Translate

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Отиде си журналистът Александър Авджиев-бащата на „Добро утро"

На 54-годишна възраст си отиде журналистът Александър Авджиев-популярният водещ на съботния блок "Добро утро" по БНТ.
Кариерата му на журналист тръгва от БНР, където води „Хоризонт на вълните на младостта” , а от 1987 година е репортер и водещ на информационни емисии в БНТ. От 1988 до 2002 година е водещ на популярното съботно предаване "Добро утро". През 2002-2004 година е отговорен редактор и един от водещите на сутрешния блок "Денят започва", а през 2004-2008 година ръководи Главна редакция "Общество" в телевизията. От 2005 година е водещ на предаването "Навигатор".
----
Много, много  малко го познавам  лично. Като студент,каращ преддипломния си стаж в радиото, съм имала1-2 срещи с него. Но впечатленията ми от съвместната ни работа оттогава до сега са, че това е един истински човек-без поза, възгордяване или вземане много на сериозно.
Сбогом Сашо и почивай в мир!

сряда, 15 февруари 2012 г.

Дружеството на кардиолозите и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари подкрепиха МЗ във въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене


Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) подкрепиха въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Това се казва в писма на двете организации до министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
Подкрепа за въвеждането на пълната забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места вече изразиха и лекарите онколози. В началото на месец февруари те връчиха на министъра на здравеопазването подписка с имената на повече от 100 специалисти.
В четвъртък в България пристига и еврокомисар Джон Дали по покана на министъра на здравеопазването. Основната цел на визитата му е да окаже подкрепа на готвените промени в законодателството ни за ограничаване на тютюнопушенето. Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е регламентирана в проект за промяна на Закона за здравето. Той беше одобрен от МС в края на 2011 г. Утре законопроектът ще бъде разгледан на първо четене в Парламентарната комисия по здравеопазване.
Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникване на редица социално-значими заболявания като онкологичните, белодробните и сърдечносъдовите. Очаква се въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да намали риска от възникването на подобни заболявания, както и да намали социалните разходи за лечение и изплащане на болнични, както и загубите на икономиката от неприсъствените работни дни на трудещите се поради болест.

вторник, 14 февруари 2012 г.

17 влюбени двойки участваха в демонстрацията, че целувката е здраве


Първото българско проучване на целувката се проведе в Деня на влюбените в Софарма Бизнес Тауърс в София.
17 влюбени двойки на възраст между 20 и 30 години се включиха да докажат твърдението на учените, че целувката не само е наслада за сърдечните емоции, тя носи и здраве на сърцето.
На събитието се измери пулсът преди и след целувките на влюбените. Нормалният пулс е на човек е 60 – 80 удара в минута. В тези граници се движеше и  пулсът на влюбените двойки, участвали в проучването. След целувките пулсът им се увеличи с двадесет до тридесет удара в минута и  средните стойности бяха 85 – 110 удара в минута. Нагледно и доказано! Целувките ускориха пулса на влюбените, подобриха кръвообращението им, а това дългосрочно повлиява на сърдечно – съдовата дейност.
Учените препоръчват целувките за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Научните изследвания сочат, че честите и продължителни целувки влияят благотворно на сърдечната дейност и намаляват риска от инфаркт на миокарда. Целувките възпрепятстват образуването на стресовите хормони – едни от най-честите виновници за високото кръвно налягане. Целувките значително ускоряват пулса, което от своя страна подобрява кръвообращението, спомага изгарянето на голям брой калории, повишава жизнения тонус, а и имунитета. Фактите сочат, че една  90-секундна целувка покачва кръвното налягане и пулса, все едно човек е след кратък джогинг. Средно човек прекарва около четири минути и половина годишно в целувки или общо 20 160 секунди от живота си в целуване.
Целта на събитието бе да покаже, че целувката е ЗДРАВЕ и колко вълнуваща и „пулсираща” може да бъде тя при влюбените двойки. То се организира от Софарма АД като част от кампания за превенция на сърдечно-съдови заболявания „Аз обичам сърцето си”.
-----
Национално движение „Аз обичам сърцето си” Национално движение „Аз обичам сърцето си” на Ацетилин Протект, организирано от Софарма АД, има за цел да повиши информираността за рисковете от сърдечно – съдови заболявания и спомогне на хората да взимат мерки за превенция на инфаркти и инсулти. България е на първо място в света по смъртност в резултат на сърдечно-съдови заболявания, като последните години възрастовата граница на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания спада и засяга все по-млади хора. Чрез кампанията на Ацетилин Протект „Аз обичам сърцето си”  Софарма АД ще проведе различни инициативи с които да спомогнат превенцията и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.

Ако плюеш на улицата в Лондон те грози глоба от 80 лири


Глоби за плюене на обществени места от 80 лири ще налагат общинските власти в Енфийлс, Северен Лондон. Чрез тях градските власти се опитват да изкоренят „един отвратителен навик”, пише вестник „Гардиън”.
Ако мярката бъде гласувана ще влезе в сила не по-късно от 30 дни.
Специални служители ще следят за следенето на разпоредбите. На най-рисковите места пък ще бъдат разположени знаци за забрана на плюенето. Акт до 5000 лири грози тези от нарушителите, които откажат да платят глобата си доброволно.
Под ударите на забраната ще попаднат бягащите за здраве в паркове и по булеварди, както и всякакви други нарушители, но обаче няма да се санкционират състезателите, които спортуват на общинските обществени игрища.
Вестник „Гардиън” припомня, че първата забрана за плюене на обществени места във Великобритания е била издадена в края на Първата световна война и е целяла да ограничи разпространението на туберкулоза. Тогавашната санкция била в размер на 5 лири. Забраната бе отменена през 1990 г., когато случаите на туберкулоза в страната станаха медицинска рядкост.

Трайков: Оттегляме се от споразумението за ограничения в интернет


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще внесе на 15.02. предложение до Министерски съвет за спиране на процедурата за присъединяване към споразумението за ограничения в интернет АСТА.
България ще спре всички процедури по ратификация, увери той.
Според противниците на споразумението то отразява непропорционално интересите на асоциациите, защитаващи авторските права, и гражданите. Смята се, че ще доведе до постоянното им следене онлайн.
Досегашната позиция на българското правителство беше, че ACTA не е "страшилището", за което противниците му го представят.
"Ако ме питате за личното ми мнение аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока", каза преди няколко дни икономическият министър Трайчо Трайков.
В началото на седмицата от ГЕРБ заявиха, че парламентът ще ратифицира споразумението, но с резерви.
Миналата седмица обаче от Европейската комисия уточниха, че е необходимо документът да бъде ратифициран във всички подписали го държави, за да влезе в сила.


Жена роди 11 момченца

Дори лекарите били шокирани, но и много щастливи, че са изродили 11 бебета наведнъж, с цезарово сечение, съобщи сайтът NigerianEye.
Щастливата индийска майка вече си има цял футболен отбор.
Източници коментират, че някои от новородените са в резултат на изкуствено осеменяване, а според други 6 от тях са били близнаци.
Раждането на 11 деца е рекорд и най-вероятно ще бъде записано в книгата с рекордите на Гинес.

На 14 февруари стартира вторият етап от националната информационна Антиспин кампания


Всеки желаещ ще може да провери безплатно своя ХИВ статус в 38 пункта в цялата страна. Инициативата е част от Втория етап от Националната информационна АНТИСПИН кампания на Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН», финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария към МЗ, която се провежда с помощта на Регионални здравни инспекции, неправителствени организации и различни общини.
19 от пунктовете са постоянно действащите кабинети за анонимно и безплатно изследване на СПИН (КАБКИС). Останалите 19 са мобилни кабинети и медицински екипи ще отворят врати специално за кампанията. 
По време на кампанията ще се проведат здравни дискусии с ученици и студенти, ще се разпространяват предпазни средства с любовни послания и здравно-образователни материали.

По предварителни данни през 2011 г общо 84 623 лица са преминали през кабинетите за анонимно и безплатно изследване. А 63 416 представители на уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на риска от кръвно и сексуално преносими инфекции – основно инжекционно употребяващи наркотици, лица, предлагащи сексуални услуги, лишени от свобода и мъже, които правят секс с мъже. 168 547 деца и млади хора в риск са обхванати със специфични дейности като работа на терен и кампании за промоция на презервативи.
В страната работят и седем здравно-социално центъра в ромски общности, седем нископрагови центъра за инжекционно употребяващи наркотици и два дневни центъра за лица, предлагащи сексуални услуги. От половин година функционира един здравно-образователен център в София, в който се предоставят специфични превантивни услуги сред мъже, които правят секс с мъже.  Със средства от Глобалния фонд се подкрепя работата на три метадонови програми за инжекционно употребяващи наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 400 места.
Благодарение на всички тези дейности за превенция на ХИВ и СПИН общият брой на официално регистрираните серопозитивни лица в България е нисък - 1486. Броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на 2012 г. е 13 души, от които 10 мъже и 3 жени на възраст между 24-59 г. Средната възраст на новорегистрираните ХИВ позитивни мъже е 34 години, а на новоинфектираните жени е 44 години.

МЗ припомня:
СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :

-кръвта;
-семенната течност;
-влагалищния секрет;
-майчината кърма.
Има три основни начина за предаване на ХИВ:

-полов – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ;
-кръвен – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране;
-от заразена майка на бебе – по време на бременност, раждане и кърмене.

Начините за предпазване от ХИВ инфекцията са:
-въздържание от сексуални контакти;
-един постоянен и верен партньор;
-използване презерватив при всеки сексуален контакт;
-избягване на употребата на общи игли, спринцовки и други инструменти;
Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.
---
Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.
 

Самотният премиер на оклеветена България

Според "уравнението Борисов", съставено още в първия ден на управлението му, за всички несполуки в България - минали, сегашни и бъдещи - са виновни… Имената всъщност не са важни. Важното е, че той самият е невинен


Малко преди официалното оповестяване на десетия мониторингов доклад на Еврокомисията за България, премиерът Борисов - в типичния за него настъпателно-пропаганден стил и в хаотичен порядък - изгради пред безмълвната българска аудитория поредната кръгова отбрана, която да защити него и кабинета му от критиките в доклада.
Това, че за главни виновници за негативната оценка на Брюксел бяха посочени Станишев, Костов и цялата българска опозиция не е новина. Според “уравнението Борисов”, съставено още в първия ден на неговото управление, всички неблагополучия в държавата - миналите, сегашните и бъдещите - се дължат именно на Станишев, Костов, Първанов и цялата българска опозиция.
Илюзията, че законите важат и за боговете
От време на време - за цвят, за баланс, за нерв - Борисов шуми и срещу министри от своя кабинет. Критиките към тях обаче напомнят на гръмотевиците от Олимп, където Зевс въдворява ред между своите, а всъщност поддържа илюзията, че законите за хората важат и за боговете.
По подобен начин министър-председателят подреди в групата на виновните за “най-лошия евродоклад от влизането на България в ЕС” и вицепремиера Цветанов, и вицепрезидента Попова в досегашното й качество на правосъден министър.
Дотук - нищо ново. Новото, което не може да бъде подминато с мълчание, са нападките на министър-председателя срещу неправителствените организации - “тези неправителствени организации, които всеки ден пращат своите писания къде ли не в Европа!...” и заради които “нищо добро не можем да очакваме...”
Съвсем неотдавна, в зората на така наречената българска демокрация, в тиражните медии - приемници на изданията на Българската комунистическа партия, както и в новопоявилите се националистически трибуни, можеха да бъдат прочетени буквално същите слова. На техните страници редовно се появяваха коментари срещу неправителствените организации и ролята им в обществения живот.
Вбългарската преизподня
Дежурното обвинение - особено срещу “Отворено общество”, БХК и “сателитните им организации” - беше, че това са “добре платени американски слуги”, които всеки ден пращат своите писания къде ли не и благодарение на “могъщи американски и европейски донори” обикалят страната, за да предлагат стоки и услуги и да я клеветят на Запад.
Самотен и неразбран в своите усилия да се бори за имиджа на страната (като някаква еманация на чистия дух, който танцува над клокочещия казан в българската преизподня, ако използваме известния виц за пазачите в Ада, цитиран тези дни от Борисов), премиерът заключи, че след като този народ сам клевети себе си, заслужава да го клеветят и от Европа.

 Еми Барух
 http://www.dw.de

Романтичната столица на 2012 г. е Бургас

заради идещото от там най-дълго любовно писмо, с дължина цели 49,3 м.
Инициативата е на издателство "Кръгозор", което ежегодно провежда подобно съревнование, с насоченост към романтичната и любовна литература. При написването на най-дългото любовно писмо са участвали стотици посетители на книжарницата. В крайна сметка дописваното писмо набъбнало до невероятните почти 50 м. Инициативата се реализира вече трета година подред. Първият победител е също Бургас, като тогавашният резултат е писмо с дължина "едва" 15 м. На следващата година номер едно е писмото от Велико Търново с дължина 30 м.
 Колко ли ще е дълго писмото догодина? /БГНЕС

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Интерактивно събитие в The Mall София информира за ползите от движението


В The Mall София се проведе поредното интерактивно събитие, целящо да образова хората за ползите от движение и да им помогне да установят здравословното си състояние чрез измерване на кръвно, тегло и Индекс на телесна маса.
Проектът „Никога не е късно за ново начало” е насочен към три от най-застрашените групи от обществото – хора с високо наднормено тегло, хора с висок индекс на телесната маса и хипертоници.
На най-активните участници бяха раздавани награди, информационни материали и DVD дискове с лесни, но ефикасни упражнения за поддържане на добра физическа форма.
------
Проектът„Никога не е късно за ново начало” се реализира от Министерство на физическото възпитание и спорта и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Компютрите в Белгия може да останат извън интернет след 7 март

съобщи федералното звено за реакция на спешни случаи в кибернетичното пространство (Federal Cyber Emergency Team), предаде БТА.
 В съобщението се уточнява, че множество компютри в страната са заразени с вируса DNSChanger, регистриран и в още 100 други държави, където са поразени четири милиона машини. Вирусът блокира достъпа на персоналните компютри до интернет.
В информацията се отбелязва, че вирусът е бил разработен от шестима естонски програмисти и чрез него са хакнати милиони компютри, с което машините биват пренасочвани към сайтове с реклами. Шестимата са задържани от ФБР след разследване, продължило две години.
До този момент разпространението на вируса се блокира от сървър на ФБР, който предстои да бъде спрян на 7 март. Единствените, които остават извън опасност да бъдат изключени от интернет, са притежателите на таблети и смартфони, се посочва в съобщението.

Еднократно повишаване заплатите на държавните служители

за да поемат плащането на личните си осигурителни вноски от началото на 2013-а година. Това е и срокът, в който ще се криминализира укриването на осигурителни вноски, и ще се намали санкцията при забавеното им плащане.
Да се увеличават не само най-ниските пенсии, а всички пенсии с еднакъв процент според възможностите на бюджета, от 1-ви януари догодина.
Около тази идея се обединиха правителството, бизнесът и синдикатите на първото за тази година заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 Синдикатите настояват за увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсията още от сега. В момента тя е 1,1, а от 2017 година трябва да стане 1,2, обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров. „Увеличаването на тежестта на годината стаж във формулата да стане факт още от сега за всички пенсии и всички хора, които получават пенсия, а не само за тези от 2017-а", отсече синдикалният лидер.
Социалните партньори са договорили изработване на мерки за затягане на контрола при отпускането на инвалидни пенсии и преминаване на плащанията с характер на социални помощи от НОИ към Агенцията за социално подпомагане.
Държавата подкрепя предложението на бизнеса за намаляване на санкционните лихви върху забавени осигурителни плащания. Така санкцията ще е равна на основния лихвен процент плюс десет процента от дължимото.

Не отваряйте никакви съобщения с прикачен файл, наречен "Покана FACEBOOK"

независимо от това, кой го е изпратил. Това е вирус, който отваря олимпийския огън, който изгаря целия твърд диск на вашия компютър.
Този вирус ще бъдат получени от някой, които сте имали в адресната ви книга. Ето защо това съобщение трябва да се изпрати до всичките Ви контакти. По-добре е да получат този имейл 25 пъти, отколкото да приемете вирус и да го отворите.
Ако получите имейл, наречен "Покана FACEBOOK", въпреки че е изпратен от приятел, не го отваряйте, а го изтрийте веднага. Това е най-лошия вирус, обявен от CNN. Този вирус е бил открит наскоро и е класифицирани от Microsoft като най-разрушителния вирус за всички времена.
Това е троянски кон, който иска от вас да инсталирате Adobe Flash плъгин. След като го инсталирате, то всичко е свършило. И все още няма противодействие  за този вид вирус. Този вирус просто унищожава Нулевия сектор на твърдия диск, където е записана жизненоважна информация на тяхната функция.

15 февруари е обявен за Световен ден на онкоболните деца


По официални статистически данни на Регионалната здравна инспекция, гр. Пазарджик за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания до 2010 г. на територията на област Пазарджик са регистрирани общо 60 новообразувания на деца от 0 до 17 навършени години, от които 35 са на момчета и 25 – на момичета, като 9 от тях са диагностицирани за първи път само за 2010 г.- 5 на момчета и 4 на момичета.
На първо място това са болестите на лимфната, кръвотворна система и сродните им тъкани – 24 брой деца, като тук влизат левкемиите, лимфоидната левкемия, болестта на Хочкин и нехочкиновия лимфом. На второ място е локализацията на пикочната система – 9 деца, а на трето – око, главен мозък и други части на централната нервна система – 8 броя.
Във връзка със световния ден на онкоболните деца в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик на ул.”Александър Стамболийски” №16 на 15.02.2012 г. Д-р Прокопи Копев ще извършва безплатни профилактични прегледи от 14:00 до 16:00 ч. В рамките на обявените часове няма да бъде необходимо направление за специалист. За предварително записване желаещите могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания на посочения адрес.

Приморско представя нова туристическа програма на ЕКСПО 2012


 С новоразработена туристическа програма ще блесне Приморско на най-важното събитие в областта на българския туризъм- ВАКАНЦИЯ СПА& ЕКСПО 2012
 

За краткото време от своя мандат, общинската администрация на морския град е успяла да създаде програма с туристически обекти и атракции, която да обедини онези места в района, които не трябва да бъдат пропускани.
В програмата влизат пет маршрута, всеки представящ уникална част от туристическия пакет на Приморско. Челно място заема маршрутът „По следите на изчезналата цивилизация”- представяне на тракийското светилище „Беглик Таш”, което има всички качества да се превърне в основна туристическа атракция по южното Черноморие. Амбициите на експертите от общината са откритото през 2003 г. оброчище да стане притегателен център за всеки, който по време на морската си ваканция не се задоволява само със слънце и плаж. Втората стъпка в програмата е разходка с лодка в сърцето на изумителния резерват Ропотамо. Лонгозни горите, пясъчните дюни и блатните цветя, редките животински видове и причудливите скали са готови да замаят главата на всеки, попаднал в това природно царство. На трето място се нарежда не по-малко вълнуващата експозиция на подводна археология, намираща се в центъра на Китен. Под името „Тайни от морското дъно” столетни артефакти, приютени в единствения по рода си музей, разказват истории за крушения и будят въображението. В четвъртия маршрут „Преоткриване на миналото” туристите, които ще предпочетат Приморско за своята лятна ваканция, ще могат да научат интересни факти от живота на Лев Толстой в музейната експозиция в с. Ясна поляна. Петата стъпка от туристическата програма е единственият за южното Черноморие аквапарк, който предоставя всевъзможни водни удоволствия за малки и големи. Освен петте компонента на програмата, на щанда на Приморско ще може да се получи информация за хотели и ресторанти, промоции и допълнителни услуги. Повече от 10 туристически обекта вече са заявили желание да се рекламират на престижното събитие.
-------
ВАКАНЦИЯ СПА & ЕКСПО се провежда под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в сътрудничество на БАТА, БХРА, АБТТА, Софийски туристически район, Столична община. Стотици изложители всяка година превръщат павилионите на ВАКАНЦИЯ СПА& ЕКСПО в място, където мечтаните почивки и екзотичните пътувания са на една ръка разстояние. Тази година изложението ще се проведе 16 до 18 февруари в Интер Експо Център - София.

Родители купуват за децата си евтини лекарства за епилепсия (електроенцефалография)(електроенцефалография)от съседни страни

Децата с епилепсия също имат право на достоен живот

В страната болните с епилепсия са 70 -75 хиляди, от които малко над 30 хиляди са деца. В 30% от случаите  епилепсията е  тежка резистентна.
Веска Събева, председател на Асоциацията  на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ), съобщи че  у нас не функционира нито един дневен център за деца с епилепсия, силно затруднен е и достъпът до специализирани социални услуги като консултация с психолог, логопед, социален работник. 
Тя съобщи още, че от 12 год. се борят със СОС за да  направят център за деца с епилепсия и общината все още не им е дала сграда.  
От АРДЕ алармираха, че с налучкване лекуват  децата си с епилепсия, защото това което трябва да се прави като контролни прегледи, изследвания не се прави изобщо.
Освен това 8-10 медикаменти като фенобарбитал, радедорм и др.,  които повлияват много добре хода на болестта при някои от децата с епилепсия, родителите са принудени да ги  купуват от Румъния, Турция, Гърция и Македония. Причината е, че те са по-старо поколение лекарства, евтини са и у нас вече не се внасят, тъй като българския пазар е много малък и много фармацевтични фирми нямат интерес към евтини медикаменти, поради финансова неизгодност за търговците.
Като парадокс тя определи и  липсата на лекари-диетолози, които да въведат добре познатата навън кетонна диета. За да я приложат, много хора с този проблем пътуват до съседни страни като Македония и Турция. При тази диета се изключва дадени храни, но ежедневно има изследване на кетоните особено при тежки резистентни епилепсии. У нас обаче трябва да има лаборатория, която да поеме тези изследвания, които трябва да се заплащат от НЗОК
И макар, че немска  клиника е заявила готовност да поеме за месец обучението на наш лекар, все още няма кой да поеме разноските му за пътя и престоя в Германия .. 
От АРДЕ настояват: броят на ЕЕГ изследванията (електроенцефалография) заплащани от НЗОК, да бъде увеличен, тъй като  се поемат само две от нея, а понякога се налагат  3-5 пъти годишно да се правят като цената  е около 50-80лв.;  периодът на достъп да е скъсен до новите медикаменти; реимбурсиране да има за по-скъпите изследвания и лабораторния контрол; срокът за одобрение на протоколите за скъпоструващи лечение да се намали; да се осигури възможност за социален асистент на децата с епилепсия; по тежките случаи-резистентна епилепсия  да влязат в диспансеризацията; държавата да създаде процедура за внос на евтини лекарства за лечение на епилепсия, търговски неизгодни за фирмите.Това са по-голямата част от исканията на АРДЕ, оповестени на пресконференция.
Обикновено хората теглят заем за да купуват лекарствата за епилепсия, а много често семейството е само от един родител, който сам гледа децата си и здрави и болни. Не може само с дарения да намираме лекарствата, здравната каса трябва да ги поема, смятат от асоциацията.
Открит остава обаче  въпросът за осигуряването на средства и механизми за заплащането на модерни помощни средства като каски за глава, системи за предупреждение по време на пристъп, електроди и импланти при хирургична интервенция.
Често родителите, които се грижат за такива деца остават без осигуровки, поради факта, че не работят, а се грижат за своите болни деца.А децата с епилепсия също имат право на достоен живот, заявиха категорично от АРДЕ.
Към момента около 22 хил. болни от епилепсия получават реимбурсирани лекарства на стойност 1.5 млн.лв.месечно.
------
Европейският ден на епилепсията се отбелязва на  13 февруари от миналата година.От това заболяване страдат 6 млн. души на Стария континент, а годишно се диагностицират около 300 000 нови случая.Причините за възникването на епилепсия могат да бъдат от най-различно естество и често остават неизяснени.
В действителност, митове и погрешните схващания, страхът и дискриминацията често причиняват повече стрес, отколкото самото заболяване, и имат огромно влияние върху качеството на живот на хората с епилепсия
 

Митове и погрешните предразсъдъци:

·        Епилепсията е заразна: ГРЕШНО!
      Не можете да се заразите от друг човек.

·        Епилепсията е форма на психично заболяване : ГРЕШНО!
      Епилепсията е  функционален и физически проблем, а не умствен.

·        Епилепсията  може да повлияе ако решите да имате деца: ГЕШНО!
      Над 90% от майките с епилепсия раждат здрави деца.

·        Хората с епилепсия не могат да карат кола: ГРЕШНО!


---------------------------

      Епилепсията е най-често срещаното сериозно мозъчно нарушение и е глобален проблем, който засяга всички възрасти, раси, социални групи и държави. Тя до голяма степен все още е непозната в България.Лицата с това заболяване често са изолирани от обществото, децата не посещават масовите детски градини и училища, младите хора имат ограничен достъп до работния пазар и са обект на предразсъдъци. Тези фактори оказват сериозно влияние върху тяхното качество на живот и развитие като активни личности и равноправни граждани. С подходящо лечение, до 70% от хората с епилепсия могат да се освободят от епилептични припадъци, но въпреки това голяма част от тях в Европа не получават подходящо лечение






СБЗ: Апелира да се започна реална орална рофилактиката на българското население


 
Няма ясна картина каква е заболеваемостта, няма скрининг и анализ какво точно трябва да се лекува, за колко време може да се излекува и колко ще струва това. Организацията на денталната помощ у нас не е на висота. Държавата напълно е абдикирала от задължението си да осигури адекватни условия за дентална профилактика, а следствието от това е трагичен зъбен статус на българите, заяви на пресконференция д-р Венцислав Стоев, председател на Сдружението на българските зъболекари (СБЗ).
За пример бе посочена Дания. Благодарение на приетия още през 1972 г. специален закон за оралното здраве там децата до 18 г. почти нямат екстрахиран зъб, рязко е намален броят на кариесите им и са създадени у населението трайни навици за лична орална хигиена.
В страната зъболекарите са 8240, при 7 364 000 население, които обаче не са равномерно разпределени.
В София, Пловдив и Варна те са 52 % от общия брой, докато има региони, в които зъболекари просто липсват, поради лошите условия за работа и живот. При средна норма за европейските страни от 1200 до 1500 души на зъболекар у нас се падат по 893 души.
19% от населението е над 65 г. възраст и има проблеми с протезирането, което е извън здравното осигуряване, а децата са 16%.
Според председателя на СБЗ парите от НЗОК трябва да отиват за профилактиката им, а не за вадене и то на постоянни зъби при тях.
От сдружението настояват специално внимание да се обърне на децата, както по отношение на профилактиката, така и на лечението.
Д-р Стоев подчерта изрично, че в момента не става въпрос нито за цени, касовите са под 1/3 от реалните в един добър зъболекарски кабинет, нито че парите от касата се получават 30-40 дни след извършеното лечение, което на практика означава, че зъболекарите дотират НЗОК. А за това, че пациента има право да бъде запознат с разходите за неговото лечение, защото не може денталният преглед да бъде на цена 8.24 ст., а реално да струва не по-малко от 20 лв.. Не може да се проведе нито качествен преглед, нито качествено лечение при тези ниски цени., поясни той. Цената на една пломба е 28 лева. Естествено е при такава ситуация, в зъболекарските кабинети да се доплаща до реалната цена.
Кое по-напред да плати зъболекарят - дали да плати своите стопански разходи, дали да плати за дентален асистент или да получи нещо за своя труд, риторично попита д-р Стоев и съобщи, че има доста проблеми, които смятат, заедно с другите доброволни организации, да поставят на дневен ред пред МЗ, пред комисията по здравеопазване в НС и да се решават заедно с обществото.
Според него кампанията за силанизиране на децата, е малко пушилична в медиите, тъй като това е частен проект, само за 100-150 хил. деца, които освен 6-ти имат и 7-ми постоянен зъб… Становището му бе, че няма вечно запечатване на зъбите, тъй като никой не може да предвиди каква ще бъде дъвкателната способност и каква ще бъде и устната хигиена.
Освен силанизацията има много други методи на профилактика, продължи той.
Ако купите и използвате таблетки за оцветяване на плаката, за вас, за вашите деца и близките ви, гарантирам, че това ще бъде изключителен ефект от нашата пресконференция, каза още д-р Стоев.
От СБЗ апелираха да се направи план за лечението на българското население, да се създаде фонд за ранна дентална профилактика към МЗ със средства, отпуснати от Министерство на Финансите, който да бъде насочен изцяло за профилактика на деца и младежи до 18 годишна възраст и да започне най-накрая реална дентална профилактиката в страната.
Зам. председател на сдружението д-р Георги Цалов, предложи на първо време да се предвидят средства за почистване на детските зъби 2-3 пъти годишно. Той заостри вниманието на присъстващите, че когато човек посещава зъболекарски кабинет трябва да си дава сметка в него имали дентален аситстент или само зъболекар, дали е почистена техниката, с която ще се работи-наконечници, аспиратори, предпазни шлаухи, накрайници и т. н., дали както работи в устата на пациента зъболекарят, ако звънне телефонът няма да го вдигне със същата ръка с която работи и т. н.
Тези дребни наглед неща се оказват в същност твърде съществени за здравето и предпазването на пациента от заразявания. Той отново припомни, че зъболекарския кабинет е желателно да се посещава веднъж на 3-4 месеца, че зъбите се мият след всяко хранене, най-малко 2-3 мин., а четката се сменя на 2-3месеца.
В заключение д-р Стоев акцентира, че денталните лекари, членуващи в СБЗ, са готови да съдействат отговорно и професионално при решаването на всички въпроси, насочени към подобряването на оралното здраве на нацията.

-----
Тази година СБЗ ще честват своята 15 годишнина. Сдружението е доброволна организация, в която членуват зъболекари от цялата страна. СБЗ е създадено е през 1997 г.
9 февруари – Денят на Св. Аполония, покровителка на страдащите от зъбни болки и техните лечители, е приет за празник на СБЗ от 2000 година. По време на професионалния си празник сдружението ежегодно избира зъболекар на годината. Критериите, на които трябва да отговарят номинираните, са няколко: висок професионализъм, изразен стремеж и упоритост да поддържат квалификацията си, научни публикации с доказана приложимост и висока стойност, умение за работа в екип, добре оборудвана дентална практика, предлагаща качествено обслужване задължително с дентален асистент, добро отношение към пациентите.
Носител на таз годишния приз "Зъболекар на годината 2012" е д-р Георги Конов от София. Наградата му бе връчена от д-р Стоев, който подчерта, че тя е изключително ценна, защото единствено Сдружението на българските зъболекари има правото да я връчва, а носителят й всяка година се избира пряко от гилдията .
 Д-р Конов благодари за отличието и подчерта, че основния принцип, който  според него всеки здравен специалист трябва да следва в практиката си е да не прави компромиси с доверието на пациентите и непрекъснато да повишава собствената си квалификация.
 ---------
Д-р  Георги Коновски е завършил висшето си образование  в Стоматологичния факултет на Медицинска академия, София през 1996 г..След което специализира САЩ, Калифорния и в различни страни от Западна Европа – Англия, Швейцария и др. в областта на Козметичната и Естетична стоматология с Функционално Възстановяване и Денталната Имплантология, Съвременно Стоматологично лечение и Профилактика. На дентални симпозиуми и семинари в България: участия като лектор в областта на Възстановителната и Естетична стоматология, Имплантология, Съвременно лечение на Пародонталните заболявания. Той е доказан професионалист с над 16 години практика, сертифициран от Swiss Dental Academy.
Специалист е по естетична и козметична стоматология и орална имплантология. Работи в София.



Данните на Асоциацията на колекторските агенции сочат: нараства задлъжнялостта на домакинствата през януари



Според събирачите на дългове, заради „набъбналите” сметки за ток, парно и лекарства, хората  забавят плащанията по тях  и по кредитите 

 Все по - отчетливо българите се разделят на две категории. Едните са по-консервативни и по-изрядни.Всички останали попадат в останалата група на недотам редовните платци. Най-изрядни платци са  лицата над 55 г. , жителите  на по-малки населени места, собствениците на семеен бизнес и част от младите семейства с много малки деца (бебета), сочат данните на Асоциация на колекторските агенции в България (АКАБГ)-събиране на вземания.
На другия полюс са хората между 40 и 50 г. от София, Варна и Бургас, представителите на средния мениджмънт от търговията и строителството, които най-често са длъжници на банки или фирми за комунални услуги, но продължават да живеят по висок стандарт от годините преди кризата въпреки спада на приходите им. За разлика от тях обаче хората с минимални доходи са се отказали от стоки и услуги, които не могат да си позволят, по време на третата година след началото на кризата
Според Райна Миткова-Тодорова, председател на асоциацията, масовото мнение, че най-бедните най-трудно се справят с плащанията на задълженията си, се опровергава от данните, с които разполагат. 11% от клиентите посочват като причина за забавено плащане разходи за медицински услуги. 48% от длъжниците твърдят, че им бавят заплатите, поради което те забавят и своите плащания. Около 4% не плащат, защото са надвишили планираните суми за електричество, а 2 % са отложили плащанията заради високата сметка за парно.
Статистиката на асоциацията сочи, че ако не могат да влязат в бюджета си, домакинствата отлагат сметките си първо за вода и парно, след това за бърз кредит,  лизинг на стоки за дома, вноските по кредитна карта, потребителски заем и най-накрая лизинга на автомобил и ипотечен кредит. Последствията от това са сравнително отдалечени във времето, тъй като лизинговите компании отнемат стоката едва след третия месец за разлика от мобилните оператори и кабелната телевизия, които спират да предоставят услугата в кратък срок. В същото време лихвите са големи и с натрупване, което прави разплащането още по-трудно във времето.
По данни на АКАБГ едва в 12% от случаите причината за невъзможно плащане е безработица, докато във всички останали става въпрос за лошо планиране на разходите и надскачане на възможностите.Вноските от над 2000 лева, например, се плащали изключително рядко - едва в 24% от случаите. 

Профилът на длъжника в България показва, че той обикновено е на 40-50 години, жител на голям град, като преди години е достигнал по-висок жизнен стандарт, бил е зареден с оптимизъм и е теглил голям кредит наред с ползването на редица други скъпи услуги. С настъпването на кризата обаче му става все по-трудно да покрива всички разходи.