Translate

събота, 3 октомври 2015 г.

Известни личности - посланици на „Кампания за профилактика на детското зрение”



За трета поредна година, с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Министерство
на образованието и науката, над 150 оптики и медицински центрове в страната, кампанията на KWIAT цели да популяризира необходимостта от навременна профилактика на детското зрение - като имащите някакъв проблем навреме бъдат насочени към офталмолог.
Известни личности, повечето от които с децата си, избраха подходящи модели очила и дефилираха в модно ревю. То бе открито и закрито от лицето на кампанията - младата и певица и актриса Марина Кискинова, която изпълни най-новата си песен „Огледало”.
По червения килим минаха: Мария Гроздева с дъщеря си Магдалена, Тереза Маринова и Йордан Йовчев, Деси Банова и Йоана, Десислава Цонева и Янчо, Георги Енчев и Александър заедно с Гери Дончева, Ивайло Захариев и Филип, Ева Кикерезова и Ники, Йордана Димитрова и Себастиян, Румяна Маринова и Ванеса, д-р Елиза Георгиева, Ива Екимова, Веселка Крачунова и Маги, Марина Матева и Здрава, Силвия Симова и Моника, Паолина Петракиева с Божидара и Капка Амзина.
Павел Цветков, управител на българската марка очила и инициатор на кампанията, сподели, че безплатният скрининг на очите на деца от 6 до 18 години, стартирал в началото на септември ще продължи до края на октомври. По думите му зрението на всеки един човек е безценно, а на децата ни още повече и затова трябва да се грижим за него. Той призова към по-отговорно отношение към профилактичните прегледи, благодарение на които редица очни заболявания могат да бъдат коригирани, но само ако се открият навреме.
Модератор на събитието бе проф. Любомир Стойков, който консултира и води медийната кампания за профилактика на детското зрение.
Информация за оптиките и медицинските центрове, къдетоще се извършва скринингът, можете да намерите на сайта на KWIAT - www.kwiat.bg


Мотото на стартиралата информационната кампания „Открито за диабета” е „Нека не живеем на тъмно - инсулинът не е смъртна присъда “



Тя се организира за четвърта поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, асоциация „Диабет тип 2“, в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България и ще продължи до края на м. ноември 2015 г.
Ежегодно фокусът и е различен, но кампанията като цяло цели, както повишаване информираността на хората по отношение превенцията, ранната диагностика и правилното лечение на това заболяване, така и да развенчае митовете и страховете относно диабета. Нелекувано заболяването може да доведе до тежка инвалидизация, до увреждане на почти всички органи и системи и най-вече на сърдечно съдовата система.
В тази връзка Йерун Вайтес, Генерален директор на Sanofi България, оповести, че мотото на тазгодишната кампания е „Нека не живеем на тъмно“. Тазгодишната информационната кампания „Открито за диабета”, в пет големи града в страната, ще наблегне на това пациентите да не страхуват от болестта, каза той.
Данните от национално проучване, инициирано от Sanofi и проведено от MED Communication т MED Communication през септември т. г., показват, че около 60% от интервюираните припознават диабета като обществено значимо заболяване. Близо 45% обаче признават, че никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката ежегодно да се прави този преглед. Според около 70% от анкетираните диабетът прекъсва нормалния начин на живот на пациентите, 61% заявяват, че биха предпочели перорална терапия пред инсулиновата, а 15% вярват, че инсулинът е смъртна присъда.
Специалистите напомниха, че има два вида диабет с различна симптоматика, като при диабет тип 1 е задължителна инсулиновата терапия.
Доц. д-р Малина Петкова, ендокринолог в УБ „Лозенец“, подчерта, че сред основните фактори, отключващи заболяването са стресът, нездравословното хранене и липсата на достатъчно физическа активност.
По думите и едни от най-разпространените митове е свързан именно с инсулиновата терапия, която в хода на заболяването просто става необходимост и тогава лекарят е този, който най-добре може да прецени кое е правилното лечение, кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимия гликемичен контрол и да се избегнат диабетните усложнения. Председателят на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова, бе категорична, че хората с диабет не са различни от здравите. Напротив те дори са по-отговорни от тях към собственото с здраве и при правилно управление на болестта водят пълноценен начин на живот. А със съвременните лекарства в днешно време продължителността на живот на хората с диабет е еднаква с тази на здравите хора.
Според нея липсата на достатъчна информация относно това заболяване води до това хората в риск да не се изследват, а болните да се притесняват да признаят, че имат диабет.
„Инсулинът не убива, той спасява диабетиците от усложнения, които могат да доведат до съкращаване на живота. Напълно погрешно е схващането на 15% от българите, които вярват, че инсулинът е смъртна присъда и когато се прилага той това е крайна фаза на заболяването”, заяви Котова.
"Хората трябва да бъдат насърчавани и подсещани за ежегодни профилактични прегледи, за водене на здравословен начин на живот, с който да намалят риска от появата на диабет. А кампании като „Открито за диабета“ трябва да са целогодишни, а не спорадични, за да напомнят и образоват пациентите с диабет, че най-важен е контролът над заболяването. Така те биха избегнали усложненията, които са сериозно инвалидизиращи,“ добави Вяра Врагова, представител на Асоциация „Диабет Тип 2“, член на Националната пациентска организация.
--------
По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с диабет в момента живеят над 387 млн. души. Т. е. всеки 12-ти човек по-света е с това заболяване, като близо половината от тях дори и не подозират, че го имат. А на всеки 7 секунди през миналата година е умирал по един човек от диабетни усложнения
Според статистиката на IDF у нас броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000, от тях 2000  са децата с диабет до 18 години.
Един на всеки 25 българи обаче не е диагностициран като диабетно болен или не получава правилно лечение. Освен това в страната все още липсва национална програма и осъвременен стандарт по ендокринология.
Но ранното диагностициране на диабета ограничава тежките усложнения, ето защо е изключително важно да се познават първите му симптоми. Най-често срещаните са: често уриниране, силна жажда, непрестанна умора и чувство на глад. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви оплаквания в продължение на години. Но повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема.
Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.
Лекото неразположение, лекото замайване също могат да крият зад себе си заболяването диабет.

понеделник, 28 септември 2015 г.

Старозагорската Болница „Тракия“ ще бъде домакин на V-та Национална конференция по минимално инвазивна гинекологична хирургия



Водещи гинеколози ще наблюдават по телемост операция на италианския професор д-р Стефано Бетоки

Събитието се организира от Българската Асоциация по Минимално Инвазивна
Гинекологична хирургия (БАМИГХ) и ще се проведе от 1 до 3 октомври 2015 г. Програмата на конгреса е съставена от лекции на гости от страната и чужбина - сесии за презентации на кратки съобщения, видео сесии и хирургия на живо, съобщи председателят на конференцията д-р Стефан Бузалов от Болница „Тракия“.
Очаква се във форума да се включат близо 300 лекари от цялата страна и чужбина, работещи в областта на гинекологичната хирургия. Специален онлайн гост ще бъде проф. д-р Стефано Бетоки от Италия, един от водещите хирурзи в областта на хистероскопията, който ще направи демонстративна операция в гинекологичната си клиника в италианския град Бари. Тя ще бъде наблюдавана в реално време чрез телемост от гостите на конференцията. Чрез телемост ще бъдат наблюдавани и няколко минимално инвазивни операции от хирургията на Болница „Тракия“, които ще бъдат извършени от д-р Стефан Бузалов, д-р Пламен Янев, д-р Георги Николов и проф. Славчо Томов.
В тази връзка д-р Бузалов споделя:
Преди 6 години наричахме миниинвазивната хирургия в гинекологията „хирургия на бъдещето“, вече казваме, че е „хирургия на настоящето. Тя обаче има специфични особености, които трябва да бъдат овладени. В България вече работят няколко центъра по миниинвазивна хирургия, които се развиват добре. Това са в Пловдив, във Варна, в София, в Тутракан и т.н. освен старозагорския в Болница „Тракия“ – а това е добре за българските пациенти и развитието на българската медицина и здравеопазване. Днес чрез лапароскопски метод по миниинвазивен хирургичен път се оперира почти цялата доброкачествена патология в гинекологията. Методът среща ограничения единствено при тумори с твърде голям обем. По миниинвазивен път могат да бъдат лекувани оперативно и някои злокачествени заболявания, като рак на шийката на матката и рак на лигавицата на матката, ако заболяването е в първи стадий на развитие. Предимствата са кратък болничен престой – до 1-2 дни, бързо възстановяване на пациента, намалена следоперативна болка, намален процент на срастванията, които се получават при отворените оперативни интервенции, малки оперативни белези, по-прецизен поглед при работа върху оперативното поле. Методът има много предимства, които трудно ще изброим докрай.

Трио „Мандили” завладяха публиката със своите гласове и с позитивната си енергия



Те станаха известни случайно, като качиха в интернет изпълнение на старинната кавказка
песен „Апарека”, заснето с мобилен телефон по време на планинската им разходка.
Днес тези момичета (Татия (20), Шорена (20) и Анна (17) ) са на сцената със свои концерти в Белгия, Украйна, Полша и други европейски страни.
У нас те изнесоха два концерта - в София и Пловдив, заедно с легендарната Янка Рупкина от Трио „Българка“ и „Мистерия на българските гласове”, любимката на Джордж Харисън и Принс.
Етно – формацията, която изпълнява фолклорни песни със съвременен аранжимент, изненада със своята скромност и огромен талант. Оставащи верни на себе си те пеят в стила на характерното и уникално грузинско многогласие. Името „Мандили” избират заедно, доверявайки се на съня на майката на едното от момичетата и безспорно – това име им носи късмет. Да добавим, че на грузински „мандили“ означава женска забрадка... Буквално преди дни излезе и първият официален албум на групата, продуциран от El Italia SRL, Milano, Italia, който вече се продава свръхуспешно в iTunes.

Оргахим с двойни продажби в сегмента строителство



Компанията отчита над 10% ръст на продажбите за всички продуктови линии в сравнение
с миналата година. Най-високи са резултатите в сегмента строителство, където продажбите са двойни в сравнение с 2014 г. Най-продаваните решения са мазилки и топлоизолационни системи, при които реализацията неколкократно надхвърля плановете.
Оргахим развива строителния си бизнес в четири основни направления – топлоизолационни системи, хидроизолационни системи, огнезащита на метални конструкции и индустриални подови покрития.
Оргахим АД е най-големият производител на бои, лакове, смоли и анхидриди в България и една от най-големите и най-добре оборудвани химически компании в Югоизточна Европа.

9 болници с безплатни мамологични прегледи в Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври



Целта на кампанията е акцентира върху профилактиката и лечението на това социално
значимо заболяване. Нейни организатори, за трета поредна година, са Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на фармацевтичните компании „АстраЗенека“ и „Новартис“.
Във военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“, Специализираната болница за активно лечение по онкология – София, УМБАЛ „Александровска“, Първа САГБАЛ „Св. София“, УМБАЛ „Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София, през целия октомври ще се извършват безплатни мамологични прегледи, а в някои от лечебните заведения ще се реализират и безплатни консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени. Всяка от болниците ще обяви на интернет страницата си график на предвидените активности и телефони за предварителни записвания.
След запълване на графиците, записванията ще бъдат преустановени.
Припомняме, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова се проведе първа по рода си скринингова кампания за рак на гърдата, реализирана с подкрепата на Български форум на бизнес лидерите през първата половина на 2015 г. сред учителките от общински детски градини и училища на възраст между 35 и 60 години.
В рамките на скрининговата кампания през преглед са преминали 5179 жени като при 28 от тях са открити суспектни рентгенови данни за рак на млечната жлеза, а при 8 от тези жени ракът е бил доказан и хистологично. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и лечение.

Лапароскопска безкръвна операция за фиксиране на „смъкнат” бъбрек в „Токуда Болница” избави пациентка от болки и усложнения



Минимално инвазивната процедура е протекла с нулева кръвозагуба и е елегантно
решение, чрез което бъбрекът е фиксиран в правилна позиция, през три малки отвора посредством високоспециализиран хирургичен текстил, като са избегнати продължителното възстановяване и възможните рискове от инфекции присъщи за стандартната отворена операция.
„При такива случаи предприемаме най-малко травматичния подход, като пациентката е напълно излекувана, и това не е за сметка на дълго възстановяване” – разказва д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Токуда.
Поставянето на диагнозата, която се среща по-често при жени, е затруднена, тъй като при ултразвук на т.нар. „плаващ бъбрек” в легнало положение не се наблюдава отклонение от нормалното му положение. Спадналият бъбрек прегъва пикочопровода, което води до болки и задържане на урина. При нелекуване, освен болката, могат да настъпят и други неприятни последствия като тежки възпаления и камъни в бъбреците, уринен застой и т.н.

Снимка: Д-р Давидов (вдясно) по време на лапароскопска операция

Стартира записването за безплатния курс по „Дизайн и разработка на мобилни приложения за Android” във Варна



Технически университет - Варна и Samsung, с подкрепата на JobTiger, организират втори
безплатен курс за възпитаниците на висшето училище. Тази есен, те ще имат възможност да се включат в курс по „Дизайн и разработка на мобилни приложения за Android”.
Обучението е изцяло практическо, насочено към създаване на собствени мобилни приложения, базирани на конкретен бизнес сценарий. Всички курсове в програмата се провеждат в Лабораториите за иновации на Samsung.
Лектори в курса ще бъдат доказали се професионалисти от Musala Soft и JobTiger, както и гост-специалисти от други компании.
По време на обучението, всеки от младежите ще има възможността да разработи собствено мобилно приложение. Освен че ще надградят техническите си познания, с всеки от младежите ще се проведе и персонално кариерно консултиране. В края на курса, участниците, успешно преминали обучението, ще получат сертификат от Технически университет – Варна. Освен това, курсистите ще бъдат препоръчани на подбрани работодатели, търсещи специалисти в областта на дизайн и разработка на мобилни приложения за Android.
Курсът за „Дизайн и разработка на мобилни приложения за Android“ стартира на 17 октомври, а желаещите да се включат могат да кандидатстват до 5 октомври. Повече информация за курса може да научите тук: http://www.jobtiger.bg/tech-institute-varna/

Студенти от Технически университет - Варна с 4 проекта за дигитални технологии на „Европейска нощ на учените“



Как дигиталните технологии помагат в обучението по математика и чужди езици, какъв е
приносът им за по-здравословно хранене и как биха благоприятствали за развитие на социалните умения у хората – тези приложения на технологиите бяха демонстрирани по време на „Европейска нощ на учените“ - 25-ти септември, от екип възпитаници на Технически университет – Варна.
На своите разработки младежите са посветили часове усърдна работа в Лабораторията за иновации на Samsung в ТУ - гр. Варна, където са участвали в безплатен курс по програмиране, организиран от компанията. Целта на изградените в България Лаборатории за иновации на Samsung е да дават възможност на студенти да придобиват дигитални умения за повишаване на своята конкурентоспособност и възможности за професионална реализация.
„Целият екип на Samsung е горд от успехите на възпитаниците, които обучаваме в нашите „Лаборатории за иновации. Нашата цел е да предоставим на младежите в България качествено образование и практически умения в областта на технологиите, които те да използват в тяхното развитие като професионалисти и личности. Щастливи сме, когато успешно преминалите нашите курсове студенти могат да демонстрират придобитите умения с проекти на събития като „Европейска нощ на учените”. За нас това е поредното доказателство, че инвестицията на Samsung в българските младежи и образование си струва”, каза Кристина Щерева, маркетинг мениджър на Samsung Electronics, България.

ЖИВЕЙ АКТИВНО! с чаша ароматно NESCAFE CLASSIC - на планинското бягане „Витоша – моята планина”



Витоша ски АД организира за втора година планинското бягане „Витоша – моята планина”. В
надпреварата се включиха близо 300 любители на планината, сред коитонай-добрите български планински бегачи в лицето на Шабан Мустафа, Милица Мирчева, Йоло Николов, кениецът Пол Коеч и националът по ски бягане Андрей Гридин и над 30 деца. Водещ бе Део, а Ути Бъчваров приготви питателна въглехидратна храна за маратонците.
Трасето тази година е с дължина 16 км., като маршрутът преминава през местността „Златни мостове” и финишира на хижа Алеко.
Като част от 10-тата годишнина на инициативата ЖИВЕЙ АКТИВНО! Нестле България подкрепя планинския маратон и осигури чаша ароматно NESCAFЕ Classic за всички участници в събитието.
Инициативата ЖИВЕЙ АКТИВНО! се провежда ежегодно и е част от цялостната програма за популяризиране на балансираното хранене и активния начин на живот на Нестле България. Всяка година тя се разраства и все повече хора участват в кампанията, привлечени от идеята да спортуват, да се движат, да бъдат активни. 

Снимка: ordermax.co.nz

През октомври NESTLÉ® FITNESS® стартира кампания за насърчаване на прегледите за превенция на рака на гърдата в страната



като дава възможност на желаещите жени да се изследват безплатно в София, Стара Загора и
Варна.
Инициативата е част от глобалната ангажираност на марката да подчертае важността на редовните прегледи.
NESTLÉ® FITNESS® вече 6 години подкрепя кампанията „Розова панделка“ и стимулира дамите да отделят време и внимание на своето здраве, като за първа година ще направи това и в България. Мисията на марката е да наблегне на важността на редовните прегледи за превенция в борбата срещу рака на гърдата, както при специалист, така и в домашни условия.
500 жени ще имат възможността да се изследват безплатно в трите партньорски болници - Медицински комплекс "Майчин дом" в гр. Варна, Болница "ВИТА" в гр. София и Болница "Тракия" в гр. Стара Загора. Единственото условие е да си запазят час в обявените предварително дати. Освен това, във връзка с кампанията на NESTLÉ® FITNESS®, д-р Младенов от Болница "ВИТА" подготви съвети и демонстрации за жените как да правят редовните си прегледи на гърдите и в домашни условия. Датите и условията за записване ще бъдат обявени на Facebook станицата на NESTLÉ® FITNESS®: www.facebook.com/NestleFitnessNaturalMe

300 дървета бяха засадени в първата гора на „Моят зелен град“



Рафи и Играта засадиха свое дърво съвместно със стотици доброволци в Банкя

Стартът на най-зеленото издание на „Моят зелен град“ бе даден от досегашният кмет на
Община Банкя – Рангел Марков, общинският съветник Ана Стойкова, изпълнителният директор на Coca-Cola HBC България – Светослав Атанасов и изпълнителният директор на ЕКОПАК – Тодор Бургуджиев. Те засадиха първото дърво в гората на „Моят зелен град“, като приканиха повече хора да се включат и ежедневно да обръщат внимание на природата, за да може да бъде запазена за бъдещите поколения.
Доброволци от Системата на Coca-Cola в България - София, Банкя и Костинброд засадиха общо 300 дървета на територията на Банкя. Там реално бе създадена и първата гора, в рамките на тазгодишната еко кампанията.
В инициативата се включиха и тийн идолите Рафи и Играта, които направиха и свои собствени табелки с имената им и ги поставиха на засаденото от тях дърво.
Реновиран бе първият каптаж и „Взовия дъб“ в града, където Иван Вазов е написал своя разказ „Утро в Банки“ през 1913 г.
Тази година кампанията „Моят зелен град“ за първи път постави акцент върху залесяването, като част от традиционната кауза за опазване на околната среда и по-зелена България. Нейни организатори са системата на Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и ЕКОПАК България АД. В нея се включиха жителите на 17 населени места: Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Добрич, Сливен, Ямбол, Габрово, Боровец, с. Розово (обл. Пазарджик), Сандански, Берковица, Мъглиж (обл. Ст.Загора), Димитровград и Смолян. Всички те впрегнха своите усилия в засаждане на дървета, почистване и облагородяване на множество региони и ремонтни разчистване на дерета от камъни, както и в ремонтни дейности на църквата в манастир „Света Богородица“.
С активности по залесяване ще се включат и доброволци от Пловдив и Търговище.

„Войната за слонова кост” - първият от 12 епизода от поредицата „Изследовател“



ще излъчва по един тематичен филм всяка първа неделя в месеца от 4.10.2015 г.
Филмът представя задълбочения поглед на Браян Кристи, стипендиант на National Geographic и сътрудник на едноименното списание, към унищожителните ефекти на глобалната незаконна търговия с бивни.
Всяка година загиват около 30000 африкански слона. Заедно с тези животни, хиляди хора стават жертви на нападения, изнасилвания и убийства по пътя на унищожението, прокаран от тази търговия. За първи път медия успява да покаже как се свързват парчетата на смъртоносния пъзел: как бивните се отрязват от труповете на слоновете, избивани систематично от все по-военизирани бракониери; как слоновата кост прекосява африканския континент и как средствата от продажбата й се използват за покупка на оръжия и амуниции; как бивните и арсенала се трупат в полза на престъпна, терористична кауза.
Филмът е продуциран за National Geographic Channel от National Geographic Studios с продуцент Джей Джей Кели, изпълнителни продуценти Джаред Липуърт и Дейв Снайдър, вицепрезидент на продукцията Браян Лъвет и президент Брук Рънет.

Фестивалът на хуманността е основан през 1965 г



по повод 80-годишнината на БЧК. До 1991 форумът се развива до Международен филмов
фестивал със солидно международно признание, включително и присъждане на най-висока категория „А“ (FIAF).
Не се провежда до ноември 2014, когато 23-годишното „мълчание“ е прекъснато и БЧК съвместно с МУ – Варна го възстановяват.
Тази година фестивалът се провежда с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна. 118 заглавия ще се състезават в три категории:
-Филми на Червения кръст и на Червения полумесец, които отразяват дейността на националните организации на Червения кръст и Червения полумесец по целия свят;
-Документални филми (от тематични области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права);
-Игрални филми с обща хуманна насоченост.
Зрителите ще могат да се насладят на специално подбрани заглавия от София филм фест, панорама на сръбския режисьор Душан Милич, панорама „Избрани анимационни филми от Златен кукер“, панорама „Фокус руско кино“.
Ще бъдат прожектирани филми от 21 държави, в 4 различни зали: в Пленарната зала на Община Варна, в СОК „Камчия“, в аулата на Медицинския университет и в зала в болница „Св. Марина“. Целта на организаторите е повече хора да видят филмите. Затова прожекциите са организирани в различни зали, входът за прожекциите е безплатен, организиран е и безплатен транспорт до и от СОК „Камчия“.