Translate

неделя, 12 ноември 2023 г.

Лекар от ВМА част от българската експедиция към Антарктида

 

За поредна година лекар от Военномедицинска академия /ВМА/ ще бъде част от екипажа на българския военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който днес отплава на втората си мисия към ледена Антарктида.

Задачата в рамките на 32-ата експедиция е осигуряването на условия за реализирането на десет научни проекта, които вече излизат извън параметрите на остров Ливингстън.

Част от екипажа на кораба е и медик от ВМА – лейтенант д-р Мария Якова. Тя завършва медицина през 2012-а и започва да специализира хирургия в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на столичната военна болница. Отскоро е и военен лекар. В професионалната си визитка има две задгранични мисии в Босна и Херцеговина /2022-2023г./ – като медицински съветник на главнокомандващия на мисията и директор на медицинското осигуряване на базата на Европейския съюз там.

Д-р Якова се определя като авантюристичен човек: Обичам екстремните усещания и занимания. Експедицията е доста по-различен опит, пътуването е дълго и уморително, като влияе много върху психиката на целия екипаж. Трябва да сме подготвени за съвсем различни от работното ни всекидневие ситуации. Очаквам с нетърпение срещата с този много-много по-различен свят. И тази среща за мен ще е нещо вълнуващо и ново.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар