Translate

четвъртък, 8 октомври 2020 г.

Фондация “Мусиз” представя: Клер Фонтен „Озонови знамена“

Озонови знамена“ кодират в цветове глобални въпроси

 

В периода 23 септември - 29 октомври пилоните на НДК се превръщат в специлано пространство за изкуство. В продължение на месец различни художници ще показват произведенията си под формата на знамена. Началото на проекта беше поставено със „Свободни знамена“ на българския артист Правдолюб Иванов, който интерпретира миналото на Балканите и георграфското им и социално разположение в света днес.

До 12 октомври софиянци и гостите на столицата ще могат да видят знамената на феминистката и концептуална артистична група Клер Фонтен.

Озонови знамена

По време на сериозна климатична и здравна криза, с „Озонови знамена“ Клер Фонтен ни предлага образ на надежда и красота, приканвайки ни да се замислим върху мащабните ефекти на политиката. Топлинните образи, добре познати от популярни научни снимки, са свидетелства за природни феномени като потенциално смъртоносната слънчева светлина, която преминава през озоновата дупка. Топлинните образи се ползват често и при военни разработки – инфрачервените лъчи улавят топлината на тялото, откривайки живот дори в непрогледния мрак.
„Озонови знамена“ създават илюзия за цветове, фини измерения и алтернативен контекст за всеки, който е готов да надникне отвъд очевидното.
В средата на криза Клер Фонтен ни предлага обнадеждаване – дупката в озоновия слой се смалява – и ни приканва да се замислим върху мащабните ефекти на политиката. Това смаляване е доказателство, че, когато унищожителното човешко поведение бъде предотвратено, природата се възстановява. Цветните образи на Земята на черен фон визуално изглеждат като дупки в знамената и създават нов образ, наситен с дълбок и радикален оптимизъм.

„Озонови знамена“ са част от проект "Форми, изкуство в публична среда", който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 от фондация Мусиз, в партньорство с Австрийско посолство и Национален дворец на културата.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар