Translate

вторник, 22 юни 2021 г.

Европейски онколози: България трябва спешно да приеме свой национален раков план

 

 

В рамките на Осмата годишна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология /БАМО/ се проведе виртуално медийно събитие за насърчаване на създаването на Национален раков план на България. То е част от програмата на Пфайзер Онкология за мобилизиране на експерти по политики, академични среди и медии, с цел подобряване на стандартите за профилактика и ранна диагностика на рака, а оттам и грижата за пациентите в България.

По време на срещата бяха предложени стратегии за подобряване на превенцията, скрининга и ранната диагностика на рака. Акцент бе поставен върху Европейския раков план и възможностите да се победят онкологичните заболявания в страните от Източна Европа.

Доц. Желязко Арабаджиев, Началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, който откри събитието, отчете различията по отношение на онкологичните заболявания между страните в Европа. В Източна Европа например смъртността е значително по-висока в сравнение със Западна /33%/, а продължителността на живот е по-малка. При почти всички случаи на рак в страните от Източна Европа, диагностицирането на болестта става случайно при посещение на лекар по друг здравословен проблем. Причината за това е лошата превенция и късната диагностика, коментира доц. Арабаджиев.

Лектори на събитието бяха проф. Тит Албрехт, Ръководител на Центъра за здравни грижи към Националния институт по обществено здраве на Словения и проф. Марк Лоулър, ръководител на катедрата по транслационна геномика на рака към Центъра за изследване на рака Патрик Джонстън на университета в Белфаст, член на борда на Европейската ракова организация /E.C.O./ и съпредседател на асоциираната към нея мрежа, с фокус COVID-19 и рак.

Проф. Албрехт се спря върху различията в честотата на раковите заболявания и смъртността от рак между страните от Западна и Източна Европа, като подчерта, че са необходими множество подходи и мерки за преодоляването им. По думите му България трябва спешно да приеме свой собствен Национален раков план, който да включва структуриране на грижите за пациентите и цялостна политика за превенция, диагностика и лечение на онкологичните заболявания. По този начин ще се улесни достъпът на българските граждани до ранна диагностика, своевременно започване на терапия и последващи грижи. Нужно е и развитие на цялостна ракова инфраструктура с изграждане на няколко свързани комплексни онкологични центъра и мрежи за контрол на рака. Освен това е необходимо да се осигури строга акредитация на тези структури и контрол на качеството. В раковия план трябва да бъде предвидено и разработване на национални стандарти за качество и насоки за пациентите.

Проф. Марк Лоулър отбеляза, че основното предизвикателство, с което Европа трябва да се справи са онкологичните заболявания, тъй като те са причина за смъртта на един европейски гражданин на всеки 3 минути. Той отчете усилията на ЕС в борбата с рака чрез създаването на Европейския раков план и значителното увеличение на бюджета за здравеопазване. Проф. Лоулър добави, че сега е важно този политически импулс да се насърчи, така че новите възможности да са от полза за цяла Европа. „Важно е да удвоим усилията си за премахване на раковите неравенства“, каза той и добави, че е ключово фокусът да е насочен към усилия за контрол и изследване на рака, особено в страните от Централна и Източна Европа .

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар