Translate

събота, 6 ноември 2010 г.

Националният съвет на БЛС реши-на 19 ноември ще се проведе национален протестен митинг в София

На вчерашното си заседание (05.11. т. г.) Националният съвет на БЛС,  освен това  е взел и следното решение,  че представители на съюза  ще участват в преговорите с различните институции като НЗОК, МЗ и др., с оглед недопускане прокарване на решения във вреда на лекарското съсловие.
Извънреден събор на БЛС ще се проведе в Пловдив на 17 и 18 декември. 
Дневният  ред  включва представяне на концепция за промени в устава на БЛС ; промени в Закона за съсловните организации; избор на зам.-председател на БЛС; разглеждане на проект за НРД и гласуване на мандат за подписването му; разглеждане на предложения за възможностите за оползотворяване на земята, собственост на БЛС и евентуално решение относно Дома на лекаря.
-

Митрева: Швейцарското правило няма да се прилага през 2011 г.

„Швейцарското правило” за осъвременяване на пенсиите няма да се прилага през 2011 г. Това заяви управителят на НОИ Христина Митрева в предаването на Дарик радио „Седмицата”. Според нея това не е честно, но в момент, в който няма нарастване на доходите на работещите, не може да има нарастване на пенсиите. „Когато на входа няма нарастване, на изхода също не може да има. Увеличението на размера на осигурителната вноска, не е увеличение на доходите – те остават същите”, обясни шефът на НОИ.
Ако има някакво нарастване, то трябва да е обвързано само с инфлацията, смята Митрева. Те е категорична, че растежът на пенсиите трябва да следва растежа на доходите.
Размерът на пенсиите ще бъде повишен едва през 2013 година, съобщи още Христина Митрева. Тя добави, че плановете предвиждат растежът на пенсиите да следва растежа на доходите и да няма дисбаланс, както през 2009 година. Тогава пенсиите бяха увеличени с около 20 процента, но доходите останаха същите.
Митрева коментира и случая със предвидената за закупуване сграда за териториалното управление в Пазарджик. „НОИ не купува сгради по решение на управителя, а по решение на надзорния съвет. Цифрата, която изнесе Владимир Каролев (при цена на квадратния метър от над 1100 евро) е за обекти, които ние не бяхме приели, но те трябваше да влязат в справката на Надзорния съвет.Ние сме приели цена от 460 евро на кв. метър”, обясни тя. Пращали сме писма до областни управители и кметове, с молба да ни осигурят сгради. Отговорът до момента е не, допълни управителят на НОИ.
По думите й НОИ има парите за закупуване на сградата и не става въпрос за средства взети от пенсиите на хората. „Всяка година Сметната палата прави проверка за изразходването на средствата. Те не могат да се вземат от където и да е, има си пера”, каза Митрева.
По думите й подобен проблем имат и подразделенията на  НОИ във Велико Търново, Кърджали. На месец плащаме около 600 000 за наеми на сгради и архивохранилища, каза шефът на осигурителния институт и допълни:
„Винаги трябва да се изхожда от целесъобразността на едни разходи. Да се преценява дали са наложителни. Щом сме внесли справката в Надзорния съвет значи сме преценили, че вече е наложително да се закупи сграда за нуждите на поделението в Пазарджик. Сградата не е нова, но е запазена, намира се в центъра, а не е в покрайнините.
Преди време, например, държавата ни даде сграда за архивохранилище във Враца, която трябваше да укрепим. Четвърта година я оправяме и продължаваме да плащаме наем за помещенията, в които съхраняваме архивите”.
„Вече приехме архивите на всички ликвидирани осигурители и трябва да ги съхраняваме. Нямаме време за планове”, категорична е Христина Митрева.
Категорийното пенсиониране няма да изчезне докато има категории, заяви още тя. „Трябва да се мисли за подобряване условията на труд, защото докато те са лоши ще има и категории за вреден труд”, допълни Митрева. 
Агенция Кросс

Европейският парламент се ползвал за почивен дом


Европейският парламент се използва главно за почивен дом, смята дългогодишният евродепутат и бивш ръководител на Групата на либералите в парламента Греъм Уотсън. Уотсън прави това откровено изказване, отразяващо широко разпространеното мнение в Брюксел, в новата си книга "Изграждане на либерална Европа". Въпреки засилените пълномощия на Европейския парламент, които са залегнали в Лисабонския договор, то със сигурност ще подхрани критиките на евроскептиците заради огромните разходи на парламента и стриктно ограничената му роля при вземането на европейски решения. Греъм Уотсън бе избран за пръв път в Европейския парламент през 1994 г. и кара трети мандат без прекъсване в единствената институция в Европейския съюз, чиито членове се избират с пряко гласуване. "През тези петнадесет години в Европейския парламент няколко пъти изпитах разочарование. Първият път беше, когато след избирането ми през 1994 г. забелязах, че политическите партии използват парламента главно за почивен дом на онези, които са приключили с националните си политически кариери или пък се готвят за такива", пише той. Друго разочарование според него е свързано с откритието, че значителен брой депутати смятат за важно Европейският съюз да си остане изолиран, допълва БТА. "Това ме порази, тъй като бе едно учудващо доказателство за трудностите в борбата срещу невежеството", отбелязва британският евродепутат либерал. Връщайки се назад в годините, Греъм Уотсън пише, че още през 1994 г. е имало много политици в Европейския парламент, които са предпочитали да правят европейска, а не национална кариера. Това бе тенденция, която продължи след изборите през 1999 и 2004 г.
"Брюксел започна да привлича нов тип европейски политици - млади, владеещи много езици, амбициозни и уважаващи други култури", отбелязва Уотсън, но същевременно добавя, че "депутатите от малцинствени групи са смешно малко". 
Радио Дарик

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов приветства предложението на КНСБ, КТ „Подкрепа”, БЛС и БАПЗГ на консенсус за развитието на здравеопазването в България и се ангажира с инициирането на обществен и политически дебат в най-скоро време

Исканията, които социалните партньори са декларирали са разумни и това ми дава надежда да смятам, че може бързо да постигнем съгласие, заяви в специално прессъобщение здравният министър . 
Регулацията на медицинските дейности задължително трябва да се съгласува и контролира с БЛС. В тази връзка призовавам съсловните организации да започнат и преговорите по изготвянето на нов НРД. Няма пречки срокът на действие на НРД да бъде намален на 1 година. Това е и мое желание, то се налага от промените, които текат в системата. 
трябва да започне и преразглеждане на действащата методология на НЗОК за разпределение на средствата за болнична помощ през 2010 г., тъй като в момента постъпват доста сигнали за наличие на субективизъм при разпределянето на средствата към отделните лечебни заведения.  Управлението на НЗОК и в момента се извършва на трипартиден принцип, но няма пречки квотата на здравноосигурените лица да бъде увеличена, посочи здравният министър. Според него промени в механизма за заплащане на лекарския труд и в остойностяването на медицинските дейности са нужни, а социалните партньори безспорно имат място при изготвянето им. В момента клиничните пътеки се остойностяват от звено в МФ. Резултатите се съгласуват с Консултативен съвет, в който влизат представители на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и на пациентите. 
 Към момента в МЗ няма постъпила информация, че се предвижда намаление с 30% на цените на клиничните пътеки, а и няма логика това да се случи при наличие на по-голям проектобюджет на НЗОК за 2011 г., се казва в прессъобщението на пресцентъра на МЗ. 
------
Бюджетът за здраве е най-добрият възможен. 
 В параметрите на бюджета за  2011  г.е разписано, че за сектор „здравеопазване" ще бъдат отделени 3,5 млн. лв. 
Това е прилична сума за условията, в които се намира държавата, заяви той и увери, че  ако има как, догодина ще иска още повече пари  за сектор здравеопазване. 
------



 327 болници са подали документи в Районните центрове по здравеопазване до края на октомври, за пререгистрация, показват междинните данни в Министерството на здравеопазването.
Общо 332 лечебни заведения подлежат на пререгистрация  от тях 153 са многопрофилни, 131 специализирани болници и 48  диспансери. 
В бройката  не влизат 12 -те държавни психиатрични , както и всички ведомствени болници.  При подаването на документите се оказа, че две специализирани болници вече са се преобразували в медицински центрове, а една е преустановила дейността си. Да се вместят в крайните срокове за пререгистрация не са успели само две лечебни заведения. МЗ ще установи какви са причините за това. Пререгистрацията на лечебните заведения ще продължи с проверка на подадените документи.
За да се осигури равнопоставеност при оценяване на лечебните заведения е изградена максимално гъвкава система на работа. В момента се преработват част от медицинските стандарти, така че изискванията в тях да не затрудняват работата на болниците. Затова лечебните заведения ще могат да подават допълнителни документи и след 31 октомври тази година. За да се даде равен старт и на новите болници, оценката на обема дейност, който имат, ще се прави едва година, след като са започнали работа. При нужда от допълнителна информация болниците ще могат непрекъснато да задават въпроси на имейл: lz@mh.government.bg .
Пререгистрацията е нужна, за да се определи нивото на компетентност, което ще получат отделенията и клиниките - първо, второ или трето. То ще се оцени на базата на брой специалисти, апаратура и съответствието с медицинските стандарти. По този начин ще се определят възможностите на всяка болница какви дейности може да осъществява. Това ще гарантира на пациентите, че навсякъде ще получават по-качествено и адекватно обслужване. Регулирането на дейността, която могат да извършват болниците се очаква да намали и прехвърлянето на пациентите от едно лечебните заведения към друго или забавянето на лечението им.
След приключване на пререгистрацията на страницата на МЗ ще се публикуват и данните с нивата на компетентност на болниците.

Протестите на медицинската общност продължават - единодушни са КНСБ, КТ „Подкрепа”, БЛС и БАПЗГ


С трансфера на 320 млн. лв., от НЗОК към МЗ, държавата абдикира от здравеопазването тотално. Това бламира солидарността в здравноосигурителният модел, тъй като с пари на осигурените се плаща лечението на неосигурени лица.
Така държавата в момента тласка хората просто да не се осигуряват за здраве, каза д-р Иван Кокалов, вицепрезидентът на КНСБ на съвместна пресконференция относно съвместните им последващи протестни действия с КТ „Подкрепа”, БЛС и БАПЗ.
Болниците продължават да затъват в „черна дупка”, задлъжняват към доставчиците СИ и покриват дефицитите с пари от фонд работна заплата. Квалифицираният персонал на много места е недостатъчен. Остава под въпрос оказването на качествена помощ за българското население. Ако не постигнем оптимален консенсус просто ще си сменяме здравните министри, както сменяме чорапите си ежедневно и ще продължим да правим реформи на парче, без нещо да се подобри съществено, подчерта д-р Кокалов.
Според него реформа трябва да има в ПИМП и да се промени финансирането, защото „това което се случва там натоварва системата” т. е. болничната помощ. Капитационното заплащане трябва да бъде сменено със смесено. А в остойностяването на всяка една здравна услуга в цената трудът, който до сега е една остатъчна величина, трябва да бъде също включен. Ние ще искаме НРД да се подписва всяка година като цената на труда се съгласува включително и със синдикати и с работодатели в сектора, каза още д-р Кокалов.
Той призова управляващите да прехвърлят добрите практики, от обсъждането на пенсионната, и по отношение на здравната реформа. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов акцентира, че в България има медицина, но здравеопазване няма. То е на случаен принцип, без каквато и да е координация, а благодарение на НЗОК в последните години всичко е блокирано в системата, но най-вече доболничната помощ.
Той съобщи, че в извънболничната помощ в Русе има неизползвани 27 хил. направления и неизразходвани 200 хил. лв. за лабораторни изследвания поради страх от санкции, а същевременно и 7 ОПЛ са глобени за надхвърлени регулативни стандарти. Това означава, че здравната каса стимулира да не се работи в доболничната помощ, което от своя страна рефлектира в качеството и във болничната помощ, поясни д-р Райчинов.
БЛС няма никакво участие в нито една точка от проектобюджетът на НЗОК, който е намален с 40 млн. лв. за догодина, продължи той Определени са прогностично-задължителни бюджети за болниците, които уж са търговски дружества, от надзорния съвет на касата. Плащанията са разделени на 4 групи, в зависимост от собствеността на болничното лечебно заведение, а срокът на НРД е запазен на 5 години, съобщи още той и обясни, че до сега на нито едно от писмата им, които е принуден в последно време да изпраща с юрист и двама свидетели, касата не е отговорила. Нещо повече във връзка с остойностяването на клиничните пътеки, сподели, че експертите на лекарския съюз са получили писма със схеми в последния момент като срокът за връщането им е бил едва ли не примерно на следващия ден. Естествено повечето от тях не са и отговорили, но независимо от това, след дни, са получили благодарствени писма за тяхното участие в процеса на остойностяване.
Ясно е, че каквото нареди МФ това се случва и в НЗОК и в МЗ, констатира той, а в отговор на нападките в публичното пространство от някои институции заяви, че БЛС не е синдикат и никога няма да бъде. Нашите протести са протести на цялата медицинска общност в страната и като съсловна организация защитаваме правата и интересите на своите членове. Ако управляващите не вземат под внимание исканията ни протестите няма да спрат. Едно от тях е възстановяване на трипартитния принцип на управление в НЗОК.
Цялата медицинска общност в страната е безкрайно обезверена, а обезверения лекар е по-страшен от недоучилия, подчерта д-р Райчинов.
Според проф. Станка Маркова, председател на БАПЗГ най-пострадалото съсловие от хаоса в здравеопазването и от реформите в него е тяхното.
В последните месеци, повечето от болничните сестри и акушерки в страната са получавали по 50-100 лв. като аванс.
Няма чуваемост, играем си на демокрация. Правят се срещи, кръгли маси на които се повтарят едни и същи проблеми, но в крайна сметка без да последва нещо от това, каза проф. Маркова.
Д-р Евгений Душков от КТ „Подкрепа” сподели, че работещите в Белодробния диспансер на сточна гара са били готови да излязат на ефективна стачка, тъй като за лечение на пациентите си са получавали в последните месеци от касата по 1000-1500 лв., за лечението на 60 пациента, но ненадейно са им били приведени 113 хил. лв. от МЗ, което е осуетило намеренията им.
Това ли е начина, да се размърдаме, за да получим нещо, зададе той риторичен въпрос.
Ние от КТ „Подкрепа” считаме, че реформа отдавна няма. Досега не сме видели концепцията за нея, макар че срокът бе до 31.05. т. г.. Искаме от управляващите да сложат на масата разписана реформа по месеци и тя да има визия поне за 5 години, за да могат колегите да имат някаква сигурност и спокойствие.
И той бе категоричен, че ако бъде приет проектобюджетът на НЗОК за 2011 година, в този му вид от парламента, това е безпрецедент, който никога до сега не се е случвал в държавата и от синдиката ще предложат да се обяви край на здравноосигурителния модел в България и НЗОК да мине като отдел към МФ.
Той сподели още, че тази сутрин (05.11. т. г.) е имало протест пред НЗОК заради неспазване на колективните трудови договори и неправомерни съкращения вече на повече от 15 души. От информация на БТА става ясно, че инспекцията по труда извършва проверка по случая.
По време на пресконференцията стана ясно, че и двата синдиката са категорично против въвеждането на диагностично-свързаните групи (DRG), които сега се ползват само в три държави и за които се отделят средства в бюджета на касата за догодина, само и само да се имитира, че ще се прави реформа.
Участващите в пресконференцията изразиха надежда, че премиерът Б. Борисов и финансовия министър С. Дянков ще се вслушат в това, което днес (05.11.) МФ е казал - „не затягайте толкова коланите, че ще удушите икономиката”, което според тях е силен знак към управляващите, че трябва да търсят балансът.
Изразиха недоумение, от нелепото гръмко оповестяване от здравното министерство, че са превели 20 млн. лв. на болниците, което на практика означава, че се хвалят, че с 3 месеца закъснение са свършили 40% от работата си.
Ако управляващите не се съобразят с нашите искания за: регулярно изплащане на задълженията към медицинските изпълнители, за да могат да се осигурят работните заплати на медицинските специалисти; за публично, прозрачно управление на НЗОК, като бюджетът и се разходва само за здравноосигурителни плащания (т. е. разходната част е не по-малка от приходната); регулацията на медицинските дейности да се изработва, извършва и контролира от НЗОК и БЛС (на база медицинска целесъобразност) и провеждане на обществен и политически дебат, с участие на всички заинтересовани страни, с постигане на консенсус за целите, конкретните стъпки и срокове на реформата в здравеопазването, протестите ще продължат.
Общи регионални протести са насрочено на 08.11. т. г. в Добрич, на 09.11. в Ст. Загора, на 10.11. в Пловдив и на 17.11. в Пазарджик. След тях ще се премине към едночасова ефективна стачка в цялата страна, а ако не бъдат чути се предвиждат и постъпателни ефективни протести.
Все още обаче нямат яснота по отношение на националния протестен митинг, тъй като всичко зависи от това кога и как ще бъде гледан бюджетът на НЗОК в Народното събрание, заявиха те.
Ще продължим с натиска и ще бъдем заедно, твърдо заяви в заключение д-р Кокалов от името на синдикални и съсловни организации.

четвъртък, 4 ноември 2010 г.

От съюз на зъботехниците в България (СЗБ) алармираха


По време на пресконференцията си на тема „Ще стигне ли докрай НАП в проверката на стоматологичните услуги в България? Защо съществуват зъботехнически лаборатории, които работят в сивата икономика?”, че новия актуализиран стандарт, регламентиращ дейността им, е одобрен от Висшия медицински съвет към МЗ още през февруари, но и до сега не е обнародван в ДВ.
Като причини от съюза посочиха финансовите проблеми в системата, честата смяна на здравните министри и стремежа на чиновниците стандартът всячески да не види бял свят.
Димитър Цветков, президент на СЗБ, съобщи, че от всички 20 членове, „против” е гласувал единствено представителят на Българския зъболекарски съюз и обвини държавата в лицето на МЗ, че тотално е абдикирала и не полага усилия да сложи ред в този сектор, както и БЗС, че е против европейски стандарт, който регламентира отношенията клинична и медикотехническа лабораторна дейност в интерес на пациента.
Това е разковничето явно някой не желае да има ред в тази дейност у нас, констатира той.
Според него обаче новият стандарт ще извади на светло зъботехниците от сивата икономика, никой не може да каже сега какъв процент са те, ще сложи ред в системата и пациентите ще са наясно за какво, колко плащат. Лабораториите пък ще бъдат длъжни да изложат официален ценоразпис, а за всяка коронка, мост или протеза пациентът ще получава т. нар. поръчка-фиш с две цени – на клиничната и на лабораторната (зъботехническата) част от лечението. А лекарите по дентална медицина (зъболекарите) ще трябва да посочват с кой зъботехник и коя лаборатория работят зъботехническите конструкции, което в момента не са задължени да правят.
-Фактурата се издава на този, който дава парите, а парите ги дава пациентът, но ние вместо на него издаваме документ на лекаря по дентална медицина, който препредава всъщност парите на пациента към лабораторията и за мен като президент на Съюза на зъботехниците това е абсолютно нарушение, заяви Цветков.
Настояваме за ясен регламент и прозрачност, което означава, че у нас трябва да бъде въведена европейската практика на разделяне на заплащането. Просто е необходима воля за създаването на ясна нормативна база и въвеждането на стриктен контрол от страна на институциите, заяви още той.
-Ако лекаря по дентална медицина е провел скъпо лечение и го е включил в цената, то пациентът без да си дава сметка за това твърди, че коронката например му струва 400 лева, защото не е на ясно каква е цената на клиничното лечение и цената на зъботехническата услуга. Ето затова трябва да я има поръчка-фиш, в която се вижда кое колко струва, го подкрепи и секретарят на съюза Йордан Бояджиев.
Според представителите на съюза акредитацията на лечебните заведения трябва да претърпи промяна. По стария закон тя бе задължителна за сключване на договор с НЗОК. От тяхна страна има подадени над 20 молби и нито една удовлетворена.
Освен това те са категорични, че не може току що завършил зъботехник веднага да започне частна собствена практика.
-Това го няма никъде по света и се питаме докога политиците ще продължават да си затварят очите. Харесваме изказването на премиера  „да си върнем държавата от сивата икономика”, защото милиони левове се въртят и в денталната медицина, единодушно заявиха те.
По време на пресконференцията бе съобщено още, че:
  • По решение на управителните съвети на БЗС и на техния съюз цените се правят според спецификата на отделните региони в страната като има един определен минимум, под който не може да се падне в интерес на здравето на пациента.
  • Зъботехнически услуги не фигурират в пакета дейности, заплащани от НЗОК, което на практика означава, че 2.5 милиона възрастни хора практически сами заплащат за подвижното протезиране. У нас поне на 5 год. (толкова е гаранционния им срок) трябва да има по-една безплатна протеза за възрастните хора, които са ощетени, тъй като преди да се пенсионират са си плащали, а и сега продължават да си плащат здравните вноски. В цяла Европа зъбни протези, коронки и мостове се плащат от здравните фондове.
  • Децата и младите хора също изцяло заплащат лечението на ортодонтски аномалии с апарати, брекети и т. н., но през последните години броят на зъботехниците, които работят точно тези видове зъботехнически услуги рязко намалява. А ликвидирането, през 200 год., на зъболекарските кабинети в училищата, което бе изключително постижение за държавата ни, е най-голямата трагедия и най-голямото престъпление спрямо децата.
  • Общият брой на зъботехниците в страната също намалява. През 1991 г. в държавните и общинските зъботехнически лаборатории са работили приблизително 3600 зъботехници, а днес те са едва 1200 за цялата страна, а регистрираните като лечебни заведения медикотехнически лаборатории са 630. Наблюдава се „застаряване” в професията и отлив от нея. Едновременно с това обаче приемът на студенти в медицинските колежи в София, Пловдив и Варна, подготвящи кадри по специалността, също драстично е намален.
  • Наблюдава се свърхконцентрация на дентални лекари и съответно на зъботехници главно в столицата, за сметка на периферията. Индикативните стандарти, действали до 2000 година са предвиждали съотношение дентални лекари/зъботехници 10:8, а днес това съотношението е приблизително 8:1, което означава че 8300 дентални лекари (4000 от тях работят в София) могат да разчитат на 1200 зъботехници.
  • Продължава да бъде голям броят на зъботехниците, работещи „в сянка”, а усилията на съюза да се въведена ясна регулация определено се натъкват на съпротива от страна на Българския зъболекарски съюз.
  • Пациентът едва в 8% от зъболекарските кабинети получава финансов документ и в повечето случаи няма как да разбере реалната стойност на зъботехническата услуга. Тази практика крие огромни възможности за злоупотреба, защото какво плаща денталния лекар на зъботехника е известна само на тях двамата, но понякога съотношението достига 3:1 в полза на клиничната част т. е. на лекарите по дентална медицина. В Германия съотношението е – 60 лв. за лабораторната и 40 лв. за клиничната част.
  • Основната вина за този хал е на пациентите, които все още не отстояват и не си търсят правата т. е. не изискват, както фактура, така и детайлна информация за стойността на манипулациите в зъболекарския кабинет и за стойността на зъботехническата услуга.

вторник, 2 ноември 2010 г.

На кратко казано


Американски учени разработиха необичайна дъвка с вкус на зеленчуци и месо


Необикновената дъвка е създадена с помощта на специална технология, която позволява в нея да се сложат различни вкусове с помощта на микроскопична капсула.
Желаният вкус се появява след определено време. На този етап са разработени дъвка с вкус на доматена супа, печено говеждо месо, печени картофи и дори сладолед.
Учените в момента обмислят рецепта за дъвка с вкус на десерт.

------
Пържолата е по-добър избор от шунката и салама

Това твърдят учени от Харвард, тъй като при обработените с консерванти и сол колбаси има по-голям риск от диабет или инфаркт за хората, които ги консумират. 
------
Диетолозите съветват храната да се обработва бавно топлинно.
Изследванията показват, че при много високи температури, в храната се образуват токсини, които с времето могат да доведат до напълняване, сърдечни заболявания, диабет и други.
Приготвената на слаб огън храна запазва по-голямата част от витамините си, а и много от полезните вещества не се разпадат.

Ин витро бебетата растат по-бързо


Учени от Нова Зеландия наблюдавали развитието на 200 деца и открили съществена разлика в ръста на тези, родени след ин витро процедура. Те били по-високи от своите връстници, заченати по естествен път, съобщава Physorg.
Към шестата година ръстът им надвишавал средно с 2.6 сантиметра този на нормално родените деца.
Според учените разликата се дължи на приема на лекарства, съпътстващ процедурата по изкуствено оплождане, което от своя страна променя хормоналния профил на родените след това деца.

Генът МКР-1 е „главният виновник" за появата на депресията


Американски екип от Йейлския университет установи, че депресията има генетична природа, а не се генерира от силна психическа претовареност.
Проучването им върху дейността на главния мозък доказва, че депресията се появява при активацията на гена МКР-1, чиято функция е да поддържа мозъкът здрав, съобщи в. „Дейли телеграф”.
Учените са идентифицирали генът, след сравнителен анализ на пробите от мозъчни тъкани от починали пациенти с диагноза депресия и на психично здрави.
Когато гена е активиран явно блокира молекулярни пътища, които са важни за оцеляването и функционирането на невроните в мозъка. Последните са използвани за трансфер и обработка на информация в мозъка чрез обработване на електрически и химични сигнали. Широкият диапазон грешки при функционирането на невроните, обяснява именно индивидуалните различия на симптомите и защо при депресията всеки пациент се повлиява от различни видове антидепресанти. Обяснява също така и защо сегашните терапии не са ефикасни при 40 % от пациентите с депресивно заболяване.
Според проф. Роналд Дюмън, ръководител на изследването, активността на гена МКР-1 е два пъти над нормата при хора склонни към депресивни състояния.
Екипът на проф. Дюмън е установил, при изследвания върху мишки, че когато генът МКР-1 е дезактивиран у гризачите, те стават резистентни към стреса, а когато той е активиран, те показват симптоми на депресия.
Генът МКР-1 предоставя потенциална мишена за разработване на нов клас лекарства срещу депресия, смятат учените.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър медисин".

Към антидепресантите най-рядко прибягват българи, германци и гърци


Палмата на първенството се държи от португалците в Европейския съюз. През последната година 15 % от тях са посягали към лекарствата, за да подобрят настроението си, което е двойно повече от средния показател за ЕС - 7 %.
При германците и гърците потреблението е 3%, а при българите 4%, сочи изследване за психичното здраве на Европейската комисия, предаде германската агенция ДПА.
Като най-честата причина за техния прием се посочват депресиите и състоянията на тревожност.
Според данните от проучването Евробарометър, проведено в началото на годината,  по-често към тях посягат жените, безработните, хората с ниски доходи, живеещите сами и хора, търсили професионална помощ за своите психологически или емоционални проблеми.
Проучването показва и разлики в усещането за щастие между богатите северни страни в Европа, където е нисък процентът на употреба на антидепресанти, и по-бедните страни от Южна, Централна и Източна Европа, където участвалите в проучването са били доста по-мрачни и унили.
В Швеция 90 % от анкетираните са заявили, че „никога” или „рядко” се чувстват толкова зле, че нищо да не може да ги ободри и да подобри настроението им. В Гърция и Румъния това заявяват 56%, а в Литва и Италия ­ 57%.
В Португалия, независимо високият процент на употребяващите антидепресанти тези, които "никога" или "рядко" изпадат в униние са 73%. А това е съвсем близо до средния за ЕС - 74%.
-----
Класация на Световния икономически форум показа, че скандинавските държави и тази година са на първо място сред страните с най-голямо равенство между мъжете и жените. Първите четири места са заети от Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция България се класира на 50-о място от изследваните 134 страни. Страната ни обаче слиза с 12 места в класацията спрямо 38-ото място през 2009 г.
Преди нас са Македония, Еквадор, Панама, Гвиана, Уганда, Барбадос, Монголия, Намибия, Куба, Мозамбик, Тринидад и Тобаго, Шри Ланка.
Последните три места заемат Пакистан, Чад и Йемен.

Високите мъже са с по-висок риск от рак на тестисите


Това твърдят учени от САЩ, на база извършени 13 различни проучвания с 10 000 мъже, съобщи Би Би Си.
Експертите са установили, че с всеки 5см. височина над нормата, рискът се увеличава с 13%.
Все още не е ясно какво стои зад тази връзка, но едно от обясненията включва хормоните, участващи и в растежа, и в захранването на туморите.
Учени от Националния институт по ракови заболявания в Англия обаче категорично не са съгласни с колегите си от САЩ и не виждат връзката между височината и риска от заболяването.
Според тях гените носят по-голям риск от заболяване от височината. Процентът на рак на тестисите е 1% от всички регистрирани случаи при мъжете.
Експертите обаче са единодушни в едно, че мъжете трябва да са нащрек за промени в своето тяло и ако забележат такива да потърсят незабавно лекарска консултация. Половината от случаите на рак на тестисите се появят при мъжете на възраст под 35 години, но тези във възрастовата група 25 и 34 са най-застрашени.
Ракът на тестисите е едно от най-лесните за лечение форми на заболяването, което се среща сравнително рядко, твърди Сара Хом, директор на информационния център към Центъра за изследване на рака.

отказваме въглехидратите, за да сме все млади


Диета бедна на въглехидрати е ключа към дълголетието ни. Намаляването на приеманите от човека калории с около 3/4 от обичайното им количество, води до удължаване на младостта и живота, твърди проф. Синтия Кейниън от университета на Калифорния в Сан Франциско, според в. „Дейли мейл.
Тя е установила, че виновници за това са два гена.
Когато е активен „лошият”, човекът не живее дълго. „Добрият” пък неутрализира свободните радикали, които се свързват с много заболявания – от рак до Алцхаймер.
Проф. Кейниън, изключвайки първият и подсилвайки втория ген, успяла да накара червеи, които нормално живеят 20 дни, да останат витални до 144 дни. Ако беше човек, щеше да живее 450 г., твърди тя.
Човек, когато хапва торта или бял хляб, отделя повече инсулин, (от своя страна той повишава нивото на серотонина, предизвикващ състояние на релаксация и подобряване на настроението) който активира „лошият” ген.
Е не е нужно все пак напълно да се отказваме от сладкото в храната ни, достатъчно е да сведем до минимум въглехидратите, за да подпомогнем на „добрия” ген, да ни държи дълги години по/все млади...
Но да не забравяме обаче факта, че бедна на въглехидрати храна води до депресивни настроения.

-----
Британски учени от “Импириъл колидж Лондон” развенчаха мита за трайната полза от протеиновите диети.
Проучване, обхванало 400 000 възрастни от 10 европейски страни, разкри, че яденето на повече месо води дългосрочно до покачване на килограмите дори при равен брой калории, съобщава Би Би Си.
Шунката, кренвиршите и червеното месо най-много допринасят за напълняването.
Прекомерната консумация на месо води до напълняване както при жените, така и при мъжете. Консумиращите ежедневно по 250 г месо, качват 2 кг повече в сравнение с тези, които не ядат месо, макар че храната им е с еднаква енергийна стойност, показва проучването.
Това удря по теориите, че диети с високо съдържание на протеини и малко въглехидрати спомагат за дългосрочно отслабване, коментира Би Би Си.
Размерът на порцията, пържола или количеството месо, трябва да са не по-големи от карта за игра, съветва диетологът Сайън Портър, която е и говорител на Британската асоциация по диететика.

„Макдоналдс” -глобен!


Веригата за бързо хранене „Макдоналдс” ще трябва да плати 17 500 долара на свой бивш мениджър от Бразилия, тъй като надебелял драстично, докато работел там, пише британският вестник „Дейли телеграф".
Бразилският съд се е произнесъл в полза на ищеца, защото е бил принуждаван ежедневно да яде от менюто на фирмата, за да „тества качеството на продуктите”.
32-годишният мъж, чиято самоличност се пази в тайна, работил 12 години в Макдоналдс. Той разкрил в съда, че компанията освен, че предлагала „безплатен обяд" на подчинените си, но и плащала на „мистериозни клиенти" да оценяват храната, услугата и чистотата в техните заведения.
От компанията естествено са отхвърлили обвиненията.

Препоръчват ни автогеноцид


Пребиваващите у нас представители на техническата мисия на Международния валутен фонд (МВФ) за пенсионната реформа се произнесоха с препоръки за "реформиране" на пенсионната система в България.
Освен че господата долетели у нас само за няколко дни и отседнали в един от най-скъпите хотели (както между другото правят навсякъде по света), не препоръчаха прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт, обявиха сегашната ни система на пенсионното осигуряване в този й вид за добра. Но трябвали мерки за подобряване на състоянието й. Според експертите възрастта за пенсиониране трябвало още да се увеличи, защото била по-ниска от тази в други държави.
Но това тяхно твърдение просто не е вярно -днес във Франция, в Гърция, а и другаде прагът за пенсиониране е с няколко години по-нисък от у нас.
Според експертите от МВФ дупката в пенсионната ни система била голяма. А обсъжданите в момента реформи на кабинета нямало да запълнят пробойната. Финансистите от международната институция са на мнение, че по-високи пенсии у нас могат да се постигнат чрез доброволни, освободени от данъци спестявания на хората в пенсионните фондове по т.нар. трети стълб. .Т.е. те завоалирано се изказаха против солидарното пенсионно осигуряване. Това обаче означава, че средствата, вместо да влизат в него и да запълват пробойните, се препоръчва да бъдат пренасочели в частни пенсионни фондове, които по време на финансови кризи са уязвими от срив.
Но и това не е всичко!
Господата, гледайки от своята камбанария, се изказаха за продължаващо увеличаване на стажа и повишаване на възрастта за пенсиониране, докато не достигне 66 години за всички.
Но какво означава това? И не представлява ли това за хората в страна като нашата изискване за работа до гроб? Защото продължителността на живот у нас за последните 20 години постоянно пада, като за мъже вече е едва около 67-68 години. А и ще продължи да намалява при това де факто несъществуващо вече здравеопазване. Защото дори да си платиш, в тази антисоциална държава вероятността да получиш адекватно лечение е минимална.
Освен това какво ще стане с онези, които по здравословни причини не са в състояние да се трудят до такава преклонна възраст, или загубят работата си? От какво да се препитават те в залеза на своя живот? За тях финансовите талибани от МВФ може би ще препоръчат суицид!?
Иван Аладжов

Като не идва принцът, навита съм и на коня Или защо народът изпадна в предреволюционното състояние на недочакалата девица


Съществуват едни момичета, обладани от викторианска нравственост, които упорито чакат да дойде принцът на бял кон. След двайсетина години обаче перспективата да останат стари моми дотам им изпива девическото търпение, че те са навити и конят да ги поязди. Като няма принц, може и да е кон, може и да не е бял, може и да е куц, а и само конска опашка да е, пак е по-добре от варианта да си останат само с голата илюзия.
След двайсет години чакане, обладан от пулсираща надежда, която просветва само по време на избори, нашенецът - именуван народ, електорат, създание с несменен чип, изпадна в положението на девойката. А това си една класическа революционна ситуация. Която, по традиция, си остава само ситуация.
След като египетските пирамиди бяха построени по-бързо от магистрала  “Тракия”, народът нададе вопъл: Добре де, нека се корумпират, нека пълнят гушите, ама да я построят най-накрая. Сиреч, за предпочитане е,  простосмъртни и корумпирани да пътуваме по магистрала, нежели по наподобяващото лунен пейзаж шосе, на което китайските тайконафти могат да тренират стъпването на луната. Подобен предреволюционен вопъл се разнесе тия дни и по отношение на независимата Темида, която стриктно съблюдава някой невинен да не влезе в затвора. Или - виновен, но хремав. Ама как така, пита електоратът, за двайсет години нито един здрав престъпник не пристъпи в килията с подобаващо наказание? Не може ли да окошарите поне един мафиот, пък дори и да е полуздрав, полувиновен и полудоказан.
Е, не може, защото това си е един простодушен призив за тоталитарна държава. Ала електоратът е упорит и продължава да настоява: Ами тоя, дето е построил палат с шест басейна, а се води на минимална заплата и не си плаща здравните осигуровки, поне на него не може ли, така, да му осигурите едно здравословно наказание. Не може, защото трябва да бъде доказан произходът на парите, а разследването ще ни отведе до финикийците.
И така, изпаднал в параноичното състояние на недочакалата девица, редовият българин стига до кардиналното решение, което бе публикувано в пресата: Като не можете, пратете на Веселото село вместо НАПовски хеликоптер един НАТОвски, да го бомбардира и да го заличи от картата, на която и без това не е отбелязано. Ето как логично стигнахме до революционния призив, на който би завидял и Пол Пот.
Само че не живеем в някогашната Камбоджа, а в страна, членка на ЕС, населена с еврочленове, които, ако се превъплатят в ролята на разколебаната девица, ще стане смешно. А и страшно. Подобен хермафродит нито ще разсмее Брюксел, нито ще го уплаши, а по най-демократичен и драматичен начин ще бъде подложен на пластична операция, за да придобие образ и подобие, съответстващи на цивилизацията, към която сме се присъединили.
Защото, щом поданиците на парламентарната република започнат да жадуват за принца, който да ги оправи, това е сигурен сигнал, че ще се появи конят. Или цял табун диви коне, които ще се наредят на държавната ясла. И както показва опитът, само ще зобат и цвилят. Пред съответните трибуни. Но пък и повикът за принц е резултат, който биха отчели социолозите след един подобен референдум. Последен знак, че държавните институции трябва да заработят.
Иначе ще се наложи да си търсим нов Аспарух, който да основе наново държавата.
Само че поради заетите коне ще дойде пеш.
Красимир ДИМОВСКИ
В-к „Марица”

Илюзиите приключиха! Да сме живи и здрави!

„Три страни в Европа успяха да не увеличават данъци и да не намаляват заплати и пенсии. Това, че България е една от тези три държави, показва далновидна политика" - така, внасяйки го в Народното събрание, финансовият министър описа основното качество на проектобюджета за следващата година. И добави: "Трябва да следваме начертания път, който се оказва правилен“.
Четири дни по-късно обаче, след като обеща на лекарите всичко, което пожелаха, и преди да направи същото и за синдикатите, премиерът обяви: „Вдигам осигуровките с 3 процента. До 17 ч. часа искам да приключа и с пенсионната реформа. Желая ви да сте живи и здрави”. И с един удар „приключи” с куп неща, сред които „правилният път” и „далновидната политика”.
Приключване със замах Приключване със замах
Реформите - приключени преди да започнат
Той приключи със здравната и пенсионната реформа. Или по-точно с приказките за тях, тъй като за повече от година дори и плахото подобие на реформи така и не започна. Въпреки това здравната система, източвана по думите на самия премиер както никоя друга, получава допълнително 600 милиона. А други няколкостотин милиона ще бъдат иззети от частния сектор и хвърлени в бездънната държавна пенсионна система.
Всъщност, и двете системи се нуждаят от радикална смяна на модела, за която никой не мисли и без която много скоро ще установим, че допълнителните пари са безследно изчезнали, а проблемите са си останали.
Приключване с предвидимостта и доверието
Проблемите обаче може и да се задълбочат. Най-напред преките последици от вдигането на осигурителната вноска са лесно предвидими - още закрити работни места, още по-ниско потребление, по-малко инвестиции, по-голям сив сектор.
Вдигането на осигурителната вноска обаче означава и приключване с може би единствената последователно следвана от няколко правителства линия в българската политика. И с единственото конкурентно предимство на българската икономика - ниското данъчно бреме.
Внезапното отклоняване от тази линия след безкрайните клетви в обратното означава и приключване с предвидимостта и доверието, последиците от което е по-трудно да се изчислят.
Неловките опити да се замаже това приключване само ще влошат нещата. „Ние не вдигаме осигуровките, а ги възстановяваме”, каза премиерът и с антилогиката си направи всякакви спекулации допустими и обосновани. Може ли, например, да се изключи 20-те процента ДДС да станат 22, след като това няма да е повишаване, а възстановяване?
Знаят ли въобще накъде са повели държавата и народа? Знаят ли въобще накъде са повели държавата и народа?
Умелата врътка, с която държавата се кани да сложи ръка върху огромния резерв на здравната каса пък, поражда мрачни допускания за бюджетния дефицит и въобще за финансовата стабилност.
Търси се нов "спасител"
За някои, разбира се, всичко това въобще не е изненада. За много други станалото през миналата седмица означава приключване с илюзиите - че управлението е дясно и реформистко, че има воля и знание да промени нещата и че въобще знае какво прави.
Скоро храбрият избирател, склонен да се доверява на празни приказки и тупане в гърдите, ще започне да се оглежда за нов спасител. А на останалите отдавна не ни остава нищо друго освен да се надяваме „да сме живи и здрави”…

Анализ на Ясен Бояджиев

Ранната менопауза може да се „предскаже” с генетичен тест


Жените, след навършването на 20 години, ще могат съвсем скоро посредством генетичен тест, да определят дали не са предразположени към ранна менопауза, публикува „Дейли телеграф".
Тестът ще е от особена полза за представителките на нежния пол, особено в развитите страни, които все по-често отлагат майчинството за по-късна възраст.
Така посредством него жените ще могат да планират подходящият момент за забременяване.
Резултатите от изследване, обхванало 2000 жени, засегнати от ранна менопауза и 2000 жени, които не са имали подобен проблем, на специалисти от университета на Ексетър, показват, че четири гена удвояват възможността и увеличават от пет до 10 % рискът от ранна менопауза.
Установено е, че способността на жените да зачеват намалява срзедно около десет години преди настъпването и.
Известно е, че ранната менопауза е свързана с понижен риск от рак на гърдата. Тя обаче прави жените по-податливи на други здравни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, остеопороза и естествено понижена плодовитост.
Жените навлизат в менопауза обикновено на възраст около 51 години, но някои от тях получават последната си менструация още през 40-те години, а други в 60-те.

Слабеем, но не с диети, а с микрочип



Английски учени създадоха микрочип, който се поставя лесно под кожата в областта на стомаха, за контролиране на отслабването.
Механизмът му на действие е основан на създаването на импулси, стимулиращи изработването на хормона PYY в организма, понижаващ апетитът, подобряващ обмяната на веществата и спомагащ за бързата преработка на храната.
Така с микрочипа пълните хора получават възможност да отслабват до 5 килограма месечно, без да прибягват до строги диети, операции на стомаха или липосукции. Чипът е бил "монтиран" при 356 жени и мъже, чиято телесна маса надвишавала нормата с 15-30%, и всички те отслабнали така, както очаквали лекарите.
Чипът може да се използва успешно и от диабетици, тъй като той влияе положително на функциите на задстомашната жлеза.
Изобретателите обещават стартът на продажбите да бъде оповестен съвсем в близко време.

Маги Желязкова – „Желязната” Маги, но с Bifiform!


Маги Желязкова, носителката на титлата „Мисис България” 2003 година, я виждаме често или на малкия екран или на кориците на родни издания, но това изобщо не и пречи да бъде безупречната майка, за която няма тайни и невъзможни неща, когато се отнася до здравето или комфорта на нейното дете.
„Желязната Маги”, така тя сама се самоопредели уж шеговито, но това определение и лепва като ръкавица на изящна длан.
Без излишни пози и преструвки, тя съвсем чистосърдечно и искрено сподели, че не ползва услугите на детегледачка, че домакинства сама у дома, а графика на публичните и изяви е изцяло координиран и съобразен с малкото и момченце.
Естествено животът на всяка майка, често е изпълнен и с неприятни, тревожни моменти, свързани със здравословното състояние на детето и, което тя трябва да познава добре, както се казва от „а” до „я”.
А ако жената е и известна публична личност тревогите, свързани с такива проблеми, почти никога не остават скрити от обществения фокус.
Маги разказа, че при нейното дете, най-често са внезапните стомашни неразположения. При поредно среднощно посещение на аптека, поради силни болки в корема на сина й, виждайки колко е напрегната и тревожна, фармацевтът й препоръчва Bifiform Мини капки - комбиниран пробиотик за възстановяване на нормалната чревна бактериална микрофлора и превенция от дисбактериотис и диарии.
-Искам да ви призная, че все още благославям фармацевтката, която ми препоръча Bifiform. Не можете да си представите колко безсънни нощи ми спести тя. Bifiform се превърнаха в моето тайно оръжие, което аз горещо препоръчвам на всички мои приятелки с деца. Съветът ми е винаги да са заредени с Bifiform, независимо дали са у дома или тръгват на пътуване, за да не прекарат почивката си в ролята на медицинска сестра. Като една препатила майка, вече знам, че превенцията е най-доброто лечение и решение, сподели още Маги.
Bifiform е течна суспензия с пробиотични бактерии, която е продукт на датската компания Ferrosan, създадена преди повече от 90 години. Пробиотикът е регистриран като хранителна добавка. Той е на нашия пазар от началото на тази година.
Широкото портфолио на компанията включва мултивитамини, минерали и пробиотици, които продава в над 100 държави.
Ferrosan е и пазарен лидер в повечето от страните, където продава своите продукти. Всички те са разработвани на научна основа и са клинично тествани по най-строги фармацевтични стандарти. Компанията работи в тясно сътрудничество с университети и институти, патентова своите продукти и се стреми те да бъдат максимално изчистени откъм изкуствени съставки.
Bifiform може да се използва и от възрастни хора. Той обаче е особено подходящ за деца, над 6 до 24 месечна възраст, поради лесната дозировка и неутралност (без вкус и мирис). Затова може да бъде даван в комбинация с мляко, сок, вода или друга течност. Дневната препоръчителна доза е еднократна, по време на хранене. Може да се използва и като превенция при новородените бебета, за предотвратяване на коликите, както и на острите периоди на диария.
Bifiform не съдържа консерванти, захар, алкохол, аромати и изкуствени оцветители. Това е първият и единствен пробиотик, който не изисква съхранение в хладилник т. е. може да се държи дори и на стайна температура. Няма неблагоприятни въздействия при прилагането му с други медикаменти.
Цената на една опаковка е в диапазона от 13 до 15 лева, в зависимост от надценката на аптеката.
-----
Съвременните тенденции са за все по-широкото приложение на пробиотиците, особено при децата, които често боледуват и приемат антибиотици. Пробиотикът се приема едновременно с тях. Уникалната му формула обаче намалява честотата на предписваните антибиотици.

неделя, 31 октомври 2010 г.

От Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване (АЛДЦЗО) поискаха да се направят законови промени, които да премахнат монопола на НЗОКчрез въвеждането на допълнително задължително здравно осигуряване. Те предлагат да се запази солидарният модел на здравно осигуряване, който обаче да се надгражда с допълнителен задължителен пакет покриван от частните здравни фондове. Предложението ни е да се направи втори малък задължителен пакет, който да демонополизира НЗОК и да помогне на хората да избират добрите дружества. Не сме за увеличаване на вноската, а за правилното разпределение на средствата. С парите от 2-та процента да се покриват разходите за дейности, лекарства и консумативи, които не се поемат от касата в момента. Само такова управление на финансовия ресурс може да доведе до контрол на разходите и качество на услугата, каза д-р Мими Виткова, председател на АЛДЦЗО и изпълнителен директор на ОЗОФ "Доверие" АД

чрез въвеждането на допълнително задължително здравно осигуряване.
Те предлагат да се запази солидарният модел на здравно осигуряване, който обаче да се надгражда с допълнителен задължителен пакет покриван от частните здравни фондове.
Предложението ни е да се направи втори малък задължителен пакет, който да демонополизира НЗОК и да помогне на хората да избират добрите дружества. Не сме за увеличаване на вноската, а за правилното разпределение на средствата. С парите от 2-та процента да се покриват разходите за дейности, лекарства и консумативи, които не се поемат от касата в момента. Само такова управление на финансовия ресурс може да доведе до контрол на разходите и качество на услугата, каза д-р Мими Виткова, председател на АЛДЦЗО и изпълнителен директор на ОЗОФ "Доверие" АД.

Законите за държавния бюджет и за бюджетите на НОИ и НЗОК бяха гласувани на първо четене от депутатите в бюджетната, икономическата, социалната и здравната комисия на 28. 10. т. г..


Бюджет 2011 година е бюджет на стабилността. Реформи трябва да се правят по всяко време и като има, и като няма пари. Тогава се вижда точно кои са слабите страни и секторите, които трябва да се реформира, заяви финансовия министър Симеон Дянков.
После подкрепи думите си с латиноамерикански виц, че като дойде отливът, става ясно кой плува в морето без гащи..
В бюджета има две големи политики. Едната е, че всички пари за здраве отиват в системата - това никога не го е имало, каза той.
В първоначалния проектобюджет на НЗОК са предвидени 2.992 млрд. лв. При гласуването на второ четене ще бъде внесена поправка, така че крайната сума ще бъде 3.251 млрд. лв., поясни Дянков.
За първи път през 2011 г. няма да има голям резерв на здравната каса. Прогнозата е, че ще се съберат около 550 млн. лв. Част от тях - 100 млн. лв., са отделени за покриване на стари задължения на НЗОК за 2010 г. Други 340 млн. лв. ще отидат в бюджета на МЗ.
Това предизвика острото недоволство на лекарите. Така ще се позволи на държавата да използва парите на осигурените лица за лечение на такива, които не си плащат здравните вноски, предупредиха те.
-Абсолютна салата се направи от числа и плашещи прогнози - какво ще се случи и как ще се случи. Тази година имаме плащания за 13 месеца, следващата ще имаме за 12, само това дава едно преимущество, коментира здравният министър д-р Стефан Константинов.
-----
Парите от здравните вноски ще се използват само за плащания за здравеопазване т. е. ще отиват само и единствено за разходи и трансфери на здравната каса, предвижда промяна, внесена от „Синята коалиция", в Закона за здравното осигуряване, одобрена от парламента на първо четене.
Вносители на законопроекта са депутатите Мартин Димитров и д-р Ваньо Шарков от СДС.
Промяната бе приета със 107 гласа "за" и 7 „въздържал се” – по трима депутати от БСП и РЗС и един от ГЕРБ.
Според Алиосман Имамов от ДПС така формулиран текстът дават възможност на НЗОК да прави каквито си иска трансфери, тъй като няма ясна дефиниция на целевото използване на тези средства само за здравеопазване.
-Какво пречи на НЗОК по този текст да направи трансфер на Министерството на отбраната за закупуване на хеликоптери?, попита той.
-Основната идея е, че здравните вноски се разходват от НЗОК, обясни пък лидерът на ДСБ Иван Костов. Той също призна обаче, че така предложен текстът не гарантира по безспорен начин, че разходите на НЗОК ще бъдат използвани само за здравни
услуги на осигуряващите си.
Костов посочи, че трябва да се потърси и допълнителна гаранция и предложи редакция, която дава възможност вноската да се използва за предвидените в настоящия закон разходи на НЗОК.
И според д-р Хасан Адемов в закона не са предвидени гаранции, че парите на здравноосигурените няма да се използват за цели, различни от здравеопазване. Той бе категоричен, че в текста трябва изрично да се запише, че средствата може да отиват само за здравноосигурителни плащания. Д-р Адемов подчерта, че това е различно от "пари изобщо за здраве".
Законопроектът бе приет с обещанието на вносителите, че между първо и второ четене ще бъдат нанесени необходимите корекции, които да гарантират изразходването на парите само за нуждите на здравеопазването.
Ранното внасяне на бюджета означава, че на второ четене параметрите ще са съвсем различни, убедени са от опозицията.