Translate

петък, 11 януари 2013 г.

Кога са искрени управляващите?



Чета новогодишното обръщение на президента на Републиката, в което има и няколко думи за такива като мен: „Искам да се обърна и към тези от вас, които са извън България -вярвам, че всички заедно работим за успеха и доброто име на Родината. Където и да сте по света, знайте, че има място, където ви обичат и чакат. У дома." Не знам дали можем да сме убедени в искреността на президента - при това аз нямам нищо против личността на г-н Плевнелиев; за мен има разлика какво мисли човекът Росен Плевнелиев и какво може и казва президентът на страната. Не съм убеден не само защото в България никой (освен роднините ни) не ни чака с отворени обятия: да ви напомня само, че тъкмо вчера изтече срокът, заложен от кабинета, в който емигрантите трябваше за пореден път да пускат ненужни декларации до здравната каса, за да потвърдят всеизвестния факт, че живеят в чужбина! Не знам дали можем да сме убедени в искреността на думите му, защото действията му доказват обратното.
Когато президентът твърди...
„...Вярвам, че бъдещето принадлежи на образованите, на предприемчивите..." ...не е ли редно да видим държавата България, институцията Президентство какво правят. Така де, не сме в църква, не би трябвало да се интересуваме в какво вярват, а какво вършат.
А това, което виждаме, показва, че управляващите комай дори и не вярват, че бъдещето принадлежи на образованите. Иначе биха инвестирали в образованието, а не в близките до властта фирми. Когато институцията Президентство ни убеждава от телевизионния екран, че трябва „...да излезем от носталгията по отминали времена..." а институцията министър-председател ни казва с присъщата си простота, че да постигнем 1 % от направеното от Тодор Живков, пак щяло да е добре... на кого да вярваме? И когато в противоречие с това твърдение още в следващото изречение ни насочват вниманието към клишето, че сме били .....една от най-старите държави в Европа, страна с древна култура, богата история, неповторима природа...", тогава е редно да се запитаме кога са искрени нашите управляващи?
И дали могат да бъдат искрени.
(Публикуваме със съкращение)



Вени Марковски - www.blog.veni.com 

В."Преса"

До март здравноосигурените с персонални кодове за здравните си досиета



Технически достъпът до индивидуалните здравни досиета се опростява. От НЗОК, както и личните лекари ще продължат да влизат само с електронен подпис в базата данни, но за гражданите ще е необходим ПИН код, който те ще получат при личния лекар запечатан в плик.
Пациентът сам ще дава ПИН-а си на лекаря, когато отива на преглед или постъпва в болница, за да могат те да влизат в здравното му досие и да вписват извършени манипулации, съобщи управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков.
-Ако човекът е бил на профилактичен преглед, има издадена епикриза от болница или изписани лекарства, които се реимбурсират, когато се прибере вкъщи, ще може сам да провери какво е отразено в досието му. В някои случаи може да се окаже, че човекът не е бил на преглед или изследване, което е отразено. Така обикновените хора ще упражняват допълнителен контрол върху здравната система, обясни д-р Цеков.
Той съобщи, че последните тестове вървят и се надява до 1 март системата да заработи.
Междувременно здравният министър Десислава Атанасова съиобщи, че  електронното здравно досие на осигурения българин трябва да е готово през август т.г.

Прессекретарят на президента с предупреждение за уволнение заради гафа с речта


Прессекретарят на президента Мария Иванова е наказана с административно наказание - предупреждение за уволнение, заради гафа в първото новогодишно слово на държавния глава Росен Плевнелиев, в което красотата на българската природа беше илюстрирана със снимка от Скалистите планини в Колорадо, САЩ.
 Иванова е поела вината за грешката, допусната при подготвянето и реализирането на приветствието. Наложено й е дисциплинарно наказание според Кодекса на труда, което след година ще бъде заличено от трудовото й досие.
БГНЕС припомня, че първата новогодишна реч на държавния глава Росен Плевнелиев породи множество дискусии и откровен присмех в социалните мрежи след посрещането на 2013 година.Освен решението президентът да отправи новогодишните пожелания към нацията от библиотеката на Софийския университет, новост бе и съпроводът от снимки, показващи значимите български събития на отминалата 2012 година - наводнението в село Бисер, земетресението в Перник, деца-златни математици, героят Марио от дома в Белоградчик и други.
Една от снимките обаче предизвика мигновени реакции. В последните минути на 2012 година президентът описва България с думите, че е от най-старите държави в Европа, с древна култура, богата история и неповторима природа - думи, изречени на фона на Царевец в Търново, а веднага след него идва и красивият пейзаж на заснежени планински склонове. Картина, която мнозина потребители на социалните мрежи веднага разпознаха като пейзаж от известната Rocky Mountain (Скалистите планини) в щата Колорадо, Северна Америка.
Интересно е, че същата снимка беше публикувана и на сайта на Балкантурист в секцията, рекламираща Пампорово. Кадърът е първи от поредица снимка за красивия български курорт, но за нито една от тях няма информация къде точно е направена снимката и какво точно се вижда на нея. Този сайт не е единственото място в мрежата, където тази снимка може да бъде свързана с Пампорово. Същата снимка се намира и на сайта Bulgarica.com, като текстът под нея рекламира Пампорово като модерен ски курорт, разположен в сърцето на Родопите, планината на митичния Орфей.
В социалните мрежи обаче потребителите разпознаха на снимката пейзажа от американския курорт Аспен. В сайта за видеосподеляне Vbox7.com се появиха и клипове с част от речта на Плевнелиев, а във Facebook коментарите, свързани с президентския гаф бяха хиляди. Първото Новогодишно обръщение на президента Росен Плевнелиев е заснето от екипа на БНТ в три различни формата на телевизионно излъчване с най-високо качество, за да може да бъде използвано от всички медии в България, съобщиха след това от БНТ.
"Концепцията за изработването и визуализирането на клипа с новогодишното послание на държавния глава е на администрацията на президента, а техническата реализация е осъществена от Българската национална телевизия. При изготвянето на клипа, подборът на снимковия материал е извършен съвместно от екипите на БНТ и пресцентъра на президентството. Използвани са кадри от фонда на БНТ, снимки от интернет сайта на Администрацията на президента, и снимки от свободни от авторски права български туристически сайтове, избрани след съгласуване с Дирекция "Връзки с обществеността" на президентството", поясниха тогава от БНТ.

Последният ден на здравното осигуряване в България



Д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването при Иван Костов, създател на НЗОК и здравното осигуряване в България

От новата 2013 г. данъците и осигуровките вече се плащат по една сметка, без кодове за вид плащане, без изрично уточняване на вида на плащането, основание за плащане и т.н. Плащанията ще се разпределят автоматично в зависимост от датата на плащане на задълженията, отразени в индивидуалната данъчно-осигурителна сметка на всеки клиент - физическо или юридическо лице. Някой може да си помисли, че това е механизъм за намаляване на бюрокрацията, улеснение за фирми и самоосигуряващи се лица, но е така само на пръв поглед. Много стъпки във времето бяха направени, за да се унищожи здравното осигуряване в България, но днес сме свидетели на последната, и то вече ще фигурира в публичното пространство само номинално, без да изпълнява функциите си, такива, каквито те са по дефиниция. А каква е тази дефиниция?
На първо място, здравното осигуряване е взаимоспомагателно, между съзнателно живеещи граждани, които са наясно, че не винаги ще бъдат здрави, и желаят да си помогнат за времената, когато ще им се наложи да плащат скъпо за здраве. Желаят също така да помогнат на възрастните си родители, както и на децата си, защото те нямат доходи - това е цивилизованото общество, то не оставя ближния да се гърчи болен на улицата, защото животът е по-ценен от всяка ценност и се нуждае от защита и милосърдие. Това е и втората здравноосигурителна характеристика - солидарността между хората, но тя не може да бъде 100%, защото тогава се превръща в злоупотреба. Тази солидарност обикновено има някакъв мащаб и в България той е определен на 8%, колкото е задължителната здравна вноска. Третата характеристика е отговорността - не може да отказваш да плащаш тези 8%, а да искаш да ползваш услугите. Авантаджийството не се приема, а доколкото има социално слаби или бедни - грижа за тях поемат социалните мрежи или държавата по регламент. Четвъртата характеристика, огледална на отговорността, е свободата - свободата сам да определиш мащаба на солидарността, която си готов да плащаш, сам да избереш здравноосигурителния фонд, на който да платиш, и сам да избереш лекаря или лечебното заведение, на които ще повериш здравето си. Петата и ще спра дотук, защото са много, но тези пет са най-важните, е самоуправлението на здравноосигурителната институция, защото тя трябва да е подчинена на решенията на осигурените, а не на политиците - на тях им стигат контролът и регулациите.
Какво направиха от 2001 г. насам управляващите:
1. Одържавиха НЗОК и я подчиниха политически - сега управлението на здравното осигуряване е партийно-политическо и гледа към началниците във властта, които го назначават, а не към осигурените - тези, които дават парите и са истинския работодател;
2. Унищожиха със закон доброволното здравно осигуряване, което във времето щеше да се превърне в конкуренция на НЗОК и да осигури свободата на избора на здравноосигурителен фонд;
3. През последните 3 години експроприираха над 2 млрд.лв. от резерва на касата, с което нарушиха принципа парите за здраве да отиват само за здраве и така демотивираха хората и фирмите да бъдат коректни платци, щом като парите им не се използват по предназначение;
4. Лимитираха свободния избор на пациента поради липса на пари;
5. Въведоха фиксирано бюджетиране към лечебните заведения, с което унищожиха конкуренцията между тях в битката за доверието на пациента и така започнаха измамите с химикалката;
6. Прехвърлиха от МЗ на НЗОК множество услуги, които държавата дължи на неосигурените, и ОТ ДВА ДНИ:
7. Вноските на осигурените ще започнат да се преразпределят за покриване на други данъчни плащания.
На това не се казва отказ от здравно осигуряване, това вече е отказ от организирано здравеопазване, последиците от което ще бъдат такива, каквито са последиците и за държавата ни, когато гражданите й се отказват от гражданско поведение, което единствено може да гарантира демокрацията.
Всъщност всичко, описано дотук, представлява отказ от здрав разум.

В."Дума"

Дозата прави отровата!


Една (жени)-две (мъже) чаши вино дневно са полезни за организма, но не повече, защото не то само, че повишава апетита, но в големи количества дори вреди и води както до пристрастяване така и до редица заболявания . Ето защо трябва да има култура на пиенето т.е.  да се пие, но с мярка, за да може само да извличаме ползи от това. И да не забравяме това, че червеното вино, но качественото и истинското, нормализира обмяната на веществата; подпомага отделянето на жлъчен и стомашен сок; поддържа нормалната стомашна киселинност; има благотворен ефект върху кръвоносните съдове и сърцето; предпазва от сърдечносъдови заболявания и подобрява имунния статус .
А бялото разтваря метаболитните продукти на обмяната и помага за изхвърлянето им от организма, но то пък уврежда повече зъбния емайл и повишава чувствителността им към студено, горещо и сладко .



НС прие окончателно промените в ЗЗО



Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха внесени след отказа на БЛС да подпише НРД 2013.
Така НЗОК вече ще може да плаща за нови дейности, предвидени за финансиране от бюджета, но неуредени в действащия НРД, реши парламентът.
В случаите, когато в Закона за бюджета на НЗОК за следващата година се предвижда финансиране на нови медицински дейности, съответно дентални дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, за които в действащите до момента Национален рамков договор не се съдържат изисквания, те се определят с решение на Надзорния съвет на НЗОК по предложение на управителя на касата, приеха още депутатите.
Според Мая Манолова, депутат от Коалиция за България, с този законопроект ГЕРБ зачерква едно от основните си предизборни обещания - възстановяването на договорното начало. По думите й Надзорният съвет на НЗОК ще замести БЛС.
Д-р Хасан Адемов от ДПС посочи, че законопроектът на практика слага край на здравното осигуряване в България, защото дава възможност за заобикаляне на рамковото договаряне и прехвърля повече отговорности на осигурените.
„С поправките обаче здравноосигурителната система се дисбалансира, защото новите плащания ще са за сметка на вноските на осигурените и на работодателите, тъй като делът на държавата в бюджета на НЗОК от години е един и същ - точно 941 млн. лв.", коментира той.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обаче обясни пред журналисти, че с приетите текстове се дава възможност да се сключват договори между изпълнителите на медицинска помощ и НЗОК чрез регионалните й поделения за всички дейности, които са били одобрени като финансиране с бюджета за 2013 г. Това означава, че са гарантирани интензивните грижи за българските граждани, инвитро процедурите, онко изследванията със
ПЕТ скенера и ваксините за тази година посочи тя като акцентира, че с одобрените основни цени и обеми на медицинските услуги е станало възможно и заработването по четири нови клинични пътеки: за лечение на будна кома, спешни и внезапно възникнали състояния при деца, първичен имунодефицит, реконструкция на тъкани.
По думите и "въпреки негативните изказвания от опозицията, че договорното начало се премахва и ГЕРБ еднолично взима решения, това решение е изцяло в полза на българските пациенти".

Тази година НЗОК ще плаща за първи път ехография на млечните жлези, скрининг за Хашимото и система за облекчаване на вливания при онкоболни.
Министърът на здравеопазването очаква в рамките на януари-февруари да бъдат приети и промените в Наказателния кодекс (НК) за криминализиране на нападенията над лекари. Очакванията и са за бързи срещи с парламентарните групи по темата, за да може по най-бързия начин с консенсус да се приемат тези промени в НК.

Нова 5 еврова банкнота с текст на кирилица

От май тя влиза в обращение, съобщиха от БНБ. От там съобщиха, че с "с този исторически акт кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута".
Това ще даде възможността на над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз да четат на своя национален език думата "евро", изписана върху банкнотата.
Дизайнът на новите 5 евро, на които наименованието на единната валута "евро", както и съкращението ЕЦБ, обозначаващо Европейската централна банка, беше представен от президента на европейската банка Марио Драги.
От централната ни банка припомнят, че след присъединяването на България към ЕС имаше спор за изписването на думата "евро" във всички европейски документи на кирилица, като страна отстоя правото ни наименованието на единната валута да бъде изписвано по начина, който го правим в България.
Новата банкнота има по-големи защити. Тя е част от т.нар. европейска серия и поетапно ще бъдат представени и пуснати в обращение и купюрите с по-голяма стойност. 

четвъртък, 10 януари 2013 г.

Борисов: Каквото ни пожелаете - да ви се случи двойно



“Кой каквото пожелае, каквото ни мисли, да му се случи двойно. На българите само хубавото - да са ми живи и здрави! Искам двойно да ми се случи на мен.”
С това пожелание премиерът Бойко Борисов посрещна новата 2013 година. Той бе забелязан от тв камери пред Министерския съвет минути преди да изтече 2012 година.
Борисов тръгнал да празнува заедно с хората на площада “Ал. Батенберг”, когато бил спрян от медиите. По-късно той бе сниман от фотографи на балкона на кабинета си в МС.
Премиерът не е работил по това време, отсякоха от пресцентъра му вчера пред “Труд”.
Пред камерите на Би Ти Ви министър-председателят си пожела още правителството да дострои магистралите и продължи да изгражда музеи, църкви и манастири. Като най-голямо предизвикателство през новата година пред страната Борисов посочи успешното усвояване пари по еврофондовете. Според него само така България ще успее да запази финансовата си стабилност и нивото на доходите.
“Нови приятелства” - това се падна на здравната министърка Десислава Атанасова, която посрещна 2013-а в Гърция. “Пълна кошница, но се обади, за да я вземеш със сърдечна прегръдка”, пък изтеглил началникът на ВМА ген. Стоян Тонев. Зам.-шефката на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева изтеглила успеха от баницата и се надява той да е и за колегите . Лидерът на БСП Сергей Станишев, който празнуваше на Боровец, вчера не вдигна мобилния си телефон, но негови съпартийци издадоха, че преди дни на купон на “Позитано” 20 е изтеглил от баницата - “почивка”. Зам.-министърката на образованието Милена Дамянова получила “късмети”. Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов също изтеглил късмет.
Водещата на първата новинарска емисия на Би ти Ви през 2013-а Кристина Баксанова дръпна листчето с “имота” и “парите”. А колегата  от БНТ Стефан Щерев, лицето на “Падащи звезди”, който е във Виена, изтеглил от пълния с късмети местен турски бюрек “здраве” и “до Луната и обратно”.

В." Труд"

Нито едно бебе не проплака в първата минута на Нова 2013-та година


Първото бебе за 2013-а за столична АГ болница„Майчин дом" е момче. То се роди около 1,06 часа.  Второто е момиченце родено чрез секцио в 5,16 сутринта. А третото бебе, което също е от женски поло поема първата си глътка въздух  в 5,57 ч..
И първото бебе за АГ болница „Шейново", както и за Варна и Плевен отново е момче.
Две момиченца  на Нова година се родиха в Пловдив. Първото  в УМБАЛ „Св. Георги" един час след полунощ, а второто - 5 минути преди 6 сутринта в МБАЛ „Пловдив".
С момиченца изпратиха и посрещнаха старата и новата година в Бургас. 
Първото бебе през 2013 г. в Кюстендилска област също е момиче.

Разград пък посрещна и изпрати новата година с момченца. През 2012-а в града са родени 567 бебета, които са повече спрямо предходната година.

Момче и момиче се родиха в първия ден на Новата година в Русе.
15-годишно момиче роди последното бебе за 2012 г. в ломската болница-момче. 

Борисов си пожела: Магистрали и работни места за ЧНГ



Премиерът посрещна  2013 г. в кабинета си




Равносметка за изминалата 2012 г. и план за 2013-а направи премиерът Бойко Борисов в новогодишната нощ.
Навръх 1 декември Борисов бе в кабинета си в Министерския съвет и от терасата слуша традиционния концерт на пл. „Ал. Батенберг". А малко преди 00:00 ч. отправи послание към народа новата година да е по-добра от предходната. „За 2013 г. искам да си достроим магистралите, да си направим музеите, да продължим да строим църкви, манастири. Повече пари даваме за здравеопазването и догодина трябва да е по-добро", пожела си Борисов. Той отбеляза, че проблем навсякъде е безработицата, особено младежката, и даде за пример Испания, където без препитание били 50% от младежите. „В тази огромна стагнация в цял свят много трудно се създават работни места, така че полагаме огромни усилия", коментира още Борисов и даде заявка, че у нас ще се разкрият нови работни места с бъдещия добив на газ, както и с „всичко, което се прави в държавата". „Затова изборите са важни - да запазят политическата стабилност, да не се разклати държавата", заключи по темата премиерът.
Отчет
Борисов отчете и свършеното през 2012-а. „Голямо предизвикателство беше да спасим България от кризата, така че това може би е най-големият ни успех - финансовата и политическата стабилност", посочи премиерът. А критиките на лидера на БСП Сергей
Станишев определи като „глупости". „Това са празни приказки на хора, които никога не са си давали сметка какви  усилия ни струва в тази най-тежка криза да държим България в прилично състояние. Ако беше тройната коалиция, просто трябваше да се разсипе държавата, трябваше отдавна да сме потънали и да нямаме шанс за нищо.
А ние само от еврофондовете сме донесли над 4,5 млрд.", заключи Борисов. И пожела на българите: „Да са ми живи и здрави!",  като пожеланието щяло да се върне двойно при него, както казвал дядо му.

В."Телеграф"

100 доларова вилица стопира бързо хранещите се хора

Т.нар. HAPIfork бе представена на световното изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, предаде "Дейли Мейл".
Умната вилица крие електронна система с прихващачи в дръжката си. Тя алармира, чрез вибрация и примигващо диодче на дръжката, когато човек започва да се храни прекалено бързо.Освен това проследява продължителността на храненето, броят хапки и  интервала между отделните хранения.
Изобретението ще се продава с приложение, което пък позволява  да се свързва безжично с мобилния телефон на потребителя и да се записват в него данните за ритъма и навиците му на хранене .
Създателите на HAPIfork твърдят, че хората се чувстват сити след близо 20 минути продължителност на храненето. Така, ако те консумират по-малко храна в този 20-минутен период ще започнат да топят килограми.
"Повечето хора се хранят прекалено бързо и не съзнават, че това е вредно за здравето им, тъй като влияе негативно на храносмилането. Освен това бързото хранене е сред основните причини за трупането на излишни килограми", споделя президентът на компания HAPIlabs Анрдю Картън.
Компанията планира да пусне в продажба умната вилица първоначално само в САЩ през април т. г. на цена от 99 долара, която след като бъде заредена,  може да работи две седмици с три хранения дневно и десет вибрации на всяко хранене.
Тя може да се измива като нормалните прибори за хранене, но след като се отстрани електронната и част.

---------
Японците пуснаха на местния пазар  говореща вилица. Новият продукт е с малко по-дебела дръжката, защото в нея са монтирани усилвател, говорител, батерия и сензор, който реагира на плътността на храната. Издаваните словосъчетания зависят от твърдостта на храната, преди да е поета от устата.Когато  се набоде панирано пилешки бутче, вилицата започва да издава звуци, напомнящи кудкудякане. Когато пък се поднесе към устата сирене, тя казва "паку". А когато хапката е от панирани морски дарове – японския специалитет темпура, приборът обажда на "гаригори". Ако хапките храна са по-дълги и обемисти, съответно вилицата издава повече звуци при хранене, пише БТА.
Търговската марка на говорещия прибор, издаващ странни звуци, докато човек се храни, е EsTheremine. Умната вилица може да направи разлика между различните продукти, които набождаме с нея. А когато я оближем, тя издава звука "пакупаку".
Разработката е дело на учени от университета "Очаномицу" в Токио.Производителите твърдят, че говорещият прибор има силата да сближава и млади срамежливи двойки. 

Аспартамът води до депресия

Според американски учени изкуствения подсладител аспартам в безалкохолните напитки води до депресивни състояния. До този извод те са стигнали след 10 годишно проучване при
 265 000 мъже и жени, на възраст 50-71 години.
 Тези, които консумирали повече от 4 кутии безалкохолни напитки дневно, увеличили с 30% вероятността от депресия, отколкото другите, които не употребявали никакви подобни питиета. А хората, които пият 4 чаши кафе дневно, страдат от депресия с 10% по-малко, отколкото тези, които не консумират кофеиновата напитка.Това бе обявено по време на конференция Американската академия по неврология, предаде Дейли Мейл
Предишни изследвания също са доказвали лошото влияние на безалкохолните напитки към здравето – сърдечни проблеми, диабет, затлъстяване и други.

Енергоспестяващи крушки- вредни за човешкото здраве

Това е твърдението на американски учени от Държавния университет в Ню Йорк , чийто научен проект е публикуван в списание LiveScience.
Те сравнили емисиите, излъчвани от енергийно спестяваща и традиционната крушка с нажежаема жичка, които засягат кожните клетки.
За целта изследователите облъчвали човешка тъкан с двата вида лампи и открили, че енергоспестяващите излъчват много повече ултравиолетова радиация, която уврежда клетките на кожата след продължително и интензивно излагане на светлина. Клетките, облъчени от обикновена крушка, останали напълно здрави.
Изводите им са, че енергоспестяващите  могат да причинят редица кожни заболявания, включително рак.
"Изследванията ни сочат, че действително лампата у дома може да причини смърт на кожните клетки", заяви д-р Марша Саймън, дерматолог в университета и водещ автор на проучването.

сряда, 9 януари 2013 г.

Сметката, моля!



Полетите на властта, болница „Лозенец" и данъци глътнаха 13.5 млн. лв. в края на 2012 г.


Разходи на администрацията на Министерския съвет като полети с Авиоотряд 28, данък сгради и непредвидени харчове на правителствената болница „Лозенец" глътнаха 13.5 млн. лева от централния бюджет в края на 2012 г. Това става ясно от справка по Закона за достъп до обществена информация, с която „Капитал" разполага. Сумата бе гласувана на едно от последните правителствени заседания миналата година, но в официалното прессъобщение липсваше информация за какво точно са изхарчени парите.
За летене
За полетите на премиера Бойко Борисов до октомври 2012 г. Авиоотряд 28 получава 780 хил. лева, става ясно от справката. Сумата се превежда в края на годината от държавната хазна, защото в бюджета на МС няма отделно перо за полети, обясниха пред „Капитал" от пресцентъра на Министерския съвет. Привилегията е само за министър-председателя, тъй като всеки друг министър и делегация трябва да извади пари от собствения си бюджет, ако иска да се възползва от услугите на авиоотряда.
Неясният начин, по който функционира звеното, стана повод за мащабен скандал през август 2012 г. Тогава се разбра, че футболният отбор „Витоша" (Бистрица), в който играе премиерът Борисов, е летял до Варна с държавния „Еърбъс" за среща с „Чавдар" (Етрополе) на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Полетът бил поръчан и платен от Българския футболен съюз и според Борисов е възлизал на около 20 хил. лева. По-късно финансовият министър Симеон Дянков изнесе данните за 2011 г., според които за полети са изхарчени 1.26 млн. лв., по-голямата част от които - зад граница.
Оказа се, че Авиоотряд 28 изпълнява редица частни поръчки. Правилникът го позволявал, самолетът имал нужда от летателни часове, а бюджетът - от позакърпване, стана ясно от последвалите обяснения.
За болници и резиденции
Издръжката на резиденция „Бояна" и стопанство „Евксиноград", които преминаха към Министерския съвет през 2009 г., са причина за непредвидени харчове от 800 хил. лева, става ясно още от справката. Първоначално планираният бюджет, който намалявал всяка година, не стигал за всички режийни и други разходи и финансовото министерство услужливо допълва сумата.
Стари дългове и текущи задължения към доставчици на стоки и услуги за правителствената болница „Лозенец" струват на данъкоплатеца допълнителни 5.49 млн. лева. И тук обяснението е орязване на бюджета всяка година от 2010 г. насам.
И малко за местната власт
Областните администрации са получили допълнителни 6.42 млн. лв., 3.5 от които за съфинансиране на 59 европроекта. 420 хил. лв. се отпускат за изработване на областни стратегии за развитие за периода 2014 - 2020. Останалите 2.5 млн. лева са за данък сгради, такса смет и др., свързани със сградния фонд на областните управи, който се увеличавал всяка година, мотивират се от Министерския съвет. 
 

Десислава Лещарска
В."Капитал"
 

Българите обедняват най-масово и най-бързо в ЕС



Според Европейската комисия страната ни е зле заради закостенелия пазар на труда.

България е тотален аутсайдер в ЕС. Тази отчайваща констатация е на Европейската комисия, която вчера публикува преглед на социалния пейзаж в ЕС. Страната ни е в групата държави, където рискът от изпадане в бедност и оставане без работа е висок, а шансовете човек, загубил работа или доходи, да се измъкне от недоимък, са най-малки. В същата група са Румъния, Гърция и Испания.

Всички членки на Евросъюза са пострадали тежко от кризата от 2008 г. насам, но у нас делът на заплашените от бедност е много голям, а трудовият ни пазар е най-непригоден към предизвикателствата, става ясно от доклада. България и Латвия са страните, в които през кризата делът на хората, живеещи в тежки материални лишения, е нараснал най-много - с около 12%. За сравнение - дори в бедстващата Гърция мизерстващите са се увеличили с едноцифрен процент.
Не е тайна, че делът на българите, едва свързващи двата края, не спира да расте. През есента националната статистика обяви стряскащи данни, според които 65% от населението не могат да посрещнат неочаквани разходи - например спешна операция, ремонт на протеклия покрив или смяна на печка и хладилник. За 4.2% от българите телефонът е непосилен лукс, а в половината български домакинства не могат да си позволят месо или риба през ден. Също половината от населението не си отоплява достатъчно дома през зимата - за да пести.
Сега докладът на ЕК посочва, че в България рискът от живот в бедност или социално отчуждение е скочил най-много от 2008 г. насам - с 11%. В същото време Полша и Румъния отчитат спад на застрашените от недоимък. Дори след развихрянето на кризата в Чехия заплашените от оскъдица са само 15%, в Латвия и Румъния са около 40%, а "водач" отново е България - половината население е под риск от бедност.
Според дела на дългосрочно безработните страната ни е на осмо място в Евросъюза - след Гърция, Испания, Ирландия, Словакия и трите прибалтийски държави. Трайната безработица се е увеличила в повечето страни от ЕС, особено в Испания. ЕК обаче подчертава, че държави като Холандия, Швеция, Финландия благодарение на умно съчетаване на политики са осигурили възможности за бързо връщане на работа, докато България, Гърция и Словакия никак не се справят с проблема.
"2012-а беше лоша година на растяща безработица и влошена социална ситуация", коментира еврокомисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор. Той предупреди, че 2013 г. няма да е по-добра, ако страните членки не реформират трудовите си пазари и системите си за социална защита. Европейската комисия препоръчва да се инвестира масирано в заетост - особено в "зелената" икономика, информационните и комуникационните технологии и здравеопазването, както и за подобряване на квалификацията и уменията на работниците.
Разтварянето на ножицата в доходите е основен риск през следващите десет години, според доклада "Глобални рискове - 2013 г.", представен също вчера в навечерието на Световния икономически форум в Давос. Освен значителните разлики в доходите другите заплахи са хроничните финансови дисбаланси, увеличаването на парниковите газове, криза с водоснабдяването и грешки в пенсионното осигуряване.
  
Профилиране
Докладът хвали три държави - Дания, Швеция и Ирландия, за техните отлични системи за профилиране. В тези страни действат специални програми, които могат да "предсказват" доколко един човек е застрашен да остане безработен - според неговата възраст, семейно положение, образование, място на живеене, трудова биография и т.н. В Дания системата, която използва иконометрични данни за периода 1993-2003 г., прави прогноза за всеки дали 6 месеца след като се запише в бюрото по труда ще си намери работа и според това го поставя в групата с нисък или с висок риск. В Ирландия подобна система оценява дошлия в службата по заетост и според бала, който е събрал, му се препоръчват и предлагат услуги - съвети, курсове за обучение, насочване към конкретни работодатели и т.н.


Юлиана Бончева
В."Сега"

101 червени запалени свещи за Теодора Захариева



 
Пред столичния храм „Света София”, със 101 запалени червени свещи под формата на сърце,  бе почетена паметта на Теодора Захариева, която почина преди година – на 7 януари, след дългогодишна борба с рака.

Златни му уста!-2

Никога не съм обръщал палачинката

-"На цялото младо червено поколение - синове, дъщери на Политбюро, проблемът им е комплексът им.Защото бяха близо 8 г. в управлението и живяха в най-златното време за икономика и финанси в света. На нас ни се падна да спасяваме България в най-тежкото време за света. САЩ, Европа, Германия всички се тресат като финанси и в това време ние постигаме по-добри резултати, отколкото те в предишните години ". Това каза пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.
За това дали ще има коалиция между Меглена Кунева и ГЕРБ, той коментира:
-"Нека да дойде време някой някого да кани за коалиция, тогава ще говорим. Ние сме доказали, че управляваме сами. Ние сме доказали, че не влизаме в коалиции. В най-голямата криза управляваме сами".
За скандала с дюните край Несебър,  Бойко Борисов посочи, че когато има виновен, той се дава на прокурор или за уволняване.
"Едновременно с търсенето на отговорност аз съм сезирал Бойко Найденов. Този, който е подписал, че това не са дюни, а обикновена земя, той е първият виновен. Ние за тези 3 г. и половина сме финализирали четири започнати сделки. Безспорен факт е, че аз съм спрял тази в момента, в който съм разбрал за нея.
"На финансовия министър съм му казал, че когато сме взели решение, тогава да се изказва".
-Преди нова година се изказа, че ще даваме допълнителни пари за хората и в един момент се оказа, че ги нямаме. И трябваше аз да излизам да го обяснявам това на хората. Нека да си направим всички разплащания и когато имаме резултат, тогава най-лесно се разпределя, като са останали пари", заяви Борисов.
По въпроса за ядрената енергетика премиерът отбеляза, че ГЕРБ е за седми реактор, за изграждането на мощностите в АЕЦ "Козлодуй", защото там е мястото, където цял свят знае, че има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, ядрени хранилища, изградена инфраструктура.
-"Седмият реактор ще си бъде изграден, започнали сме процедури. За да няма объркване, за този референдум категорично отговорът трябва да е "не" за тези, които симпатизират на ГЕРБ. Минахме дълъг път, опитахме да спасим този провален проект. Станишев от 2006 до 2009 г. не го е подписал. Умишлено не го е подписал.Кой казва, че са 4 млрд. - дайте ми договор да го прочета. Ние не правим плод и зеленчук, говорим за ядрена централа, може ли да няма договор. Ние си говорим за нещо, което е толкова неясно направено, за да не може никой да каже цената към днешна дата".
"Никога не съм обръщал палачинката, опитах се да постигна нещо, за което българският законодател е дал милиарди и кусур, като видях, че това е провалено. Палачинките ги обръща Станишев, той 4 г. е имал възможност да строи, да подпише и да строи", каза Борисов и даде за пример "друг абсолютно грешен проект" - Цанков камък.
"80 мегавата за 1 млрд., но ние дадохме 100 млн. да го достроим, защото беше направена чашата на язовира. И или трябва да погубиш 800 млн., или трябва да дадеш още 100 млн., за да го направиш", обясни Борисов.
Той посочи, че АЕЦ "Козлодуй" се експлоатира както трябва. "Имаме добри отношения с Русия. Новият седми реактор е 2+, с малки подобрения. Няма никаква драма, ако ние не си създаваме такава", каза премиерът.
За ВМЗ-Сопот той потвърди, че е изслушал исканията.
"Няма приватизатор, няма човек, който да се съгласи да вземе завод при такива условия, да не се съкращават хора, да не се оптимизира дейността. Против съм да се съкратят половината работници. Пазарът на тази военна продукция е крайно ограничен в момента. Проблемът на държавата е, че навремето е концентрирала там едно производство в тези заводи само. Тези хора няма какво друго да работят. Ние сега даваме пари за нещо, макар, че държавата осигури толкова договори и не знам как ще се продължи с толкова много хора да работят. Аз им помагам всеки месец, с 1 млн. миналия месец. За да работят 3000 души, трябва да има работа за всички тях, иначе това е социална помощ. И ако нямат договори и не могат да намерят къде да изнасят тази продукция, държавата трябва непрекъснато да дотира това предприятие. Как да извадя 5-6 млн. пари да им дотирам производството, за да могат военните примерно да ходят на учение", попита Борисов.

До 1 май ще работят българите, за да си платят данъците през 2013 г.


Образно казано това е денят, в който хората ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано.Наричаме я ден на свобода от правителството, а по-света се знае като Tax Freedom Day.
През текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета.  
Според  изчисленията на Института за пазарна икономика най-много дни ще отделим, за да попълним приходите от ДДС-35. За социалните осигуровки ще ни трябват 27 дни, за социалното осигуряване- 19, а за здравното осигуряване-8 дни и т.н..

Най- новите професии в здравеопазването - здравен асистент и болногледач




Новите професии за първи път у нас ще се преподава в Медицинския университет във Варна и по-точно в Центъра за професионално обучение (ЦПО) към университета. Дипломите на завършилите курса ще се признават във всички страни от ЕС.
Курсовете стартират през март. Приемът е по документи. Могат да кандидатстват всички, клинично здрави,навършили 16 г. и завършили поне 10 клас. 
Бъдещите здравни асистенти ще се обучават 6 месеца и половина, а болногледачите -4 месеца и половина.
2000 лв. е таксата за здравен асистент. За болногледач тя ще е малко по-ниска. За последната предстои одобрение от академичния съвет, поясни директорът на ЦПО д-р Людмил Цветков.

Първата група курсисти по професията „Здравен асистент" ще е от 20 души, но при интерес може да се сформира и втора. Обучението ще се провежда изцяло в базата на УМБАЛ „Св. Марина" от преподаватели на университета в университетската болница "Св. Марина", от главна сестра и старши сестри по отделенията, които са учили да обучават санитари в "Сен Мишел" в Малетроа, Франция..
„Очакваме наплив, защото в доста страни от Стария континент те са добре платени. У нас това е незапъл­нена пазарна ниша, тъй като досега хората, нуждаещи се от здравни гри­жи, се обслужват предимно от близки­те им", коментира директорът на ЦПО д-р Людмил Цветков.
За добрите перспективи на новите професии говори фактът, че голяма част от завършилите проведените досега две обучения на санитари и болногледачи в „Св. Марина", съвместно с Центъра за професионално обучение в Малетроа, Франция, са се реализирали успешно 8 редица европейски държави.