Translate

петък, 2 май 2014 г.

Има риск бюджетът на НЗОК да мине на червено



Има риск бюджетът на Здравната каса да мине на червено още в началото на годината.
Половината от парите, заделени за лечение в чужбина, вече са изхарчени, съобщи bTV. Бюджетът на касата за лечение на пациенти в чужбина е 58 милиона лева. До края на месец март тя вече е изхарчила 40% от парите или иначе казано 24 милиона лева. Преразходът е неизбежен, защото касата няма право да откаже лечение в чужбина, когато то е без алтернатива у нас. Оказва се, че когато процедурите у нас и зад граница са идинтични, касата предпочита да изпрати пациентите в чужбина. Един пример за лечение на паркинсон - касата дава 170 000 лева в други държави от Европейския съюз, вместо едва 40 000 лева у нас. В момента за такава операция чакат 20 пациенти. Според плановете на касата те ще се лекуват в чужбина срещу 3 милиона лева. Ако се направят у нас, тези процедури биха стрували на здравноосигурените 800 000 лева. Станка Качулева и Райчо Райков страдат от тежка форма на паркинсон. По едно и също време са оперирани с метода на дълбоко мозъчната стимулация. Станка събира парите и се оперира в България, а Райчо е изпратен от здравната каса в Унгария. Лечението у нас струва 40 000 лева, а това зад граница е поне два пъти по-скъпо. Ефектът обаче е различен. Станка казва, че е щастлива. Райчо в момента е във влошено състояние. Въпреки че всички операции, направени в болницата, са успешни, касата отказва да заплати многократно по-евтиния метод у нас. „Технологията е една и съща, без разлики. Това е потвърдено от производителите на дълбоката мозъчна стимулация, така че касата всеки път търси различни оправдания да отхвърли финансирането през 2014 г, вместо да признае грешката си”, казва д-р Красимир Минкин, невролог в болница „Св. Иван Рилски”. От Здравната каса отказаха коментар с аргумента, че проблемът ще се обсъжда на предстоящо заседание през август. Само преди седмица касата е одобрила нов пациент за дълбоко мочъна стимулация в Германия - този път за рекордната сума от 83 000 евро. Българите предпочитат да се лекуват в Белгия, Германия, Франция, Испания, Австрия и Швеция. За последната година НЗОК е издала 117 разрешения за провеждане на планово лечение в страни от Европейския съюз. Най-скъпоплатеният случай е на 48 годишен мъж. Болничната помощ за него е струвала 203 000 евро.

НЗОК наложи санкции на болниците в размер на 1.5 млн. лв.


За първото тримесечие на тази година от НЗОК са извършени 2576 проверки на лични лекари, специалисти и лаборатории и 1457 (829 медицински и 628 – финансови) в 136 лечебни заведения от страната.
Установени са 1570 нарушения. Най-често срещаните нарушения са свързани с хоспитализациите на пациентите по клинични пътеки 52, 138, 96, 26, 30, 91 - остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност, лечения на глаукома, съдови заболявания на окото и неперфоративни травми, гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система, заболявания на горния гастроинтестинален тракт и заболявания на тънкото и дебелото черво, бронхопневмония и бронхит.
Общият размер на наложените санкции и средствата, които няма да бъдат платени на болниците са общо 1.5 млн. лв. Освен глоби сумата включва и парите, които няма да бъдат изплатени на лечебните заведения заради неизпълнения или злоупотреби с дейност, съобщи д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.
Тя даде и конкретни примери за нарушения. В МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003” в Дупница е регистрирана съмнителна почти „епидемия” на пациенти с остра левокамерна слабост – кардиална астма. Севлиевската МБАЛ „Д-р Стойчо Христов” пък е регистрирала 243 пациенти с бронхопневмония и бронхиолит за месец на легла, които могат да поемат не повече от 175 души.
Анализите сочат, че най-честите нарушения са свръххоспитализациите по клинични пътеки, които са по-високо заплатени, както и хоспитализации в случаи, когато състоянието на пациента би могло да се овладее в извънболничната помощ.
Установено е също, че качеството на лечение в болничната помощ в много от случаите е било занижено на всяко едно ниво в здравеопазването - пациентите не се лекуват за съпътстващите, а само за конкретното заболяване. Например пациент влиза със 102 хемоглобин, излиза с 87; с левкоцити 11 и излиза със 17; с 94 креатенин, излиза със 114, а пикочната киселина е 438 – и никой не обръща внимание на това. Изследванията на урината са изключително тревожни, навеждат на мисълта за сериозно бъбречно заболяване – високи нива на албумин в урината, левкоцити бактерии асцетон в урината, но никой не коментира тези изследвания. Всичко това са примери за ниското качество на обслужване на пациентите в болниците“, посочи управителят на НЗОК.
Проверяващите лекари са подали в доклада си и оплаквания от лоша хигиена в лечебни заведения в много места в страната, особено в държани и общински болници. 194 жалби подадени от пациенти за ниско качество на медицинското обслужване са препратени към Агенцията "Медицински одит" към министерството на здравеопазването.
От 18 до 21 април т. г. екипи на здравната каса са направили внезапни проверки в София, Пловдив, Пазарджик, Перник, Враца, Плевен, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Шумен. Посетени са общо 191 отделения на 37 болници в 13 РЗОК, за да се провери дали пациентите наистина са в клиниките по празниците.
В 14 от лечебните заведения (38%) са установени нарушения - голяма част от лежащо болните са си у дома, но в същото време се отчита, че ги лекуват от тежки заболявания. В очно отделение в болница в Габрово на пет легла се водели приети седем пациенти, като нито един от тях не бил на място. В една от областните болници приемът по спешност стигнал 80% от всички хоспитализации. Освен това болниците отчитат и много висок процент на хоспитализации на децата с артериална хипертония. Същото е положението и с клиничната пътека за лечение на болестта на Лайл (тежко кожно заболяване, което се развива за часове)отчетени са 5250 случая, което е 50% от очакваните случаи за цялата 2014 г. Заради грипа и усложненията от него в първото тримесечие са отчетени и голям брой бронхити и белодробни заболявания.
Според отчета на НЗОК болни мъж и жена по едно и също време през февруари т.г. били лекувани на едно легло в болницата в Севлиево. Изводите са, че е на лица ниско качество на услугите и стремеж да се усвоява финансов ресурс без сериозни грижи за пациентите, които масово се приемат през спешното отделение, без състоянието им да налага това. Липсващи пациенти, заключени отделения, дежурни лекари без специалност, масово изписване на болни преди празниците, хоспитализации по скъпи клинични пътеки без реална необходимост са констатирали още екипите на НЗОК.
При проверките в извънболничната помощ е установено, че личните лекари от Пловдив и Пазарджик са отчели дейности, които реално не са били извършени. Това е констатирано и при лекарите по дентална медицина, които отчитали терапия, но на хартия.
В касата са постъпили сигнали и за търговия с направления между общопрактикуващи лекари, специалисти от доболничната помощ и лаборатории. Според експерти от здравната каса лекарите си прехвърляли един на друг направления срещу заплащане - около 10 лв. на талон. Подобни схеми имало и с лабораториите - отчитали се фиктивно уж направени изследвания.
Ако се докажат злоупотреби, виновните ще бъдат предадени на прокуратурата т.е. за установените нарушения ще бъдат понесени и съответните санкции, категорични са от НЗОК Не всички болнични заведения обаче могат да се поставят под общ знаменател. Има и отличници сред тях. Има и болници, които добре си вършат работата, съобщи още д-р Тодорова. Това е неврологичното отделение на МБАЛ "Токуда" и особено детското отделение на болница МБАЛ "Св. Анна".
От думите на д-р Тодорова стана ясно, че НЗОК има проблем с лекарите, работещи в РЗОК. Тя алармира, че част от лекарите контрольори напускат районните каси и отиват да работят в болниците на по-примамливи заплати, където ги назначават, за да подготвят отчетите, които се представят пред касата. С други думи в болниците се създават "отдели за борба с касата".
"Ние в момента не плащаме за пациентите, а издържаме болниците", заяви управителят на НЗОК и увери, че ще изпрати доклад за нарушението на здравния министър и ще продължи с изненадващите проверки и по време на следващите празници, както и в регулярното работно време.

Похапвайте пресен чесън превантивно


Лечебните  свойства на чесъна са  известни още от древността. Той се е консумирал с цел
прояснение на ума, за полова мощ и срещу всякакви бактерии и паразити. И днес не само в  Китай и в Египет хората  добре зная колко е полезен чесънът.
Редовната консумация особено на пресен чесън помага човек да избегне някои видове злокачествени заболявания, показва проучване на центъра за рак Memorial Sloan-Kettering.
При лабораторно проучване на съединение в чесъна еэдоказано, че то потиска растеж на човешки ракови клетки на гърдата, както и че намалява честотата на същия карцином при лабораторни животни. Оказва се още, че няколко уникални природни биологично активни съединения я в чесъна намаляват страничните ефекти на химиотерапията.
Изводът от изследването е, че хората, които ядат големи количества чесън, по-рядко се разболяват от някои видове рак като карциноми на простатата, матката, гърдата и дебелото черво, както и ракови заболявания, свързани с кръвта.

 


Солта ускорява стареенето



За пръв път солта се свързва и с клетъчното остаряване, цитира в. "Дейли телеграф".
Известно е, че солта повишава кръвното налягане, което може да предизвика фатален инфаркт или инсулт.
Учени от университета "Джорджия Риджънтс" в Огъста откриха, че тийнейджърите с наднормено тегло или затлъстяване, които ядат прекалено много сол, са с по-къси теломери* в сравнение с тези, които са я ограничили т.е. солта ускорява ефекта.



------

*Теломерите са предпазните крайчета на хромозомите. При всяко делене на клетката те се скъсяват. Когато станат прекалено малки, клетката спира да се дели и умира.
Същият генетичен процес се свързва с остаряването и болести като рак , диабет тип 2, деменция, сърдечносъдови заболявания. Известно е, че високите нива на мазнините в кръвта ускоряват скъсяването на теломерите.

Яйцата - по-полезни от ябълките



Според британски лекари препоръката да не се консумират повече от 2 яйца дневно е напълно
погрешна и те трябва задължително да са част от ежедневния ни хранителен режим.
Рохко сварените яйца са особено полезни за децата, тъй като те намаляват риска от развитието на рак на гърдата за в бъдеще. Витамин D и фосфора в тях допринасят за здравината на костите и зъбите. Лутеинът, съдържащ се в жълтъка подобрява зрението. Омлетът е великолепен източник на микроелементи и висококачествени белтъчини, като в същото време в него има много малко калории, обясняват специалистите.
Изследване на американски учени доказва, че яйцата помагат за поддържането на доброто кръвно налягане и протектират сърцето от заболявания.
Според Хелън Бонд, от британската диетична асоциация, особено полезен за здравето е яйчния жълтък, който съдържа две важни аминокиселини - триптофан и тирозин. Учените даже са изчислили, че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти, отколкото една ябълка.

Солите на д-р Вилхелм Шуслер - важно средство за справяне със стреса и негативните последици от съвременния начин на живот


Силният пол е подложен на огромен натиск в съвременното общество и това го тласка понякога към неадекватно поведение. Често забравяме като родители, че чрез децата си ние се отглеждаме като личности.
А майките, които отблъскват, изоставят или не се интересуват от децата си ги превръщат обикновено в завършени егоисти и отмъстителни хора.
Дисбалансът между мисли, чувства и действия може да отключи сериозни здравословни проблеми, които при мъжете обичайно засягат и сексуалното  им поведение.

Често зад агресивния мъж работохолик се крие слаба личност, чиято  свръхамбиция и ранимата гордост му създава само проблеми. Тези мъже обикновено са властни, злобни, отмъстителни, доминиращи, но същевременно са и с много сексуални проблеми вкл. дори и импотентост
Стресът, неправилния начин на живот, безсънието, злоупотребата с лекарства, алкохол, цигари всичко това руши тяхното здраве.Мъжкото здраве страда също така и  от повишения прием на женския полов хормон естроген с различни храни. Не бива да отминаваме вредните храни като бързите закуски, които водят до дефицит на витамини и микроелементи.

Статистиката е безкомпромисна-българският мъж живее средно със 7 г. (70,4 г.) по-малко от жената у нас (77,8 г.).
Шуслеровите соли са  важно средство, за справяне със стреса и  негативните последици от съвременния начин на живот, както за жените, така и за мъжете. При терапията на последните особено важна е подкрепата, защото при болен мъж цялото семейство "излиза" извън строя, акцентира индийският проф. Аджит Кулкарни. 

Проф. Аджит Кулкарни: Мъжкото здраве е рисково навсякъде по света



Според  директора на Хомеопатичния изследователски институт в Сатара-Индия,
всеки 1 на 10 мъже има сексуални разстройства и това е световен проблем.
Проф. Кулкарни бе категоричен, че намаляването на мъжката фертилност днес е голям световен проблем. Някои учени считат понижаването на мъжката репродуктивна функция дори за началото на края...
Освен безотговорното отношение на мъжете  към тяхното собствено здраве като друга причина той посочи тесните дънки и стегнатото бельо, които не позволяват на тестисите и скротума да се охлаждат достатъчно-да дишат.
Използването на таблети, лаптопи върху скута, гледането на телевизия в легнало положение, алкохолът, цигарите, хроничният стрес, приемът на медикаменти и дългия престой в седнало положение пък  водят до намаляване подвижността на сперматозоидите и като цяло до общото им намаляване.
По думите на проф.Кулкарни днес хората са все по-стресирани и забравят въобще какво е щастие. А то е присъщо на всяка човешка клетка. И в тази връзка символиката на половите органи е женското и мъжко начало, но обединени, защото във всяка жена има и мъж и във всеки мъж има и жена и затова хората търсят непрекъснато своята половинка.
Символиката на пениса е власт, сила, потентност, а на вагината-приемане, отдаване, обясни той.
Човешкото здравето има три аспекта: физичен, психичен, духовен и съзнанието ни функционира в тези три нива, продължи той. Ето защо всяко заболяване засяга тялото, психиката и душата ни.
Символът на духовната ни енергия – кундалини се изобразява като навита змия, която е разположена в областта на половата ни система. Чакрите (общо 7 на брой, по които се „изкачва” спираловидно змията кундалини) са човешките енергийни центрове, които са разположени във финото ниво, не във физическото му тяло. И ако някоя от тях е в дисбаланс означава, че са разбалансирани и трите нива-мисли, действия,чувства. Погрешният модел на мисли води до погрешени действия и погрешни емоции, които разбалансират енергийните ни центрове, което е в основата на всички болести, обобщи известният индийски лекар-хомеопат.
По думите му  хомеопатичното лечение е ефективно и като самостоятелен метод и в комбинация с други методи. Ролята на терапията с шуслерови соли е от съществено значение за възстановяване на човешкото здраве на всички нива, тъй като те разглеждат неразривно свързани човешкото здравето с психиката.
За подобряване на мъжкото здраве-подобряване на нервната система и като цяло за справяне със стреса в ежедневието се препоръчва шуслерова сол № 5. Тя е особено  подходяща за тези мъже, които се хранят нездравословно, пушат и консумират често алкохол. Подходяща е също така и за напрегнати, затрупани с работа хора, чийто организъм е обременен с токсини, които не могат да се справят и не издържат повече. Обикновено те се оплакват от тревожност, нервно изтощение, неспособност за концентрация и за разбиране, депресия, сексуална немощ и фригидност като последствие от стреса.
Шуслерова сол № 8 е също за стресирани хора и емоционално разстроени преди всичко. Тя нормализира хормоналните нарушения, кръвното налягане и се отразява благоприятно върху количеството и качеството на спермата и ерекцията.
Шуслерова сол № 10 е препоръчителна за изпадащите в между личностни конфликти или дълбоко депресивни състояния-водещи до отчаяние и опити за самоубийство. Освен това тя има изключително благоприятно въздействие при хронични възпаления на гениталите, гонорея, кондиломи и др.
Шуслерова сол № 11 се прилага при импотентност, остри или хронични гнойни възпаления, 
варикоцеле (разширени вени на тестисите) и други проблеми с половата система.
Освен солите за мъжкото здраве от важно значение са и следните използвани хомеопатични медикаменти- Aurum Met, Staphysagria, Lucopodium и Nux Vomica.
В състава на първия, който се използва над 240 години има и злато. Има изключително дълбоко действие абсолютно на всички нива. Лекарството е подходящо за песимисти и хора, които сякаш са абонирани за любовни и всякакви други разочарования в живота. Ефикасно е и при втвърдяване на тестисите, язви на скротума, парене в перинеума.
Вторият медикамент е за мъже с бурно сексуално фантазьорство, романтично настроени, но с малки възможности при секса или имащи хомосексуална ориентация. Обикновено такива мъже-лесно обидчиви, прекалено горди имат проблеми с потентността и тестисите.
Третото лекарство е приложимо при описани близо 3000 симптома. То е подходящо за неуверени, изключително тревожни, вътрешно слаби личности, които се опитват да изградят за себе си друг по-различен от собствения си имидж в обществото. Ефективно е, както при горди, свръх амбициозни личности, които от страх, че няма да се представят „на ниво” в леглото се въздържат от сексуални контакти, така и при женкари.
Последният медикамент е за оплаквания свързани със съвременния начин на живот. Препоръчителен е  най-вече за тези, които упражняват основно с умствена дейност, занимават се с бизнес или водят заседнал начин на живот, но злоупотребяват ежедневно с кафе, цигари и алкохол, защото имат нужда от стимуланти, за да се освободят от умственото напрежение. На тези мъже стресът им носи много сексуални проблеми в живота. Така наречените мачовци преследват жени, кариера и пари. Те живеят заради тях и пътуват изключително много.Тези представители на силния пол често са гневни, нервни, нетърпящи никакво противоречие. Те имат много сексуални проблеми като лесна възбудимост, преждевременна еякулация и др..




Здравите мъже имат добра емоционална връзка с майка си

Хомеопатията  като наука предлага индивидуални,  ефективни решения на много от психосоматичните проблеми.
Според лекарите-хомеопати за болестта трябва да се мисли винаги като за събитие на енергийно ниво. Тяхното послание във връзка с мъжкото здраве е  обич-приемане-неосъждане.
Ето защо родителите трябва да си партнират, най-вече при възпитанието на детето, като не забравят, че мъжът трябва да се научи да обича, а жената - да уважава. Властните, силни  майки създават нерешителни мъже, които през целия си живот зависят от тях. Еднакво вредно във възпитанието на детето е създаването на чувство за малоценност (ти не можеш, ти не си способен), както и свръхпротекцията-ти си най-най-най...Простото трябва да има реална преценка за нещата. И те независимо дали са момчета или момичета трябва да свикнат да уважават и да имат свобода за собствените си решения. Затова родителите трябва да хвалят и критикуват умерено. Житейският урок, който всеки от тях  е длъжен да спази е именно този- да научи детето си да запазва самообладание и емоционална сигурност във всяка ситуация-на успех или провал. В последната например от родителите  не се иска нищо друго освен съпричастност и подкрепа. В никакъв случай упреци или нападки. Те винаги трябва да помнят, че детето е техния учител, който ги отглежда като родителите. И никога да не забравят, че  щастливите момчета правят щастливи своите момичета, защото те са синове на щастливи майки, както и това, че здравите мъже имат добра емоционална връзка с майка си. Да не забравят още, че ако детето е различно, ако то е "черната овца"  в никакъв случай да не се опитват да го вкарват в правия път, защото то ще бъде депресирано, нещастно и понякога може да заплати твърде високата цена на някое сериозно  заболяване примерно като хипертония, гастрит, язва, хроничен колит, диабет тип ІІ, болките в гърба и ставите, кожните болести и други.


Отглеждането на мъжа започва още от забременяването на жената




Пренаталното възпитание (как майката ще общува със своето бебе, още преди то да се е родило) е от еднакво значение, както за момчетата, така и за момичетата. А след раждането на детето важни са още първите минути, първите часове, в които, както и в цялостното му
отглеждане трябва да има само любов, разбиране, грижа и съпричастност.
С други думи родителите е необходимо да започнат изграждането на емоционалната интелигентност на своето дете още с грижите за него като бебе-прегръщайки го, когато има нужда да бъде успокоено, незабавно отзовавайки се на плача му. Те трябва да намират и позитивното във всеки един момент от ежедневието му и да го поощряват, за да расте то оптимистично и уверено в себе си. Защото страхът просто не му позволява да порасне нормално. Властната майка например пречи на нормалното развитие на неговото его.
Да не забравяме, че в детска възраст децата са не само изключително чувствителни, но и много директни. Те не разбират колко много могат да се наранят едно друго, като се присмиват, подиграват, или изолират. А понякога една несъществена за порасналия човек ситуация може да бъде болезнен спомен, който да определи поведението на детето и на младия човек за години напред, ако някой не му помогне да излезе от този модел.
Страхът каква оценка ще получи в училище и как ще реагират родителите му на нея, как ще го приеме този или онзи приятел/ка и т.н. създава постоянна реакция на стрес в организма на детето. Ето защо умението да споделя какво го вълнува, тревожи или натъжава е изключително важно не само за неговото здраве, но и за цялото му бъдеще, защото затвореното в себе си момче, което се бои (или не умее) да изразява безпокойството си, което не знае как да реагира на агресията, как да се разтовари от стреса, може на по-късна възраст да развие невротични симптоми и да се сблъска със сериозни психологически и здравословни проблеми.
Да не забравяме също така, че децата винаги наблюдават и копират моделите на поведение на своите родители и най-вече на доминиращия от тях. Ето защо е необходимо те да бъдат научени на самоконтрол, но само с положителен личен пример, за да могат да неутрализират стреса и негативните емоции, но без да изпадат в деструктивно поведение.
Много трудно е за родителите и най-вече за майките да приемат, че децата им порастват, че трябва да имат свободата да взимат собствени решения, които да бъдат винаги уважавани, дори да грешат. Да не ги задушават като им повтарят, че им мислят доброто или пък като им внушават чувство на вина, само и само да ги държат близко до себе си. В отношенията с децата си родителите не бива да са властни и авторитарни, а диалогични. Трябва да са приятели с тях, да се научат да ги уважават, да се съобразяват с тях от най-ранна детска възраст, за да се създадат трайни отношения на доверие и обич, което е от изключителна важност за стабилността на детето в израстването и съзряването му. Потискането на негативните чувства и невъзможността да се освободи детето от тях са изключително вредни. Просто родителите трябва да научат детето си как да неутрализира стреса и негативните емоции. Тук на помощ идват хомеопатичните продукти и терапията с Шуслерови соли.

Д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България: Специалната радарна система на родителя да разбира и усеща своето дете не е привилегия само на жената


Казано е: ДЕТЕТО е УЧИТЕЛ на ЧОВЕКА, а индийска поговорка гласи-Детето е гост в дома ти-нахрани го, научи го и го пусни…
Колкото и да не искаме често повтаряме нашите родители в своя живот, чрез възприетите модели на поведение от тях. Но вярно е и това, че децата могат да ни стимулират да направим съзнателна промяна на остарелите семейни модели.
Бащата и майката имат еднакъв потенциал да усещат и разбират своите деца. Според Йеспер Юл: “Специалната радарна система на родителя да разбира и усеща своето дете не е привилегия само на жената.”
С други думи мъжете и жените са еднакво важни и необходими, както един на друг, така и на свето дете. Всеки трябва да даде пространство на партньора си  да развие себе си като личност и като родител. В противен случай и двете страни губят и се нараняват взаимно, когато се опитват да се надпреварват.
Независимо от възрастта си мъжът, носи в себе си едни и същи модели и принципи или условности и очаквания, наложени му от семейството и обществото, а именно - да бъде мъж и да не хленчи; да не показва много чувствата си; да бъде силен физически; да печели добре и да издържа семейство; да е нежен и любящ, силен и даже леко агресивен, умен и можещ... Списъкът е безкраен, а очакванията - безброй...
В хомеопатията приемаме и следваме интегративният подход към здравето, а именно, че то зависи от всички известни фактори на вътрешната и външна среда, от психичното и физично здраве на родителите и на останалите членове от семейството.
С други думи здравето на малкия човек определя здравето на порасналия и качеството на неговия живот.
Има много постулати от рода на-силните майки създават слаби синове; страхът на майките от агресия и постоянното предпазване на детето от агресивна реакция създават предпоставки за агресивно поведение в бъдеще и т.н. Но все пак всичко зависи от почвата - от характера и личността на детето т.е. виновни няма - има родители, които търсят и намират верни решения и такива, застинали в правотата си, .които не намират подход, не намират път към детето си и неговите проблеми, страхове, мечти и очаквания. 
Статистическите данни на “Евростат”, за заболеваемост при мъжете от 2012 г., оповестени от СЗО показват, че от ССЗ страдат 27.03%, от високо кръвно налягане 8.83 %, а сексуални проблеми има един на всеки 10 мъже. Основният проблем при тях е, че те имат изключително безотговорно отношение към собственото си здраве.
Лекарите-хомеопати използват методи на съвременната медицинска наука заедно с холистичното познание за човека като неразривно цяло от физическо тяло, психика (ум и емоции) и дух, за да „диагностицират организма като комуникация, ниво на енергия и т. н. 
Още Сократ го е казал, че е неправилно е да се лекуват очите без главата, главата без тялото, също така, както тялото без душата. Ето защо хроничните болести се разглеждат и като психосоматични и се появяват в условията на хроничен стрес. Успешното лечение обратно на стреса хармонизира органите и повишава имунната устойчивост на цялата система. Мъжете по принцип страдат по-често от психосоматични заболявания. Хомеопатията като наука предлага индивидуализирани ефективни решения на много психосоматични проблеми. За да се постигне траен резултат при хроничните заболявания е необходимо да въздействаме по цялата „вертикала на организма“ от Психо Невро Ендокрино Имунната система до клетъчно и подклетъчно ниво. Лекарствата в хомеопатията са иновативни като начин на приготвяне и начин на действие – те са енерго- информационни стимули и помагат на пациента да постигне вътрешен баланс на своите регулаторни системи. След приема на добре подбраното лекарство (правилното на база на тоталност на симптомите) обикновено настъпва подобряване на комуникацията и балансираното взаимодействие на всички части на автономната нервна система.  
На въпроса как да помогнем на нашето момче да покаже най-доброто от себе си и да бъде щастливо хомеопатията дава един универсален отговор-индивидуален подход при грижи за тялото – хранене, закаляване и др.; възпитание; лечение; формиране на емоционална интелигентност; поддържане на баланс между тяло, психика и дух. Казано кратко -при отглеждането му вървим заедно и следваме малкия човек в неговото физическо и психично израстване като не забравяме, че изключително важна роля в живота ни има и прошката. Трябва да се научим да прощаваме на себе си и като родители и като синове или дъщери. Просто трябва да отглеждаме децата си с обич, приемане и не осъждане!

 





вторник, 29 април 2014 г.

Врачанско училище помага на абитуриентка, пострадала при катастрофа





Училище помага на абитуриентка от Враца да се изправи на крака след тежка катастрофа. В
инцидента загиват майката и сестрата на момичето. В един фатален миг на Велики четвъртък автомобилът, в който пътува семейството на Боряна, се удря челно в друг край Враца. С тежки травми на таза и крака абитуриентката от гимназия „Христо Ботев" е настанена в болница. В училището научават за трагедията след ваканцията. „Аз първоначално изобщо не можех да повярвам, че това е истина, но после започнах да се успокоявам, че тя все пак е добр”, спомня си съученичката на Боряна Никол. Да помогнем! „Шокът беше голям, когато научихме, всички се трогнахме и се опитахме по най-бързия начин да й помогнем, за да превъзмогне всичко и да се оправи физически и психически”, допълва Петя, която също е от класа на пострадалото момиче. Съучениците на Боряна от 12 „а" влизат във всеки клас и обясняват защо са нужни парите. Само за ден и половина 1100 деца, техните родители и учители събират 1760 лева за консуматив, който при операцията не се заплаща от Здравната каса . „Даже най-малките идваха, с малките си ръчички по 50 стотинки, по левче пускаха, защото бяха разбрали, че тяхна съученичка е в беда и искаха да помогнат”, спомня си педагогическият съветник Наталия Христова. Тийнейджър споделил, че преди време е изпадал в същата ситуация и пуснал в касичката 150 лева. С 400 лева помогнала и непозната жена от София, научила за кампанията от Фейсбук. Остава възстановяването „Детето е с раздробено счупване на бедро и тазови кости, заковано е, успешна операция, с пирон – последна дума за такива счупвания”, уверява старши ординатора в отделението по ортопедия на врачанската болница д-р Светозар Зарков. Сега за близките на момичето е най-важно то да се възстанови от операцията.


btvnews.bg 

Откриха онкоцентър за ранна диагностика в Бургас


Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева и областният управител на Бургас Павел Маринов прерязаха лентата на Регионалния център за ранна диагностика на онкологични
заболявания в МБАЛ-Бургас. 
Центърът е изграден по проект по оперативна програма „Регионално развитие” и е на стойност 4 778 081 лв. Той ще обслужва пациентите на болницата, през която годишно минават над 32 000 души, от които 10 %  са с онкологични заболявания, както и населението на съседната област Ямбол.
Годишно в Бургас се диагностицират около 400 злокачествени заболявания. Новото оборудване ще позволи те да се разкриват рано, за да могат да бъдат лекувани навреме. Градът вече разполага с ядрено-магнитен резонанс и апаратура, каквато до сега е нямало, а общо седем от високо технологичните апарати вече са доставени и монтирани, сред които са апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика (MRI –equipment); 16-срезов многодетекторен компютърен томограф; дигитална ехографска система; дигитален скопичен-графичен рентгенов апарат; система за архивиране и разпространение на образи (PACS); ендоскопска апаратура (видеоколоноскоп, видеогастроскоп); дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб. До края на годината, ще бъде доставена и мамографна ендоскопска апаратура, с което болницата ще е напълно оборудвана в това отношение.
Общо 17 такива центрове са оборудвани в страната по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г
„Оттук нататък трябва да се инвестира в медицинските специалисти в областта на онкологията. В следващия програмен период приоритет ще е и изграждане на отделения и лечебни заведения за долекуване и рехабилитация. Предстои също така да се осигури финансов ресурс за мамографска и ендоскопска апаратура“, каза д-р Андреева.