Translate

неделя, 12 февруари 2012 г.

Подписка от 100 онколози за въвеждане на тотална забрана за пушене на закрити обществени места

Във връзка с 04.02. - Световен ден за борба с рака доц. Здравка Валерианова, директор на СБАЛО,  връчи на здравния министър д-р Стефан Константинов подписка от 100 онколози, които са за въвеждането на тотална забрана на пушенето на закрити обществени места. Те категорично  заявяват, че цигарите са основен рисков фактор за отключването на онкологични заболявания, напоследък при които има значително увеличаване.
В тази връзка доц. Валерианова съобщи, че при тях се лекуват по 40 000 нови случая всяка година.
У нас 262 хиляди души са с различни онкологични заболявания. От тях над две трети от случаите т.е. около 180 000 са със злокачествени новообразувания, чиято поява е пряко свързана с тютюнопушенето, като по-засегнати са мъжете.
Цигарите са основен рисков фактор за възникването на тумори на носа, носната кухина и синусите, ларинкса, трахеята, бронхите и белия дроб, стомаха, хранопровода, дебелото черво, ректума и ануса, устните и устната кухина, фаринкса, бъбреците, пикочния мехур, маточната шийка, матката.
Последните научни данни показват, че тютюнопушенето най-вероятно е свързано и с рака на млечните жлези. През последните години заболеваемостта при тези локализации се увеличава все повече - над 25 хиляди са новите случаи през 2010 г., а през тази година се очаква броят им да достигне 29 хиляди. Стресът също е сред основните рискови фактори.
Специалистите смятат, че най-много от новооткритите случаи през 2012 година ще са рак на белия дроб и трахеята - 4077, на гърдата - 4046, и на дебелото черво - 3065. Най-смъртоносни пък се оказват ракът на белия дроб, на шийката на матката, както и туморите в мозъка. Данните на Националния раков регистър показват, че по-често боледуват мъжете, отколкото жените. Най-многобройни са хората с рак на белия дроб между 60 и 69 години, но има засегнати и не малко младежи между 20 и 29 години.
30% от онкологичните заболявания могат да бъдат предотвратени, с радикални промени в начина на живот - ако освен цигарите се елиминира и алкохола. Употребата на алкохол е най-важният рисков фактор за рак, допринасящ за 22% от световните смъртни случаи, обявиха от СЗО. Лекарите съветват също да ядем повече плодове и зеленчуци, да внимаваме с килограмите и да спортуваме активно.
Над 60 % от хората подкрепят въвеждането на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места, посочват от МЗ. Според проучване на Гапъп за последната година броят на пушачите у нас е намалял с 2 до 3%. Планира се пълната забрана за дим на обществено място да влезе в сила от 1 юли тази година. Дали ще стане, предстои да видим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар