Translate

петък, 21 август 2020 г.

„Записки от Шато Лакрот“ e летния хит на Storytel oт Мария Касимова

Най-новият летен хит в приложението за аудиосъдържание Storytel е българският ситком „Записки от Шато Лакрот“, създаден от Мария Касимова-Моасе и прочетен от Богдана Трифонова. В своите  десет епизода сериалът разказва за комичния сблъсък на култури, когато една българка се запознава с френските роднини на своя съпруг и прекарва цяло лято в тяхната провинциална къща – шато Лакрот. 
За част от героите и нелепите ситуации, в които те изпадат, Мария се е вдъхновила от собствения си опит. Тя действително е френска снаха, която се е постарала да се сближи със своите нови „маман“ и „папá“ и да разсее предразсъдъците на французите относно българското възпитание и нрави. Благодарение на общи усилия голямата френско-българска фамилия днес живее задружно и щастливо. 
Историите от шатото в централна Франция, където гостуват предимно роднини и приятели, раждат множество смешки, които Мария започва да записва. Случват се неочаквани неща, стават недоразумения, хората проявяват характерите си и като във всяка фамилия - понякога изпускат нервите си. Докато цялото семейство прекарва три летни месеца заедно, членовете му сами започват да се шегуват, че са като в комедиен сериал.
Макар и съвсем отскоро наличен в платформата, „Записки от Шато Лакрот“ вече има истински фен клуб от слушатели, които цитират цели пасажи от сериала, заливайки се от смях.
“Разбира се, в сериала има и много приключения, които не са се случили изобщо, но важното е, че имах база, на която да мога да си ги представя и да ги опиша”, разказва авторката за  трансформацията си от източноевропейката Мария Касимова в мадам Моасе. “Почти всеки от героите си има свой реален прототип, но развит и разгърнат като герой в много и различни посоки. Виж, образите на брата ВалЮ, на леля Дочка и лелинчо Трифон Гагаузки, на Изолде и още няколко са напълно измислени. Но това е майсторството в тази работа - не да описваш
едно към едно какво животът ти е предоставил, а да се опиташ да привлечеш житейския си опит и наблюденията си, за да разгърнеш история, да я направиш “вкусна”. Пък ако стане и смешна... ехеее…”, споделя още тя.
Мария Касимова-Моасе е писател, журналист и редактор с дългогодишна практика в десетки български медии. Абонатите на Storytel могат да чуят в платформата книгата й “Балканска рапсодия”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар