Translate

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Лекарствата, с баркод срещу ментетата, ще поскъпнат





Нова система за идентификация на лекарствените продукти ще доведе до поетапното им оскъпяване в периода от 2013 до 2017 г., съобщиха на семинар за новото законодателство за лекарствената безопасност.
Става дума за специфичен идентификационен номер (баркод), който ще трябва да носи всяка отделна опаковка, разпространявана в рамките на ЕС. Уникалните номера ще съдържат 20 и няколко числа. Ще ги посочва Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това са предимно лекарства, които се купуват с рецепта, обясни доц. Илко Гетов от Медицинския университет в София.
Той подчерта, че идентификационната система представлява група от уникални кодове, които няма да се въвеждат за всички лекарствени продукти, а само за лекарствата, които са обект на най-чест риск, най-често фалшифицирани и най-продавани. Така ще става ясно къде коя опаковка е излязла от продажба и от кой пациент е закупена.
Черен триъгълник, обърнат с върха надолу, ще бъде върху листовките на новите лекарства, които са под наблюдение пет години след появата им на пазара заради непредвидени странични ефекти. Знакът ще насочва пациентите да внимават с лекарството и да знаят, че то е наблюдавано и специфично. „Той ще напомня на пациентите да бъдат по-внимателни с приема на лекарството да следят за нежелани странични ефекти и да докладват на лекаря или фармацевта, ако имат такива”, обясни проф. Гетов. Така лекарствата ще се разграничават и от фалшивите, които се разпространяват свободно в интернет пространството. Не са малко обаче случаите, при които фалшиви медикаменти са откривани не само в България, но и в целия Европейски съюз. Добрата новина е, че потребителите вече ще могат да проверяват дали онлайн търговците имат лиценз да продават лекарства на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).
Защитният знак, заедно с други мерки, се налага заради изисквания на европейски директиви за безопасност на лекарствата. Предстои да бъде въведен с европейска директива за безопасност на медикаментите и чрез промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. До края на тази година трябва да се синхронизира законодателството за лекарствената безопасност и да започне пилотното въвеждане. Всички нови правила, които имат за цел да предпазят пациентите от приема на медикаменти с изтекъл срок на годност, фалшифицирани или с множество странични ефекти, ще влязат в сила у нас в средата на следващата година. До 2015 г. пък производителите трябва да въведат изцяло системата на унифицирано кодиране, а до 2017-а е гратисния период, в който ще се провери дали система за фалшифицираните лекарства действа или не.
Системата ще струва милиарди, категорични са експертите от Българската асоциация по лекарствена информация (БАЛИ). „Производителите трябва да инвестират милиарди в новата система за проследяване и контрол на безопасността на медикаментите. Това ще ги натовари значително и те ще трябва да компенсират тези разходи”, коментира доц. Татяна Бенишева, председател на БАЛИ.
Според специалистите производителите ще осигурят тези пари, като оскъпят продуктите, които предлагат т.е като ги калкулират в цената им. Аптеките пък също трябва да инвестират минимум по 300 евро за четци на кодовете и за софтуер.
Новото европейско законодателство променя и механизма, по който пациентите ще могат да съобщават за неблагоприятни условия, които се наблюдават при тяхното лекарствено лечение. Пациентите вече ще имат възможност сами да съобщават проблемите си, да сигнализира за негодни, опасни или фалшиви лекарства, които не дават нужния ефект или пък предизвикват нежелани странични реакции. на гореща линия, както и на сайта на ИАЛ, от началото на следващата година. Освен това ще се изработи и система, която да ги стимулира да дават тази информация на лекуващия си лекар или фармацевт. От своя страна те ще я събират и отново ще я изпращат до ИАЛ. Концентрираната информация пък ще се подава към Европейската агенция по лекарствата, където ще се анализира и проверява.
Поправките в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ще минат на второ четене през парламентарната здравна комисия в края на октомври. Като цяло имаме известно забавяне в синхронизирането на законодателството си, но се надявам до края на годината поправките да бъдат гласувани, от народните представители. В момента се обсъждат в ЕК промени на директиви за подобно унифициране и на медицинските изделия, обясни председателят на Комисията по здравеопазване към парламента Даниела Дариткова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар