Translate

сряда, 13 декември 2023 г.

Българска изба произвежда вино на другия край на света

От Могилово до Нова Зеландия

 

 

През миналата година българската изба Мидалидаре стартира поредното си приключение, когато реши да произвежда вино, не само в България, но и на другия край на света – в Нова Зеландия. Избата избра най-доброто от региона, а именно - Совиньон Блан и Пино Ноар. Наемат лозя в регионите на Марлборо /Marlborough/ и Централно Отаго /Central Otago/, които се славят с най-качественото грозде. Вината се произвеждат от винарския екип на Мидалидаре в споделен капацитет от винарната Алън Скот /Allan Scott/ и се бутилират в база с най-висок клас оборудване. 

„Идеята да създаваме вино в чужбина се роди от желанието ни да опитаме нещо различно и предизвикателно, да усъвършенстваме уменията си, да придобием нови знания. Нова Зеландия е логичен избор за Мидалидаре по ред причини. През годините целият екип от винари е работил в Нова Зеландия и сме пренесли голяма част от опита си и в България. Имаме добри познания за региона, тероара и спецификите на винопроизводството там, както и много контакти и приятели. Голямо предизвикателство е провеждането на две кампании годишно, тъй като гроздоберът в Нова Зеландия започва с българската пролет. Макар и на другия край на света, открихме много сходства с тероара на Могилово, вдъхновяваща природа и разкошни лозя. Пристрастията ни към Совиньон Блан отвеждат право към Марлборо – световно призната област в производството на този сорт. Винопроизводството в България все още трудно пробива път към меджународните пазари и вино от Нова Зеландия, произведено от български винари не само би обогатило портфолиото ни, но ще спомогне за международното популяризиране и разпознаваемост както на Мидалидаре, така и на българското вино като цяло“, споделят от избата.

„Изборът ни също не е случаен, Марлборо е най-важният винен регион в Нова Зеландия. Той е особено известен със своите мощни и пикантни бели вина, произведени от Совиньон Блан. Три са основните подрегиони на Марлборо: долината Уайрау /Wairau Valley/, Саутърн Валейс/Южните долини /Southern Valleys/ и долината Ауатери /Awatere Valley/. Лозето, което избрахме - Крейглокхарт - се намира в Уайхопай - защото е лозе, което познаваме отдавна и смятаме, че най-силно изразява

тероара на Марлборo” допълват от Мидалидаре.

Midalidare New Zealand Marlborough Sauvignon Blanc: вино с пищни аромати на лайм, касис и морски бриз ще бъде налично на българския пазар в края на годината, в ограничени количества.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар