Translate

сряда, 10 юли 2024 г.

Стабилизиране на предложенията в „ИТ“ сектора

Въпреки спада на всички обяви все още няма повод за притеснения

 

 

С покачването на температурите през м. юни, спада броят на обявите, които биват
публикувани във водещите сайтове за работа в страната.

Според ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger предложенията за работа са намалели с 6% /около 3000 по-малко/ спрямо предходния м. май. Въпреки това те са с 1% повече спрямо същия период през 2023г. 

Основно спадът през месеца се дължи на по-малкия брой обяви в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ /2100 предложения по-малко/ и „Търговия и продажби“ /1000 предложения по-малко/. Не бива да се пренебрегва и фактът, че в активните отпускарски месеци през лятото активностите по търсене и предлагане на работа също намаляват и тази тенденция се наблюдава всяка година.

Това показва, че все още няма изменение в общото предлагане на работа през годината или опасенията за предстояща криза все още не се отразяват в наличието на възможности за работа.. Разбира се, има динамика на предлагането в различните сектори, но общото ниво на предлагане се запазва почти непроменено.

Лек ръст на предложенията през месеца наблюдаваме в сектор „Логистика и транспорт“ /100 предложения повече, 2% ръст/ и за пръв път от началото на годината в сектор „ИТ“ /50 предложения повече, 2% ръст/.

Умерен спад се наблюдава при предложенията в секторите „Маркетинг и реклама“ /20 предложения по-малко, 2% спад/, „Счетоводство, одит, финанси“ /70 предложения по-малко, 5% спад/, „Административни и обслужващи дейности“ /90 предложения по-малко, 2% спад/, „Здравеопазване и фармация“ /150 предложения по-малко, 6% спад/ и „Производство“ /240 предложения по-малко, 3% спад/.

Както споменахме по-горе, по-забележим спад наблюдаваме в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ /2100 предложения по-малко, 21% спад/ и „Търговия и продажби“ /1000 предложения по-малко, 8% спад/.

Тези два сектора заемат най-голям дял от предложенията в страната и съответно месечната динамика на предложенията е най-силно изявена.

В сектор „Строителство“ боят на предложенията остава непроменен спрямо предходния месец.

Анализът на HR компанията и кариерен сайт JobTiger показва, че при предлагането по сектори на годишна база се наблюдава спад в секторите „ИТ“ /-20%/, „Строителство“ /-4%/ и „Производство“ /-1%/. В останалите сектори отчитаме по-голям брой предложения спрямо м. май 2023, като динамиката е илюстрирана на схемата по-долу.

С най-голям дял на обявите са секторите „Търговия и продажби“ /25%/ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ /17%/ и „Производство“ /15%/. След тях се нареждат секторите „Логистика и транспорт“ /12%/, „Административни и обслужващи дейности“ /11%/, „ИТ“ /7%/, „Строителство“ /6%/, „Счетоводство, одит, финанси“ /4.9%/, „Здравеопазване и фармация“ /4.8%/, „Маркетинг и реклама“ /3%/ и „Изкуство“ /1%/.

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 3% или 100 предложения от този тип по-малко през м. юни. Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 8%  от предлагането.

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 47% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ /19%/, секторите на аутсорсинг /BPO/ индустрията /18%/ и „Търговия и продажби“ /9%/.

Във всички водещи областни градове предложенията са намалели през м. юни. В гр. София спадът е 4%, а в останалите: Пловдив /-6%/, Варна /-12%/, Бургас /-14%/, Русе

/-2%/ и Стара Загора /-3%/.

Като дялово разпределение в гр. София обявите са 41%, а в останалите градове са: Пловдив /10%/, Варна /9%/, Бургас /4%/, Русе /3%/ и Стара Загора /3%/.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар