Translate

понеделник, 27 декември 2021 г.

Защо екземата се обостря през зимата и кои са симптомите и

 

 

Д-р Самер Шокър, дерматолог от Amber Beauty Club, обяснява какво представлява екземата, кога и защо се провокира, лекува ли се, как се облекчават симптомите й и различните методи за подпомагане лечението и, от промяна на начина на живот, диетата до локални продукти и лазерна терапия. Той подчерта, че консултацията с дерматолог за лечение на екзема е задължителна.

По думите му - през зимата основните причини за екзема са трансепидермална загуба на вода или дехидратация на кожните клетки, както компрометирана кожна бариера от липса на кожни липиди. Ниската влажност, сухият и студен въздух в комбинация с топлия и сух въздух на закрито допълнително провокират появата и обострянето на екземата.

Това е кожно заболяване, което причинява суха, раздразнена и сърбяща кожа. Други често срещани симптоми са неравен обрив, люспести петна, груба или чувствителна кожа. Екземата ако не се лекува може да бъде болезнена, да причини дискомфорт и да влоши качеството на живот.

Тя е хронично състояние, което означава, че е дълготрайно и много хора изпитват периодични пристъпи, когато симптомите се влошават. Включително и през зимата.

Има много различни видове екзема и дерматологът може да диагностицира кой конкретен тип е вашата. Най-често срещаният е атопичният дерматит, който специалистите наричат ​​„класическа“ екзема, защото може да направи кожата супер суха, сърбяща и възпалена. Атопичният дерматит може да се прояви и като малки подутини, пълни с течност, които се спукват при чесане и това може да причини болезнени инфекции.

Обикновено причините за екземата са генетични или свръхактивна имунна система. Може да бъде локализирана навсякъде по тялото. И въпреки че състоянието се среща най-често при малки деца, пристъпи могат да се наблюдават реално през целия живот. Възможно е също така да се развие екзема и в по-зряла възраст.

Екземата нерядко се наблюдава при хора или семейства с астма или сезонен ринит, като сенна хрема и подобни състояния. 

За съжаление атопичният дерматит е хронично имуномодулиращо заболяване и няма еднократно лечение. Обострянията са чести и екземата може да се влоши или подобри през различните сезони и моменти от живота.Въпреки това ако страдате от екзема, съществуват редица терапии и ефективни лекарски препоръки за намаляване на сърбежа и възпалението.

Хидрокортизонът е златният стандарт без рецепта, когато става въпрос за лечение на атопичен дерматит. Препоръчителни са и продукти за кожа и тяло с глицерин, хиалуронова киселина и серамиди, които да помогнат за лечението на екзема. Защото тези съставки задържат влагата и поддържат добро ниво на хидратация на кожата, което автоматично я оздравява. Подобряването на липидната бариера помага за доброто състояние на екземата.

А овлажняващата козметика, която съдържат колоидна овесена каша ще намали сърбежа. Нежните почистващи консистенции са за предпочитане пред по-активните вещества, за да поддържате кожната бариера здрава и за да се избегне премахването на важните протеини и липиди, които изграждат основата на кожата.

За да се предотвратят кожните раздразвания трябва да се избягват продукти за грижа за кожата с добавени аромати и оцветители. Всичко, което допълнително ще наруши кожната бариера върху или близо до активна екзема, е забранено. Ако терапията, която обмисляте, е в различна област от тази, където е екземата, вашият дерматолог трябва да оцени внимателно зоната, за да се увери, че няма признаци на инфекция, преди да продължи. Хората с анамнеза за атопичен дерматит са предразположени към определени бактерии /като стафилококи/ в носа например. При нас не се извършват естетични процедури – инжекционни, апаратни или други, директно върху възпалена кожа поради риск от инфекция

Ако пациентът не се излекува, както се очаква след пилинг, е препоръчително е да се култивират както мястото на лечението, така и вътре в носа, за да се изключи наличие на бактерии. В този случай локален продукт - мазило или перорален антибиотик биха били подходящи за последващо лечение.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар