Приказната аудио кулинарна пиеса, вдъхновена от нуждите на деца и
родители с увредено зрение, събира харизмата на Ути Бъчваров, вдъхновението на
Йоанна Темелкова, експертизата на д-р Ивелина Герова и подкрепата Съюза на
слепите в България.
Универсалният наръчник за балансирано детско меню „Порция Баланс“, специално
създаден от квалифицирани професионалисти в Нестле, посреща настъпването на
пролетта с интересна, полезна и забавна кулинарната пиеса – „Подкаст: Порция Баланс“. Аудио форматът е
разработен в два епизода, като първият вече е достъпен в YouTube, Spotify и страницата на Нестле България, а вторият ще
достигне до слушателите на 5 април с нова доза атрактивно съдържание.
Звездният кулинар в подкаста е харизматичният Ути Бъчваров, а ролята на
специалист по хранене и диететика се пада на актрисата, майка и любител готвач
Йоанна Темелкова, която е преминала специална подготовка при д-р Ивелина
Герова, специалист по хранене и диететика и мениджър Медицинска комуникация за
Югоизточен пазар „Нестле Детско
хранене“.
В първия епизод на кулинарната пиеса са включени съвети, свързани с
ролята на белтъчините в храненето на децата, какво ни дават въглехидратите,
кога да ядем плодове и още много полезна информация. А Ути Бъчваров споделя и
рецепта за вкусни и здравословни палачинки, но с интересен акцент – вариант с
банани. Така деца и родители с нарушено зрение могат да приготвят любимата
закуска и по забавен и лесен начин да се приобщят към мисията на Нестле
България за балансирано хранене.
„Страстта ми към кулинарните предизвикателства и вкусното здравословно
хранене не е тайна – и в професионално, а и в лично отношение, като баща на две
малки госпожици. Благодаря на Нестле България и програмата им „Нестле за
по-здрави деца“ за поканата да участвам в този проект, с който освен всичко
останало приобщаваме деца и родители с увредено зрение към каузата за
балансирано и здравословно хранене“, Ути Бъчваров,
кулинарен водещ.
Двата епизода на „Подкаст: Порция Баланс“ са само първата стъпка в
усилията на Нестле България да направи достъпна за родители и деца с нарушено
зрение информация за балансираното хранене. Компанията поема ангажимента да
запише всички рецепти от кулинарна книга на „Нестле за по-здрави деца”, базирани на
метода „Порция Баланс“, в аудио формат.
„Наръчникът „Порция Баланс“ е част от програмата „Нестле за по-здрави
деца“, която вече 11 години се стреми да направи ежедневието на българските
деца по-активно и по-балансирано. Тази година за пръв път се обръщаме към деца
и родители с нарушено зрение, знак, че непрекъснато се стремим да бъдем все
по-полезни и градивни в усилията си да отгледаме едни наистина по-здрави деца,
които да имат необходимите навици и знания, свързани със здравословния им
растеж и развитие. Новият за програмата формат подкаст следва философията ни по
достъпен и забавен начин да образоваме и информираме по тази толкова важна тема“,
Нели Ангелова, мениджър Комуникации за Нестле Югоизточен пазар.
8 факта за
пълноценно детско меню:
1. Децата трябва да се хранят поне по 4 пъти на ден;
2. Децата се нуждаят от разнообразно дневно меню, което им предлага
всички важни хранителни групи (пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, млечни
продукти, месо/риба)
3. Децата трябва да ядат по-малко захар, защото това води до
затлъстяване и проблеми със зъбите.
4. Консумацията на плодове и зеленчуци в България е под препоръчнаото
количество. Само 37.5% от децата ядат
плодове и зеленчуци всеки ден;
5. Средната консумация на пълнозърнести храни е 2 пъти седмично сред
възрастните и 2.5 пъти седмично сред децата, въпреки че 74% от българите знаят,
че пълнозърнестите храни са богати на фибри.
6. Месото може да бъде заменяно с риба или бобови храни;
7. Децата трябва да ядат млечни продукти с ниски нива на мазинини и сол
поради съдържанието на калций и витамини
А, B, D, в млечните храни.
8. За 38% от родителите в България основен източник на информация за
храненето са лекарите и специалистите по хранене и диететика.
Няма коментари:
Публикуване на коментар