Translate

неделя, 16 юни 2024 г.

Lidl и Mastercard® връчиха стипендии на студенти в сферата на здравословното хранене

Lidl и Mastercard подкрепиха две талантливи стипендиантки в рамките на фонд „Иди,

учи и се върни“  на Сдружение Tuk-Tam в специално създадената от двете компании категория #ХраненеСмисъл. Стипендиите в размер на 10 000 лева получиха:

·        Ася Ризова, която впечатли журито с това, че поддържа кулинарен блог в Instagram /Asya’s Kitchen/ с почти 6 000 последователи, че е бакалавър по психология и има опит в налагането на български бранд за иновативни здравословни продукти. Мисията ѝ е да разпространява здравословното хранене с личен пример и да го наложи в България като начин на живот сред младежите. Една от целите ѝ е да създаде и собствена готварска книга.

·        Йоанна Йорданова, която още от дете е запалена по готвенето и творенето на десерти. Завършва с бакалавърска степен по архитектура, а днес прилага познанията си по химия в друга сфера – тази на висшето сладкарство с иновативни техники и здравословни продукти. Мечтае смело – в бъдеще иска да основе международно призната сладкарска академия в България. Тя ще учи в топ академията за сладкарство Ecole Ducasse във Франция.

Фонд „Иди, учи и се върни“ е инициатива на Tuk-Tam, която подкрепя мотивирани
българи да учат магистратура в чужбина, като след това приложат наученото в България. Това са първите дарения от фонда, които ще бъдат посветени целево на една от най-важните теми за здравето и бъдещето на човечеството и планетата – храненето.

Образованието на тема хранене, здраве и устойчивост е поредната стъпка в дългосрочния ангажимент на Lidl под надслов #ХраненеСмисъл за предоставяне на селекция проверени, качествени, здравословни и устойчиви продукти на достъпна цена и за популяризиране на осъзнато хранене сред българите. Mastercard от своя страна е ориентирана към образование, приобщаване на момичета в професиите на бъдещето и подкрепа на дългосрочни екологични решения за хората и планетата. Двете компании избраха своите стипендиантки не само защото имат талант в кулинарията, но и защото демонстрираха ясна визия какво е „осъзнато хранене“ и бяха убедителни как виждат собствения си дългосрочен принос върху средата и младите хора в България.

---------------------

Слънчев бряг посрещна този уикенд седмия за сезона фермерски пазар на Lidl

 

От 14 до 16 юни на паркинга на магазина в курорта стоката си показаха 12 производители, като 4 от тях се включиха за първи път.

Тематично акцент на този пазар са пясъчните картини на Валентина Николова от Елхово. Тя започва да се занимава с това изкуство като на шега, но днес вече е доста популярна в града си и околностите. Предпочита работата с естествен пясък, без примеси и изкуствено създадени цветове.

“Lidl ми е любим магазин. В Елхово нямаме, но пазарувам от този в Ямбол. Поканата да се включа във фермерския пазар в Слънчев бряг е голяма радост за мен. Имам възможност да покажа на повече хора картините си и да обменя опит с други творци на свободна практика”, споделя Валентина.

За първи път в пазара участваха още “Задругата” от Бургас със сладка и тахани, Радостин Николов от село Гроздьово с мед и пчелни продукти от собствения пчелин в резерват Шерба, както и Елена Тодорова от Търговище с нейните сапунени сувенири. 

От познатите вече участници на фермерските пазари клиентите на магазина в Слънчев бряг видяха фирмите “Азер” и “Болярски хан” с техните месни и млечни продукти, Димитър Панчев от Генерал Тошево с боб и ядки, Екоферма от село Гълъбинци със зеленчуци, Стефка Малчева с мед и пчелни продукти от пчелина ѝ в Равадиново, както и Шато “Бошнаков” от село Езерово с подбрани местни вина. С бижутата си от кехлибар щанд имаше и Иван Саздов от София, а Иван Ковачев от Банско показа голямо разнообразие от дъски от естествено дърво.

Фермерските пазари на Lidl се организират от веригата за пета година. Те се превърнаха в традиция, която печели все повече привърженици. Инициативата дава възможност на повече малки производители да представят стоката си, а на клиентите – да се насладят на разнообразие от качествени родни продукти и автентичен вкус.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар