Translate

петък, 6 януари 2012 г.

Logitech разкри Full-HD уебкамера за 1080p видео разговори


 Новото устройство постига блестящи, кристално чисти разговори по Skype

Logitech® HD Pro Webcam C920 осигурява брилянтно high-definition видео – независимо дали записвате спомени от ваканцията или се свързвате с приятели по Skype®. Снемайте full-HD 1080p видео клипове или правете 15MP снимки и ги качвайте бързо на вашия PC или Mac. И понеже да бъдеш чут е също толкова важно, като да бъдеш видян, два микрофона, разположени на всяка страна на уебкамерата, улавят естествен стерео звук. Освен това технологията Logitech Fluid Crystal™ прави видеото ви по-детайлно, по-реално и по-близко до живота – така любимите ви хора ще видят и чуят истинското ви „аз“.
 
“Хората все повече разчитат на видео повиквания, за да поддържат връзки от разстояние,” каза Тод Уокър, бренд мениджър в Logitech. „Независимо дали чатят с приятели, семейство или колеги, те искат да бъдат видени в най-добрата им светлина посредством ясна, висококачествена картина. Logitech HD Pro Webcam C920 може да осигури точно това, защото е първата уебкамера, която предлага 1080p видео повикване, благодарение на сътрудничеството ни със Skype.”
Logitech HD Pro Webcam C920 прихваща full-HD 1080p видео за връзка с приятели по Skype® или HD 720p в Windows Live™ Messenger. Благодарение на усъвършенстваната технология за компресиране H.264, можете да качвате full-HD 1080p видео клипове или 15MP снимки бързо и с едно кликване във Facebook, Twitter™ или YouTube™. За да се насладите на 1080p HD видео повикване, трябва да свалите най-новата версия на Skype - Skype 5.7 Beta за Windows.
Технологията Logitech Fluid Crystal™ е това, което отличава новата камера на Logitech. В допълнение към плавното движение на видеото без накъсаност, получавате ясни снимки, богати цветове и чист звук – така любимите ви хора буквално ще видят и чуят повече от вас, дори ако нямате най-новия компютър на пазара. Logitech HD Pro Webcam C920 идва с оптика Carl Zeiss и водещ за класа 20-стъпков автофокус –най-плавният и най-добре реагиращ автофокус досега. И понеже да бъдеш чут е също толкова важно като да бъдеш видян, два микрофона, разположени на всяка страна на уебкамерата, улавят естествен стерео звук. 
 Logitech HD Pro Webcam C920 се очаква да бъда налична в Европа в началото на януари 2012 на препоръчителна крайна цена от €99.99.

Logitech® Cube е повече от мишка, той е революция


С уникален дизайн, който променя представите за това какво може да представлява една мишка, Logitech Cube предлага всичко, което искате и без усилия се превръща в презентатор, когато се нуждаете от такъв. 
Когато се използва като мишка, Logitech Cube скролва, когато прокарате пръста си по основния панел, благодарение на софтуера Logitech Flow Scroll, който осигурява плавно скролиране, подобно на това в любимия ви смартфон с тъч скрийн.
„Със своя плавен дизайн Logitech Cube мигновено хваща окото,“ каза Тод Уокър, бренд мениджър в Logitech. „Но нещата не приключват с отличителния дизайн. Cube притежава точният набор от възможности, независимо дали работите по време на международен полет или правите важна презентация – всичко това в красив и компактен пакет.“
За да използвате Logitech Cube като презентатор, всичко, от което се нуждаете, е да я повдигнете във въздуха и след няколко мига мишката влиза в режим за презентиране. Кликването на върха на мишката премества към следващия кадър, а ако имате нужда да се върнете бързо назад, просто обърнете мишката обратно в ръка и кликнете отново. 
Тази подходяща за всеки джоб мишка пътува с вас с лекота, така че когато се придвижвате от бюрото към конферентната зала или местите компютъра си от хола в кухнята, лесно можете да носите мишката със себе си, където и да отивате. 
Logitech Cube идва с миниатюрен Logitech Unifying приемник, който предлага Logitech Advanced 2.4 GHz свързване и достатъчно малък размер, за да стои включен в компютъра, когато се движите. Той ви осигурява надеждността на кабелна връзка заедно с удобството на безжичната
комуникация и възможността да свържете до шест съвместими устройства. Добавете клавиатура или цифров пад, или дори друга мишка, без бъркотията с няколко USB приемника. 
Logitech Cube се очаква да бъде наличен в Европа в началото на месец януари 2012 г. Продуктът ще се предлага само онлайн на www.logitech.com на цена от €69.99. 

Водата в пластмасова бутилка може да причини рак, ако се съхранявана в автомобила ви


Топлината реагира с химикали в пластмасата на бутилките, които отделят диоксини във водата. Бутилираната вода в колата е дефинирана като една от най-честите причини за високи нива на диоксин в тъканите на млечната жлеза. А диоксините са силно канцерогенни и все по-често се намират в пробите от биопсичен материал от рак на гърдата.
Бутилките от пластмаса могат тотално да объркат действието и на половите хормони. Авторитетни проучванията сочат, че храната и напитките, съхранявани в тази пластмаса, съдържат големи количества от синтетично химично вещество Бисфенол А, което пречи на хормоналната система.
Опасността сами да навредим на здравето си е още по-голяма, ако използваме повторно пластмасовите бутилки. Загряването на пластмасовите съдове пък се оказва най-противопоказно.
Така че, мили дами, ако искате да бъдете здрави и красиви, бъдете и внимателни. Не приемайте вода от пластмасови бутилки, държани на топло, особено в колата ви. Най-добре е да се използват вместо пластмасови – стъклени бутилки. Важно е да се знае, че не бива и да се замразява вода в пластмасови бутилки във фризера.
За да избегнем опасността от диоксини е необхэодимо още да не използваме пластмасови съдове в микровълновата печка. 
Това важи с особена сила за храни, съдържащи мазнини. Полуфабрикатите трябва да се отстранят от пластмасовата си опаковка и да се затоплят в някой стъклен или керамичен съд. Хартиените съдове не са лоши, но не знаем каква е хартията, затова е по добре стъкло или керамика.
Според Едуард Фуджимото, уелнес програмен мениджър в Castle Hospital, комбинацията от мазнини, висока температува и пластмаса освобождават диоксини и те навлизат в тялото ни. Той препоръчва да се използват стъклени или керамични съдове за погряване на хранителните продукти в микровълновата фурна. Така се получават същите резултати, само че без диоксин и с по-малък риск за здравето ни.

60 гр.ядки дневно имат антираково действие


Ако консумираме различни ядки, още от юношеска възраст по 60 гр. дневно, като лешниците, фъстъците, орехите и др., рискът от развитие на рак на гърдата намалява.
Това сочат резултатите на изследователски екип от Харвард, който провежда проучване сред 29 480 души, който открива значително намаление от 36% на риска от развитие на доброкачествени заболявания на гърдата (ДГЗ) при жени, които са консумирали ядки повече от два пъти седмично през юношеските си години. Известно е, че жените с ДЗГ са изложени на по-голям риск от развитие на рак на гърдата.
Известно е, че ядките притежават вещества с антираково действие. Те съдържат антиоксидантите кверцетин и кампферол, омега-3 мастни киселини, като и фитостероли, които които подтискат растежа на раковите клетки. Подобни съставки има и в рибата.

Степента на преяждане се определя с японски прибор


Компанията "Танита" от страната на изгряващото слънце, която произвежда високоточни измервателни прибори, представи в Токио прибор за мигновено определяне степента на преяждане, съобщава РИА "Новости".
"Танита"първа в света разработи прибор за определяне на мазнините на вътрешните органи на човека в домашни условия, а също апарат, определящ процентното съотношение на мускули, мазнини и кости в организма. Много от тези разработки са използвани в производството на електрониите везни.
Апаратът, определящ степента на преяждане, е с цилиндрична форма и се събира в дланта на ръката. По нивото на захарта в урината след всяко хранене той може да определи степента на преяждане. На екран от течни кристали веднага се появява показател, по който човек може да установи дали е консумирал повече храна, или само е доставил на организма си необходимото му количество енергия.
Новият уред ще помага не само на хората, които са склонни към преяждане, а и на онези, които се придържат към строга диета. Според фирмата тестовете, извършени с 200 души, са показали ефективност и точност на измерването.
Очаква се уредът да бъде пуснат на японския пазар през 2013 години и ориентировъчно ще струва около 100 долара.
Според създателите апаратът няма аналог в света.

Холандците изхвърлят най-много хранителни отпадъци

В ЕС годишно се изхвърля над 89 милиона тона храни. Пресметнато това прави по 179 кг на човек, което ще рече, че 25 % от закупените продукти попадат в контейнерите за смет.
Най-много храна изхвърлят холандците, а най-малко - гърците.
Най-трагично е положението с обработването и депонирането им в България, Малта и Румъния. В челната тройка по рециклирането са Германия, Белгия и Холандия. 
----


Една трета от произведените храни по света отива на боклука. В Германия например всяка втора маруля и всеки пети хляб се озовават на сметището.
Федералното министерство на потребителската защита неотдавна проведе анкета за причините. 84 на сто от анкетираните заявяват, че изхвърлят хранителни продукти, защото са развалени или е изтекъл срокът им на годност. Около 25 % обявяват, че често купуват повече, отколкото им се оказва нужно, 19 % се оплакват от твърде големите опаковки като основна причина, а 16 % признават, че изхвърлят храни, защото не са им вкусни. Все пак 69 на сто от анкетираните германски граждани споделят, че изпитват угризения, когато изхвърлят храна. 
Не само Германия има проблем с отпадъците си. Всички развити индустриални държави, а дори и някои развиващи се страни страдат от това явление. В последните множество храни се развалят, защото не достигат складове и подходяща опаковка. 
Според световната организация по прехраната около една трета от световното производство на храни отива на боклука. Фатален кръговрат, защото колкото повече храни се изхвърлят, толкова повече се увеличава търсенето на суровини. Цените се покачват, а бедните не са в състояние да плащат храната си.







Децата, които ядат повече моркови, растат два пъти по-бързо от връстниците си


Това е установил екип от учени от университета на Йерусалим. Според експертите, подрастващите, които консумират големи количества зеленчуци богати на каротен и витамин А, каквито са например морковите, растат по-интензивно от връстниците си, костите им са по-здрави а мускулите по-добре развити.
В изследването са участвали около 300 деца на възраст от 3 до 16 години. Оказало се, че средно за една година децата, погълнали с балансираната храна повече зеленчуци, богати на витамин А, са пораснали с 8 сантиметра. Връстниците им от контролната група за същия период са станали по-високи само с 4 сантиметра.
Според автора на изследването, доктор Тали Синай, повечето ниски деца са напълно здрави, но страдат от скрит недостиг на витамини и различни микроелементи. Известно е, че недостигът на витамин А, желязо и цинк води до забавяне на растежа.
Тук трябва да отбележим обаче, че морковите трябва да се приемат в умерени дневни количества. Не бива да се престараваме в доставянето на полезния каротин на нашите деца, или рискуваме да пожълтеят. 1 чаша прясно изтикан сок е напълно достатъчна. Моркови или целина веднъж дневно приемани стимулират слюноотделянето, което неутрализира стрептококовите бактерии. Освен това масажира венците и почиства междузъбното пространство. С други думи тези твърди зеленчуци избелват и заздравяват зъбите.

5 храни - предпазват от грип и укрепват имунитета ни зимата


Зимните студове и променливото време са предпоставка за активизиране на вирусните заболявания. Затова трябва се храните с разнообразна и питателна храна, за да си набавите всички необходими за организма вещества. Не се лишавайте и от месото, което е богато на животински белтъчини, особено важни през зимата. В менюто ви е задължително присъствието и на гъби, които също съдържат много полезни вещества за организма като например цинк. Според експертите 5 храни са изключително важни и подходящи особено за децата в училище, през този сезон:
-По 1 шепа (около 40 гр.) различни видове ядки дневно подобряват работата на белите кръвни телца, жизнено важни за здравата имунна система и способността й да се бори с инфекциите и вирусите, тъй като са богати са на витамини, минерали и микроелементи. Добавени към зърнената ви закуска сутрин са още полезни. Особено подходящи са бадемите, в чиято обвивка се съдържат важни вещества, които засилват реакцията на имунната система и предотвратяват разпространението на вирусите в организма.
Бадемите са изключително богати и на желязо и калций, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант. Редовният прием на орехи, които са богати на йод, също има роля на чудесно профилактично средство. Фъстъците пък съдържат фолиева киселина, която е много важна за здравето. Цинкът пък повишава броя на Т-клетките, произвеждани от тялото, за да се борят с инфекциите. Нужната дневна препоръчителна доза може да се достигне освен чрез тиквено семе, още и чрез морски дарове-раци и стриди, говеждо и тъмно пуешко месо.
Предпочитайте ядки в трипластови опаковки, за да са максимално защитени от външни влияния - влага, въздух и пряка слънчева светлина.
-Медът е популярно средство за лечение на редица заболявания и се използва често и в народната медицина. Той има широко антибактериално действие, подобрява работата на мозъка и стомаха. Богат е на много витамини и минерали. Може да се приема по около 100 гр. (1-2 супени лъжици) на ден. Препоръчително е сутрин на гладно или размесен със сока и кората на лимон, за укрепване на имунната система.
-Млечни продукти - те са богати на белтъчини и са източник на витамин D, който също засилва имунната система и предотвратяват настинките и грипа.
-Храни с голямо съдържание на витамин С - всякакви плодове и зеленчуци. Особено богати на витамини са лимоните, боровинките, червените чушки и кивито. Магданозът също е много полезна храна за предпазване от простуди и грип. Добре е да се похапва и тиква, която съдържа големи количества витамин А и калий. Дневната доза трябва да е около 200 гр.
-Подправки - Консумацията на подправки също има стимулиращ ефект за имунитета. Сред най-важните са канела, карамфил, анасон,босилек и мента, които също са богати на антиоксиданти.
Възрастните могат пък да приемат по една-две чашки червено вино на ден, което също ще помогне да преборим зимните болести. Може да се консумира и греяно с подправки. Червеното вино неутрализира свободните радикали и действа благотворно на целия организъм. Това се дължи основно на полифенолите в него, които имат антивъзпалителен и очистващ ефект за тялото.
Щом ви побият ледени тръпки, предвестник на настинката, е добре да започнете да пиете чай от джинджифил или пилешки бульон. Ако болката в гърлото се появи в началото на грипната инфекция, правилото е: пазете се от студеното, обличайте се топло. В случая помага и чай от джинджифил. 30 грама от корена се нарязват на ситно и се варят 10 минути. Чаят може да се подслади с мед или кафява захар. Топлината навлиза в тялото и го отпуска, прогонвайки навлязлата студенина.
Лошото време често се отразява отрицателно върху настроението ни. Ето защо в подобни дни е важно да приемате три пъти на ден топла храна. Особено вечер се препоръчва супа.

Диетолозите съветват за плодовете:


Те бързо минават през стомаха, затова е по-добре да се ядат отделно, а не наред с другата храна.
Не е желателно да подслаждате плодовете със захар, защото тя пречи за усвояване на плодовата захар.
Не пийте за десерт плодови сокове, нито за възбуждане на апетита. Това е вредно за организма.
Сушените плодове се ядат или натурални, или накиснати във вода. В никакъв случай обаче не се варят.
Плодовете са най-полезни, когато не са напълно узрели. Както и зеленчуците, те съдържат повече витамин С в зелен вид. Вярно, че не са толкова вкусни, когато не са узрели, но са по-полезни.

Плодът на ангелите е папая


За родина на този плод се приема районът на Южно Мексико и Централна Америка. Семена от папая са открити още през далечната 1525 година в Панама и Доминиканската република, а около век по-късно търговските флотилии на Испания и Португалия ги разпространяват в Централна Америка, Индия и Европа. В края на 15-ти век Христофор Колумб след като опитва папая я нарича - “плодът на ангелите”. Днес, главните производители на папая в световен мащаб са Хавай, Филипините, Индия, Цейлон и Тропическа Африка.
Папая (Carica papaya) е голям тропически храст, който достига от 6 до 9 метра височина. Плодовете му наподобяват по форма и цвят на пъпеш, а вкуса е нещо средно между него и праскова. Неслучайно в Китай и Шри Ланка е наричана “пъпешово дърво”, в Куба е известна като “fruta bomba”, в Доминиканската  република като “lechosa”, а на Карибите е популярна като “papaya” и оттам получава официалното си название. Плодовете имат жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност с голям брой черни семена, които се използват изсушени и стрити като подправка. Стеблото, листата и неузрелите плодове на папаята съдържат млечно бял латекс и затова се използват при производство на тази важна суровина.
Хранитлните стойности в 100 г папая са 40 ккал; 0,5 г белтъчини; 0,1 г мазнини; 7 г въглехидрати; 1,6 г фибри. Папая има 30% повече витамин C и 50% повече калий от портокала, въпреки че съдържа по-малко калории. Също така съдържа 10 пъти повече витамин C и 2 пъти повече калий от ябълките. Папая съдържа 4 пъти повече витамин E от колкото в ябълката и портокала. Плодът също така е полезен източник на целулоза, витамин A и Е, лутеин и ликопен.
Папаята има антибиотично действие и е полезна при вирусни заболявания. Тя
намалява рискът и от чернодробни и ставни заболявания. Освен това помага за изхвърляне на токсините от организма и подобрява храносмилането. Има умерен гликемичен индекс (59) и нисък гликемичен лоудинг (2). Съдържащият се ензим папаин подпомага разграждането на храни, богати на белтъчини (месо, яйца, сирена, риба и ядки), облекчава лигавицата на стомаха, помага при за лечение на язви, намалява отоците, сваля високата температура и помага за заздравяване на рани след операция. Папаята се препоръчва на хора, които трябва да използват стероиди.
Папаята може да се консумира сурова, консервирана, на нектар или като гарнитура на различни месни ястия. Нарязаният плод се разваля бързо, затова трябва да се консумира незабавно. Ако има черни петна или леки набраздявания по кората, това не означава, че папаята е развалена. Меката външна обвивка е признак за натъртване и изгниване на вътрешната част, така че опипайте добре плодът, преди да го купите.
Неузрялата и необелена папая може да се запази за две-три седмици на тъмно и студено място. Розово-червените плодове са узрели и трябва да се консумират до 1-2 дни след покупката, за да не презреят. Ако имате алергия към латекс, папая не е вашият плод!

Манго – плодът на боговете


Манго (Mangifera indica, Anacardiaceae) e плодът на вечно зеленото, тропическо плодово дърво Манго, което расте натурално Югоизточна Азия в териториите на Индия, Пакистан и Бангладеш.
Плодовете узряват относително бавно за три до шест месеца. По размер те са близки до лимона, а по форма - на круша. Оцветяването при узряване е от жълто, през оранжево към наситено червено. Обикновено са неравномерно оцветени, тъй като се берат все още зелени. Узрелият плод е жълто-червеникав. Когато го избирате опипайте за меки натъртени участъци и разгледайте за лепенка-етикет, която да удостовери произхода на плода. Съхранявайте мангото според цвета му. За да дозреят зеленикавите плодове оставете на слънце - на стайна температура, но не в хладилник, докато придобият жълтеникаво-червен цвят. Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, значи е узряло. Зрелите плодове консумирайте в рамките на една седмица, а може и да ги замразите за един до два месеца във фризера. В хладилника може да се съхранява около месец.
От гледна точка на своя невероятен вкус, мангото е наричано плодът на боговете. Неговата сочна вътрешност, е много сладка и има различни вкусови оттенъци – бананово-лимонов, на праскова, на диня. Яде се по различни начини. Може да го среже на половина, да премахнете костилката и да изядете вътрешността с лъжичка или да нарежете плодът на малки парчета. Запомнете, че мангото е най-вкусно охладено. Суровите плодове пък могат да се добавят към салати, варени към десерти, конфитюри, сосове и месни ястия. Плодовете също така може да се сушат и консервират, правят се от тях сокове, желета и сладка.
Мангото съдържа калий, магнезий, натрий, мед, бета-каротин и витамин A, B1, B2, C, Е и PP. 100 г манго – 65 kcal, 0.5 белтъчини/гр, 0.3 мазнини/гр., 15.2 въглехидрати/гр, 1.8 фибри/гр и 14.8 захари/гр. Рисковете, свързани с консумация на манго, са единствено алергични реакции.
Плодовете имат статут на суперхрана, осигуряват по малко от почти всичко нужно на тялото, за да функционира добре. Те са богати на фитохимикали с висок антиоксидантен потенциал: каротиноиди (алфа и бета-каротин, лутеин), полифеноли (кверцетин), флавоноиди (кемпферол), галиева киселина, танини, кетахини, кафеена киселина. Уникален за мангото е ксантоновият дериват мангиферин.
Манго плодовете съдържат в малки дози от почти всички витамини. Богати са на витамин С, провитамин А PP, E, група В, а също така магнезий, калий, мед, флавоноиди, целулоза и ценния лупеол с антиоксидантно, антиатеросклероза и противовъзпалително действие. Имат умерен гликемичен индекс(56) и нисък индекс на гликемично зареждане (5). Плодовете са богат източник на мед, необходим в процеса на образуване на червени кръвни клетки, чийто дефицит може да доведе до анемия.
В мангото се съдържа много каротин. Неговата месеста част е богата на бета-каротин, по съдържание надминава и моркова. Високото съдържание на бета каротин, който играе ролята на антиоксидант, предпазва кожата от лошото влияние на околната среда.
Мангото е много подходящ продукт за кокошата слепота. За малките деца, свежия мус от манго е по-полезен, дори и от пюрето от моркови. Плодовата киселина стимулира храносмилането. Благодарение на високото съдържание във вътрешната влакнестата част на много минерални вещества и течности, мангото стимулира дейността на бъбреците и червата. Сокът му е полезен при малокръвие, спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове, засилва апетита. Един плод манго около 640г покрива 1/3 от дневната потребност на организма от калии и видимо понижава кръвното налягане. Сокът от манго способства за укрепването на стените на кръвоносните съдове, затова той може да се използва в изготвянето на диета при атеросклероза. Целулозата пък регулира работата на червата, улеснява премахването на вредните продукти от обмяната на веществата. Маслото добито от костилките на манго има приложение в козметиката и съдържа допълнително мастни киселини, мангиферин и галотанин.

Властелинът на цитрусите - помело


Помело (Citrus Grandis или Citrus Maxima, на китайски “тхонгди”)или шедок е цитрусово дърво с най-големите цитрусови плодове произхождащо от Азия.
Китайците първи започват да отглеждат помело преди повече от 4000 години. Не случайно наричат помело “китайски грейпфрут”. Поради горчивината си, помело дълго време е консумиран само на Индонезийския полуостров. Днес помело се отглежда главно в южната част на Китай, Тайланд, Тайван, Южна Япония, Виетнам, Индия, Индонезия, островите на Таити и в Израел. В САЩ и Южна Америка се отглежда в големи плантации. В Азия предпочитат помело - горчиво, кисело и сочно, а европейците създават нови сортове, които са по-сладки, но не толкова сочни. С други думи “европеизираното” помело има вкус подобен на грейпфрута, но без да горчи и затова често е наричано “меден грейпфрут”. В България плодът е познат едва от няколко години.
Помелото на вид е като гигантски грейпфрут - теглото на най-големите екземпляри стига 8-10 кг., но за разлика от грейпфрута има по-мек вкус, макар и да не е толкова сочен като киселия си роднина. Най-често се консумира суров и обезателно почистен от ципите или на фреш. Чистото тегло на плода (без кората) е около 70%. За разлика от грейпфрута и другите цитрусови плодове помелото няма семки. Вътрешността на плода е куха, а ципите подобно на грейпфрута са доста дебели.
В 100 г от екзотичния плод се съдържат 40 калории, значителни количества витамин А, С, B1, B2, бета-каротин, 205 мг калий, антиоксиданти, етерични масла, микроелементи, 0,7 г белтъчини, 9,1 г въглехидрати, няма холестерол и мазнини. Плодът намалява риска от простудни и сърдечносъдови заболявания (понижава кръвното налягане и предпазва от атеросклероза), укрепва имунната и нервната система. Екстрактът от семената на този плод е с антибактериални и антиоксидантни свойства.
Помело действа антибактериално и се препоръчва при диети за отслабване, тъй като съдържа липолитичен фермент, който спомага за усвояване и разграждане на белтъчините. Това го прави верен помощник на активно занимаващите се с фитнес и различни видове спорт.
Кората на цитруса съдържа високо количество биофлавоноиди – натурални имуностимуланти. Изследвания показват, че биофлавоноидите в помелото могат да избавят организма от излишния естроген и да спомогнат за стопиране разпространението на ракови клетки при пациенти с рак на гърдата.
Помело има тонизиращо действие при състояния на умора. Смята се, че помага при повишена температура, болки в гърлото, стомашни болки, безсъние и др.
Белите цветове на този плод пък се използват в парфюмерията - имат силен и привлекателен аромат.
Добре узрялото помело е с жълта, а не със зеленикава кора, макар че има сорт тъмнозелено помело с розова сърцевина. В магазините и на пазара най-често е в мрежичка, в която по-трудно се вижда цвета на плода, но не е невъзможно. Изберете тежко за големината си помело, без петна по него.
Много хора се въздържат да купуват помело заради дебелата му кора. Но той се изчиства много по-лесно от грейпфрута. Кората лесно се отделя от меката част, трябва само по-дълбок разрез.

-------

Фактология:

-В Югоизточна Азия някога са използвали ципите около месото на плода за лечение на упорита кашлица и за борба с епилептични припадъци;
-В Азия и Америка го използват в комплексната терапия на хипертоничната болест, защото неговият сок нормализира кръвното налягане. Изследвания показали, че в резултат на тази вкусна терапия кръвното налягане се понижава с цели 10 пункта;
-В Китай, отглеждат помело още преди Христа, но от няколко години има строго изградена държавна програма за употребата на плода, за който се твърди, че е спасител на китайския народ от различни болести и абсолютен гарант за добро здравословно състояние. Дори, по времето на епидемията от птичи грип, като негово противодействие е препоръчван чай с помело. А за Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие;
Тайланд също много ценят помелото и го смятат за чудотворно. Местните твърдят, че ако в продължение на 3 години плодът се консумира ежедневно, има благоприятно въздействие при лечението на белодробни заболявания, астма и туберколоза. А ефектът от спазването на същата процедура в рамките на 5 години може да унищожи ракови клетки. Тайландците са сигурни, че консумиращите чудният цитрус след година се превръщат в по-добри, отзивчиви и любвеобилни хора.

Хавайски десерт с помело:

Продукти: 250 г ванилов сладолед, 200 г кутия компот от ананаси, 1 портокал, 1 помело, 25 мл портокалов ликьор, 25 мл бананов ликьор.
Приготвяне: Портокалът и помелото се обелват, почистват се от ципите, а ананасите се изцеждат от компота. Нарязват се на средно ситни парчета и се сервират върху сладоледа. Сладоледът се разпределя в чаши за мелба, след това идва ред на парченцата плодове, а най-отгоре се залива с двата вида ликьор.

Национална пациентска организация е против предложените текстове в Проектонаредбата за условията и реда за унищожаване, преработване и използване за други цели на лекарствени продукти


Във връзка с Проектонаредбата от Национална пациентска организация (НПО) поставят следните питания:

-Как се процедира в случаите, когато пациентът е закупил лекарствата от друг град или от друга държава?
-Къде се връщат лекарствата, в случай че пациентът не пази касовата бележка за закупените лекарства?
-Къде се връщат лекарствата, ако аптеката, от която са закупени, вече не съществува?
-Как фармацевтът може да бъде сигурен, че му се връщат същите лекарства, които са били закупени от него преди време?
-Къде и как върнатите лекарства трябва да бъдат съхранявани в аптеките?
-Какво се случва с ненужните лекарства, които все още са в срок на годност?
-Как трябва да се процедира с тези медикаменти, които Изпълнителната агенция по лекарства е обявила за негодни?
От НПО считат, че ако текстовете от Проектонаредбата бъдат приети в този си вид, това ще стимулира порочни практики сред гражданите и по никакъв начин няма да ги насърчи да унищожават лекарствата с изтекъл срок на годност по установения ред, което от своя страна би породило напрежение в обществото. 
Ето защо те препоръчват преразглеждане на заложените текстове и въвеждането на промени, касаещи изясняване на поставените от тях по-горе въпроси.
От НПО са убедена, че не би се стигнало до подобно напрежение, ако пациентите или техни представители бяха включени в разписването на Проектонаредбата за условията и реда за унищожаване, преработване и използване за други цели на лекарствени продукти.

четвъртък, 5 януари 2012 г.

Бебе на 2012 година е Василена Василева Самарова


Василена е родена, по по естествен път, с тегло 3.25 кг и дължина 47 см.,  в първата минута на новата 2012 година- в 00 часа и 01 минути в МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003", Дупница, с помощта на екипа д-р Михаил Ангелов, д-р Емилия Помакова и акушерките Георгиева и Пехливанова.
Тя има сестричка, която е на 2 години и 7 месеца.Двамата им родители към момента са безработни.
Янко Шарков е  последното бебе на 2011-а, роден две минути преди полунощ в Пазарджик.Той тежи 2,4 кг и е с височина 44 см. Майка му едва 16-годишна, с начално образование и без съпруг.
Двете бебета ще получат подаръци от производители на бебешки стоки и сребърни медальони, защото годината е високосна. Британското посолство пък им е приготвили две минифланелки с олимпийското лого на Лондон 2012.
Със 7,8 на сто спад на раждаемостта, отчетоха организаторите на кампанията "Бебе на годината" по време на 13-то й издание.

Най-висока раждаемост има в Сливен, който заема и първото място по извънбрачни раждания, а най-малко раждания в страната има в МБАЛ "Проф. д-р Асен Златаров" в Златоград, където за цялата година се е родило само едно дете.
.

---------


 Родителите купуват бебешки стоки втора употреба

Заради кризата едва 32 % от родителите се интересуват дали купуваните от тях детски дрехи, играчки и пособия отговарят на стандартите за качество, като на изключителна  популярност се радват детските стоки „втора употреба", отчетоха от ръководството на една от българските фирми-производители на детски продукти.
От компанията предупредиха, че не може да има компромис с бебешките стоки, защото понякога употребяваните столчета и колички може да са амортизирани да представляват риск за бебето. Дрешките пък "втора ръка" може да докарат алергия, предупредиха още те.


Комисията за защита на потребителите през миналата година е забранила за продажба в България почти 300 вида стоки, сред които 192 са столчета, колички, проходилки,
детски дрехи и обувки.

сряда, 4 януари 2012 г.

От тази година връщаме лекарствата с изтекъл срок на годност, но само в аптеките, в които сме ги купили и срещу касов бон

Всеки път, когато си закупите лекарство, трябва да пазите касовата бележка, а най-добре е да запишете на гърба й в коя аптека сте го купили. Повечето лекарства са със срок на годност около 5 години, което означава, че след този период ще трябва да намерите запазения касов бон, да отидете до съответната аптека и да върнете медикамента.
Ако го изхвърлите в канализацията или в кофите за боклук, ви грози глоба от 300 до 1000 лева.
Това предвижда проект на наредба на здравното министерство, който предстои да бъде одобрен.

Китайската държавна телевизия стартира тестово 3D телевизионен канал в опит да привлече зрители

и да увеличи потреблението, като стимулира повече хора да си купят 3D телевизори.
Зрителите, които съставляват най-голямата тв аудитория в света, вече ще могат да хващат канала China 3D TV Trial Channel с 3D телевизори, специални очила и цифров приемник, съобщава агенция Синхуа.
Каналът излъчва по три пъти на ден 3D съдържание с продължителност от четири часа и половина като спектакли, анимации, филми и спорни програми и обещава да излъчва предстоящите Летни олимпийски игри в Лондон.
Китайската централна телевизия пусна канала в неделя, който първоначално ще може да се гледа безплатно, в партньорство с Beijing TV, Shanghai Media Group, Jiangsu TV, Tianjin TV и Shenzhen TV, достигайки до най-големия зрителски и рекламен пазар в Китай.
Каналът ще бъде официално пуснат на 23 януари, за да съвпадне с началото на едноседмичните празненства за Лунната Нова година, когато китайците по традиция пътуват до родните си места и гледат специални вариететни тв програми, посочва БГНЕС.
В година, през която китайското правителство предупреди за спад на икономическия растеж в страната, председателят на Държавната комисия за радио, филми и телевизия заяви, че 3D каналът може да създаде търсене на 3D телевизори "на стойност милиарди юани".
В Китай има приблизително 500 милиона телевизора, интернет потребителите са над 500 милиона и страната се превърна в най-бързо растящия бокс офис в света с над 60% растеж на приходите миналата година до 1,5 милиарда долара.

Медът - най-доброто средство срещу махмурлук

Британски учени твърдят, че медът помага идеално на тялото да се освободи от токсичния ефект на препиването, съобщи в. „Дейли телеграф”. Британското Кралско дружество по химия обясни, че фруктозата в меда е много важна за разграждането на алкохола в безвредни продукти.Махмурлукът е толкова неприятен, защото алкохолът първо се разгражда на ацеталдехид, който е токсичен за тялото и предизвиква главоболие, гадене, повръщане, каза д-р Джон Емсли от Кралското дружество. С помощта на фруктозата той се преобразува в оцетна киселина , а тя с нормалните метаболитни процеси се изгаря до въглероден двуокис, който се издишва.
Учените препоръчват към празничната трапеза да се добавят препечени филийки с мед. Така тялото ни по-лесно ще се справи с алкохола, пише БТА. Срещу махмурлук е полезно също преди да седнем на празничната трапеза, да изпием чаша мляко, а преди лягане да изпием половин литър вода.Млякото забавя усвояването на алкохола, което означава, че тялото трябва да се справи с по-малко ацеталдехид в даден момент. Водата е необходима, защото алкохолът предизвиква дехидратация, а тя влошава махмурлука. Затова е добре да се пият и безалкохолни, а накрая вечерта за завърши с две чаши вода.

25% от всички аборт във Великобритания са направени от момичета под 20-годишна възраст

България е на 15-то място по аборти на тийнейджърки под 20 години (10,7%) в изследване на 22 страни

Средният процент за страните от Европейския съюз (ЕС) е 12%, показва статистиката, публикувана в британски медии. Почти 25% от всички аборт във Великобритания са направени от момичета под 20-годишна възраст, показва проучване. Шокиращите цифри, съставени от ЕС, показват, че британските тийнейджърки прекратяват нежелана бременност далеч по-често от европейските им връстнички. Резултатите пробудиха безпокойство относно достъпът до противозачатъчни средства и сексуалното образование на децата в училище. Докладът показва цифри за 2008 г., останали почти непроменени и до днес. През годината във Великобритания са направени 1,2 милиона аборта, което е равно на населението на страни като Малта и Кипър. Най-много аборти има в Белгия 25,2%, следвана от Великобритания с 22,1% , Дания (17,6%), Финландия (14,4%). След тях се нареждат Франция, Естония, Испания, Унгария, Португалия, Германия и Румъния. След нас с по-малък брой аборти са Словения, Италия и Полша, а на последно място е съседката ни Гърция с 4,1%, обобщава БГНЕС. Статистиката показва, че в ЕС всеки девети аборт е направен от тийнейджър. Сред жените над 35 най-малко прекъсвания на нежелана бременност има във Великобритания.

Вино ще се нарича напитката, направена само от грозде

Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда. Това е заложено в проектозакон за виното и спиртните напитки, който беше одобрен на заседанието на Министерския съвет. Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Продукт с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса. Освен това се предвижда да се налагат по-високи санкции за незаконно производство и нарушения при процеса на производство на виното.
Новият закон предвижда глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, да са от 10 000 до 100 000 лв. От 3000 до 30 000 лв. е глобата за всеки, който предлага спиртни напитки без ясен произход.
Цената на виното и спиртните напитки няма да се промени, защото акцизът остава същият.

България е на 16 място сред страните от Европейския съюз по брой население

Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че родени през 2011-а бебета, ще са с 5000 по-малко от тези през предходната година. През 2010-а са регистрирани 75 513 живородени деца. Статистиката показва още, че на 1000 момчета се падат 944 момичета.
Броят на жените във фертилна възраст намалява от 2,068 млн. души през 1990 година на 1,907 млн. човека през 2001 година, а  през 2010-а вече е 1,757 млн. Около 90 процента от ражданията са на жени между 15 и 34 години, които са намалели през 2010 година спрямо 2001-ва с 11,4% , а в сравнение с 1997 година - с близо 16 %.
Намалял е относителният дял на ражданията от жени на възраст между 20 и 29 години. Увеличава се делът на децата, чийто майки при раждането са били на възраст между 30 и 39 години. Като тревожна тенденция бе отчетено увеличаването на ражданията от момичета под 15 години. Делът на тези деца е нараснал от 0,1 на сто през 1960 година до 0,5 процента през 2010 година.
През 2010 година са били регистрирани най-голям брой многоплодни раждания от 1960 година досега - 1244, като при 1191 случая са родени при две деца, а при 53 - три деца. През 2010 година в страната са починали 708 деца на възраст до една година, като в сравнение с предходната година тези случаи са с 21 по-малко.
1 на сто от населението на Европа има българско гражданство. България е на 16 място сред страните от Европейския съюз по брой население, сочат още статистически данни.

В Голямата ябълка се живее с 2,6 г. повече в сравнение с другите градове в САЩ

Родено сега бебе в Ню Йорк има шансовете да доживее до 80,6 години. Преди десет години то можеше да се надява да доживее до 77 години.
За първи пъти от 1901 година Ню Йорк изпреварва по продължителност на живота другите американски мегаполиси.
Тези положителни резултати се дължат както на екологичната политика на Майкъл Блумбърг, така и на постиженията на предшественика му Руди Джулиани в борбата с престъпността, отбелязва БТА.
В Ню Йорк през последната година забраната за пушене стана по-строга, намаляха смъртните случаи от СПИН и свръхдози наркотици, жертвите на инфаркти вече са по-малко, пътните произшествия с фатален край също бележат спад, както и убийствата.