Translate

събота, 18 ноември 2023 г.

Почти 200 хил. българи са в риск от развитие на диабет тип 2, но не са проследявани от лекар

Превенцията е възможна с промяна в начина на живот

 

 

По данни на международната диабетна федерация в България има над 519 хил. души с диабет, а над 140 хил. са засегнати от заболяването, но не знаят и не се лекуват. Добрият контрол на диабета се изразява в поддържане на нормални стойности на гликирания хемоглобин /<7%/ и кръвната захар на гладно /4-6.1 mmol/l/ и след хранене /<7.8 mmol/l/, както и в избягване на драстично понижаване на кръвната захар, контрола на кръвното налягане и липидите и контрола на теглото и индекса на телесна маса. Всяко понижаване на стойностите на гликирания хемоглобин с 1% намалява риска от усложнения като инсулт /12%/, инфаркт /14%/, сърдечна недостатъчност /16%/ и ампутации /43%/.

Деян Денев, изпълнителен директор на е Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България /ARPharM/, се спря върху необходимостта от ефективен скрининг чрез профилактичните прегледи, позовавайки се на данни от доклада на НЗОК за м. г. През 2022г. отчетените профилактични прегледи при хора над 18-годишна възраст са 2 344 883 броя, а през 2021г. те са били 2 094 247. Това означава, че средният брой на отчетените прегледи е 0,40 прегледа на едно здравноосигурено лице при 0,35 за предходната 2021г. /при предвиден един преглед годишно/. През 2022г. само 41% от здравноосигурените лица над 18 години са се обърнали към общопрактикуващ лекар за извършване на профилактичен преглед. 180 726 души от тях са включени в група с рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2, като от тях 3 612 имат много висок риск за развитие на заболяването. Денев отчете като негативна практика това, че хората с рискови фактори не се диспансеризират и не се проследяват активно. Липсват и ясни указания в първичната помощ за поведение при установена нарушена гликемия на гладно. Действащата нормативна уредба препоръчва консултация със специалист само при много висок риск. Липсва и утвърдена от НЗОК диагноза предиабет, а се смята, че българите в това състояние са около 260 хил. /3.7% от популацията/.

По думите му са нужни по-категорични мерки за скрининг и профилактика на хората с висок риск за развитие на захарен диабет, тъй като колкото по-рано се постави диагноза, толкова повече се избягват усложнения и се спестяват средства на здравната система.

Ендокринологът от УМБАЛ „Александровска“ д-р Явор Асьов отбеляза, че в глобален мащаб един на 11 души от възрастното население е със захарен диабет, като 90% от тях са с тип 2. Заболяването често протича безсимптомно и се установява случайно. Сред основните рискови фактори са възраст над 45 години, фамилна обремененост, сърдечно-съдово заболяване, наднормено тегло или затлъстяване, заседнал начин на живот. Превенцията е възможна с промяна на начина на живот, като загуба на тегло с 5-10% и физическа активност от 150 минути седмично с интензитет на бързо ходене поне 5 дни в седмицата. Диетата е добре да включва хранене поне 4 – 5 пъти дневно, консумация на храни с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс /пълнозърнест хляб, ябълки, кафяв ориз, манго и др./, плодове, зеленчуци, риба, ядки, прием на течности без съдържание на калории. Важно е да се избягват масло, червени и мазни меса, джънк фуд. Като част от промяната в стила на живот, ендокринологът препоръчва използване на техники за лека термична обработка на храната, въглехидратно броене и изграждане на навик за четене на съдържанието на продуктите.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар