Translate

събота, 12 март 2022 г.

Тихият крадец-глаукомата

 

От 6 до 12 март отбелязваме Световната седмица за борба с глаукомата

 

 

Тя е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. И е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Един от основните „виновници“ за възникването й е повишеното вътреочно налягане, което, когато е много високо, уврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си. Наричат я „Тихият крадец“, защото може да причини 90% загуба на зрение, без дори да подозираме, че имаме проблем.

Един на всеки 200 човека над 40-годишна възраст и всеки 8-ми над 70 години развива глаукома. Тя може да засегне и двете очи и води до необратима слепота. Съвременната медицина може да спре процеса, но не и да го върне обратно. В повечето случаи болестта протича безсимптомно – половината от засегнатите изобщо не подозират, че имат такова заболяване. Засяга по-често жени.

В една трета от случаите глаукомата се предава по наследство. Други рискови фактори са възраст /над 45 години/, късогледство, стари травми на очите, употреба на стероид съдържащи лекарства /таблетки, капки за очи, спрейове/.

Лечението включва редовни медицински прегледи, за да се следи нивото на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и промените в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се контролира с локални медикаменти /очни капки/, а в по-тежките случаи се прилага лазерна или конвенционална хирургия.

По този повод на много места в страната се проведоха безплатни очни прегледи като напр. в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, СОБАЛ „Пентаграм“ и т. н..

Няма коментари:

Публикуване на коментар