Translate

сряда, 10 март 2021 г.

Диабетът – една от най-честите причини за хронично бъбречно заболяване

1 от 3-ма диабетици развива хронично бъбречно заболяване /ХБЗ/. Диабетиците да изследват бъбречната си функция поне 1 път в годината

 

 

Темата на онлайн семинара, в деветия модул от обучението за здравни журналисти “Часът на диабета“, организиран от АстраЗенека, с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Негово Превъзходителство д-р Роб Диксън, бе „Диабет – Бъбрекът страда“. Поводът е предстоящия на 11 март Световен ден на бъбрека.

„Чест и привилегия е за мен да открия тази среща,“ подчерта изпълнителният директор на „АстраЗенека“ България Зоя Паунова. Тя припомни, че в проведените 8 модула на обучителната академия „Часът на диабета“, са представени различни теми, свързани със заболяването. Припомни още и за създаването на сайта https://диабет.бг/, който има повече от 250 000 уникални посещения и в него може да се намери достоверна, изчерпателна и актуална информация за захарния диабет.

Н. Пр. д-р Роб Диксън отбеляза, че на 11 март отбелязваме Световния ден на бъбрека и именно поради тази причина деветият модул от „Часът на диабета“ е посветен на бъбречните заболявания, които са често срещани при пациентите с диабет. Според световната статистика, 1 от 3-ма диабетици развива хронично бъбречно заболяване /ХБЗ/. За съжаление някои от тези пациенти достигат до хемодиализа или дори до бъбречна трансплантация. Статистиката сочи, че само 57% от българите знаят за заболяването.

Проф. Анна-Мария Борисова, гост-лектор и председател на Българското дружество по ендокринология, представи информация, според която ХБЗ засяга 10% от населението на света и 13% от българите. Диабетът, хипертонията и затлъстяването са 3-те основни причини за ХБЗ. Около 25% от пациентите с ХБЗ имат диабет, 70% са с хипертония и 35% са със затлъстяване. ХБЗ е причина за 11% от смъртните случаи при пациенти със захарен диабет.

Хората имащи диабет тип 2 са изложени на повишен риск да развият ХБЗ. Сред рисковите фактори за развитието му са лошия гликемичен контрол, високото кръвно налягане, тютюнопушене и други. Но това са факторите, които подлежат на контрол, на модификация.

По думите на проф. Борисова ако е болен бъбрекът, той ще разболее и сърцето. И така се стига и до сърдечните заболявания.

Ето защо е важно пациентите с диабет да се грижат за бъбреците си като поддържат кръвната си захар в норма, следят кръвното си налягане, поддържат здравословно тегло и поне един път в годината изследват бъбречната си функция.

Тя обясни, че има нови групи медикаменти за лечение на диабет, които поддържат гликемичния контрол, но имат благоприятни ефекти и за сърцето и бъбреците.  

В края на срещата беше излъчен обучителен филм за пациенти с диабет, който демонстрира, че ХБЗ е прогресивно заболяване. Ранното откриване на бъбречната увреда при диабетиците е от ключово значение, за да се забави прогресията на заболяването и свързаните с него усложнения. Ето защо пациентите с диабет трябва да изследват редовно бъбречната си функция, за да открият ранните признаци на бъбречна увреда. Филмът може да бъде гледан на страниците на https://диабет.бг/.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар