Translate

сряда, 10 юли 2024 г.

Първите самостоятелни крачки на бебето са в края на първата година

 

·        Последният епизод от видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни насоки за емоционалното развитие и социалната интеграция на бебето

·        Грижата за децата е сред приоритетните теми в политиката на лидера в ритейла, който реализира разнообразни кампании, насочени към децата в отделните възрастови групи

·        Активното родителство, грижа и подкрепяща среда са ключови за бебето през първата година

 

 

В края на първата годинка децата започват да правят самостоятелни крачки и е добре
прохождането да става, докато детето е босо.  Това помага на детето да образува по-добър свод на ходилото и да не се скъсява ахилесовото сухожилие. По този начин се подобрява ходенето на цяло стъпало, а не се предизвиква ходене на пръсти. Това сподели д-р Андрей Гончаров в новия и последен епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“, който вече е достъпен онлайн.  В епизода се включват и педиатърът д-р Мила Байчева и доц-д-р Камелия Ханчева, които дават ценни съвети за храненето при децата,необходимите грижи за тяхното развитие, както и видовете профилактични прегледи.

Психосоциалното развитие 

През първата година бебето осъзнава, че е отделно същество от физическия и човешки свят и вече разбира своето име. То има нужда от подкрепяща среда, за да засили своето усещане за значимост. Това каза детският психолог доц. д-р Камелия Ханчева.

„През първата годинка бебето има нужда от грижи, за да засили усещането за себе си. Те се изразяват в отражението, което неговите действия имат у родителите – усмивка, удоволствие, харесване или дори тревога“ допълва още тя. Според доц. Ханчева важното постижение в този ранен етап от развитие на бебето, е разбирането му, че то е значимо същество и неговите действия не остават нечути или невидяни. „Това чувство е важно за неговата увереност по-нататък“, казва още детският психолог. Друго, което се случва в рамките на тази година, е отношението, което то се научава да изгражда с близките и далечни хора. Именно привързаността става основата на емоционалното развитие на бебето.

Ръст и прохождане

„Кърмачетата на едногодишна възраст наддават с доста по-малки темпове. Обикновено ходовете на тегловния прираст се намаляват до около 200-300 грама месечно.“ Това каза педиатърът д-р Андрей Гончаров, който допълни, че ръстовият прираст в този период е не повече от 2-3 см. месечно.

„Около първата годинка децата започват да проявяват много повече интерес към дигитални устройва, като смартфони и телевизори и е редно родителите да не ги използват в тяхно присъствие“, препоръчва още д-р Гончаров. Друга важен съвет е да се създадат навици за измиване на ръцете на детето в този период.

Храненето

Храненето продължава да бъде петкратно, като са заместени основните хранения, остава едно млечно хранене, било то кърма или адаптирано мляко. „Забранени все още оставят добавянето на захар, сол и особено въвеждането на сокове“, уточнява педиатърът д-р Мила Байчева.

Профилактика

·        На 1-годишна възраст се правят профилактични изследвания при детето, като се изследват пълна кръвна картина и урина. Сред препоръчителните прегледи са още измерване на ръст и тегло, оценка на психическо развитие, обиколка на главата и гърдите, обща оценка на зрението и слуха.

Ваксини

След първата година Българската педиатрична асоциация препоръчва на децата да се направи ваксина срещу варицела, която болест е социално значима и може да доведе до тежки последствия в развитието на детето.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни 2023г. по повод Деня на детето. Всеки епизод разказваше за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. 

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар