Translate

четвъртък, 14 декември 2023 г.

Предложенията за работа са намалели с близо 1/5 от началото на годината

През м. ноември наблюдаваме спад на обявите във всички сектори

 

 

Обявите за работа във водещите сайтове в страната са намалели с 12% през м.
ноември. Това е близо 5100 предложения по-малко спрямо предходния м. октомври. Според ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, спадът се наблюдава във всеки един от секторите за работа.

На годишна база предложенията са с 4400 по-малко или спад от 11% спрямо м. ноември 2022г.

В сравнение с началото на годината обявите за работа са с приблизително 8900 по-малко /-19%/, а спрямо най-активния откъм обяви м. март те са с цели 14 400 по-малко /-28%/.

В почти всички сектори се наблюдава двуцифрен спад на обявите за работа.

Най-голям е той в секторите „Търговия и продажби“ /1520 предложения по-малко, 14% спад/, „Производство“ /850 предложения по-малко, 12% спад/ и „Логистика и транспорт“ /820 предложения по-малко, 18% спад/. След тях се нареждат секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ /790 предложения по-малко, 14% спад/, „Административни и обслужващи дейности“ /430 предложения по-малко, 10% спад/, „Строителство“ /390 предложения по-малко, 16% спад/, „Здравеопазване и фармация“ /230 предложения по-малко, 10% спад/ и „Маркетинг и Реклама“ /170 предложения по-малко, 11% спад/.

Едноцифрен е спадът единствено в секторите „Счетоводство, одит, финанси“ /100 предложения по-малко, 5% спад/ и „ИТ“ /140 предложения по-малко, 4% спад/.

На годишна база също наблюдаваме спад в почти всички сектори. Изключение прави единствено сектор „Здравеопазване и фармация“, като причина за това са споменатите и в предишните ни анализи, публикувани предложения за работа от компании за набиране на персонал в този сектор в чужбина.

Изменението на обявите на годишна база по сектори е илюстрирано на схемата по-долу:

Дялово разпределение

Дяловото разпределение на обявите по сектори се запазва почти същото като предходния м. октомври. С най-голям дял е секторът „Търговия и продажби“ с 24%, следван от секторите „Производство“ /17%/ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ /13%/.

Дяловото разпределение при останалите сектори е, както следва: „Административни и обслужващи дейности“ /11%/, „Логистика и транспорт“ /10%/, „ИТ“ /9%/, „Здравеопазване и фармация“ /6%/, „Строителство“ /5,4%/, „Счетоводство, одит, финанси“ /5,2%/, „Маркетинг и реклама“ /4%/ и „Изкуство“ /1%/.

Работа от вкъщи

Анализът на HR компанията и кариерен сайт JobTiger показва, че броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 5% спрямо предходния месец. Общият брой на този тип предложения е 3200, като от началото на годината те са s 31% по-малко.

Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 10% от предлагането през. м ноември.

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 55% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ /17%/, секторите на аутсорсинг /BPO/ индустрията /15%/ и „Търговия и продажби“ /7%/.

Предлагане по градове

 

Както и през предходния месец, продължава спадът на предложенията във всички от водещите областни градове, като и тук той е двуцифрен: София /-11%/, Пловдив /-11%/, Варна /-14%/, Бургас /-12%/, Русе /-16%/ и Стара Загора /-11%/.

Като дялово разпределение в гр. София обявите са 46%, а в останалите градове са, както следва: Пловдив /10%/, Варна /8%/, Бургас /4%/, Русе /3%/ и Стара Загора /3%/.

Дали наблюдаваният спад през последните 2 месеца е повод за притеснение? Все още е рано да се каже. Традиционно през последното тримесечие на годината се отчита спад на предложенията, като той е най-голям през м. декември. Очакваме да отчетем още по-малко предложения в следващия месец, като от ключово значение за състоянието на пазара на труда ще бъдат резултатите през първите месеци на 2024г.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар