Translate

сряда, 10 март 2021 г.

Повече от половината от българите са готови да купуват лекарства с рецепта онлайн, показва национално проучване

 

 

Необходими са промени в регулациите, които да отговорят на нуждите на пациента и темпа на развитие на бизнеса, както и надпартиен консенсус с план в конкретни стъпки за дигитализация на здравеопазването у нас. Около това становище се обединиха участващите в конференция, посветена на дигиталната трансформация в обслужването на здравните потребности на българските пациенти.

По време на форума стана ясно, че половината от българите са готови да купуват онлайн лекарства по лекарско предписание по модела Click & Collect. Данните са част от национално представително проучване, организирано от Market Links. Проучването за нагласите към онлайн покупката на лекарства по лекарско предписание обхваща представителна извадка от лица над 18г. на територията на цялата страна.

Услугата Click & Collect е предпочитана сред по-младите потребители на възраст 18 и 59г., а сред по-възрастните пациенти /60г. +/ – 35%. Ако продажбата на лекарства по лекарско предписание онлайн бъде разрешена в страната ни по модела на много други европейски държави, то Click& Collect би бил предпочитаният модел за 68% от жителите на София и големите градове, както и за 39% от живеещите в селата. По отношение на модела за онлайн покупка и доставка до дома интерес към него са декларирали 65% от живеещите в София и големите градове и 40% в селата. Предимствата на онлайн снабдяването с лекарства включват удобство и спестяване на време, както и намален риск от заразяване с инфекциозна болест включително COVID-19 в търговски обект и поръчване на медикаменти за близки.

Продажбата онлайн на лекарства по лекарско предписание има значителен потенциал на пазара, хората искат да се възползват от такава услуга, като към момента вариантът Click&Collect е с предимство, са изводите от проучването.

Стана ясно още, че въведените електронна рецепта и електронно направление от личния лекар все още нямат широко приложение. Но само чрез национална информационна система ще има прозрачна, по-добре контролирана и по-прогнозируема здравна система, която да постави пациента наистина в центъра. Електронното здравеопазване е един от елементите, които ще гарантират по-качествена грижа, защото то няма да може да измести професионализма на специалистите в здравната система, но може да бъде от полза и на тях.

Ключово предизвикателство е постигането на съгласие на политическо ниво т. е. широк надпартиен консенсус за електронизацията на здравеопазването, очертаването на ясен план, независимо кой управлява.

България трябва да има ясен план за електронизация на здравеопазването, тъй като това е единственият начин да преминем към по-ефективна здравна система.

Дигитализацията ще даде възможност да преминем от здравеопазване, фокусирано върху заплащане, към фокус върху мотивирането на всички участници в системата за по-добро качество.

Събитието,бе организирано от в-к „Капитал“. Участие в него взеха бившият eвродепутат и първи министър на дигиталната трансформация в Източна Европа д-р Михаил Бони, Дейвид Коулс, водещ експерт по лекарствоснабдяване от Великобритания, д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание; проф. д-р Николай Габровски, председател на Българското дружество по неврохирургия; Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България; адв. Пламен Таушанов, председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите;д-р Али Пирзада, директор в Ernst & Young за България, Северна Македония, Албания и Косово; Боряна Маринкова, PR експерт в здравния сектор; адв. Мария Шаркова, управляващ съдружник в Адвокатско дружество "Шаркова и партньори"; Радомир Миланов, управляващ директор в SAP за България.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар