената лъжичка – по половин на ръцете, лицето и шията и по една на гърди, корем, гръб и крака. Това прави приблизително 35 ml., което е абсолютно достатъчно за покриване на цялото тяло. Но да не забравяме, че фотозащитните средства са само една част от цялостната програма за фотопротекция:
Slip - Трябва да се носи тениска/дреха предпазваща от слънцето. Най-добрата материя е памук и то в светли тонове;
Slop – Фотозащитата да е с SPF 30 или над 30;
Slap – Шапката трябва да е с голяма периферия или козирка;
Seek – Да се търси сянката винаги;
Slide – Да се носят подходящи слънчеви очила.
При фотозащитата непременно трябва да се наблегне на врат, уши, скалп, които са много уязвими.
За синтезирането на витамин D е достатъчно 2 пъти седмично да сме на слънце от 5 до 30 мин. Колкото по-тъмна е кожата толкова повече време е необходимо да се синтезира витамина. За хората с много светла кожа необходимото време е от 5 до 10 мин. А откритите части на тялото са ръце от лактите надолу и крака от коленете надолу. 


Фотозащитни средства – кремове вече има, както за отделни части на тялото като напр. за устни, за след бръснене, за темето на плешивите хора, така и за хора с фотоалергии.

Излагането на слънце състарява кожата



У нас за единадесета поредна година се проведе национална кампания за превенция на рака на кожата "Евромеланома".
Тя се организира от Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология. В рамките на кампанията ще бъдат извършвани безплатни прегледи за рак на кожата, меланом на кожата и рискови бенки. Целта на инициативата е скрининг, ранна профилактика, диагностициране и ранно лечение на рак на кожата и най-опасният тумор в човешката патология - злокачественият меланом, съобщи доц. Гриша Матеев, председател на дружеството на дерматолозите в България.
В резултат на проведените до момента вече 10 кампании специалистите отчитат по-висока информираност на населението и намаляване на случаите на напреднали стадии при меланома.
В рамките на миналогодишната кампания ,,Евромеланома" от 192 дерматолози про боно са прегледани 1231 души. При 14 от тях е налице съмнение за злокачествен меланом, при 59 - за базоцелуларен карцином,а при 8 за спиноцелуларен карцином. След биопсия те са насочени към специализираните лечебни звена. Стотици пък са случаите на доброкачествени тумори.
В тазгодишното издание на инициативата на 13-и май се включиха 200 дерматолози от страната.
По идея на доц. Румяна Янкова от Пловдивската дерматологична клиника от 2012 година у нас се провежда и кампания ,,Детска Евромеланома", която обхваща децата в предучилищна и училищна възраст.
 На 2 юни дерматолози от университетските клиники в София, Пловдив, Плевен и Стара Загора за пореден път ще се включат с безплатни профилактични кожни прегледи за деца.
Според специалистите модата на тъмния тен е отминала безвъзвратно.
Култът към красотата трябва да изключи слънцето като фактор, защото нищо не я състарява повече, отколкото излагането на слънце.
Те са категорични, че слънцезащитните продукти - кремове, лосиони и млека за лице и тяло задължително трябва да се купуват само от аптека. Освен това е безсмислено и неефективно възрастните хора да ползват продукти за деца.