Translate

понеделник, 17 юни 2024 г.

Kaufland образова децата в Eco Kids Tour с игри срещу разхищението на храна

Първият етап на турнето обхвана над 2 хиляди деца в страната

 

 

Kaufland се включи с образователни игри срещу разхищението на храна на азгодишното издание на Eco Kids Tour. Над 2 хиляди деца обхвана първият етап на инициативата, която се проведе в четирите най-големи български града – София, Пловдив, Варна и Бургас. Намаляването на хранителните отпадъци е важна част от социалния ангажимент на лидера в ритейла с грижа към бъдещето, който се стреми да ограничи изхвърлянето на храна чрез редица мерки в своите магазини и обучителни инициативи. 

Мини футбол, лабиринт с награди и образователни въпроси бяха само част от забавните игри на ритейлъра по време на Eco Kids Tour, които имаха за цел да покажат на децата как да съхраняват храната правилно, за да я запазят свежа за по-дълъг период от време.

Обучителното участие на Kaufland срещу разхищението на храна е продължение и на кампанията, която ритейлърът стартира през настоящата учебна година – „Мястото на храната не е на боклука“. Тя  обхвана над 4000 деца в столичните училища, като целта е през следващата година да се разрасне и в други градове на страната. Инициативата се стреми да насърчи децата към отговорното пазаруване и отношение към храната и се осъществява съвместно с платформата за „спасяване на непродадена храна“ Foodobox.

Kaufland въвежда редица механизми срещу разхищение на храна и в своите магазини, сред които иновативна система за смарт планиране на ежедневните поръчки на стоки и ежедневни намаления на продукти с наближаващ срок. Те успяват да спестят над 22 млн. бр./кг хранителни отпадъци на компанията досега и близо 11 млн. през 2023г. Сред амбициозните цели на модерния ритейлър е да намали хранителните отпадъци с 50% до 2030г. спрямо 2018г. Компанията използва цялостен подход за решаване на проблема, като предприема и последващото оползотворяване на нереализираната храна, а през 2023г. е предала над 270 т храни за превръщането им в биогаз. Успоредно с това веригата ежеседмично извършва дарения на храни с наближаващ срок на годност на хранителна банка „Верният настойник“ в гр. Бургас. През последните шест месеца чрез нея са предадени над 4000 кг храна, които подпомагат множество домакинства или социални институции.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар