събота, 28 септември 2013 г.

Махмурлукът става по-слаб с напредването на възрасттаТова установиха датски учени. Според изследване, което анализирало навиците за пиене и последващото страдание на повече от 5000 възрастни, махмурлукът става по-лек с възрастта, посочва БГНЕС.
Според учените причината може да е опитът, който позволява на пиещите да предприемат превантивни действия или лечение, а може да е свързана и с природата. Както мъжете, така и жените съобщават за по-малко симптоми на махмурлук с напредването на възрастта.
Тези симптоми включват бучене на главата, съчетано със силна жажда, изтощение и повръщане. 21% от жените на възраст между 18 и 29 години получавали гадене с махмурлука спрямо едва 3% при дамите над 60 години.
Учените от университета в Южна Дания изследвали резултатите от национално онлайн изследване, в което били получени над 76 000 отговора. Доброволците трябвало да съобщят за изпитото количество алкохол на седмица и за вида консумирани напитки, колко пиели за една вечер и колко често се напивали. Те също така трябвало да отговорят на редица въпроси за махмурлука, така че учените да могат да установят кои страдат най-много след нощ навън.
Оказало се, че младежите на възраст от 18 до 30 години пият по-често от хората на 50 и 60 години. Но вместо да изграждат резистентност, махмурлукът на младите ставал по-силен след напоителна вечер, отколкото при възрастните хора. 62% от анкетираните мъже на възраст от 18 до 29 години страдали от изтощение, когато имали махмурлук спрямо 14% при хората на 60 години.
Според учените има четири причини за подобряването на махмурлука с напредването на възрастта. Първата е очевидна - че с остаряването се изгражда "търпимост към алкохола". Освен това изпитото количество алкохол при запои намалява с напредването на възрастта. Младите пият обичайно по девет питиета на вечер, докато възрастните изпиват около шест. Третата причина е вземането на предпазни мерки, което възрастните правят по-често от младежите заради натрупания опит. Четвъртата причина е естественият подбор при пиещите - еволюцията, която гарантира, че само силните оцеляват. Това означава, че хората, които получават най-лош махмурлук след запой, е най-вероятно да се откажат от напоителните вечери, казват изследователите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар