Translate

понеделник, 20 март 2023 г.

ББА: Дефицитите в здравния сектор могат да се преборят с достатъчно финансиране и здравна култура

 
 
Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален приоритет.
Това заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация /ББА/ по време на отчитане на резултатите на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“. Програмата се реализира от фондация bCause в сътрудничество с ББА и финансовата подкрепа на Филип Морис България. През есента на 2022г. бяха организирани прегледи от болници от ББА за възрастни хора в 26 населени места от тютюнопроизводителни региони.
По думите на адв. Димитрова от прегледите на възрастни хора в малки населени места ясно са потвърдени дефицитите в здравеопазването у нас и се налага изводът за спешна нужда от повишаване на здравната култура в обществото и осигуряване на добра финансова обезпеченост на здравеопазването.
През миналата година бяха прегледани 1992 души или с 40% повече спрямо предходната година.
Данните показват, че 1202 от прегледаните хора са ходили на лекар специалист през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите са 63%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е значително нарастване в сравнение с предходната година, когато отчетените подобни случаи от лекарите са били 8% от общия брой. Установени са 343 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.
„Апелирам всички да отделят по един час един път в годината, за да посетят лекар профилактично“, призовава д-р Росен Разбойников, съдов хирург от МБАЛ „Света София“. Той сподели, че екипът на болницата е бил много добре приет в гоцеделчевския край и дори извън програмата „Забавно лято, грижовна есен“ наскоро е направена доброволна организация за прегледи на нови 300 души от селата в региона.
„Благодаря на МБАЛ „Света София“, както и на УМБАЛ „Медика“ и МБАЛ „Хигия“, и на техните екипи, които от страна на ББА тръгнаха на път и приеха мисията на проекта на фондация Bcause и за своя лична мисия“, каза адв. Свилена Димитрова.
Тя подчерта, че Българска болнична асоциация е дала своя принос за подобряване на здравната система, но важната работа, която трябва да се свърши, изисква да се погледне  по-мащабно на проблемите в сектора. Според адв. Димитрова трябва да се работи за намаляване на броя на здравнонеосигурените лица и за по-добра здравна култура на населението.
През есента на 2022г. прегледите на възрастни хора в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 10 октомври – 3 ноември. Екипи от лекари специалисти по гастроентерология, ортопедия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, съдова хирургия, вътрешни болести посетиха следните население места: Бенковски, Чорбаджийско, Крумовград, Странджево, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Чакаларево, Абланица, Вълкосел, Кочан, Сатовча, Слащен, Хаджи Димово, Цар Самуил, Ясенково, Браничево, Никола Козлево, Черник, Нова Черна, Правда, Искра, Кубрат, Дулово и Окорш.
Предписани мерки за превенция от лекарите включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация, профилактика, лабораторни изследвания. Сред предписани мерки за лечение са стационарно лечение, оперативно лечение, редовно приемане на предписаните лекарства от лекуващия лекар, корекция на досегашна терапия.
В село Черник лекарите са регистрирали остър инфаркт. Пациентката е била насочена за спешна хоспитализация с реанимационен екип. В населеното място е отчетено, че често се неглижират по-сериозни здравословни състояния.
В Кубрат е констатирано, че има много неосигурени млади хора, които не се лекуват своевременно. В Окорш пациенти са споделяли, че нямат финансова възможност да посещават болница.
“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015г. насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. Освен здравни грижи програмата обхваща още и областите образование и предприемачество.
От старта на програмата “Забавно лято, грижовна есен” през 2015 г. тя се осъществява в 26 малки населени места в 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. 3 671 деца между 7 и 14 г. и 129 учители се включиха в Академиите. Проведени са 9792 медицински прегледа на възрастни хора, а над 300 екипа млади предприемачи получиха обучение и подкрепа за своите бизнес идеи. Досега в програмата са инвестирани над 1,3 милиона лева.
“Забавно лято, грижовна есен” е носител на редица престижни награди за цялостна корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, както и за принос в сферите на образованието, медицинската грижа и насърчаване на предприемачеството в България.
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар