Translate

понеделник, 17 юни 2024 г.

350 медици наблюдаваха на живо 30 ендоскопски манипулации във ВМА

 

Над 350 медици от цялата страна се включиха в петото издание на Националния симпозиум по гастроинтестинална ендоскопия BULENDO-2024, който се проведе след седемгодишна пауза.

Симпозиумът е сертифициран от Български лекарски съюз за продължаващо медицинско обучение и винаги е имал за цел усъвършенстване и обединение на ендоскопската общност в България.

За нас BULENDO-2024е историческо събитие, защото променихме коренно формата му от предходните четири. Кое ни мотивира да го направим? Българската ендоскопия преживя един много сериозен възход през последните 7-8 години. Появиха се нови центрове, нови лица. И имаше нужда от обединение – да покажем докъде сме, от кого да се учите и т.н. Хората, които са поканени да участват в BULENDO-2024 не са произволни, а е в зависимост от резултатите от работата им. Те са най-добрите и вие ще имате възможност да се учите от тях. Затова гледайте, слушайте, помнете и се забавлявайте, заяви проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология на ВМА и почетен председател на симпозиума.

Настоящата среща осигурява уникална възможност на младите лъвчета да срещнат опитните, звездите… Да се научат как да работят, как да се развиват – и, разбира се, понякога как да изръмжат. Веднъж Салвадор Дали казал на младите художници: научете се как да рисувате като старите майстори и после правете каквото искате, някой ден ще го направите и по-добре. Звучи като девиз на настоящата среща, нали? Аз съм сигурен, че ние сме готови за лъвски скок, каза в приветствието си и проф. д-р Ивелин Такоров, д.м., председател на Българска асоциация на хирурзи и гастроентеролози и онколози със секция по гастроинтестестинална ендоскопия, под чиято егида се провежда форумът.

Програмата на симпозиума бе съсредоточена върху демонстрациите на живо – над 30 общо за двата дни, както и върху актуалните теми в съвременната ендоскопия. Представени бяха редица ендоскопски случаи, които провокираха дискусии, научни дебати „за” и „против” различните техники.

BULENDO-2024 оправда очакванията ни да бъде ценна платформа за обмен на знания и опит сред професионалисти в областта.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар