Мария Жекова е
очарована от кулинарното богатство на село Самуилово
Тази събота, 8 април, вече от 11:00 ч.
по bTV, „Вкусът на България“ ще пристигне в
най-голямото село в сливенската област, което се намира между реките Тунджа и Асеновска – село Самуилово. Известно с традиционния си фолклорен събор, сочните праскови и ябълки и наследниците на гордата каракачанска общност, селото ще се окаже и една от най-интересните кулинарни дестинации във „Вкусът на България“ досега.
най-голямото село в сливенската област, което се намира между реките Тунджа и Асеновска – село Самуилово. Известно с традиционния си фолклорен събор, сочните праскови и ябълки и наследниците на гордата каракачанска общност, селото ще се окаже и една от най-интересните кулинарни дестинации във „Вкусът на България“ досега.
Мария Жекова ще се запознае с някои от най-големите тънкости в
традиционната каракачанска кухня от чистокръвна каракачанка. Докато приготвят
традиционния зелник и „прасена“ каша с праз лук, сок от кисело зеле и сливи,
двете жени ще обменят любопитни истории от детството си и ще покажат пред
камерата как изглежда традиционната каракачанска носия. Зрителите на bTV ще разберат
защо каракачаните носят черно и какво е да си техен наследник днес.
Жителка на Самуилово на име Елена ще приготви и представи интересни
традиционни ястия като: чомлек от пъдпъдъци, пъпешово сладко, биздерма и
гюзлеми, залято със солена вода.
В съботното приключение Мария ще се докосне и до истинско вретено и ще
почерпи опит в този древен занаят от една от малко жени в селото, които все още
умеят да предат. Къса ли се нишката през времето до наши дни на този чисто
женски занаят и ще се справи ли Мария с вретеното - ще стане ясно в новия
епизод на „Вкусът на България“.
Няма коментари:
Публикуване на коментар