Translate

вторник, 10 декември 2013 г.

САЩ е на път да даде зелена светлина за първата генна терапия за онкоболни



Лечение в САЩ чрез генна модификация на хора, болни от различни форми на рак на кръвта дава шанс за въвеждане на първата в света генна терапия за борба с тези заболявания.
Единствената одобрена генна терапия засега е в Европа и то за рядко метаболично заболяване, посочва Асошиейтед прес. Лекари от САЩ съобщават за безпрецедентен успех на генната терапия, която трансформира кръвните клетки на хора с левкемия и други форми на рак на кръвта във "войници", които се опитват да унищожат рака.
На няколко пациенти с определен вид левкемия терапията е била приложена преди няколко години и сега някои от тях са напълно здрави. Най-малко шест изследователски групи са лекували с генната терапия над 120 пациенти с най-разнородни форми на рак на кръвта и на костния мозък, като резултатите са впечатляващи.
В едното изследване 5 възрастни и 19 от общо 22 деца с остра лимфоцитна левкемия /ОЛЛ/ се намират в пълна ремисия след генната терапия.
Генната терапия включва отделяне на милиони бели кръвни телца от пациента, така наречените Т-клетки, промяната им в лабораторни условия, така че в тях да се включи ген, който да поразява рака и връщането им в пациента чрез вливане след три дни.
Няколко биотехнологични и фармацевтични компании разработват вече тези терапии. Университетът на Пенсилвания е патентовал своя генен метод на лечение на рака и е издала лиценз за него на базираната в Швейцария компания Новартис. Компанията изгражда изследователски център в пределите на студентското градче на университета и планира клинични опити идната година, които могат да доведат до одобрение от федералните власти на генната терапия до 2016 г.
Генната терапия може да бъде направена по мярка за всеки пациент и цената е около 25 000 долара. Това е по-малко от някои медикаменти за рака на кръвта и доста по-евтино от трансплантация.
Специалистите от Университета в Пенсилвания са лекували досега с генната терапия 59 души. При първите 14 пациенти с ХЛЛ, 4 са с пълна ремисия, 4 с частична, а останалите не са реагирали, но при някои от хората с частична ремисия ракът е отслабнал година след лечението.
Лекувани са били и 27 пациенти с ОЛЛ. Петимата възрастни и 19 от общо 22-те лекувани деца са в пълна ремисия, което е изключително висок резултат. При 6 от тези пациенти ракът се е върнал, но лекарите мислят да ги подложат на втора генна терапия.
В Националния онкологичен институт на САЩ с генната терапия са лекувани 11 пациенти с лимфом и 4 с ХЛЛ. Шестима са в пълна ремисия, 6 - в частична, а за останалите е прекалено рано да се каже.

DARIK News

Няма коментари:

Публикуване на коментар