Translate

неделя, 15 ноември 2020 г.

Проф. Ивона Даскалова: Бъдете силни, диабетът няма да ни победи!

Компенсацията на захарния диабет е решаваща при COVID-19

 

 


Захарният диабет /ЗД/ е едно от водещите социалнозначими заболявания, чиято темп на нарастване надвишава статистическите очаквания, въпреки съвременните методи за лечения и проследяванията на пациентите. Болестта е обявена за пандемии в световен мащаб от СЗО още преди повече от 20 години. Световната статистиката сочи, че над 475 милиона пациенти страдат от ЗД, като до 2030 г. се очаква броят им нарастване с 55%. В България броя на диабетиците е около 500 хиляди, като половината от тях не знаят, че страдат от това заболяване.

„Немалък е и процентът на недиагностицираните пациенти. Ранното откриване, ранното започване на лечение, а също и профилактиката преди да се отключи ЗД е от изключително значение. Трябва да бъдем силни, диабетът няма да ни победи“, коментира по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември проф. д-р Ивона Даскалова, ръководител на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия /ВМА/.

Ежегодно специалистите по ендокринология, работещи в клиниката на ВМА, организират безплатни кампании в цялата страна с цел превенция на това социалнозначимо заболяване. Тази година всички усилия са насочени към овладяване на коронавирусната инфекция, като пациентите с диабет попадат в една от най-рисковите групи за COVID-19.

„Диабетиците и хората с наднормено тегло са една от високорисковите групи, при които заболяването протича по-тежко с повече усложнения. Вече сме наясно, че при протичане на инфекцията при пациенти със ЗД има повишен риск от образуване на макро- и микротромбози, сърдечно-съдови усложнения, повишено кръвно налягане. Пациентите трябва да знаят, че един от решаващите фактори, е поддържането на кръвната захар в нива близки до нормалните. Компенсацията на диабета е решаваща за добрия изход от заболяването“, акцентира проф. Даскалова и допълни, че съветва своите пациенти да спазват изключително строго противоепидемичните мерки, да намалят максимално и колкото е възможно социалните си контакти, да се пазят, да носят правилно маските си и да повишат грижите към себе си.

„Можем да правим гимнастика всеки ден по 30 минути или да се разхождаме, когато времето го позволява, да имаме режим на правилно хранене и да се опитаме да намалим стреса“, коментира ендокринологът.

Поддържането на активен начин на живот, здравословното хранене, хранителният режим и намаляването на ежедневните нива на стреса са от изключително значение при пациенти с диабет.

„Обездвижването, наднорменото тегло, неправилното хранене, стресът са особени рискови фактори, които водят до отключване на заболяването. Възможно е захарният диабет да се предаде по наследство, но не е задължително“, подчерта проф. Даскалова.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар